CIA a desecretizat milioane de documente din perioada războiului rece. Răstălmăcirile presei românești cu acest prilej

Saitul infoalert publică recent articolul „CIA, serviciul de spionaj american, desecretizează dosarele Revoluției. Ce știau spionii SUA?” (linc), în care, pornind de la știrea reală că CIA a desecretizat o mulțime de documente din perioada războiului rece (nu numai despre revoluția română) se trage concluzia: „Agenții CIA notau, înainte de Revoluția din decembrie 1989, că sfîrșitul lui Nicolae Ceaușescu este aproape”. Știrea de pe infoalert e copiată după o știre mai veche de la B1TV (linc), care la rîndul său s-a inspirat din articolul lui Alex Mihăilescu „Analiza secretă a CIA despre regimul Ceaușescu și situația din Europa de Est. Cum au prevăzut agenții americani revoluția sângeroasă din decembrie 1989 cu 20 zile înainte să înceapă | DOCUMENT CONFIDENȚIAL” (linc) publicat în „România Liberă” din 19 ianuarie 2017. Am mai găsit știrea despre respectivul document CIA pe saitul ziarului „Bună Ziua Brașov” (linc). În toate aceste mijloace de informare în masă găsim aceeași frază, despre cum știa CIA în decembrie 1989 că sfîrșitul lui Ceaușescu e aproape. Se sugerează opiniei publice românești că avea dreptate Ceaușescu în decembrie 1989 cînd vorbea de implicarea agenturilor străine în revoluție, căci iată, chiar documente de la CIA arată că răsturnarea sa era dinainte cunoscută.

Pe internet, pe saitul CIA (linc), se găsește și documentul original la care se referă aceste articole. Îl reproduc pentru cititori. Documentul este o analiză a evoluțiilor din întreg Răsăritul Europei. Iată și fraza referitoare la Ceaușescu:

Although odds favor his dying in office – he is 71 and supported by a powerfull and ruthless security apparatus – it is possible that the hartred his tyranny has engendered, his regime growing international isolation, and the example of popular uprisings elsewhere in Eastern Europe could eventually spark his overthrow; this could be violent and occur with little warning

În tălmăcirea tonomatelor din presa românească (toate prezintă aceeași tălmăcire, semn că au copiat unii de la alții, se pare că de la Alex Mihăilescu de la România Liberă au copiat ceilalți) fragmentul sună astfel:

În ciuda șanselor ca el să moară în birou (are 71 de ani și este susținut de un aparat de securitate puternic și fără scrupule), este posibil ca ura pentru tirania regimului să provoace un pericol, regimul său măreț fiind izolat internațional. Exemplu pot fi mișcările populare din restul Europei de Est, care pot aprinde o scânteie pentru decăderea sa (n.r. a lui Ceaușescu). Acest lucru poate fi foarte violent și poate începe fără un anunț în prealabil

Tălmăcirea mea:

Deși cele mai mari șanse sînt ca el (Ceaușescu) să moară în funcție (funcția de președinte) – are 71 de ani și e susținut de un aparat de securitate puternic și fără scrupule – e posibil ca ura provocată de tirania sa, izolarea crescîndă a regimului pe plan internațional și exemplul mișcărilor populare din alte părți ale Estului Europei să determine răsturnarea sa; aceasta ar putea fi violentă și să izbucnească cu puține semne prevestitoare.

Contrar afirmațiilor României Libere, a B1TV, infoalert și „Bună Ziua Brașov”, documentul CIA nicidecum nu arată că americanii „știau” că o să cadă Ceaușescu. Respectiva analiză a CIA enumeră toate variantele posibile – și să existe o mișcare populară și să nu existe iar Ceaușescu „să moară în funcție (are 71 de ani și este susținut de un aparat de securitate puternic și fără scrupule)”. Adică CIA nu știa nimic, doar face presupuneri. Ca și cînd înainte de un meci de fotbal între echipele A și B scriu un articol „e posibil să cîștige echipa A, dar există și posibilitatea să cîștige echipa B”. Apoi cîștigă echipa A și mă laud „ce deștept sînt, cu nu știu cîte zile înaintea meciului am prevăzut posibilitatea să cîștige echipa A”. Mulți din categoria numită bănățenește „stupid people” se lasă manipulați de felul ăsta de presă.

Principala variantă luată în calcul în documentul CIA e că Ceaușescu va rămîne în funcție pînă la moarte („office” în engleză înseamnă și funcție și birou, dar în textul respectiv înțelesul este de funcție – funcția de președinte al țării), și doar în secundar se afirmă că există și posibilitatea răsturnării sale. În traducerea mijloacelor de (dez)informare în masă românești faptul că principala variantă pe care miza CIA era rămînerea lui Ceaușescu în funcție pînă la moarte dispare. Contrar sugestiilor din presa românească, se poate spune chiar că CIA a fost lipsită de profesionalism cîtă vreme varianta cea mai probabilă pentru ea a fost cea care s-a dovedit falsă. Personal apreciez că și afirmația conform căreia aparatul de securitate pe care se bizuia Ceaușescu era „puternic” arată lipsă de profesionalism, punctul meu de vedere, atît în 1989 cît și acum, fiind că Securitatea era un „tigru de hîrtie” (linc).

De altfel, în întreaga planetă cu excepția României este limpede că evenimentele care au dus la căderea comunismului în Răsăritul Europei au prins nepregătite cancelariile apusene. A se vedea cartea lui Zbigniew Brzezinski, fost consilier de securitate al mai multor președinți americani – „Out of control” (linc).

Este tipic pentru serviciile de informații să alcătuiască analize în care să se ia în considerare mai multe variante, și tot tipic este ca, după ce prin simplul joc al probabilităților, una din variante se dovedește corectă, să se laude că au avertizat asupra acelui curs al evenimentelor (justificîndu-și astfel pretențiile de bani de la buget și influență în societate). SRI-ul românesc de azi face la fel.

Interesantă în traducerea mijloacelor de (dez)informare românești este adăugarea cuvîntului „măreț” ca descriere a regimului Ceaușescu. Nu există în textul englezesc original acest cuvînt și nici unul asemănător care ar fi putut fi tradus greșit. Ce să înțeleagă cititorul român? Că măreția regimului Ceaușescu e un fapt incontestabil, pe care pînă și americanii de la CIA îl recunosc? Confirmă asta pînă și „România Liberă”, ziarul anticomuniștilor furibunzi! De fapt e doar o minciună sfruntată a propagandei ceaușiste, care rămîne minciună chiar dacă e confirmată de mai multe surse, cum ar fi „România Liberă”, B1TV, infoalert și „Bună Ziua Brașov”. Mi-e dor de anii ’90, cînd propaganda despre „măreția” regimului Ceaușescu era limitată la ziarele fostelor slugi ale acelui regim, precum „România Mare” a lui Vadim Tudor, care avea cel puțin onestitatea să spună că prezintă păreri proprii, nu pretindea că traduce documente CIA.

Mai citește:
– Propaganda ceauşistă reluată în forţă în mass-media dîmboviţeană
Propaganda ceauşistă deplînge “propaganda neagră” împotriva lui Ceauşescu din 1989
Previziune din 1994: Dacă anumite condiţii sînt îndeplinite, calea spre reabilitarea ceauşismului e deschisă în România. Ion Cristoiu şi raportul SRI despre revoluţie
Propagandă în ziarul “Adevărul”: eroul Ceauşescu a împiedicat alipirea Deltei la URSS
Nou episod de propagandă ceauşistă în “Adevărul”
Nouă aberaţie în cadrul campaniei de reabilitare a lui Ceauşescu: Acesta ar fi vrut să ridice o statuie mareşalului Antonescu
“Să plece tăticu’, vrem să vină Nicu!”, sau noi minciuni în ziarul Adevărul
Securitatea lui Ceauşescu şi Basarabia. Activitatea lui Ion Stănescu, fondatorul “unităţii anti-KGB” a securităţii
Din nou despre Ion Stănescu, fondatorul “unităţii anti-KGB” a securităţii
Propagandă ceauşistă la “Vocea Rusiei”
– Vocea Rusiei continuă propaganda în favoarea lui Ceauşescu
– Larry Watts îl ponegreşte pe Nicolae Ceauşescu
– Portalul rusesc Sputnik se înhamă la propaganda de reabilitare a lui Ceaușescu
– Securitatea, un tigru de hîrtie

Un gând despre „CIA a desecretizat milioane de documente din perioada războiului rece. Răstălmăcirile presei românești cu acest prilej

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.