1988. Laszlo Tokes îl critică pe colegul său Istvan Higyed pentru folosirea limbii române în cadrul bisericii reformate

Continui prezentarea documentelor legate de Laszlo Tokes și biserica reformată din România provenind din arhiva care mi-a fost donată anul trecut. Puteți vedea acum o declarație scrisă de Laszlo Tokes în 1988, în care explică poziția sa critică față de preotul reformat din Lugoj Istvan Higyed, care folosise limba română la o întrunire a bisericii reformate. Tălmăcirea documentului a fost făcută de domnul Zoltan Makkai, ziarist la săptămînalul de limbă maghiară „Heti Uj Szo” din Timișoara.

COPIE
Nr. 122/1988

DECLARAŢIE

În cadrul consfătuirii preoţilor din eparhie care a avut loc la Arad în data de 30 septembrie a.c. am formulat un protest faţă de Onoratul preot paroh din Lugoj, Higyed István, care spre deosebire de toţi ceilalţi prezenţi şi-a ţinut prelegerea în limba română în faţa membrilor clerului şi ai conducerii eparhiei. Ca dealtfel întotdeauna şi de data aceasta a folosit limba română nu numai în relaţia cu autorităţile publice dar şi în cazul unei lucrări cu tematică teologică.

În răspunsul formulat Higyed István şi-a exprimat opinia conform căreia este evident că nu provin din zona Banatului, pentru că nu înţeleg că pentru cei născuţi pe aceste meleaguri limba română este „a doua limbă maternă”.

Fiind revoltat de „lovitura sub centură” aplicată de către Higyed István care a sugerat că aş fi un duşman al limbii române, şi acuzîndu-mă de o atitudine „obscurantistă”, am luat din nou cuvîntul şi respingînd acuzaţiile formulate, mi-am exprimat din nou punctul de vedere principial raportat la situaţia dată. Devine tot mai stringentă necesitatea de a se clarifica opiniile şi atitudiniile lăsînd la o parte frica, ambiguităţile, ipocrizia, făţărnicia, dorinţa de o obţine oarecare beneficii. „Vai de cei … care numesc lumina întuneric şi întunericul lumină; care socotesc amarul dulce şi dulcele amar!” (Isaia 5,20), „… precum desparte păstorul oile de capre” (Matei 25,32), şi noi va trebui să alegem în privinţa principiilor, punctelor de vedere, viziunilor şi atitudinilor.

În legătură cu problema de mai sus, punctul meu de vedere – exprimat şi în cadrul şedinţei – este următorul:

– Conform părţii 1, articolul 14 al Statutului bisericii limba oficială a bisericii noastre este maghiara. În cadrul şedinţelor trebuie folosită limba maghiară, nu se justifică folosirea altei limbi.

– Cel care nu se exprimă în limba maghiară pe lîngă încălcarea prevederilor Statutului bisericii, dă dovadă de lipsă de respect faţă de colegii care vorbesc limba maternă şi faţă de conducerea bisericească.

– Cel care nu se exprimă în limba maghiară, adoptă o atitudine străină bisericii noastre, de exemplu una „politicoasă” în relaţia cu inspectorii români (vorba preaonoratului episcop Papp László) sau doreşte să apară într-o lumină favorabilă în faţa acestora. Pilda lui Vasile Goldiş de acum mai bine de o sută de ani, care i-a incriminat cu tărie pe acei membrii ai clerului de atunci care nu foloseau limba română, consider că este elocventă în acest sens.

– În situaţiile în care este necesar, la rîndul meu folosesc cu plăcere limba română.

– Dacă nu ar suferi de anumite tulburări, Higyed István ar trebui să ştie: omul fiind născut de o singură mamă, poate avea o singură limbă maternă.

– Sînt conştient de faptul că se pot susţine puncte de vedere specifice româneşti şi în limba maghiară, prin urmare folosirea limbii maghiare nu constituie un merit, ci o exprimare a identităţii noastre.

Timişoara, 4 octombrie 1988

semnat: Tőkés László, preot

–––

Copie autentificată de Parohia Reformată Timişoara

18 mai 1991

Preot protopop Bányai Ferenc
[semnătură olografă și ștampilă a parohiei]

Mai citește alte articole legate de Laszlo Tokes și biserica reformată din România la pagina Cazul Laszlo Tokes.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.