New York Times: Execuția Ceaușeștilor, criticată de administrația Bush, apărată de doi cetățeni români

New York Times din 29 decembrie 1989 continuă seria de articole despre revoluția română, care era pe atunci un subiect de prim interes pentru întreaga lume, cu un articol despre execuția soților Ceaușescu. Se arată în articol că, pe de o parte, administrația Bush a criticat respectiva execuție, dar pe de altă parte se dă și părerea a doi cetățeni români emigrați în America de Nord, Pavel Câmpeanu, fost coleg de închisoare cu Nicolae Ceaușescu, și Ștefan (Istvan) Tokes, fratele lui Laszlo Tokes, care consideră execuția ca fiind justificată. Redau mai jos tălmăcirea acestui articol.

Căderea lui Ceaușescu
Doi români justifică judecarea în taină și executarea conducătorului

de Eric Pace

Judecarea și executarea președintelui Nicolae Ceaușescu al României a fost justificată ieri în interviuri date de un sociolog român care l-a cunoscut bine și de fratele unuia din personajele principale ale evenimentelor care au precedat căderea sa.

Felul cum s-a desfășurat judecata, printr-un tribunal militar secret, și execuția care a urmat scurt timp după aceea de către un pluton de execuție, au fost criticate, de către administrația Bush și în alte cercuri, ca nefiind potrivite pentru o societate care aspiră la deschidere și democrație.

Vorbind dintr-un apartament din Queens [cartier al New Yorkului], sociologul Pavel Câmpeanu, un român care mai demult a împărțit aceeași celulă de închisoare cu dictatorul răsturnat, și-a exprimat părerea că a fost necesar ca judecata să fie făcută repede și în taină și să fie urmată imediat de execuție.

Altfel, a spus, vărsarea de sînge provocată de securitatea română ar fi continuat și domnul Ceaușescu ar fi putut cumva să izbutească să recîștige puterea.

„Era foarte neprietenos”

Dr. Câmpeanu, care a ținut multe cuvîntări publice în timp ce a petrecut un an în Statele Unite cu o bursă Fulbright, a spus că l-a cunoscut pe domnul Ceaușescu „îndeaproape pentru o lungă perioadă de timp”.

A spus că în timpul celui de-al doilea război mondial, timp de mai mult de doi ani, el și viitorul președinte al României au fost împreună într-o închisoare românească, deoarece „au luptat împotriva ocupației germane și erau amîndoi membri ai Uninii Tineretului Comunist”.

O parte din timp el și domnul Ceaușescu au stat în aceeași celulă și în cea mai mare parte a acestei perioade ei lucrau „în același atelier”.

„Era foarte neprietenos, singuratic și ostil” față de alți deținuți, a spus dr. Câmpeanu. „Și era foarte convins de ideea că el trebuie să fie primul” printre deținuți. „De pildă, am jucat șah cu el, și eram mai bun ca el, a pierdut într-un mod caraghios, iar apoi a refuzat luni de zile să mai vorbească cu mine”.

Protestele au dus la răsturnare

Dr. Câmpeanu, autor al unor cărți despre stalinism, a spus: „În Statele Unite există primejdia ca lumea să se concentreze doar pe aspectele formale ale judecării dictatorului. Este greșit să te concentrezi pe aspecte formale într-o vreme de revoluție. Nici o revoluție nu este prea respectuoasă cu legile, pentru că revoluția înseamnă suspendarea legilor, înseamnă violență”.

Astfel, violența execuției, a opiniat dr. Câmpeanu, „a fost un răspuns la violența sa”, la vărsarea de sînge provocată de forțele guvernamentale ale lui Ceaușescu din zilele anterioare.

„Aceste omoruri continuau la vremea cînd a avut loc judecata”, a continuat dînsul. Astfel, aceasta a constituit „un efort de a opri omorurile, și se pare că a izbutit”. „Atîta vreme cît Ceaușescu era acolo, exista un risc să fie salvat și să revină la putere”. Dar după ce a murit, securitatea „și-a pierdut scopul”, a spus dr. Câmpeanu.

O părere asemănătoare a fost exprimată de Istvan Tokes, cetățean canadian naturalizat, care este fratele pastorului Laszlo Tokes, un preot protestant membru al minorității maghiare, a cărui amenințare cu deportarea de către guvernul Ceaușescu a iscat protestele din orașul românesc Timișoara. Acele demonstrații au dus la o reprimare brutală din partea regimului care a provocat noi revolte și revoluția.

Contactat în Montreal, unde locuiește, Istvan Tokes, un inginer, a spus că „a fost o măsură înțeleaptă și sigură pentru viitorul acestei revoluții” ca judecata să se țină repede și în taină și executarea sentinței să se facă prompt.

Mai citește alte articole din presa internațională din perioada revoluției la pagina Mass-media străină în 1989.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.