Valentin Voicilă, conducătorul revoluției din Arad: Moștenirea revoluției este o moștenire a sîngelui, jertfei, curajului, bărbăției, puterii, luptei pentru libertate (video)

Unul dintre cei interviați în 2014, la un sfert de veac de la revoluție, de către TVR, este Valentin Voicilă, conducătorul revoluției din Arad. Vedeți interviul dat de el mai jos.

Transcriere înregistrare:
0:24 Reporter: Ce rol ați jucat în evenimentele din 1989?
0:28 Valentin Voicilă: Am ieșit în stradă în 21 decembrie 1989 ca un simplu participant. Eram angajatul teatrului, foarte mulți tineri mă cunoșteau de pe scena teatrului din Arad, și încet-încet, în urma comunicării foarte bune cu muncitorii, am ajuns să conduc revoluția din Arad, să fiu liderul revoluției, într-un mod surprinzător și pentru mine. Așa au decurs toate lucrurile. Și apoi, în etapa următoare, datorită faptului că am fost în stradă, împreună cu cei mulți, am fost ales președintele CFSN Arad, cum era atunci, Consiliul Frontului Salvării Naționale, și după aceea Consiliul Provizoriu, CPUN. A fost o funcție foarte importantă, nu se mai regăsește astăzi, și aveam 31 de ani, fiind cel mai tînăr președinte de județ din România.
1:25 Reporter: Întoarcere la momentul 1989. Care sînt motivele pentru care ați participat la acele evenimente?
1:32 Valentin Voicilă: Aveam 31 de ani. Trăisem în comunism. Sperasem. Speranțele se năruiseră. N-am fost membru de partid, n-am crezut în comunism. Motivele? Dorința de libertate. Sătul de frig în casă, sătul de atîtea privațiuni, sătul de Ceaușescu, de cultul personalității, sătul de minciună, de exagerare, sătul de nefiresc. Nevoia de a fi, pur și simplu, într-un mod natural, ca toți ceilalți oameni. Dorința de libertate.
2:10 Reporter: Ce a cîștigat România în 1989?
2:14 Valentin Voicilă: România, în 1989, a început să fie ea însăși. În primul rînd a fost un exercițiu al bărbăției, al propriei ființe în manifestare totală, în luptă. În a se defini ce poate face într-un sistem care constrînge, și a fi gata să moară. Așa cum spuneau tinerii din București – „vom muri și vom fi liberi”. România a știut să moară, a cîștigat această experiență de a muri și de a fi liberă. A cîștigat propria personalitate și a recîștigat-o, și s-a redefinit așa cum a făcut-o de-a lngul timpului la superlativ, fiind gata să se dăruiască pe ea însăși pentru a deveni ceea ce ar fi putut să fie și n-a fost 45 de ani înainte.
3:11 Reporter: Cît din proiectul 1989 a fost dus la îndeplinire?
3:15 Valentin Voicilă: Nu cea mai mare parte. N-aș vrea să vorbesc în procente, dar a fost o revoluție socială. revoluția celor săraci, a celor care voiau o viață mai bună. Concret: căldură, hrană, libertatea de a fi, de a circula. În acești 25 de ani numărul celor săraci a crescut. Deci nu s-a împlinit din punct de vedere social dezideratul nostru de a trăi mai bine decît parțial. Putem călători, putem să ne manifestăm opțiunea prin alegeri, putem să ne spnem punctul de vedere. Dar la nivelul materiei, la nivelul a ceea ce am sperat atunci împlinirile sînt parțiale.
4:07 Reporter: Revoluția la 25 de ani. Care este moștenirea revoluției?
4:15 Valentin Voicilă: Ei, Doamne. Oare faptul că poți visa și faptul că poți să ai aripi, faptul că-i poți privi pe strămoșii tăi în ochi, chiar dacă sînt în lumea de dincolo, amintirea lor în lupta pentru libertate de-a lungul timpului, e puțin lucru? Faptul că stai vertical și faptul că în perioada comunistă, în perioada Gorbaciov, în perioada 89, românii au fost gata să moară pentru libertate, arătîndu-și puterea, e oare puțin lucru? Eu cred că nu. Moștenirea noastră este o moștenire a sîngelui, a jertfei. Este o moștenire a curajului, a bărbăției, a puterii. Și este o moștenire care continuă, zic eu, primul război mondial în lupta pentru libertate, așa cum românii au fost gata s-o facă de-a lungul timpului. E o moștenire extrem de densă și de bogată.

Mai citește:
– Valentin Voicilă despre deputatul PDL Eugen Bădălan: „Diversiunea din România a început în data de 22 şi nu s-a terminat nici astăzi” (video)
– alte articole legate de evenimentele din 1989 de la Arad la pagina Revoluția din Arad.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.