SSRMLÎRC anunță programul de primire a cererilor pentru recunoașterea calității de grevist miner din Valea Jiului 1977

După cum am mai arătat pe acest blog (linc), prin legea 199/2016 s-a modificat legea 341/2004 care era inițial a revoluționarilor, introducîndu-se în ea un capitol prin care se acordă drepturi, similare cu ale luptătorilor în revoluție „cu rol determinant”, pentru persoanele care au avut de suferit în urma revoltei muncitorești din Valea Jiului, din 1977, cît și pentru soții/soțiile și copiii acestora, dacă, în urma revoltei, aceștia au fost strămutați din localitate alături de soț sau părinte, cu participarea ori sub supravegherea securității.

Noul secretar de stat la SSRMLÎRC, Sorin Vintilă Meșter, a anunțat pe saitul instituției (linc) programul de primire a cererilor pentru recunoașterea calității de revoltat din Valea Jiului din 1977 ori de membru de familie al acestuia cît și formularul de cerere care trebuie completat (pe care-l prezint și eu alăturat). Cererile se depun pînă în 9 noiembrie 2017 la sediul SSRMLÎRC, în zilele de marți, miercuri sau joi ale săptămînii.

Cei care obțin recunoașterea calității de „persoană care a avut de suferit în urma revoltei muncitorești anticomuniste din Valea Jiului – Lupeni – august 1977” vor avea drept la o indemnizație lunară din bugetul statului. Conform legii recunoașterea respectivei calități se face dacă persoana respectivă, în urma acțiunilor securității, a fost condamnată la închisoare ori strămutată în altă localitate, iar în cazul membrilor de familie, să fi fost și ei strămutați.

Includerea minerilor greviști din 1977 în legea 341/2004 s-a făcut după ce anterior fuseseră incluși în aceeași lege și noiembriștii brașoveni din 1987. Astfel, legea 341/2004 nu mai este acum o lege referitoare doar la revoluția din 1989. Tendința leguitorului român din ultimii ani a fost ca, în paralel cu micșorarea numărului de revoluționari care au drept la indemnizație (OUG 95/2014) să găsească alte categorii de persoane cărora să li se dea drepturi speciale din bugetul statului.

Este de remarcat că presa care deseori a criticat drepturile acordate prin lege revoluționarilor, nu a avut decît reacții favorabile la acordarea de drepturi similare pentru noiembriștii brașoveni din 1987 și greviștii din Valea Jiului din 1977.

Prin schimbările aduse legii 341/2004 parlamentarii au izbutit includerea în aceeași categorie a revoluționarilor din 1989 cu minerii din Valea Jiului, lucru care era greu de crezut ca fiind posibil în 1990.

Mai citeşte:
– CPRD aprobă ideea de a fi incluşi participanţii la revolta din Valea Jiului în rîndul beneficiarilor legii 341/2004
– Un simpatizant a lui Nicolae Ceauşescu: Constantin Dobre, conducătorul mişcării muncitoreşti din Valea Jiului din 1977
– Miron Cozma se pretinde adevăratul conducător al mişcării minereşti din 1977, din Valea Jiului
– Participanții la greva minerilor din Valea Jiului, din 1977 și membrii familiilor acestora – incluși în legea revoluționarilor
– Doina Cornea și fiul acesteia, pe lista celor care au cerut drept la indemnizații de noiembriști brașoveni din 1987. Lista finală a cererilor depuse
– 23 de ani de la mineriada din iunie 1990
– Hotărîre CEDO despre mineriada din iunie 1990
– Agenturili străine, acum şi la mineriada din iunie 1990
– 13 iunie 1990. Ion Iliescu: Sînt momente dramatice pentru ţara noastră. Avem de-a face cu o încercare de rebeliune de tip legionar. Este nevoie de unirea întregului popor pentru a da riposta necesară (video)
– 14 iunie 1990. “Am găsit la PNŢCD droguri, armament, muniţie, maşină de scris automată (video)
– Teodor Mărieş în dialog cu Angela Băcescu (iunie 1991)
– Speranţa, un film de Sorin Ilieşiu
– Revoluţia trădată
– Începutul mineriadei din septembrie 1991. 24 septembrie, Petroşani (video)
– Petre Roman: “Domnul preşedinte a precizat că avînd în vedere că a doua zi eu trebuia să plec în vizită oficială în Austria, sîntem dispuşi, preşedintele împreună cu mine, să ne deplasăm în Valea Jiului vineri sau sîmbătă” (video)
– Petre Roman: Astăzi s-a anunţat în presa de la Budapesta formarea unui guvern în exil al Transilvaniei (video)
– 26 septembrie. Spre ora prînzului erau pregătite manifestaţii, ieşirea unor mari uzine din Bucureşti (video)
– TVR: “Marian Munteanu, cu cască de miner, şi-a făcut apariţia în piaţă”. Hotărîre CSAŢ: “Distribuirea muniţiei de război tuturor subunităţilor care acţionează pentru paza obiectivelor guvernamentale şi publice pentru a fi folosită în condiţii legale în caz de nevoie” (video)
– Miner: „Fiţi alături de noi să tăiem capul hidrei comuniste” (video)

8 gânduri despre „SSRMLÎRC anunță programul de primire a cererilor pentru recunoașterea calității de grevist miner din Valea Jiului 1977

 1. Minerii, la acea data S-AU REVOLTAT, AVAND REVENDICARI DE NATURA SALARIALA, NICIDECUM DE NATURA POLITICA DE SCHIMBARE A REGIMULUI COMUNIST !!!! Asta sa fie clar pentru toti cei care nu cunosc acest amanunt „minor”. Doar asa se explica lipsa represaliilor regimului ca in cazul revoltei brasovenilor care insa au avut revendicari politice….
  Concluzie ” intrebatoare” : Ce-ar putea cauta minerii ’77 in SSRMLIRC si cine are interesul unui nou balamuc cu comisii si dosare ce vor trebui aprobate pe spranceana…??? Parca am mai vazut acest film cu totii….Gresesc cumva gandind asa?

  • „Doar asa se explica lipsa represaliilor regimului ca in cazul revoltei brasovenilor care insa au avut revendicari politice….”

   Au fost represalii in cazul revoltei din 1977. Au fost condamnati la inchisoare 15 persoane, intre 2 si 5 ani, si au fost stramutate peste 200 de persoane (plus familiile acestora, care-au avut) din Valea Jiului in legatura cu participarea la revolta din ’77. Sunt probe cu inscrisurile Securitatii din 01.10.1977 (Note – Raport inregistrate, stampilate si semnate de seful securitatii jud. Hunedoara, col. GOLEA David si de seful Inspectoratului al jud. Hun., col. SIMON Gheorghe. In aceleasi rapoarte se mentioneaza ca liderul revoltei a fost stramutat din Valea Jiului, impreuna cu sotia si copilul minor, citez: „Din ordinul tov. prim adjunct al ministrului gen. lt. N. PLESITA”, adica seful suprem al securitatii de atunci, in 1977.

   Total de acord cu exprimarea libera a opiniilor, asta neinsemnand ca acele opinii contin si fapte sau adevarul. Asta e.

   • …represalii pentru revendicari salariale si de imbunatatire a conditiilor de munca si de trai, care pt. regimul comunist erau oricum de neconceput, dar repet : NU AU EXISTAT REVENDICARI DE NATURA POLITICA SI CARE SA CONTESTE REGIMUL COMUNIST….
    Nici acum nu m-am facut inteles …?

 2. “SSRMLÎRC anunță programul de primire a cererilor pentru recunoașterea calității de grevist miner din Valea Jiului 1977”

  Fals, nu exista nici-o recunoastere a calitatii de grevist miner sau de revoltat din Valea Jiului, anuntata de SSRMLÎRC in programul de primire acererilor, asa cum este scris titlul articolului si in text. A se re-vedea cererea-model, alaturata de articol, calitatile recunoscute. E nevoie de corectare, pentru informatie corecta.

  • Ti-am cerut sa corectezi informatiile false si in loc sa corectezi si sa oferi informatie corecta, ai preferat sa raspunzi si sa afisezi imediat un nou topic ( https://mariusmioc.wordpress.com/2017/10/25/motru-1981-o-revolta-uitata-de-guvernanti-pe-cind-includerea-acesteia-in-legea-3412004-minerii-din-motru-au-inscris-una-din-cele-mai-marete-fapte-eroice/ ) in care in modul cel mai cinic si abject lansezi atacuri la persoana si contesti explicit, asa cum i-i sta bine unui „democrat” rasarit din „spuma alba” a Revolutiei timisorene, Legea nr. 199/2016, act normativ emis de Parlamentul Romaniei si promulgat de Presedintele Romaniei, nominalizat simplu „Iohanis”. E bine! E bine, sa vada lumea ca tu te ocupi cu propaganda falsa si cand esti prins si ti se cere sa corectezi informatia falsa, te faci ca „ploua” si purcezi imediat, in mod resintimental, o alta propaganda „neagra” si mai abjecta decat cea falsa, afisand un nou topic, asa cum am aratat mai sus, cu atacuri josnice la persoana care ti-a cerut sa corectezi informatiile false. Nu-mi ramane decat sa-ti zic, dupa un clasic in viata: Ba, pe-a mati!

 3. @ Mititelu Mircea

  Spuneti: „…represalii pentru revendicari salariale si de imbunatatire a conditiilor de munca si de trai, care pt. regimul comunist erau oricum de neconceput, dar repet : NU AU EXISTAT REVENDICARI DE NATURA POLITICA SI CARE SA CONTESTE REGIMUL COMUNIST….
  Nici acum nu m-am facut inteles …?”

  M-ati aproape pierdut privind logica contradictorie pe care o afisati in comentariul dvs, citat mai sus.
  Admiteti c-au fost represalii pentru revendicari salariale „care pt. regimul comunist erau oricum de neconceput”, dar in loc sa judecati „la rece” si sa va intrebati de ce acele revendicari salariale (au fost si altele dar nu stau acum sa le enumar; s-au strigat si sloganuri pur-anticomuniste cum ar fi „jos cu burghezia comunista” etc) au fost de neconceput ptr. regimul comunist, aplicand si represalii – o dati tot „cotita” si repetati si interogati ca revendicarile n-au fost de natura politica!? Formulez un raspuns simplu care sper sa va multumeasca: orice fel de revendicare care era de neconceput pentru regimul comunist (care adica nu s-a incris in tiparele legale concepute de ei, pe linie politico-statala) a fost un/o gest/revendicare politic/politica.

  Daca nu sunteti multumit cu raspunsul de mai sus, cititi comentariile mele ca raspunsuri catre Marius Mioc la topicul/articolul https://mariusmioc.wordpress.com/2017/10/25/motru-1981-o-revolta-uitata-de-guvernanti-pe-cind-includerea-acesteia-in-legea-3412004-minerii-din-motru-au-inscris-una-din-cele-mai-marete-fapte-eroice/

  Pentru dvs redau/ma citez mai jos cu fragmente din comentariile mele de, ca raspunsuri catre Mioc:

  „orice fel de persecutie (dovedita prin inscrisuri, administrativ si/sau prin hotarari judecatoresti) – acel gest capata imediat calitate de „gest politic anticomunist”. De ce? Am mai raspuns public celor care contesta caracterul anticomunist al revoltei minerilor Vaii Jiului din august 1977, adica celor care la fel ca si tine va erijati in autoritati dogmatice ale interpretării trecutului istoric anticomunist al Văii Jiului sau al Brasovului facand efortul de a demonstra că nu acceptati esenţa regimului totalitar si comunist al anului 1977 sau 1987. Contestarea caracterului politic anticomunist al evenimentului din august 1977, idee inca inradacinata adanc in mentaluri nostalgice dar, surpriza, si in al tau mental de revolutionar (dupa cum ai afirmat in acest articol), este o impietate istorică născută din obtuzitate.
  Cine poate separa politicul de economic în cazul regimului comunist din Romania bazat pe economia centralizată? Cine erau cei de la vârful societăţii româneşti care iniţiau, planificau, stabileau, aprobau şi implementau politicile economice şi sociale: nu cumva Nicolae Ceauşescu şi apropiaţii lui? Care era unica forţă politică conducătoare a întregii societăţi româneşti şi în frunte cu cine: nu cumva PCR în frunte cu Nicolae Ceauşescu? Poate fi separată funcţia de atunci a lui Nicolae Ceauşescu de Secretar General al PCR de cea de Preşedinte al României comuniste (şeful statului)?
  Daca zici ca revolta a avut un caracter strict sindical, cum iti explici faptul că înfruntarea s-a produs între mulţimea minerilor şi persoanele din conducerea Partidului Comunist (printre care Ilie VERDET – prim-vice-prim ministru al guvernului si secretar organizator al Comitetului Politic Executiv al al Comitetului Central al Partidului Comunist Roman si Gheorghe PANA – ministrul muncii, presedinte al Uniunii Generale a Sindicatelor (comuniste) din Romania – „faimoasa” UGSR – „cureaua de transmisie” intre PCR si „oamenii muncii”, dar si membru al Comitetului Central al PCR), în cap cu Nicolae Ceauşescu, şi nu cu managerii din exploatările miniere? Sau ca brasovenii n-au doar marsat si demonstrat in fata cladirii judetene de partid, ci chiar au intrat in interiorul acelei cladiri, devastand-o? Sau cand in data de 5 august 1977, crezand ca eram arestat, minerii revoltati au patruns in interiorul cladirii municipiului de partid din Petrosani distrugang tot parterul acelei cladiri, lovind functionari si pe cei veniti din Bucuresti si chiar aruncand pe jos cu imbracamintea de miner, de pe ei, si le-a dat foc, strigand „sa arda ca sobolanii”? Cum iti explici? Ha?
  Daca revolta de la Lupeni, august 1977, a avut caracter strict sindical cum iti explici sutele de inscrisuri ale Securitatii, aflate in custodia CNSAS, care detaliaza, punctual si nominal, atat a masurilor luate, specifice Securitatii (informari, filaje, fise personale, investigatii, verificari in cartotecile de evidenta, declaratii, materiale informative ale colaboratorilor, materiale „S” – scrisori, materiale T. O. – tehnica operativa din interioarele locuintelor, tehnica ambientala etc) cat si dimensiunea descriptiva a represiunilor (batai, interogatorii sub teroare fizica si psihica, internari in spitale psihiatrice, stramutari a sute de persoane si ale familiilor acestora si chiar condamnari la inchisoare)??
  Tu si cei ca tine, acredititati puncte de vedere discriminatorii despre caracterul politic al Revoltelor din 1977 si 1987, ceea ce contravine de asemeni justiţiei şi statului de drept. Direct sau indirect, voi, contestatarii, acredititati punctul de vedere că ar exista două categorii de persecutaţi de către regimul comunist şi totalitar din România: opozanţii faţă de PCR ca partid şi alţi militanţi (cazul minerilor si al brasovenilor revoltaţi) care au urmărit revendicări economice.”

  „Am cerut, in scris prin programul de revendicari, dreptul (la libertate) ca revolta minerilor sa fie transmisa la radio si televiziune (proba se afla in inscrisul din dosarul meu de securitate). Am strigat libertate, pentru prima oara, inca de pe vremea cand tu inca erai ajutat sa te inchei la pantalonasi si ti se stergeau mucii de la nas. Repet, eu si colegii mei mineri revoltati detinem proba scrisa, certificata de CNSAS, ca am cerut libertate de exprimare, atat de obsedant strigata din zeci de mii de piepturi (cand repetam programul de revendicari cerute). E negru pe alb: noi am cerut, pentru prima oara, libertate de exprimare in 1977, iar voi doar ne-ati copiat pe noi, desigur cu alte slogane, in 1989 si ati castigat-o! Marea diferenta dintre mine si tine, respectiv dintre noi si voi este aceasta: eu/noi am zis „NU” atunci cand majoritatea a zis „DA”, inaintea „Solidaritatii” din Polonia si cand nici cei mai indrazneti futurologi n-au nici macat visat caderea comunismului, iar tu/voi ati zis „NU” cand majoritatea a zis tot „NU” si toate regimurile comuniste din jurul Romaniei cazusera, deja! Poti intelege asta, copchila retardata?

  Timp de aproape trei decenii mai multe forţe oculte, în general membri ai fostei protipendade comuniste şi ai Securităţii, au negat caracterul anticomunist al grevei din Valea Jiului. Lor li s-a adăugat, ca de obicei, o şleahtă de oameni neinformaţi, rău intenţionaţi (asa ca tine) sau, pur şi simplu, prostani (tot la fel ca tine). Care şi ei au răspândit/raspandesc cu inconştienţă pe unde şi cum au putut/pot mesajul otrăvit al fostei protipendade comuniste şi al Securităţii. De acum, cu toţii puteti vorbi si scrie cât vreti. Rămâne cum scrie la Monitorul Oficial: revolta minerilor din august 1977 de la Lupeni si cea din august 1987 de la Brasov au fost anticomuniste.

  E cazul sa te obisnuiesti si tu cu faptul ca in Romania de azi, stat de drept si parte din UE, legile votate de Parlamentul Romaniei si promulgate de Presedintele Romaniei trebuie respectate si aplicate”

  • Confirm, revolta minerilor din 1977 si cea a muncitorilor brasoveni din 1987 au fost ANTICOMUNISTE, in niciun caz anticapitaliste, numai ca :
   Greva minerilor din ’77 a avut revendicari
   de natura ECONOMICA, spre deosebire de revolta brasovenilor din ’87 care a avut revendicari POLITICE explicite, ambele tipuri de revendicari fiind evident de neacceptat de partidul unic comunist aflat la putere si, de aici si caracterul anticomunist al celor 2 revolte…
   PS : Nu-mi amintesc sa ne fi cunoscut candva pentru a-mi permite sa va…
   ‘tutuiesc’, motiv pentru care va rog, ca si d-vs, sa procedati in consecinta, personal „prefacandu-ma” deasemenea ca am ramas imun la jicnirile ce mi-au fost directionate in mod incorect pentru ca acestea NU MA PRIVESC, fapt pentru care nici NU REACTIONEZ in vreun fel.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.