Nepotul lui Nicolae Ceaușescu cere rejudecarea procesului acestuia

După cum informează Dragoș Dumitriu pe saitul Sputnik (linc), nepotul de frate al președintelui Nicolae Ceaușescu, pe numele său tot Nicolae (Nicu) Ceaușescu, s-a hotărît să ceară în instanță reanalizarea procesului care a dus la execuția cuplului prezidențial român în ziua de 25 decembrie 1989. Acest lucru ar fi fost anunțat la o emisiune televizată din 17 septembrie 2017 la RTV în care ar fi intervenit nepotul respectiv, care a precizat că demersurile sale au și susținerea lui Valentin Ceaușescu și Mircea Oprean, fiul respectiv ginerele fostului președinte. N-am văzut emisiunea aceea, dar acord încredere la ce scrie Sputnik despre ea. Acolo unde Sputnik nu relatează strict ce a fost în emisiune, ci face aprecieri proprii, de pildă că Ion Ceaușescu, fratele președintelui și tatăl celui care acum începe demersurile acestea în justiție, era „apreciat ministru al Agriculturii și director al Comitetului de Stat al Planificării”, nu mai acord încredere saitului Sputnik. Dar aprecierile respectivului sait nu mă miră, am scris mai demult că Portalul rusesc Sputnik s-a înhămat la propaganda de reabilitare a lui Ceaușescu (linc). Remarc doar că acum Sputnik nu-l apreciază doar pe fostul președinte, ci și pe fratele acestuia.

Avocata care se va ocupa de acest caz este Mariana Ștefan (Sputnik o numește „cunoscută avocată”; eu habar n-am de situația protipendadei avocaților din București).

Legat de problema rejudecării procesului Ceaușescu, cred că principalul obstacol îl constituie codul de procedură penală, care prevede fără echivoc că procesul penal încetează în caz de moarte a inculpatului. Amîndoi inculpații din proces – Nicolae și Elena Ceaușescu – sînt morți. Cum s-ar mai putea rejudeca atunci acest proces?

Totodată, din Codul de Procedură Penală a fost eliminat recursul în anulare (linc), calea de atac extraordinară care îngăduia anularea unor hotărîri judecătorești definitive.

O altă întrebare ar fi pe baza cărui dosar s-ar putea rejudeca procesul Ceaușescu? Dosarul pe baza căruia a fost condamnat nu conține dovezi, dar asta nu înseamnă că în decembrie 1989 n-au existat morți datorită poruncilor comandantului suprem Nicolae Ceaușescu (linc). N-au fost 60000 de morți, cum s-a zis la proces, dar au fost 162 de morți din 17 decembrie 1989 pînă cînd Ceaușescu a fugit din C.C. cu elicopterul (22 decembrie), adică destul pentru o condamnare la moarte, conform legii în vigoare atunci. Certificatele medico-legale ale acestor morți lipsesc de la dosarul procesului Ceaușescu, dar au fost prezentate în alte dosare ale proceselor revoluției. O rejudecare a procesului Ceaușescu doar pe baza dosarului în care s-a dat sentința de condamnare a sa ar însemna o bătaie de joc la adresa noțiunii de justiție.

Este regretabil că soții Ceaușescu n-au avut parte de un proces corect, în care să se lămurească mai exact ce s-a întîmplat în decembrie 1989. Victor Stănculescu, care a organizat acel proces, n-avea nici un interes să se lămurească prea multe. S-a văzut acest lucru din propriul său proces, care a început doar cu multă întîrziere (după ce Ion Iliescu n-a mai fost președinte), după ce mult timp Stănculescu a pozat ca revoluționar, fiind și membru în guvernul CFSN.

Tudor Postelnicu a declarat în fața organelor de anchetă, într-o declarație prezentată și pe acest blog (linc):

În ziua de 18 sau 19 decembrie 1989 am discutat la telefon cu fostul general Nuță Constantin, care se afla la Timișoara, în legătură cu transportarea unor cadavre la București. Precizez că primisem sarcină în acest sens de la Elena Ceaușescu.
Cu aceeași ocazie am vorbit și cu generalul Macri Emil, care mi-a spus că a luat legătura cu generalul Nuță Constantin și are cunoștiință despre modul cum trebuie să se procedeze cu cadavrele de la Timișoara. Totodată, generalul Macri Emil mi-a spus că a discutat această problemă și cu generalul Vlad Iulian.
Chiar dacă nu mi-ar fi raportat generalul Macri Emil despre faptul că l-a informat pe generalul Vlad Iulian, despre problema cadavrelor, afirm cu toată răspunderea că ar fi fost imposibil ca șeful D.S.S. [Departamentul Securității Statului] să nu fie informat, deoarece „nu se mișca nimic fără știrea sa”.
Obligația de a informa pe șeful D.S.S., respectiv pe generalul colonel Vlad, o avea și șeful securității din Timișoara, care trebuia să-i comunice toate evenimentele și măsurile luate în zona sa de competență.
Menționez că, la propunerea lui Bobu Emil, urma ca persoanele deja moarte, urma să fie declarate ca fugite peste graniță. Despre această inițiativă am aflat în timpul procesului.

Nu știu dacă Postelnicu a spus adevărul. Poate a adoptat tactica clasică „mortul e de vină”. E regretabil că nu s-a făcut un proces corect în care martorul Postelnicu să fie confruntat cu inculpata Elena Ceaușescu asupra acestor afirmații. Dar acum, cum să facem proces corect? Postelnicu e mort, Elena Ceaușescu e moartă. Au murit și Emil Bobu, Emil Macri, Constantin Nuță. Ce confruntări se mai pot face?

Omorîrea soților Ceaușescu poate fi considerată un act revoluționar amnistiat prin decretul-lege nr. 3 din 4 ianuarie 1990. Se poate pune doar problema dacă organizarea procesului Ceaușescu nu a fost un act contrarevoluționar, fiindcă prima ședință a CFSN a avut loc abia în 27 decembrie 1989, așadar acest proces n-a avut încuviințarea CFSN, ci a fost inițiativa unui grup restrîns care a subminat puterea de stat revoluționară reprezentată de CFSN. În temeiul acestei logici a fost cerută anularea certificatului de revoluționar a lui Ion Iliescu (linc), dar Comisia Parlamentară a Revoluționarilor, condusă pe atunci de senatorul PNL Raymond Luca, a respins contestația (linc).

Mai citeşte:
– Propagandă ceauşistă la “Vocea Rusiei”
– Vocea Rusiei continuă propaganda în favoarea lui Ceauşescu
– Portalul rusesc Sputnik se înhamă la propaganda de reabilitare a lui Ceaușescu
– Propaganda ceauşistă deplînge “propaganda neagră” împotriva lui Ceauşescu din 1989
– Previziune din 1994: Dacă anumite condiţii sînt îndeplinite, calea spre reabilitarea ceauşismului e deschisă în România. Ion Cristoiu şi raportul SRI despre revoluţie
– Propagandă în ziarul “Adevărul”: eroul Ceauşescu a împiedicat alipirea Deltei la URSS
– Nou episod de propagandă ceauşistă în “Adevărul”
– Nouă aberaţie în cadrul campaniei de reabilitare a lui Ceauşescu: Acesta ar fi vrut să ridice o statuie mareşalului Antonescu
– “Să plece tăticu’, vrem să vină Nicu!”, sau noi minciuni în ziarul Adevărul
– Securitatea lui Ceauşescu şi Basarabia. Activitatea lui Ion Stănescu, fondatorul “unităţii anti-KGB” a securităţii
– Din nou despre Ion Stănescu, fondatorul “unităţii anti-KGB” a securităţii
– Valentin Ceauşescu, viitorul preşedinte al României?
– Răstălmăcirile lui Larry Watts şi răstălmăcirile altora despre Larry Watts
– Mircea Munteanu: Noi dovezi despre criza din 1989 din România. Ministerul de Externe al RSR: “În cazul în care veţi fi întrebaţi (repetăm: numai în cazul în care veţi fi întrebaţi) în legătură cu aşa-zisele evenimente de la Timişoara, răspundeţi cu toată claritatea că nu aveţi cunoştiinţă despre aşa ceva”
– Larry Watts îl ponegreşte pe Nicolae Ceauşescu
– Minciuni neruşinate (şi plagiat) la ziarul “Adevărul”
– Cu întîrziere, ziarul “Adevărul” recunoaşte că a minţit despre tancul sovietic care, în decembrie 1989, s-ar fi pregătit să treacă graniţa la Galaţi
– Gulgute proaspete ale lui Stănculescu, la B1TV şi în ziarul “Adevărul”
– Generalul Constantin Olteanu despre turiştii sovietici din decembrie 1989
– Noi minciuni ale lui Larry Watts în ziarul Adevărul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.