Dușmanii libertății de exprimare se luptă cu putinismul

Sabin Orcan publică în „România Liberă” articolul „Umbra lui Putin. La București” (linc), în care dezvăluie o primejdie care amenință scumpa noastră patrie: Faptul că o firmă din Republica Moldova care retransmite dincolo de Prut programul TV Rusia 1 dorește să intre pe piața TV românească. Nu înțeleg din articolul lui Orcan dacă singura activitate a firmei moldovenești este retransmiterea programului TV de la Moscova, ori aceasta este una din multele activități ale respectivei firme.

Consiliul Național al Audiovizualului nu a luat încă o hotărîre cu privire la acordarea licenței pentru firma moldovenească, dar Sabin Orcan notează indignat că unul din membri Consiliului, Gabriel Tufeanu, s-a pronunțat deja în favoarea acordării licenței. Tufeanu ar fi spus: „Vor să deschidă o televiziune, nu încurcă pe nimeni. (…) Eu sînt pentru, dacă difuzează și – și, nu numai rusești. Avem televiziuni cu seriale turcești, coreene. De ce nu și rusești? Nu cred că poate să fie rău”. Orcan remarcă vigilent că Tufeanu provine „din cercul lui Radu Mazăre”, adică din cercul fostului primar al Constanței reales în repetate rînduri de constănțeni, care la un moment dat a făcut o declarație că e bine să fie atrași turiști ruși pe litoral.

Libertatea de exprimare – una din revendicările revoluției din 1989 – trebuie să fie completă. Consider că ar fi scandalos ca unei televiziuni să-i fie interzisă activitatea în România fiindcă e bănuită că face jocul lui Putin. E deja destul de scandalos că e nevoie de acordul CNA ca să deschizi o televiziune. Sub pretextul luptei cu Putin, care oricum e ineficientă dacă se face prin interziceri, se pot face multe abuzuri. Pînă și Trump a fost învinuit că e omul lui Putin.

Un exemplu de abuz e chiar în articolul lui Orcan, cînd se vorbește de patronul Digi24 Zoltan Teszari: „Miliardarul fără chip, Zoltan Teszari, a fost campion la judo. Pasiune împărtășită de un alt român celebru, Marius Vizer, președintele federației europene de profil. Cel care se poate lăuda cu prietenia lui Putin”.

Deci simplul fapt că Teszari a fost campion la judo naște speculația că acesta ar fi propagandist a lui Putin, fiindcă există un alt judocan care e fan Putin. În stilul ăsta orice pasionat de judo poate fi declarat fan Putin (mă miră că Orcan n-a pomenit că Putin însuși e judocan – linc). Vadim Tudor, cînd acuza diverși că sînt trădători în folosul ungurilor, era mai coerent.

Treaba CNA nu e să interzică vreo televiziune pe baza unor bănuieli despre activitățile ei viitoare și nici să aplice cenzură ideologică care să ne ferească de influența rusă (am ajunge ca înainte de 1989 cînd autoritățile fereau românii de influența Europei Libere). CNA ar trebui să ia măsurile legale în cazul că televiziunea respectivă dezinformează. Dar sînt pline televiziunile românești de minciuni, iar CNA și cînd e informat oficial despre dezinformări refuză să reacționeze (vezi: „Consiliul Național al Audiovizualului stăruie în refuzul de a sancționa ProTV pentru minciunile despre revoluționari, invocînd acum prescripția” – linc).

Spre deosebire de Gabriel Tufeanu, eu nu cred că trebuie să i se impună televiziunii respective să difuzeze și altceva decît filme rusești. Nu e treaba CNA să stabilească politica editorială a televiziunilor. Publicul este cel care hotărăște dacă se uită sau nu la emisiuni. Dacă acea televiziune vrea să difuzeze doar filme rusești, foarte bine. Orientarea ei va fi mai limpede, ceea ce nu poate fi decît un lucru bun. Cred că a fost rău că după 1989 nu s-a îngăduit în România un partid care să se declare fățiș comunist și comuniștii s-au împrăștiat prin toate partidele, creînd confuzie și manipulînd prin pretenția că sînt altceva.

Mai citește:
– Consiliul Național al Audiovizualului stăruie în refuzul de a sancționa ProTV pentru minciunile despre revoluționari, invocînd acum prescripția
CNA – o instituţie pentru limitarea democraţiei
Articol din 2002, de la cealaltă hărţuire a OTV-ului
Proiect de lege pentru cenzurarea internetului
Adrian Năstase vrea “reglementarea” prin lege a discuţiilor pe internet
După Adrian Năstase şi Lia Olguţa Vasilescu, un nou fan al cenzurii: Silviu Prigoană
Vechiul duşman al libertăţii de exprimare Ioan Ghişe revine cu idei noi
Limitarea libertăţii prin creşterea drepturilor cetăţeneşti, sau proiectul legislativ al deputatului Mihail Boldea
Ministerul de Interne vrea limitarea libertăţii de manifestare, cucerită cu sînge în decembrie 1989
Dreptul de a manifesta liber, cucerit în 1989, încălcat în 2011
România semnează tratatul ACTA, acceptînd astfel ideea de cenzurare a internetului
Un nou apel pentru cenzurarea internetului
– Un atac la adresa libertății de exprimare: Propunerea unei legi de incriminare a negării revoluției din 1989
– Patronul RCS&RDS Zoltan Teszari, „demascat” de hotnews că ar fi revoluționar din 1989. Aruncarea cu noroi în momentul istoric decembrie 1989 – un sport național

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.