New York Times, 20 decembrie 1989: Era ca-n iad. Oamenii erau furioși. Spărgeau vitrine și strigau „Jos cu Ceaușescu!”

În ziarul „New York Times” din 20 decembrie 1989 Celestine Bohlen publică un alt articol despre revoluția română. Îl puteți citi alăturat. Aceeași Celestine Bohlen a mai publicat și articolul „Dispreţuitele forţe ale securităţii continuă să săvîrşească atrocităţi în România” în New York Times din 24 decembrie 1989, articol deja publicat pe acest blog (linc).

Musafiri îngroziți la locul protestelor
de Celestine Bohlen
special pentru New York Times

„Era ca un iad” spune un student despre confruntările cu poliția română

Budapesta, 19 decembrie. Doi frați, care veniseră în vizită din Ungaria, au fost duminică noaptea în apartamentul unui prieten cînd cineva s-a năpustit înăuntru să spună că a început revoluția.

La momentul cînd a aflat asta, poliția română era deja mobilizată. Dar, spun cei doi frați astăzi într-un interviu, mulțimi de oameni veneau mereu din toate părțile orașului, atît studenți cît și muncitori, de naționalitate maghiară sau română.

Nefiind în stare să treacă prin cordonul de miliție la casa preotului de unde a început protestul, ei au condus prin oraș și au întîlnit o mulțime de mai mult de 5000 de persoane venind pe o altă cale, îndîrjită de furia față de guvernul represiv al conducătorului român Nicolae Ceaușescu.

„Era ca-n iad”, a spus Paul, student la pedagogie de 22 de ani care a cerut ca numele său întreg să nu fie dezvăluit. Oamenii erau atît de furioși. Spărgeau vitrine și strigau „Jos cu Ceaușescu!”, „Jos cu dictatorul!” și „Ceaușescu, vino și prinde-ne!”.

Norocoși că au putut să plece

Cei doi frați au plecat în acea noapte în Ungaria cu trenul, oprindu-se pentru 4 ore în Arad, un oraș din apropiere, unde forțe de poliție erau prezente pe peroane, așteptînd în mod vădit tulburări. Ei se consideră norocoși că au putut să plece. În ziua următoare, România și-a închis granițele, încercînd să înăbușească toate știrile despre ceea ce s-a întîmplat la Timișoara.

Deși frații n-au văzut nici un fel de vărsare de sînge, au spus că nu sînt surprinși de relatările despre oameni omorîți ori răniți în acea noapte și în ziua următoare. „Puteai simți în aer că dacă bătăile nu vor avea efect, vor urma omoruri”, a spus Paul.

Relatări care s-au strecurat peste graniță au fost difuzate de radioul maghiar. Acestea descriu scene de bătăi brutale și de omoruri în ziua de duminică, la Timișoara, cu noi focuri de armă raportate luni și astăzi. Azi radio Kossuth a citat un ungur cu rude în România căruia nu i-a dezvăluit numele, care a spus că au fost sute de morți, unii împușcați din elicopter. În Iugoslavia, călători venind din Vestul României au povestit despre leșuri care zăceau pe străzi și fum care se ridica de la secția de poliție din Timișoara, un oraș cu o populație de peste 300000.

Legăturile telefonice au fost întrerupte și se spune că tancuri au înconjurat Timișoara și alte centre.

Ungurii, îngrijorați de soarta celor 1,7 milioane de etnici maghiari trăind în Vestul României, au urmărit evenimentele cu multă neliniște. Partidele de opoziție din Ungaria au organizat noaptea trecută o procesiune cu lumînări în fața ambasadei române, iar parlamentul maghiar a chemat la proteste internaționale împotriva felului cum e tratat de români Laszlo Tokes, un preot reformat a cărui bătălie singuratică pentru drepturile minorității maghiare din România l-au făcut aici un erou național.

Cei doi frați au spus azi că evenimentele s-au desfășurat prea repede sîmbătă pentru ca ei să știe exact ce anume a provocat dezlănțuirea șuvoiului de mînie populară pe străzile Timișorii. Dar au adăugat că în mod sigur asta a avut legătură cu o veghe care a durat de o săptămînă în fața casei preotului Tokes din partea veche a orașului.

Înconjurîndu-i casa, cîteva sute de demonstranți – descriși ca fiind atît de etnie maghiară cît și română – au încercat să prevină arestarea sa. Într-o scrisoare care a ajuns în Ungaria luna trecută, Tokes a descris că a fost bătut în casa sa în ziua de 2 noiembrie de către 4 bărbați mascați care purtau cuțite. El a fost împiedicat să-și întîlnească rudele iar telefonul său, deși în general nu funcționa, ocazional era pus în funcțiune pentru a primi mesaje lungi de amenințare, care apoi apăreau pe factura telefonică ca și convorbiri interurbane.

Preotul și soția sa au dispărut

Relatări că a fost trimis în judecată – se pare sub acuzația că făcea speculă cu portocale și lămîi, produse greu de găsit în această țară înfometată după vitamine – i-au făcut pe enoriași și pe alți susținători ai săi să înceapă o veghe la casa sa. Conform spuselor unor unguri care au urmărit acest caz îndeaproape, pe fondul tulburărilor de duminică dimineață, domnul Tokes și soția sa însărcinată au dispărut.

Un zvon care a circulat în mulțime sîmbătă seara spune că Tokes a fost bătut de poliție. Fratele mai mare a lui Paul, un contabil de 28 de ani care călătorește des în România și care a acceptat să vorbească cu condiția ca numele și prenumele său să nu fie pomenite, a spus că starea de spirit a mulțimii s-a schimbat brusc.

„La început, am văzut oameni stînd în liniște”, a povestit. „Apoi, cînd am venit din partea cealaltă, oamenii scandau și vitrinele prăvăliilor erau sparte. E greu de spus care a fost motivul”.

El a spus că unii bănuiau provocări din partea ofițerilor de poliție cînd au auzit din mulțime, în românește, lozinca „jos cu tricolorul!” – o referire la steagul național românesc care, dacă este atribuită ungurilor, poate provoca tensiuni etnice în regiunile vestice divizate etnic ale României.

Dar lucrul cel mai mult observat de cei doi frați este furia oarbă față de viața sub stăpînirea domnului Ceaușescu. Acesta a părăsit țara luni pentru o vizită în Iran. Conducătorul Partidului Comunist nu numai că a rezistat valului de schimbări din restul Europei Răsăritene, dar a continuat politicile economice care au lăsat populația la minimul de subzistență.

Persoane care au călătorit recent în România au descris lipsuri la aprovizionarea cu lapte, rații la ouă – 7 de persoană lunar – și la alte bunuri de nevoie imediată. O lipsă acută de fructe proaspete a devenit vizibilă luna trecută cînd, în timpul congresului Partidului Comunist Român au fost distribuite lămîi către populație „ca un gest de generozitate”, a spus un vizitator.

Explicația fotografiei: Casa Albă a declarat ieri că se gîndește ca împreună cu aliații ei apuseni și cu Moscova să alcătuiască un răspuns coordonat față de reprimarea opoziției din România. Președintele român Nicolae Ceaușescu, aflat într-o vizită în Iran, a semnat într-o carte de oaspeți în timpul unei vizite la un muzeu al covoarelor

Supratitlul paginii: Răsturnări în Răsărit: Este rîndul României.

Mai citește alte relatări din presa internațională despre revoluția română la pagina Mass media străină în 1989.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.