Idei îngrijorătoare pentru libertatea de exprimare la Adunarea Parlamentară NATO

După cum anunță revista „22” (linc), la adunarea parlamentară a NATO desfășurată luna trecută în București s-a adoptat, cu unanimitate de voturi, o rezoluție referitoare la „transformarea informației în armă”. În cadrul rezoluției se vorbește despre primejdia reprezentată de internet și de rețelele de socializare, prin care se răspîndesc știri false și „păreri radicale”. Rusia ori organizații teroriste folosesc tehnologia informației în scopuri proprii, mai observa Jane Cordy, cea care a alcătuit rezoluția care a fost votată.

Că pe internet și prin rețele de socializare se răspîndesc știri false și propagandă de diferite feluri, inclusiv ale unor organizații extremiste, nu e o taină care a fost acum descoperită de birocrații plătiți gras din banii contribuabililor. Îngrijorătoare este însă concluzia la care se ajunge în rezoluție: „trebuie să fim realiști și să recunoaștem că nu putem să contracarăm toate aceste informații false cu arma adevărului. Va trebui să aplicăm măsuri restrictive, înlăturarea conținutului și o listă neagră a diferitelor conturi”.

Eu cred că exact cu arma adevărului trebuie combătute informațiile false, și este exact ceea ce încerc să fac pe acest blog.

Se dorește practic instituirea cenzurii, sub pretextul combaterii propagandei extremiste. Întotdeauna în istorie, cînd s-a instituit cenzura, aceasta s-a făcut invocînd motive nobile.

Experiența ne arată, inclusiv prin pilda revoluției române din 1989, că cele mai mari minciuni au venit anume din surse guvernamentale. De aceea sînt sceptic la ideea unui „Minister al Adevărului” (ca să folosesc expresia lui George Orwell) care s-ar ocupa de contracararea informațiilor false. Iar cînd se dorește înlăturarea de conținut de pe internet, sînt de-a dreptul indignat.

Chiar și acest blog s-a dorit să fie înlăturat (linc), iar la facebook am avut experiența neplăcută a ștergerii grupului „Revoluția română din 1989” creat de mine și ajuns la 3141 de membri și 3 ani vechime (linc). La facebook am creat de la zero un nou grup – „Revoluția din 1989” (linc) – care a depășit deja numărul de membri ai grupului inițial, dar 3 ani de discuții despre revoluție de pe facebook au rămas șterși.

Face Rusia propagandă? Sigur că face, dar nu numai ea. Toate statele, cît și o mulțime de entități private, fac propagandă. Nu e nimic anormal în asta, propaganda este în politică ceea ce este reclama în comerț. Libertatea de exprimare, pentru care s-a vărsat sînge în decembrie 1989, are scopul ca publicul să poată afla toate punctele de vedere. A limita libertatea de exprimare înseamnă nu doar a îngrădi dreptul celui care vrea să expună o idee publicului ci și a îngrădi dreptul publicului de a lua cunoștiință despre diferite puncte de vedere care pot exista. Libertatea de exprimare este unul din temeiurile democrației. Democrație nu înseamnă doar vot liber exprimat și numărat corect în condițiile existenței mai multor competitori electorali, ci și posibilitatea alegătorilor de a fi informați deplin asupra problemelor societății într-un climat liber de dezbatere.

Mai citeşte:
– Proiect de lege pentru cenzurarea internetului
– Adrian Năstase vrea “reglementarea” prin lege a discuţiilor pe internet
– După Adrian Năstase şi Lia Olguţa Vasilescu, un nou fan al cenzurii: Silviu Prigoană
– Vechiul duşman al libertăţii de exprimare Ioan Ghişe revine cu idei noi
– Limitarea libertăţii prin creşterea drepturilor cetăţeneşti, sau proiectul legislativ al deputatului Mihail Boldea
– Ministerul de Interne vrea limitarea libertăţii de manifestare, cucerită cu sînge în decembrie 1989
– Dreptul de a manifesta liber, cucerit în 1989, încălcat în 2011
– România semnează tratatul ACTA, acceptînd astfel ideea de cenzurare a internetului
– Un nou apel pentru cenzurarea internetului
– Un atac la adresa libertății de exprimare: Propunerea unei legi de incriminare a negării revoluției din 1989
– CNA – o instituţie pentru limitarea democraţiei
– Dușmanii libertății de exprimare se luptă cu putinismul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.