Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

E oficial: În 2018 sînt limitate indemnizaţiile de revoluţionar decembrie 9, 2017


Am arătat deja pe acest blog că în proiectul de buget pentru anul 2018 este prevăzută continuarea limitării indemnizaţiilor de revoluţionar (linc). Între timp, ceea ce era un proiect a devenit lege. În Monitorul Oficial nr. 973 din 7 decembrie 2017 a apărut OUG 90/2017 (linc), care la art. 12 alineatul 2 prevede:

În anul 2018 indemnizaţiile stabilite în baza Legii recunoştiinţei pentru victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului – Lupeni – august 1977 nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare, se acordă în cuantumul cuvenit sau aflat în plată în luna decembrie 2017.

Pentru revoluţionarii din 1989 care încă mai iau indemnizaţii (răniţi, reţinuţi, determinanţi, urmaşi de eroi martir) cuantumul cuvenit sau aflat în plată în decembrie 2017 e de fapt cuantumul din 2010, fiindcă de atunci mereu au apărut ordonanţe de urgenţă prin care indemnizaţiile revoluţionarilor au fost limitate la nivelul din anul anterior. Articolul din legea 341/2004 care prevede calculul indemnizaţiei în funcţie de salariul mediu pe economie nu a fost abrogat, dar mereu apar ordonanţe de urgenţă prin care, ca măsură vremelnică valabilă doar cîte un an, limitează valoarea indemnizaţiei. Salariul mediu a crescut între timp cu 70,5%.

Expresia „cuvenit sau aflat în plată” arată că au drept de indemnizaţie şi cei care încă n-au intrat în plată dar această indemnizaţie li se cuvine. E vorba în primul rînd de persoanele care au avut de suferit după greva minerilor din Valea Jiului 1977 şi membrii familiilor acestora, care au fost incluşi în legea 341/2004 doar în 2016, prin legea 199/2016 care a adus completări la legea 341/2004. Cererile prin care să li se dea certificate  au fost strînse abia relativ recent de SSRMLÎRC (linc) şi mulţi probabil încă n-au apucat să intre în plată în decembrie 2017. Ei vor putea însă cere banii retroactiv şi vor avea în 2018 drept la indemnizaţie conform sumei cuvenite în decembrie 2017. Urmare a faptului că au fost incluşi mai tîrziu în lege, lor nu li se aplică ordonanţele anterioare de limitare a indemnizaţiei. Ca urmare cuantumul cuvenit în decembrie 2017 se calculează pe baza salariului mediu din acest an, nu pe baza celui din 2010. Astfel, un grevist din 1977 din Valea Jiului va avea o indemnizaţie cu 70,5% mai mare decît un rănit în revoluţie fără grad de invaliditate. Indemnizaţiile greviştilor din 1977 vor fi mai mari şi decît cele ale răniţilor din revoluţie cu grad 2 şi 3 de invaliditate şi doar puţin mai mică decît cea a răniţilor din revoluţie cu grad 1 de invaliditate ori a marilor mutilaţi din revoluţie.

Formula „cuvenit sau aflat în plată” poate folosi şi copiilor de eroi martir ai revoluţiei care nu primesc indemnizaţii căci Casele de Pensii au refuzat să le plătească, dar care vor obţine asemenea indemnizaţii prin hotărîri judecătoreşti. OUG 95/2014 a instituit o indemnizaţie pentru copiii de eroi martiri ai revoluţiei. Casele de pensii au refuzat să plătească pe motiv că au venit ordonanţele de urgenţă care spun că se plăteşte ca în anul anterior, dacă în anul anterior s-a plătit zero şi anul acesta tot zero trebuie plătit. Şi de atunci pînă azi, pe baza noilor ordonanţe de urgenţă, cuantumul de plătit către copiii eroilor martiri tot zero a fost considerat de Casele de pensii. Doar în cazul celor care veneau cu acte că nu realizează nici un fel de venit din motive neimputabile au acceptat Casele de pensii să plătească indemnizaţie de 2020 lei lunar.

Am îndemnat pe acest blog copiii de eroi martiri să ceară Caselor de pensii indemnizaţiile prevăzute de lege şi în caz de refuz să se adreseze instanţelor de judecată (linc). Iniţial am îndemnat la acţiune în justiţie pentru obţinerea indemnizaţiei de jumătate din salariul mediu pe economie (linc), iar apoi, studiind mai atent formularea din OG 1/2015, am ajuns la concluzia că se poate cere chiar mai mult, adică o indemnizaţie de 2020 lei/lună, fără condiţia de a nu realiza alte venituri (linc). Recent au venit confirmări de la instanţele de judecată că modul meu de gîndire juridică este mai corect decît al cohortelor de specialişti jurişti de la Casele de pensii (eu n-aveam nevoie de confirmare, ştiam oricum asta, dar poate mai există sceptici printre cititorii acestui blog). Avem precedent juridic de acordare, prin instanţa de judecată, a indemnizaţiei lunare de 2020 lei pentru copii de eroi martir FĂRĂ condiţia de a nu avea alte venituri (linc), şi de asemenea au apărut şi cazuri în care instanţele de judecată acordă indemnizaţie de jumătate din salariul mediu (un ultim caz la Curtea de Apel Braşov, în 7 decembrie 2017 – linc).

Legea 341/2004 a prevăzut drepturi doar pentru copiii de eroi martir, adică pentru copiii celor care şi-au pierdut viaţa ca urmare directă a revoluţiei din 1989. Nu s-a pus niciodată problema să se acorde drepturi pentru copiii răniţilor ori reţinuţilor în revoluţie, dacă aceştia au supravieţuit revoluţiei. În cazul manifestanţilor braşoveni din 1987 şi a greviştilor din 1977 aceeaşi lege prevede însă drepturi şi pentru copiii participanţilor la manifestaţiile respective, fără să existe condiţia ca părintele să fi fost omorît.

Mai citeşte:
– Ordonanță de urgență: Indemnizațiile revoluționarilor (cele care se mai acordă) vor fi plafonate și în anul 2016
– Cheltuielile bugetare pentru diferite tagme beneficiare de legi speciale
– Guvernul crează “instituţia indemnizaţiei”. Pentru diplomaţii pensionari. Revoluţionarii cu merite deosebite vor rămîne fără indemnizaţii şi în 2014
– Guvernul dorește extinderea “instituției indemnizației”
– Guvernul Ponta crește veniturile cetățenilor (a unora dintre ei)
– Guvernul mărește indemnizațiile de merit și indemnizațiile pentru artiștii interpreți
– Participanții la greva minerilor din Valea Jiului, din 1977 și membrii familiilor acestora – incluși în legea revoluționarilor
– Model revizuit de cerere pentru copiii de eroi martiri ai revoluției care vor să primească indemnizație

 

27 Responses to “E oficial: În 2018 sînt limitate indemnizaţiile de revoluţionar”

 1. Marta Pop Says:

  multumim. Stiti ar fi tare interesant daca un urmas, anonim bineinteles, v-ar arata talonul de la Casa de Pensii cu 0.5 castigata in 2017.Am inteles ca ar lua tot suma plafonata conform ordonantelor succesive de prorogare desi in toate hotararile judecatoresti scrie clar ca aferent anului in curs (deci ar fi 0.5 din 3131 lei). De asemenea au castigat si parinti 1.1 si la fel ar fi interesant de vazut cat au castigat. In cazul celor din OG 1/2015 este suma fixa si nu stiu daca se poate face ceva.

 2. Constantin lisu Says:

  Sunt din craiova si nu stiu cum sa procedez sami iau certificatul de revolutionar pt ca io si sotia am luptat la revolutie si pe deasupra sau dat aceste certificate numai cui au vr ei ce pot face pt al obtine pt ca este vb de orgoliu si doi la mina este dreptul nostru de revolutionari va multumesc astept rasp.

 3. Dinu Says:

  Cum as putea lua legatura cu dumneavoastra?

 4. Adrian Droc Says:

  Articol si sinteza bine facute. Multumesc autorului!
  Confirm cele scrise din experienta proprie : rol det , indemnizatie blocata la 2020 din 2015 , initial impozitata cu circa 100 , apoi cu circa 200 ron. Desi teoretic nu sant venituri impozabile – in functie de ce se vrea alege din sumedenia de legi si oug- uri adesea contradictorii casele de pensii fac ce vor.
  In ceea ce priveste neaducerea la zi a indemnizatiilor cred ca acesta este cel mai important aspect al nerespectarii legii 341. Singura solutie : instanta.
  Ps. Ar fi interesanta o parere juridica asupra prevalentei dintre o lege (341 in acest caz) si o OUG cu putere de lege, dar ulterioara si in flagrant contrast cu mai multe legi deja in vigoare.

 5. Perfect punct de vedere, dar cand vor plati pentru abuzul institutiilor de pensii faptasii din interiorul institutiilot pentru daunele aduse ?. Pedepsele pentru nerespectarea legii trebuie prinse in Legea 341, Legea Recunostintei !!!!. Numai atunci toti beneficiarii legii respective vor avea respectul legii si recunostinta. Numai atunci nu va mai fi nevoie de actiuni judecatoresti. Dar, pana atunci ar trebui intrebati serios : Secretarul de Stat Mester , si toti parlamentarii dintre revolutionari ( Eu am avut o corspondenta cu ” mitraliera” si i-am sugerat initiative concrete >>>> tot fora efect >>> tace si el ca toti care sunt in responsabilitatile respective. Am dorinta a colabora si a porni o delegatie >> nu mare , dar cu oameni cunoscatori si nu galagiosi <>
  PS va rog sa observati si dreptul urmasilor care prin OG si Modificarile la Lege , din 2015 parintii au dreptul la o indemnizatie de 1.1 si se plateste tot 0.5 raportat tot la 2010. Am facut plangere penala de abuz si ” onor procurorii tac malc si nu dau raspuns la plangere chiar daca au trecut peste 10 luni . C.Pr. Pen. obliga procuroru sa finalizeze plangerea in 75 zile , dar nici pentru el nu se prevede sanctiune daca nu respecta. Nu uitati : o delegatie scurta si clara in discutie cu Primul Ministru ( fara reprezentatul SSPR) aduce rezultate bune , indiferent cine este primul ministru.

  • mariusmioc Says:

   Pedepse pentru nerespectarea legii sînt cuprinse în Codul Penal, nu văd nevoia de a se stabili separat pedepse pentru o anumită lege.
   Pe de altă parte, prin art. I pct.5 din OUG 95/2014 se prevede că nu beneficiază de prevederile Legii 341/2004 persoanele care au săvîrșit infracțiuni în legătură cu drepturile acordate de legea recunoștiinței precum și în legătură cu acordarea sau preschimbarea certificatelor de revoluționar. Rămîne doar ca legea să fie pusă în aplicare.

   • Este nevoie de prevedere expresa , pentru ca altfel plangerea penala in temeiul C.P. este procedura greoaie si neeficienta prin faptul ca plangerea penala este cu procedura de cercetare ce duce la sinedie . Prevederea expresa da dreptul sa se porneasca actiune directa in justitie de catre pagubit si astfel rolul clarificarii este la judecator nu la procurorul ce nu-si respecta prevederile Art. 277 C.Pr. Pen ( termen 20 zile)

   • Corina Codreanu Says:

    Desire ce schimbare de certificate e vorba?

 6. Adrian Kiss Says:

  Bună,

  Am citit câte ceva din cele scrise aici.
  Totuși, nu există nici o cale de atac în ceea ce priveste indemnizația de revoluționar?
  Am ramas blocat(i) la cei 2020 lei pe viață? Am înțeles explicația de mai sus privind tertipurile guvernantilor pentru a nu ține pasul cu legea dedicată. Însă, peste 70% este chiar enorm! Simplu: in loc de ~3400 lei stăm blocați in 2020. Diferența este enormă. La fel ca și rănile și sechelele fiecăruia…
  Așadar, vreo cale de atac? Răbdare nu mai am, nimic de pierdut nu mai am…

  Multumesc,

  AK

 7. Tamara Says:

  Buna seara! Sunt urmasa de erou martir, sot supravietuitor. Conform legii am gratuitate la medicamente prin medicul de familie, costul lor fiind suportat de Casa de asigurari de sananate, iar mie nu-mi compenseaza decat 50 % din costul retetei. Puteti sa-mi spuneti care este cauza? Si mai am o intrebare : De ce mi se retine acel CASS din indemnizatie, in lege stipulandu-se ca aceasta indemnizatie nu reprezinta venit si nu se impoziteaza?
  Va multumesc!
  O seara buna,
  Tamara

  • Dragos Viorica Says:

   Bunã ziua,
   sînt revolutionarã retinut în revolutie cu certificat de revolutionar,de doua luni nu mai îmi intrã indemnizatia,e vre-o problemã cu plãtile de la casa de pensi?

  • Am certificat luptător remarcat nu am putut schimba certificatul un anul 2015 deoarece eram un spital am fost operat de hernie de disc și nici nan știut de aceasta ordonanță ce trebuie făcut sa obțin nou certificat va mulțumește

   Pentru

 8. Gheti Traian Says:

  Da ai dreptate,bataie de joc.Ce trebuie facut in aceasta prob?Gheti Traian.

 9. Dany Says:

  Bună ziua. Mama mea, Nicorescu Veronica, a fost Luptător pentru Victoria Revolutiei Romane din decembrie 1989, prin decretul nr 37/26.02.2000 semnat de Presedintele Romaniei I. Iliescu.
  În iunie 2018 a decedat. Există posibilitatea de a mosteni unele beneficii care decurg din meritul mamei mele de luptător in Revolutie? Mulţumesc

 10. nicu Says:

  Buna seara, In anul 1989 am fost militar in termen si am participat la Revolutie, in Brasov la Uzina tractoru Unde ma pot adresa pentru certificat de revolutionar, si ce acte doveditoare trebuie,Eu pot dovedi cu livretul militar,stiu ca au trcut atitia ani,si nu m am interesat de acest certificat,asi dori sa stiu daca acum mai pot face ceva,fosti colegi au acest certificat, Multumesc,

 11. neagoe ioana Says:

  Buna ziuna, imi puteti spune, va rog, in ce stadiu se afla proiectul de lege privind acordarea indemnizatiilor pentru revolutionarii ,,remarcati prin fapte deosebite”? Multumesc.

 12. NICU Says:

  TOATA LUMEA O FOST LA REVOLUTIE IN 89 . TOTI CETATENII TARII AU LUPTAT. DE CE AR TREBUI SA SE DEA ACESTE INDEMNIZATII ?? TOTI CEI CE MUNCESC IN TARA NOASTRA CARE AU FOST LA REVOLUTIE DAR NU POSEDA ACT DE REVULUTIONAR SI NU PRIMESC NIMIC NICI O INDEMNIZATIE . MUNCESC SA LE ASIGURE INDEMNIZATII BANESTI DE ASA ZISI REVULUTIONARI ACELOR TRINTORI CARE NU LE PLACE MUNCA SI CERSESC BANI , DIN MUNCA POPORULUI . E VINOVAT POPORUL PENTRU CA AU OBTINUT EI CERTIFICARE DE REVULUTIONAR , SI TREBUIE SA MUNCEASCA LENTRU ACESTI TRINTORI SA LE ASIGURE INDEMNIZATIILE , CARE SUNT CU MULT MAI MARI , CHIAR DE TREI ORI MAI MARI DECIT A UNOR MUNCITORI CARE AU MUNCIT PESTE 40 DE ANI RUSINE SA VA FIE ,CA MINCATI MULTI BANI DE POMANA NEMUNCITI DE PE SPINAREA POPORULUI. NOI POPORUL NE RUGAM CA SA VA IA DUMNEZEU CIT MAI REPEDE , CA SA SCAPAM DE A MAI MUNCI PENTRU ACESTI TRINTORI.

 13. Mostofirla Carmen Says:

  Tata a fost revoluționar a decedat de curând 68 ani mama are dreptul la jumătate din indemnizație? s-au noi cei trei copii ?

 14. Mate Ion Says:

  Am participat la revolutia din 90 trimisi de catre institutul de mecanica fina Bucuresti.la statia de salvare pe Eminescu unde plecau si veneau toate masinile de raniti .mentionez ca am avut arma data in primite ptr a face santinela la statia de salvare .in timpul acesta am fost ranit la cap si internat .mentionez ca totul a fost organizat legal.as dori sa intreb daca eu pot beneficia de certificat de revolutionar .mentionez ca de la revolutie si pina in prezent fac tratament in urma traumelor suferite psihic.Va multumesc.

 15. Fiți va rog amabil, am depus cerere la casa de pensii pentru indemnizație urmas erou martir peste 26 ani în luna octombrie și nu am primit nici un răspuns. Am depus cererea cu toate actele conf.celor scrise de dvs. Având în vedere ca nu am primit răspuns pana acum vreau sa dau în judecata casa de pensii(am modelul dvs de chemare în judecata) am înțeles ce documente trebuie sa anexez la cerere dar vreau sa va intreb daca trebuie sa i-au obligatoriu un avocat sau ne putem reprezenta singuri. Adică depunem tot ce trebuie la tribunal și ne prezentam la termen. Cum credeți ca este mai bine??? Mulțumesc.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.