Consiliul Naţional al Audiovizualului refuză sancţionarea ProTV pentru minciunile despre legea revoluţionarilor

În 16 noiembrie 2016 în cadrul ştirilor ProTV s-a difuzat un material cu privire la reţinerea secretarului de stat Adrian Sanda în ancheta care priveşte eliberarea nelegală de certificate de revoluţionari cu rol determinant: Operaţiune fără precedent împotriva falşilor revoluţionari: Principalul suspect: fostul secretar de stat Adrian Sanda (linc). Subiectul a fost tratat de altfel şi pe acest blog, chiar în aceeaşi zi: Percheziții la SSRMLÎRC. Secretarul de stat Adrian Sanda, reținut (linc).

În cadrul ştirii transmise de ProTV s-au făcut următoarele afirmaţii legate de drepturile de care ar beneficia revoluţionarii:

În 2014 în lege a fost introdusă o nouă categorie de revoluţionari, denumită „Luptător cu Rol Determinant”. Documentul le oferă mai multe privilegii titularilor:

– nu plătesc taxe şi impozite la stat pe salariu, case şi afaceri,
– primesc loc de veci cu titlu gratuit
– călătoresc oriunde fără să plătească vreun ban pe biletul de autobuz sau de tren,
– primesc 10.000 de mp de teren în extravilan şi 500 de mp de teren în intravilan, pentru a-şi face o casă, cu 20 de mii de euro, bani tot de la stat.

Respectivul fragment din ştirea ProTV m-a determinat să mă adresez Consiliului Naţional al Audiovizualului cu o petiţie în care am arătat că ProTV a dezinformat cu privire la drepturile prevăzute în lege pentru revoluţionari. Astfel, nu există nici o scutire de impozite pe salariu şi afaceri, la impozitul pe locuinţă există scutire doar pentru locuinţa de domiciliu (situaţia din Timişoara; după noul cod fiscal consiliile locale discută anual scutirea pentru revoluţionari) – adică dacă un revoluţionar e proprietar pe mai multe locuinţe ori cote-părţi de locuinţe, are scutire doar pentru una din ele (asemenea scutiri au şi alte tagme: deţinuţi politici, deportaţi, militari care au activat în teatrele de operaţiuni din străinătate). Adaug că în cazul meu particular, deoarece am declarat locuința de domiciliu și ca sediu de afacere (persoană fizică autorizată), anul acesta mi-a venit de la Primărie decizie de plată de impozit inclusiv pentru locuința de domiciliu (acest lucru nu l-am menționat în petiția către CNA). Totodată, nici vorbă de 20000 de euro, bani de la stat, pentru revoluționarii care-și fac o casă. Art. 5 alin. 1 lit. e din legea 341/2004 prevede „acordarea unei subvenții de stat egale cu 50% din dobînda aferentă unui credit bancar de pînă la 20000 euro, contractat pentru cumpărarea ori construirea unei locuințe în localitatea de domiciliu, dacă nu au deținut ori dețin o proprietate locativă”. Așadar, e vorba de bani primiți ÎMPRUMUT, nu de pomană, care trebuie restituiți, statul subvenționează doar o parte din dobîndă, nicidecum nu plăteşte 20000 de euro. Condițiile sînt asemănătoare cu alte programe ale statului pentru ajutarea populației de a obține locuință, precum „prima casă”, înlesnirile pentru tineri de pînă la 35 de ani etc. (aceeași condiție de a nu fi avut altă locuință e prezentă). Puţini revoluţionari au beneficiat de această prevedere – eu de pildă mi-am cumpărat apartamentul pe piaţa liberă, fără nici un ajutor de la stat. În ceea ce privește călătoriile gratuite, acestea nu sînt nelimitate. La tren se primesc 12 bilete gratuite anual (asemănător cu alte tagme: veterani de război, deținuți politici), iar pe autobuz călătorii gratuite sînt doar pentru transport local (la transport interurban se plătește bilet). Anul acesta guvernul a dat călătorii gratuite pe tren pentru sute de mii de studenți, măsura fiind întîmpinată majoritar cu aprobare de opinia publică. Cînd e vorba însă de revoluționari, mulți consideră călătoriile gratuite un privilegiu scandalos.

Am cerut CNA să oblige ProTV să dea dezmințire la informațiile false legate de drepturile prevăzute în lege pentru revoluționari și să sancționeze acest post TV. Am primit recent, prin e-mail următorul răspuns:

de la: Mirela Olteanu, Comunicare CNA <mirela.olteanu@cna.ro>
subiect: Răspuns CNA cu numărul 1851 RF / 08.05.2017
trimis de: cna.ro

Stimate Domnule Mioc,

Ca urmare a sesizării dumneavoastră, înregistrată la CNA cu numărul 1851/23.02.2017, vă comunicăm următoarele:

Întrunit în ședința publică din data de 04.05.2017, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de direcția de specialitate pentru emisiunea „Știrile Pro TV”, difuzată în data de 16.11.2016, ora 18.58. Ediția informativă a cuprins un material cu titlul „Pe urmele falșilor revoluționari”.

Membrii Consiliului au vizionat secvențele relevante și au audiat punctul de vedere al reprezentantului postului, acesta precizând că știrea se referă la „falșii revoluționari”.

Vă informăm că în urma dezbaterilor din ședință nu au existat propuneri de sancționare a radiodifuzorului pentru știrea la care faceți referire.

Cu deosebită consideraţie,
Laura GEORGESCU
Preşedinte

Întocmit: Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul
Mihaela TICĂ, Şef Birou

Observ că CNA pur și simplu nu a analizat petiția mea, ci s-a referit la alte aspecte, care nu erau prezente în petiție.
Eu n-am contestat în petiția mea existența falșilor revoluționari și nici nu m-am referit la vinovăția ori nevinovăția lui Adrian Sanda și a celor 290 de persoane pentru care parchetul cercetează că ar fi primit certificate nelegal. Subiectul petiției mele îl constituiau minciunile sfruntate pe care postul ProTV le-a difuzat cu privire la drepturile prevăzute în lege pentru revoluționari. Aceste minciuni reprezintă o calomnie atît la adresa falșilor revoluționari cît și la adresa adevăraților revoluționari, iar obligația CNA era să nu accepte minciunile și calomniile în spațiul audiovizual românesc, nici măcar dacă se referă la persoane detestabile cum ar fi falșii revoluționari.

Sub pretextul luptei cu falșii revoluționari, ProTV desfășoară o campanie de presă de discreditare a tuturor revoluționarilor, inclusiv a celor adevărați, prin exagerarea drepturilor prevăzute în lege pentru aceștia, pentru a crea indignare în opinia publică. Petiția mea nu punea la îndoială dreptul ProTV de a duce ce campanii de discreditare dorește, fapt firesc în cadrul libertății de exprimare cucerită în decembrie 1989. Ceea ce am contestat în petiția mea este folosirea MINCIUNII de către ProTV, în cadrul acestei campanii.

Chitanţe prezentate pe acest blog încă din 2015 cu impozite şi contribuţii obligatorii către stat plătite de mine

Campania ProTV nu e ceva nou. De mai multă vreme se vehiculează în mijloacele de informare în masă minciuna că revoluționarii nu plătesc impozite. Prin 2012 se afirmase asta la Antena 1 (linc), mai recent minciuna a fost reluată de Evenimentul Zilei (linc), Banatul Azi (linc) și alte saituri. Cam peste tot, minciunile legate de drepturile revoluționarilor se presară în cadrul unor știri cu falși revoluționari, pentru ca efectul de indignare să fie maxim. CNA nu are autoritate asupra internetului și presei scrise, de aceea m-am referit în petiție doar la emisiunea ProTV (nu avea rost să mă refer la emisiuni vechi de ani de zile, precum cea de la Antena 1). Pe acest blog m-am mai referit la faptul că se minte cînd se afirmă că revoluționarii nu plătesc impozite (linc), și am prezentat chiar și niște chitanțe ale mele (linc) prin care am plătit către stat impozite pe venit, asigurări de pensie şi asigurări de sănătate (legea 341/2004 vorbește despre medicamente gratuite, dar nu spune niciunde despre scutire la asigurări de sănătate; deci acestea sînt obligatoriu de plătit, prevederile legii ajutînd doar puținii revoluționari lipsiți complet de orice venituri și avînd scopul doar de a prilejui propagandă contra revoluționarilor). Din răspunsul CNA deduc că campania de minciuni cu privire la drepturile revoluționarilor are susținerea Consiliului Național al Audiovizualului.

Mai citeşte:
– Revoluţionarul – arhetip al profitorului?
– Noul cod fiscal: eliminarea scutirii automate de impozit pe locuinţă pentru revoluţionari
Făcătură la Antena 1 despre revoluţionari
Campania împotriva revoluţionarilor şi făţărnicia politicienilor
Scurt istoric al revoluţionarilor şi al compromiterii lor în opinia publică
Nevoia de onestitate şi decenţă în discuţiile despre revoluţionari
Cazul George Costin. Transferarea propagandistică a răspunderii de la politicieni la revoluţionari
“Oameni care de 21 de ani nu fac nimic”
– CNA – o instituţie pentru limitarea democraţiei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.