Minciunile propagandei ceaușiste: Lista cu 1256 de fabrici distruse

Actualizare: După acest articol al meu, saitul activenews a retras lista mincinoasă de întreprideri distruse de pe saitul lor.

De ani de zile circulă pe internet de ani de zile o listă cu 1256 de fabrici comuniste care ar fi fost distruse după revoluție, ceea ce ar dovedi jaful la care a fost supusă România după acest eveniment istoric. Se sugerează cititorilor starea înfloritoare a economiei românești din perioada comunistă comparativ cu azi cînd țara e „falimentată”. Recent această listă a fost publicată pe saitul nationalisti.ro (linc), însoțită de comentariul:

Ce cuvinte ar putea fi folosite pentru a descrie, la adevărata lor scală, jaful și distrugerea cărora România le-a fost condamnată de toți politicienii ce s-au perindat la putere din 1989 încoace?

Ce pedeapsă ar merita oare toți acești prădători, cunoscuți drept președinți, miniștri, premieri, deputați, senatori, șefi de regii autonome, prefecți etc. etc, care, din semnături, au falimentat o țară și au condamnat la sărăcie fiecare român?

Anterior aceeași listă a mai fost publicată pe ziar15minute.net (linc), Foaie Națională (linc), dcnews (linc), activenews (linc)roportal.ro (linc), ziarelive.ro (linc), Prioritate de dreapta (linc)Informații necesare (linc), Vorba (linc), ztv.ro (linc), diacaf.com (linc), cocoon.ro (linc)pagina facebook Uniți Salvăm România (linc), Socialistul.ro (linc), radiometafora.ro (linc), Codul lui Oreste (linc), Forumul softpedia (linc), Construct your dream (linc).

Găsim și articole în care se face referire la 1256 întreprinderi distruse fără indicarea listei acestora, fiind vorba de un adevăr incontestabil, care nu mai trebuie dovedit: „Curentul” (linc)„Flux” de la Chișinău (linc), „Moldova Suverană” de la Chișinău (linc), ecronica (linc) – autodefinită ca „jurnalism de calitate”, Yogaesoteric (linc), Daciada (linc), Orizont Roșu (linc).

Pe saiturile Think outside the box (linc)bitpress (linc), Rezistența română (linc), Frontul Național de Eliberare a României (linc), Nașul TV (linc) s-a făcut copy+paste doar la o parte din listă, dar aceeași listă e sursa primară.

Nașul TV, sait de anticomunism feroce condus de Radu Moraru (cel care, alături de Grigore Cartianu, căuta și „adevărul” despre revoluție conform indicațiilor tovarășului Nicolae Ceaușescu) publică și un articol a lui Ilie Șerbănescu (fost ministru țărănist în guvernarea CDR): Primele două războaie mondiale nu a distrus România cît politicienii noștri în ultimii 25 de ani (linc). Citez:

Au dispărut, în ultimii 25 de ani, peste 1200 de mari întreprinderi productive: fabrici, uzine, combinate, cooperative, sisteme de irigații și cîte altele!

În România, primul război mondial, plus al doilea război mondial, plus cutremurul din 1977 nu au distrus 1.200 de întreprinderi. Politicienii ultimilor 25 de ani au reușit această performanță!

Nici bomba de la Hiroșima plus bomba de la Nagasaky nu au reușit performanța asta, e dovedit statistic. Deci, politicienii noștri din ultimii 25 de ani sînt mai răi ca bomba nucleară!

Așa sînt unii anticomuniști feroci și autentici din zilele noastre – adepți ai vorbei lui Costică, drojdier din Timișoara: „Mi-e prieten Platon, dar mai prieten îmi este adevărul”. Or fi ei anticomuniști pur sînge, dar trebuie să fie obiectivi: revoluția din 1989 care l-a răsturnat pe Ceaușescu a adus pentru România nenorociri mai mari ca o bombă nucleară!

Nu cunosc toate întreprinderile din listă, m-am uitat doar la cele din Timișoara (orașul unde locuiesc). Observ că în mare parte sînt doar minciuni sfruntate ale propagandei ceaușiste, fiind trecute la întreprinderi „distruse” întreprinderi care există bine-mersi și azi. E adevărat că nu mai aparțin statului ci au fost privatizate, dar nu sînt deloc distruse.

Întreprinderea de rețele electrice Timișoara e acum Enel. N-a rămas Timișoara fără rețele electrice. Față de vremea comunistă, întreruperile în furnizarea de curent electric sînt mult mai rare.
Întreprinderea de aparate electrice de măsurat există și azi. Se laudă că este o „prezență globală” (saitul întreprinderii – linc).
Tehnometal – există bine mersi și azi cu numele Bega Tehnomet (saitul întreprinderii – linc).
Întreprinderea mecanică există și azi – Uzinele Mecanice Timișoara (saitul întreprinderii – linc). Acționar majoritar e fostul institut de cercetări ICSITMRTU – actual Prompt S.A. – de aceeea multe lucrări de construcții sînt acum derulate sub firma Prompt S.A.
Electromureș n-a existat vreodată la Timișoara. A existat Electrotimiș, care a fuzionat cu Bega Tehnomet, deci nu a fost distrusă (saitul întreprinderii – linc).
Întreprinderea de lacuri și vopsele Azur există și azi (saitul întreprinderii – linc).
Întreprinderea de prelucrare a lemnului Timișoara nu știu dacă mai există, dar există azi cel puțin 5 firme în Timișoara de prelucrare a lemnului (Greenforest, Casadeval, Ervi Art, Ferara Decor, Kast).
Extraceram a fuzionat cu alte întreprinderi în Bega Minerale Industriale SA care există și azi (saitul întreprinderii – linc).
Întreprinderea Textilă e acum Uzinele Textile (linc).
Întreprinderea Textilă „Bumbacul” cred că e actuala Bumbacul SA (linc).
Ambalajul Metalic există și azi (linc)
Întreprinderea textilă „Garofița” e acum Garofița SA (linc)
Întreprinderea de Reparații Auto nu știu exact, dar am impresia că este actualul Autotim S.A. (linc).
Întreprinderea de Confecții Bega este actualul Modatim S.A. (linc).
Întreprinderea de spume poliuretanice este acum Spumotim S.A. (linc).
Întreprinderea Poligrafică Banat s-a prefăcut după revoluție în Helicon Banat, care e adevărat că a lăsat în paragină fostul sediu din Timișoara dar și-a făcut sediu nou în satul Ghiroda de lîngă Timișoara (linc). În 1989 exista o tipografie în Timișoara, acum sînt vreo 10 (desigur, particulare, nu mai e nici una de stat).
„Întreprindererea de bere” (Fabrica de bere) există și azi (sait al întreprinderii – linc). A fost cumpărată de sud-africani, iar apoi de japoneji.
Întreprinderea de industrializare a cărnii cred că e fostul abator de lîngă complexul studențesc. Puțea lîngă el de-ți muta nasul, nu știu cum rezistau oamenii care trăiau în zonă. S-a desființat după revoluție și bine s-a făcut. Nu trebuie să fie abatoare în mijlocul orașului.
La fel cu fabrica de lapte care s-a dărîmat și s-a construit în locul ei magazinul „Billa”. Nu e nevoie de fabrici de lactate în oraș, locul lor e la sate. Atît carne, cît și lapte și lactate, se găsesc acum mult mai lesne decît în vremea comunistă, cînd aveam întreprinderi de industrializare a cărnii și a laptelui în oraș.
Fabrica de ciocolată „Kandia” a fost cumpărată de o firmă bucureșteană, care a păstrat marca „Kandia” dar a mutat producția în afara orașului (linc). Se găsește însă ciocolată în prăvălii (inclusiv produsă în România) mult mai multă decît în perioada comunistă.
S-a desființat Întreprinderea de pălării Paltim – ce să faci dacă lumea nu mai poartă pălării? S-a desființat și Industria Lînii, în locul căreia s-au construit și urmează să se construiască niște blocuri (lumea nu prea mai poartă haine din lînă). Da, Solventul a dat faliment. În 28 de ani ar fi fost chiar de mirare să nu existe și întreprinderi care dau faliment.
S-au înființat însă o mulțime de întreprinderi noi. Azi în Timișoara numai cine nu vrea nu găsește de lucru. Presa ne oferă încîntătoare exemple de smiorcăieli ale patronilor aduși la disperare de faptul că nu găsesc angajați și sînt siliți să mărească lefurile (linc).

Concluzie: capacitatea de minciună și manipulare a propagandei comuniste este fără limite! Iar uneori această propagandă se face prin saituri care se pretind zgomotos anticomuniste, cum ar fi Nașul TV ori „Prioritate de dreapta”.

Mai citește:
Capitalismul funcționează, spre disperarea lui Moise Guran
– Portalul rusesc Sputnik se înhamă la propaganda de reabilitare a lui Ceaușescu
Propagandă ceauşistă la “Vocea Rusiei”
– Vocea Rusiei continuă propaganda în favoarea lui Ceauşescu
Propaganda ceauşistă deplînge “propaganda neagră” împotriva lui Ceauşescu din 1989
Previziune din 1994: Dacă anumite condiţii sînt îndeplinite, calea spre reabilitarea ceauşismului e deschisă în România. Ion Cristoiu şi raportul SRI despre revoluţie
Propagandă în ziarul “Adevărul”: eroul Ceauşescu a împiedicat alipirea Deltei la URSS
Nou episod de propagandă ceauşistă în “Adevărul”
Nouă aberaţie în cadrul campaniei de reabilitare a lui Ceauşescu: Acesta ar fi vrut să ridice o statuie mareşalului Antonescu
“Să plece tăticu’, vrem să vină Nicu!”, sau noi minciuni în ziarul Adevărul
Securitatea lui Ceauşescu şi Basarabia. Activitatea lui Ion Stănescu, fondatorul “unităţii anti-KGB” a securităţii
Din nou despre Ion Stănescu, fondatorul “unităţii anti-KGB” a securităţii
Valentin Ceauşescu, viitorul preşedinte al României?
Răstălmăcirile lui Larry Watts şi răstălmăcirile altora despre Larry Watts
Mircea Munteanu: Noi dovezi despre criza din 1989 din România. Ministerul de Externe al RSR: “În cazul în care veţi fi întrebaţi (repetăm: numai în cazul în care veţi fi întrebaţi) în legătură cu aşa-zisele evenimente de la Timişoara, răspundeţi cu toată claritatea că nu aveţi cunoştiinţă despre aşa ceva”
– Larry Watts îl ponegreşte pe Nicolae Ceauşescu
– Noi minciuni ale lui Larry Watts în ziarul Adevărul
Dezinformarea Paulian Păsărin, din nou la modă în blogosferă

5 gânduri despre „Minciunile propagandei ceaușiste: Lista cu 1256 de fabrici distruse

 1. Ia lista celor 1200+ intreprinderi care inteleg ca o gasesti pe ATAT de multe site-uri si vezi ce s-a intamplat cu ele daca ai sa ne transmiti ceva. Cred ca mai transparent de atat nu se poate. Nu ne da exemple cu cate un birouas ramas care bobineaza motoare si link-uri cum ca e inscris la regisrul comertului, mai ales daca nici tu nu esti sigur pe ceea ce spui. Nu pot sa cred decat ca acest articol e scris ori din prostie, ori din rea vointa ori poate ca esti la varsta la care trebuia sa faci o compunere pentru scoala si nu gasisei subiect. Cred ca tu conosti mai bine in ce categorie te incadrezi.

  1. Am explicat în articol că n-am verificat toate cele 1256 de întreprinderi din listă ci numai cele din Timișoara. N-am timp de verificări mai extinse, deja m-am lămurit de caracterul mincinos al propagandei ceaușiste.

   1. Se pare că nu înțelegi subtila diferență între sistemul capitalist și cel socialist. În socialism, fabricile sunt ale statului, care folosește profitul obținut pentru a construi alte fabrici și alte investiții care nu aduc bani, precum scoli și spitale.
    In capitalism, statul trăiește doar din taxe și impozite, fabricile sunt private și profitul este trimis off-Shore.
    Pe scurt, banii contează.
    Din păcate nu ești documentat suficient pe subiect. În termeni simpli, ești muncitorul care construiește un pod, ești bun meseriaș, dar nu cunoști partea de proiectare și calculele necesare pentru realizarea construcției, nu ai privirea de ansamblu. Partea bună este că prin documentare poți învăța să ajungi la nivelul acela.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.