Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Dorin Chirtoacă, primarul pro-român al Chișinăului, a fost arestat mai 26, 2017


Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, poate cel mai important politician din Republica Moldova care declară deschis că dorește unirea cu România, a fost arestat ieri noapte. Au mai fost arestați secretarul consiliului municipal Chișinău, doi consilieri municipali și alți angajați ai primăriei.

Chirtoacă, membru al Partidului Liberal, fusese ales a treia oară primar al capitalei Chișinău.

Motivul oficial al reținerii este un contract pentru proiectarea parcărilor din Chișinău făcut cu o firmă din străinătate. Cunoscînd năravurile politice de la Chișinău nu e exclus să fie o înscenare pentru scoaterea din viața politică a politicianului pro-unionist care a izbutit să strîngă cele mai multe voturi, și care a izbutit realegerea repetată în fruntea celui mai important oraș al Republicii Moldova. În 2011 Chirtoacă l-a învins la alegerile pentru primăria Chișinău pe actualul președinte Igor Dodon.

Anterior reținerii se formase un grup de inițiativă care cereau convocarea unui referendum pentru destituirea primarului Chirtoacă. Agenția de presă Sputnik consemna atunci declarațiile lui Ion Ceban, consilier al președintelui Dodon, conform cărora Chirtoacă va fi demis „numai dacă pînă la data desfășurării referendumului edilul capitalei va fi arestat de CNA” (linc). Iată că această nevoie obiectivă pe care o remarca consilierul președintelui, pentru realizarea scopului urmărit de Partidul Socialist de a-l elimina pe Chirtoacă din fruntea Chișinăului, s-a realizat.

Aceeași agenție Sputnik, apropiată intereselor rusești, scria într-un alt articol: „După Dorin Chirtoacă urmează unchiul său Mihai Ghimpu. Iar din Partidul Liberal nu va rămâne piatră de piatră” (linc). Mihai Ghimpu este președintele Partidului Liberal din care face parte și Chirtoacă, și a fost o vreme președinte interimar al Republicii Moldova. O fi știind Sputnik ceva despre planurile care se clocesc la Chișinău.

Partidul Liberal, de orientare unionistă, este parte din coaliția guvernamentală de la Chișinău, coaliție condusă de Partidul Democrat. Dar după ce în Partidul Democrat s-au înscris mai mulți deputați transfugi de la Partidul Comunist (linc), voturile parlamentarilor liberali nu mai sînt necesare pentru păstrarea actualei majorități parlamentare de la Chișinău. Pentru Partidul Democrat, Partidul Liberal e un competitor politic a cărui slăbire ar ajuta consolidarea Partidului Democrat ca principală forță pro-Vest și singura care se mai poate opune președintelui „pro-rus” Igor Dodon. Partidul Liberal e deja slăbit tocmai datorită alianței cu Partidul Democrat, apreciat de mulți alegători ca fiind corupt și în slujba oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Mai citește:
Dorin Chirtoacă – noul primar al Chişinăului (video)
Alegerile din Chişinău, comparaţie 2011 – 2007
Mihai Ghimpu, primul preşedinte unionist al Republicii Moldova (video)
Republica Moldova. Cum au votat susținătorii lui Plahotniuc? Analiză pe baza rezultatelor din cele 4 sate cu alegeri locale

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.