Proiectul de buget pe 2018: Se menține limitarea indemnizațiilor de revoluționar

După cum anunță saitul profit.ro (linc), în proiectul de buget pe 2018 sînt prevăzute mai multe măsuri de economie, printre care „indemnizațiile pentru revoluționari vor fi ținute la nivelul din decembrie 2017”.

De fapt, corect ar fi fost spus „indemnizațiile pentru revoluționari vor fi ținute la nivelul din 2010”, căci din 2010 începînd mereu au apărut ordonanțe de urgență prin care indemnizațiile pentru acea parte dintre revoluționari care încă mai primesc indemnizații (căci pentru mulți indemnizațiile au fost eliminate) sînt menținute la același nivel cu cel din anul anterior. În legea 341/2004 indemnizațiile respective sînt corelate cu salariul mediu pe economie, care a crescut substanțial din 2010 pînă azi (de la 1836 la 3131 lei, adică cu 70,5%). Paragrafele respective din legea 341/2004 nu au fost eliminate (ceea ce a dat prilejul unor ziariști incompetenți, dacă nu răuvoitori, să publice articole în care indemnizațiile revoluționarilor erau prezentate a fi mult mai mari decît sînt cu adevărat), dar în fiecare an a apărut cîte o ordonanță de urgență, cu aplicare limitată în timp, care menținea respectivele indemnizații la nivelul anterior, adică fără să se țină seama de creșterea salariului mediu.

Mă așteptam la o asemenea măsură care e deja o datină a guvernelor României la sfîrșitul anului. Deocamdată e vorba de un proiect, dar nu mă îndoiesc că dacă guvernul susține acest proiect acesta va fi aprobat.

Mă întreb ce se va întîmpla cu proaspăt inclușii în legea 341/2004 – minerii greviști din 1977, din Valea Jiului, și membrii familiilor acestora? Recent SSRMLÎRC a strîns de la ei cereri pentru a le da certificate (linc) prin care să intre în drepturile cuvenite prin legea 341/2004, așa cum a fost modificată prin legea 199/2016 (linc). Se va aplica și la ei regula că indemnizațiile vor fi ținute la nivelul din decembrie 2017, ceea ce ar însemna că, dacă n-au intrat în plată în decembrie 2017, nivelul indemnizațiilor va fi zero și în 2018? Ori li se vor acorda indemnizații conform modului de calcul prevăzut în legea 341/2004, ceea ce ar însemna că persoana care a avut de suferit după greva din 1977 va avea indemnizație cu 70,5% mai mare decît un rănit în revoluție fără grad de invaliditate, deoarece la rănitul în revoluție s-au aplicat ordonanțele succesive de limitare a indemnizației, iar la grevistul din 1977 nu? În lipsa textului exact al ordonanței de urgență care va reglementa aceste probleme nu am un răspuns la întrebare.

Mai citeşte:
– Ordonanță de urgență: Indemnizațiile revoluționarilor (cele care se mai acordă) vor fi plafonate și în anul 2016
– Cheltuielile bugetare pentru diferite tagme beneficiare de legi speciale
– Guvernul crează “instituţia indemnizaţiei”. Pentru diplomaţii pensionari. Revoluţionarii cu merite deosebite vor rămîne fără indemnizaţii şi în 2014
– Guvernul dorește extinderea “instituției indemnizației”
– Guvernul Ponta crește veniturile cetățenilor (a unora dintre ei)
– Guvernul mărește indemnizațiile de merit și indemnizațiile pentru artiștii interpreți
– Participanții la greva minerilor din Valea Jiului, din 1977 și membrii familiilor acestora – incluși în legea revoluționarilor

9 gânduri despre „Proiectul de buget pe 2018: Se menține limitarea indemnizațiilor de revoluționar

 1. Linkul cu proiectul de ordonanta de urgenta cu unele masuri fiscal-bugetare pe anul 2018
  http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/resurse/transparenta/proiectOUGmasuri2018_29112017.doc
  ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ
  privind unele măsuri fiscal – bugetare în anul 2018, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene
  Art. 12(2), pag. 12
  (2) În anul 2018, indemnizaţiile stabilite în baza Legii recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 și pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului – Lupeni – august 1977, nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare, se acordă în cuantumul cuvenit sau aflat în plată în luna decembrie 2017.

  • Formularea „cuvenit sau aflat în plată” arată că nu e nevoie ca să fie efectiv în plată în decembrie 2017. Deci greviștii din 1977 din Valea Jiului vor primi indemnizații cu 70,5% mai mari decît răniții în revoluție fără grad de invaliditate, mai mari și decît răniții din revoluție cu gradele 2 și 3 de invaliditate, deoarece la ei suma cuvenită se calculează conform legii 341/2004, fără a se ține seama de ordonanțele succesive de limitare a indemnizației care au apărut din 2010 începînd.

 2. Sa mă f…in ei revolutinari!!!pensii pt cei decedați+urmași…răniți în Revoluție…in rest …multa muie!!! profitori și șefi de ture…. paznici și alte kkt-uri…să sugă strimfii!!!

 3. Nu inteleg de ce se pune impozit pe pensiile speciale ale revolutionarilor ? Nu inteleg de ce nu cresc aceste pensii speciale? In loc sa creasca ele scad. In baza la ce lege, art. s-a retinut impozit pe legiile speciale ale rev.? Cine a dat ordinul acesta?

 4. Respect guv romaniei dar lăsați pensiile de urmasii al eroilor martir pentru ca si noi ne am pierdut tatăl la revolutie an 23 12 1989 la gara constanta suntem 5 copii orfanii rămași fără tata fam deveris de la constanta tata deveris achif pos mortem împușcat la gara constanta

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.