Fostul șef al serviciilor secrete moldovenești de pe vremea lui Voronin votează pentru înlocuirea „limbii moldovenești” cu limba română în constituția Republicii Moldova (video)

Artur Reșetnicov, fostul șef al serviciilor secrete moldovenești din timpul președintelui Voronin, a dat votul decisiv în comisia pentru siguranță națională, apărare și ordine publică din parlamentul de la Chișinău, pentru avizarea proiectului de schimbare a Constituției Republicii Moldova în sensul schimbării denumirii limbii oficiale din „limba moldovenească” în „limba română”, anunță postul de televiziune chișinăuan 10TV (linc). La comisia respectivă propunerea de schimbare a constituției a fost avizată pozitiv cu 4 voturi pentru și 3 împotrivă.

Anterior propunerea respectivă a fost avizată pozitiv și de comisia parlamentară pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media (linc) (5 voturi pentru, 3 contra și 1 abținere), cît și de comisia parlamentară pentru economie, buget și finanțe (linc) (6 voturi pentru și 4 împotrivă). Deci, deja sînt 3 comisii parlamentare de la Chișinău care au aprobat schimbarea Constituției Republicii Moldova prin înlocuirea expresiei „limba moldovenească” cu „limba română”. Președintele Igor Dodon se opune însă ferm acestei schimbări (linc).

În timpul tulburărilor din aprilie 2009, cînd sediul Președinției din Chișinău a fost devastat de manifestanți, Artur Reșetnicov era șef al serviciilor secrete moldovenești. La acea vreme regimul Voronin a învinuit serviciile secrete românești de provocarea acelor tulburări.

În 2014, cu prilejul Zilei Internaționale pentru Susținerea Victimelor Torturii, Artur Reșetnicov a primit „anti-premiul” „Inima Neagră” pentru sfidarea drepturilor omului, din partea mai multor organizații civice din Republica Moldova. Acțiunea a fost popularizată de CurajTV, organizație în care activează frații Brega, și era motivată de rolul jucat de Reșetnicov în aprilie 2009.

În 2015 domnul Reșetnicov a părăsit Partidul Comuniștilor (linc) iar apoi a aderat la Partidul Democrat condus de Vladimir Plahotniuc. În 2017 Reșetnicov l-a învinuit de minciună pe fostul său șef de partid, Vladimir Voronin, care spusese că la evenimentele din aprilie 2009 ar fi fost implicați 200 de ofițeri ai serviciilor speciale ale României. „Probabil, ex-președintele confundă 200 de ofițeri din România cu intenția aceluiași număr de studenți moldoveni din România de a participa la proteste”, a spus Reșetnicov (linc).

În aprilie 2006, după ce Vladimir Voronin fusese reales președinte al Republicii Moldova, scriam (linc)„în Basarabia (partea controlată de guvernul Republicii Moldova), timpul a început să curgă, încet dar sigur, în favoarea românilor”. În aprilie 2009, cînd aveau loc protestele de la Chișinău, reiteram (linc): „Actualele proteste din Chişinău pot avea izbîndă sau pot eşua lamentabil. Pe termen lung însă în Republica Moldova timpul curge în favoarea românilor”. Votul recent a lui Reșetnicov arată cum, încetișor-încetișor, fiii rătăcitori se îndreaptă pe calea cea bună.

Eventuala schimbare a denumirii limbii de stat în Republica Moldova nu echivalează cu unirea acestei țări cu România. Însă este un pas înainte în mersul inexorabil al istoriei. Pe care nici Vladimir Voronin, nici Igor Dodon, nu-l pot opri.

Mai citește:
– Proteste la Chişinău faţă de victoria în alegeri a comuniştilor (3 video)
– 3 morţi la Chişinău, lupte de stradă între demonstranţi şi forţele de ordine (9 video)
– Scriam în aprilie 2006: În Basarabia timpul a început să curgă, încet dar sigur, în favoarea românilor
– Dialog Voronin – Filat – Chirtoacă – Urechean (videoul a fost ulterior eliminat de pe youtube; transcrierea înregistrării pe care am făcut-o rămîne însă!)
– Cine e Natalia Morar, presupusă lideră a revoluţiei de la Chişinău
– Iurie Roşca: „Aventurieri politici şi criminali ca Urechean, Filat, Chirtoacă au instigat tinerii la violenţe”. Filat: “Mai multe persoane din organizaţia Noua Generaţie a PPCD instigau la violenţe”
– Natalia Morar – arestată! Şi mulţi alţii
– Ştiri contradictorii despre Natalia Morar şi Gabriel Stati
– Rezultatele finale ale numărării voturilor în Moldova, pe raioane
– Un gest simbolic înfierat pe amîndouă malurile Prutului: arborarea steagului românesc la Chişinău
– Incompetenţa lui Harnagea
– Moldova Suverană: „200 de mercenari din Transnistria, plătiţi cu 50 de euro pe ceas, au participat la lovitura de stat pregătită cu logistică românească”
– Moldova Suverană: „Partidele care au admis acţiuni ilegale să fie lipsite de înregistrare la Ministerul Justiţiei
– Voronin 2009, Ceauşescu 1989 – asemănări şi diferenţe
– Valeriu Boboc, victimă a confruntărilor de la Chişinău, a fost înmormîntat (video)
– Ion Galaţchi şi Dragoş Musteaţă, tinerii care au arborat steagul românesc la Chişinău (video)
– Protestele de la Chişinău, organizate în deplină transparenţă
– Savatie Baştovoi: „Nu cădeţi în amăgirea de a învinovăţi pe martirii care au incendiat parlamentul şi preşedinţia Republicii Moldova”
– 3 morţi pînă acum între protestatarii de la Chişinău. Voronin propune amnistie
– Savatie Baştovoi: „Opoziţia calcă pe cadavrele băieţilor”
– Aspecte dubioase ale alegerilor din Republica Moldova
– O întrebare a presei chişinăuene: Pentru cine lucrezi, maestre Cristoiu?
– Arestaţii din Chişinău, puşi de poliţie să-i mulţumească lui Voronin în emisiuni televizate
– 1989: Tricolorul românesc înălţat cu mîndrie la Chişinău. 2009: Înălţarea tricolorului românesc considerată diversiune rusească
Datele recensămîntului din 2014 din Republica Moldova
– Ultimele date ale recensămîntului din Republica Moldova (articol din 2006, în care comentam recensămîntul din 2004)
– Mircea Druc: „Cînd am venit la Bucureşti m-a şocat teama patologică faţă de ruşi”
– Propunere de curățire etnică a Transnistriei în folosul Rusiei dar pe cheltuiala României, prezentată propagandistic ca slujind ideea națională românească

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.