Interviu cu mine la TVR, în decembrie 2014 (video)

În cadrul ciclului de interviuri „Generația ’89, un sfert de veac” televiziunea română a difuzat și un interviu cu mine. Prezint acum acest interviu și cititorilor acestui blog.

Transcriere înregistrare:
0:24 Reporter: Ce rol ați jucat în evenimentele din 1989?
0:28 Marius Mioc: În 16 decembrie 1989 eram student. Am participat la adunarea care a fost lîngă casa pastorului Laszlo Tokes, la confruntările care au fost în seara respectivă cu forțele de ordine acolo. Și după aceea mi-a venit ideea să spun la oameni să se adune și a doua zi ca să continuăm această manifestație, pentru că deja rămăsese puțină lume, unde stăteam eu și unde, deci în zona respectivă, și părea că o să înceteze. Și am plecat din mulțime pe străzile orașului, spunînd la trecătorii pe care îi întîlneam să se adune a doua zi în Piața Maria, din nou. Am fost observat și pînă la urmă arestat de către miliție, lîngă gară, că am fost și în gară să spun la oameni. Și după ce am ieșit din gară am văzut că fug după mine niște milițieni și am fugit și eu, dar m-au prins. Și am stat în închisoare, întîi la arestul miliției și după aia la penitenciar, după aia iar la arestul miliției am fost dus, pînă în 22 decembrie cînd a căzut Ceaușescu. Mi s-a făcut un dosar penal cu acest prilej. În iunie ’90, după revoluție, acest dosar penal a fost închis pe motiv că infracțiunea de propagandă împotriva orînduirii socialiste a fost desființată.
2:00 Reporter: Întoarcere la momentul 1989. Care sînt motivele pentur care ați participat la acele evenimente?
2:07 Marius Mioc: Scîrba față de regimul Ceaușescu. Deja mi se părea insuportabil acest regim, pe de o parte, și pe de altă parte și nădejdea că se poate schimba ceva. Pentru că văzusem în țările din jur, în restul țărilor comuniste, apăruseră manifestări pro-democratice și izbutiseră. Totodată am observat că trupele rusești care erau prezente în acele țări nu au intervenit. Deci era o încurajare că nu vor interveni nici la noi, deci putem să acționăm, este momentul să acționăm ca să scăpăm de acest regim totalitar.
2:43 Reporter: Ce a cîștigat România în 1989?
2:47 Marius Mioc: A căștigat libertatea, în primul rînd. Libertatea de exprimare, libertatea presei. Libertatea economică a cîștigat-o, deși sînt tendințe acuma de a o limita. Dar totuși, față de regimul este un progres.
3:03 Reporter: Cît din proiectul ’89 a fost dus la îndeplinire?
3:08 Marius Mioc: Nu a fost un proiect coerent în 1989. Adică n-a fost un program, n-a fost o mișcare organizată cu un program bine stabilit. Ideea era să scăpăm de regimul Ceaușescu. Din acest punct de vedere s-a dus la îndeplinire proiectul. Ulterior ar trebui să meargă totul de la sine, prin faptul că există libertate, există alegeri libere și oamenii aleg conducătorii care-i vor. Acuma, dacă acei conducători care au fost aleși prin alegeri libere nu totdeauna dau cele mai bune rezultate, asta deja e o problemă care nu mai ține de revoluție. Deci nu tot ce se întîmplă acuma după 25 de ani este din motivul revoluției.
3:47 Reporter: Revoluția la 25 de ani. Care este moștenirea revoluției?
3:51 Marius Mioc: Moștenirea revoluției este în primul rînd libertatea, dreptul la liberă exprimare, alegerile libere. Faptul că poporul român poate să își aleagă conducătorii.

Mai urmărește:
–  16 decembrie 1989: manifestanţii n-au fost totdeauna mioritici şi nici nu trebuiau să fie mioritici (2 video)
Interviu cu mine difuzat de TVR Timișoara în decembrie 2016. Nu m-am simțit manipulat. Asta am dorit, să cadă Ceaușescu, și asta am realizat (video)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.