DIICOT îmi răspunde la întrebarea mea dacă Vladimir Plahotniuc e sau nu urmărit penal în România

În Republica Moldova a făcut vîlvă în ultimele zile știrea că DIICOT din România l-a pus sub urmărire pe Vladimir Plahotniuc, unul din conducătorii politici importanți de acolo.

Ca urmare a acestui lucru am adresat către DIICOT, prin e-mail la diicot@mpublic.ro, următoarea întrebare:

Către DIICOT

Subsemnatul, Mioc Marius, domiciliat în Timișoara (…) în calitate de blogăr https://mariusmioc.wordpress.com/ vă solicit să confirmați ori să infirmați știrea apărută într-o serie de organe de presă din România și Republica Moldova precum că cetățeanul Vladimir Plahotniuc, avînd dublă cetățenie – moldovenească și română -, și care este unul din oamenii politici importanți din Republica Moldova, este urmărit penal de DIICOT.
Știrea a apărut în ziarul „Adevărul” din București http://adevarul.ro/moldova/politica/vlad-plahotniuc-vizat-intr-un-dosar-penal-romania-santaj-inselaciune-spalare-bani-document-1_5a09f7065ab6550cb81f57a3index.html și Jurnal TV din Chișinău http://www.jurnal.md/ro/politic/2017/11/13/exclusivitate-plahotniuc-este-cercetat-penal-in-romania-seful-pd-in-vizorul-diicot-pentru-constituirea-unui-grup-infractional/ dar și în alte surse de informare în masă a căror enumerare exhaustivă nu o cred necesară. Se face referire la procuroarea româncă Raluca Negulescu care ar fi început urmărirea penală.
Răspunsul dv. rog să mi-l comunicați prin e-mail.

Vă mulțumesc,
Marius Mioc

La această cerere a mea am primit din partea DIICOT următorul răspuns:

ROMÂNIA
MINISTERUL PUBLIC
PARCHETUL DE PE LÂNGĂ ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE
Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism
Structura Centrală

Calea Griviței nr. 24, Sector 1 București     Telefon 021.421.31.31 Fax 021.319.39.20

Nr. 531/VIII-3/2017               Cod operator 16051
15.11.2017

Domnului Marius Mioc

http://www.mariusmioc.wordpress.com

Urmare a solicitării dvs. cu numărul de mai sus, formulată în temeiul Legii nr. 544/2001, vă comunicăm că în dosarul penal înregistrat la nivelul DIICOT – Structura Centrală, s-a dispus urmărirea penală „in rem” sub aspectul săvîrșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune, șantaj și spălare de bani.

În cauză se efectuează cercetări pentru lămurirea tuturor aspectelor și stabilirea corectă a situației de fapt.

Alte aspecte legate de acest dosar nu pot fi comunicate în acest moment.

PROCUROR ȘEF SECȚIE
(semnătură indescifrabilă)

Prin urmărire penală „in rem” se înțelege începerea urmăririi penale cu privire la o anumită faptă, fără a fi pusă sub urmărire penală o persoană concretă (persoanele concrete care au săvîrșit fapta infracțională putînd rezulta ulterior din cuprinsul cercetărilor). Citez dintr-un dicționar juridic de pe internet (linc):

potrivit art. 228, C.p.p., organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cînd a fost sesizat, în una din modalităţile prevăzute de lege (denunţ, plîngere, din oficiu), că s-a săvîrşit o infracţiune şi cînd din cuprinsul actului de sesizare sau al actelor premergătoare efectuate nu rezultă vreunul din cazurile de împiedicare a punerii in mişcare a acţiunii penale; pentru începerea urmăririi penale nu se cere deci cunoaşterea făptuitorului sau o altă condiţie cu privire la persoană.

Din cîte înțeleg eu din toată această tărășenie, cetățeanul moldovean Veaceslav Platon (care are și cetățenie rusă), fost deputat agrarian la Chișinău, unul dintre marii bogătași ai Republicii Moldova (linc), condamnat anul acesta la 18 ani închisoare de Judecătoria Chișinău pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari (linc), a făcut o plîngere penală împotriva lui Vladimir Plahotniuc la Parchetul din România. DIICOT a înregistrat plîngerea și a început urmărirea penală dar nu a adus acuzații concrete lui Plahotniuc, ci „in rem”. Adică nu se știe clar cine și ce a făcut, dar avem o plîngere și o să investigăm, mai încolo vedem noi pe cine acuzăm, dacă acuzăm pe cineva.

Anterior, același Jurnal TV care pretinde acum că Plahotniuc este cercetat penal în România, a prezentat un interviu în care alt pușcăriaș, Vitalie Proca, care avea îndeletnicirea de ucigaș la comandă, aflat acum la închisoare în România, a pretins că încercarea (neizbutită) de omorîre a bancherului rus Gorbunțov în care a fost implicat, ar fi făcut-o la comanda lui Vladimir Plahotniuc (linc). Victima Gorbunțov nu s-a arătat deloc convinsă de aceste „dezvăluiri”: „De ce eu îi trebuiesc lui Plahotniuc? Nu avem afaceri comune, supărări nu există, nici din cauza fetelor nu am avut neînțelegeri”, sugerînd chiar că Proca a fost plătit să-l atace pe Plahotniuc: „Proca lucrează pentru cineva. Acum el nu are pistol, așa că pentru bani se poate vorbi. Ce bine iese totul pentru Renato (…) Pot să spun toată noaptea de ce i-a trebuit lui Renato [asasinarea mea]. Dar eu cred că [interviul lui Proca] e o altă istorie plătită. Cred că el își iubește mult familia și probabil a luat bani mulți, pentru că altfel n-ar fi vorbit (…) E în stilul lui Renato”.

Renato Usatîi e primarul din Bălți, adversar politic a lui Plahotniuc și om de afaceri multimilionar, care e de asemeni bănuit că ar fi comandat omorîrea bancherului Gorbunțov.

Se vede ce mult seamănă viața politică și jurnalismul din Republica Moldova cu cele din România. Precum în România presa înfățișează pe criminalii din 1989, unii avînd inclusiv condamnări penale pentru acele fapte (Victor Stănculescu, Iulian Vlad), ca fiind dezvăluitori ai adevărului despre revoluție, și în Republica Moldova dezvăluitorii adevărului în problemele de interes de acolo (fraudele din sistemul bancar, tentative de asasinat) sînt prezentați pușcăriași a căror vinovăție exact în infracțiunile discutate e confirmată de hotărîri judecătorești. Pușcăriașii sînt principalii luptători pentru adevăr pe amîndouă malurile Prutului!

Mai citește:
– Igor Dodon după eșecul vizitei lui Dmitri Rogozin: „Vin cu un mesaj către cetățenii care astăzi m-au sunat… Fiți de-a gata, atunci cînd o să vă spun, să fiți la Chișinău!… Se-apropie momentul cînd o să trebuiască să-i punem la punct pe fiecare” (video)
– Dorin Chirtoacă, primarul pro-român al Chișinăului, a fost arestat
– Republica Moldova. Cum au votat susținătorii lui Plahotniuc? Analiză pe baza rezultatelor din cele 4 sate cu alegeri locale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.