1988. Episcopul Laszlo Papp îl cercetează disciplinar de preotul din Lugoj Istvan Higyed

Am prezentat deja pe acest blog conflictul avut de Laszlo Tokes în 1988 cu preotul din Lugoj Istvan Higyed, pe tema folosirii de către acesta din urmă a limbii române în adunări ale bisericii reformate (linc). Nici Istvan Higyed nu era agreat de episcopul reformat de Oradea Laszlo Papp. În același an, cu puțin înainte de conflictul Tokes – Higyed, episcopul Papp declanșase cercetarea disciplinară a lui Istvan Higyed. Prezint documente găsite de mine pe acest subiect, cu tălmăcirea domnului Zoltan Makkai, ziarist la săptămînalul maghiar timișorean Heti Uj Szo.

– Copie –

Oficiul Episcopiei Reformate Oradea
Nr.492 – 1988

Preaonoratului domn consilier
Eszenyei Gyula

Oradea

În data de 4 mai a.c. înainte de masă preotul din Lugoj Higyed István şi doamna prim epitrop al parohiei, Fejes Lidia s-au prezentat la discuţii în mod inopinat.

În conformitate cu partea I, paragaful 126, alineatul II/4 al Statutului Bisericii vă solicit întocmirea unui raport despre cele ce s-au discutat.

Oradea, 5 mai 1988

D. Papp László
episcop

L.S.
– pentru autentificarea copiei –

Urmează apoi o scrisoare a episcopului către preotul Higyed:

Copie

Eparhia Reformată Oradea
Oradea, str. Craiovei nr. 1
Tel. Nr. 1-17-10
Nr. 1-17-08

Nr. 492-1988

Onoratului Higyed István,
preot suplinitor
Lugoj

În conformitate cu prevederile Statutului Bisericii Reformate din România, partea 1 paragraful 126 art.II, pct. d, vă somez ca în termenul stipulat în Statut, adică cel tîrziu pînă la data de 10 iunie 1988 să formulaţi o notă explicativă în legătură cu următoarele:

În data de 4 mai 1988  în biroul administrativ al Eparhiei Reformate Oradea aţi afirmat despre prim-epitropul bisericii reformate din Lugoj, Fejes Lidia, care a participat la discuţiile anterioare şi a plecat parţial nemulţumită de rezultatul acestora, că ar fi „colega doamnei Ceauşescu”.

Presupunem că onoratul preot a formulat cele de mai sus cu intenții amabile. Împreună cu întreaga societate română şi alăturîndu-ne opiniei întregii comunităţi ştiinţifice mondiale care o apreciază drept un savant cu renume mondial, considerăm că folosirea numelui Întîii Doamne a țării în scopul de a ameninţa constituie un act nesăbuit şi o mare lipsă de respect.

Sîntem încredinţaţi că Întîia Doamnă a țării este prima care sprijină iniţiativele bune şi autoritatea Dumneaei neștirbită nu se cade a fi folosită spre a ascunde fenomene nocive.

Oradea 6 mai 1988

D. Papp László
episcop

Nemulțumit de răspuns, episcopul trimite o nouă scrisoare:

Copie
Eparhia Reformată Oradea
Oradea, str. Craiovei nr. 1
Tel.Nr. 1-17-10
Nr. 1-17-08

Nr. 630-1988
Onoratului Higyed István,
preot suplinitor
Lugoj

Referitor la nota explicativă formulată de Dumneavoastră în data de 8 iunie 1988 vă răspund următoarele:
1. Înscrisul nr. 492/1988 nu a fost adresat Oficiului Parohial Reformat din Lugoj, ci „preotului suplinitor Higyed István”, deoarece afirmaţiile incriminate nu au fost exprimate de către Oficiului Parohial Reformat din Lugoj, ci s-au pronunţat de „preotul suplinitor Higyed István”.
2. În alineatele 3 şi 4 din nota explicativă a Dvs. din data de 8 mai amintiţi despre „o scrisoare” înscrisul nostru fiind de fapt o somaţie, dorindu-se probabil diminuarea gravităţii situaţiei care a dus la formularea somaţiilor.
3. Citim cu surprindere în nota explicativă a Dvs. că în cadrul discuţiei ce a avut loc în data de 4 mai a.c. în biroul administrativ al Eparhiei Reformate Oradea aţi făcut referire în mod tendenţios, aţi accentuat „calitatea” şi nu relaţiile „colegiale” ale doamnei Fejes Lidia.
4. Avînd în vedere că în nota explicativă a Dvs din data de 8 mai a.c. aţi evitat să lămuriţi tocmai aspectul tendenţios al celor formulate în biroul administrativ al Eparhiei Reformate Oradea, în conformitate cu prevederile volumului 1 art. 4, alineatele a) şi c) al Regulamentului Disciplinar al Bisericii Reformate din Republica Socialistă România şi cunoscînd răspunderea Dvs. disciplinară, vă somez din nou ca în scopul întregirii notei explicative din data de 8 mai ac., să formulaţi cu maximă urgenţă explicaţiile ce se impun.

Oradea, 10 iunie 1988
D. Papp László
episcop

Dar nici completările pe care preotul Higyed le-a adus la explicațiile sale nu l-au mulțumit pe episcop:

Nr. 630-1988

Onoratului Higyed István
prot suplinitor
Lugoj

Completările formulate de către Dvs. în data de 13 iunie 1988 a.c. în scopul întregirii notei explicative a Dvs., în fapt evită din nou să dea curs somaţiei noastre înregistrate sub nr. 630-1988, respectiv evitaţi din nou să lămuriţi aspectul tendenţios al celor formulate de către Dvs.
Ca o consecinţă a faptului că onoratul confrate nu a dat curs somaţiei, sîntem nevoiţi să întreprindem măsurile disciplinare împotriva sa conform Regulamentulului Disciplinar .

Oradea 20 iunie 1988
D. Papp László
episcop

Mai citește alte articole despre biserica reformată din România din perioada comunistă la pagina Cazul Laszlo Tokes.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.