Laszlo Tokes, audiat în „dosarul revoluției”

Pe facebook (linc), pe pagina oficială a domnului Laszlo Tokes s-a publicat un comunicat referitor la audierea sa la Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casație și Justiție, în „dosarul revoluției”. Se pare că toți membrii fostului CFSN sînt audiați. Reproduc comunicatul:

Secția militară a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus în noiembrie 2016 extinderea cercetărilor privind Revoluția din 1989. După cum este cunoscut, investigațiile au fost începute pentru a clarifica suspiciunile de crime împotriva umanității, săvârșite după data de 22 decembrie 1989. Noua conducere politică și militară ajunsă atunci la putere a dispus măsuri pentru a păstra această putere, care au cauzat moartea, vătămarea fizică și psihică a multor cetățeni.
Pastorul László Tőkés, în prezent membru al Parlamentului European și președinte al Consiliului Național Maghiar din Transilvania, a fost citat în calitate de martor pentru ziua de 20 februarie la Parchetul Militar din București, fiind audiat de către trei procurori despre rolul pe care l-a avut după data de 22 decembrie 1989, data venirii la putere a regimului Iliescu. În deceniile trecute László Tőkés – omul-scânteie al revoluției române, cum este binecunoscut în întreaga lume – a cerut cu perseverență clarificarea pe cale juridică a evenimentelor violente petrecute în timpul revoltei populare din Timișoara, avînd ca urmare pierderi de vieți și suferințe omenești, și tragerea la răspundere a responsabililor. Deasemenea, a insistat de-alungul timpului ca să se investigheze evenimentele sângeroase ce au urmat în restul țării, precum și circumstanțele mineriadelor din 1990 și evenimentelor de la Târgu-Mureș din martie 1990. A arătat de nenumărate ori, că nici azi nu se cunosc și nu au fost pedepsiți cei vinovați de moarte și rănirea sutelor de revoluționari și opozanți ai regimului comunist. După aproape trei decenii se poate vorbi despre ceva rezultate doar în cazul mineriadelor.
Europarlamentarul este de acord cu organele de anchetă: după fuga cuplului Ceaușescu evenimentele s-au derulat în baza unui plan dinainte lucrat, având ca scop principal legitimarea noii conduceri instalate în fruntea statului. Întrebările procurorilor militari s-au referit la perioada 22–30 decembrie, respectiv formarea și acțiunile din primele zile ale Frontului Salvării Naționale (FSN), în această perioadă înregistrându-se un număr mai mare de victime decât în timpul manifestărilor ce au dus la căderea dictaturii. Se știe că în consiliul de conducere al acestui for au fost cooptați câțiva disidenți ai fostului regim, precum și persoane emblematice ale revoltei anticomuniste, precum fostul preot reformat din Timișoara, László Tőkés, dar el – după cum a relatat și procurorilor – nu s-a aflat niciodată în situația de decident. Prin invitația sa sporadică în această perioadă la București, Ion Iliescu și apropiații au urmărit doar legitimarea noii puteri. „Consiliul FSN a avut un rol formal, deciziile operative fiind luate de Ion Iliescu și cercul restrâns din jurul lui, ei purtând în consecință răspunderea pentru aceste decizii, de fapt ei fiind aceia, care au condus țara în aceea perioadă. Eu eram la vremea aceea de prea bună credință, am susținut așa zisul guvern revoluționar” – declara dl. Tőkés, caracterizând astfel atmosfera însuflețitoare de după căderea dictatorului.
Fostul episcop a subliniat: „Prezența mea printre membrii CFSN s-a dovedit a fi una formală, de vitrină, instrumentată de echipa lui Ion Iliescu, și nu a durat mult. După ce Doina Cornea a părăsit consiliul în ianuarie 1990, a început și înlăturarea mea prin omisiune. Am căzut în dizgrație definitivă după evenimentele de la Târgu-Mureș din martie 1990, când –fiind invitat în Statele Unite și Canada – le-am prezentat pe acestea așa cum s-au întâmplat de adevăratelea, întâlnindu-mă și cu președintele George W. Bush. Ion Iliescu a lansat atunci la adresa mea acuzația separatismului.”
Kincses Előd, avocatul europarlamentarului a salutat faptul că după 27 ani s-au reluat în sfârșit investigațiile, exprimându-și speranța, că la fel ca în cazul mineriadelor din 1990, ancheta va fi finalizată prinr-un rechizitoriu, iar făptașii vor fi puși sub acuzare. „Este regretabil că presa românească nu acordă atenția cuvenită acestor investigații, deși aflarea adevărului în ce privește victimele de după 22 decembrie 1989 este nu numai cauza maghiarilor, ci a tuturor cetățenilor din România” – menționa avocatul. László Tőkés a completat: mai repede sau mai târziu, dar se va face lumină și dreptate și în cazul evenimentelor violente de la Târgu-Mureș, responsabilii vor fi identificați și pedepsiți, doar astfel tabloul acelor timpuri va fi complet. Este limpede, că tentativa de pogrom antimaghiar din martie 1990 a fost continuarea directă a inducerii și propagării psihozei de război civil, război psihologic și mediatic, acțiune menită să stabilizeze și consolideze puterea postcomunistă ce s-a instalat în 22 decembrie 1989 la cârma țării.

Oradea, la 22 februarie 2017
Biroul de presă al europarlamentarului László Tőkés

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.