Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

E oficial: În 2018 sînt limitate indemnizaţiile de revoluţionar Decembrie 9, 2017


Am arătat deja pe acest blog că în proiectul de buget pentru anul 2018 este prevăzută continuarea limitării indemnizaţiilor de revoluţionar (linc). Între timp, ceea ce era un proiect a devenit lege. În Monitorul Oficial nr. 973 din 7 decembrie 2017 a apărut OUG 90/2017 (linc), care la art. 12 alineatul 2 prevede:

În anul 2018 indemnizaţiile stabilite în baza Legii recunoştiinţei pentru victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului – Lupeni – august 1977 nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare, se acordă în cuantumul cuvenit sau aflat în plată în luna decembrie 2017.

Pentru revoluţionarii din 1989 care încă mai iau indemnizaţii (răniţi, reţinuţi, determinanţi, urmaşi de eroi martir) cuantumul cuvenit sau aflat în plată în decembrie 2017 e de fapt cuantumul din 2010, fiindcă de atunci mereu au apărut ordonanţe de urgenţă prin care indemnizaţiile revoluţionarilor au fost limitate la nivelul din anul anterior. Articolul din legea 341/2004 care prevede calculul indemnizaţiei în funcţie de salariul mediu pe economie nu a fost abrogat, dar mereu apar ordonanţe de urgenţă prin care, ca măsură vremelnică valabilă doar cîte un an, limitează valoarea indemnizaţiei. Salariul mediu a crescut între timp cu 70,5%.

Expresia „cuvenit sau aflat în plată” arată că au drept de indemnizaţie şi cei care încă n-au intrat în plată dar această indemnizaţie li se cuvine. E vorba în primul rînd de persoanele care au avut de suferit după greva minerilor din Valea Jiului 1977 şi membrii familiilor acestora, care au fost incluşi în legea 341/2004 doar în 2016, prin legea 199/2016 care a adus completări la legea 341/2004. Cererile prin care să li se dea certificate  au fost strînse abia relativ recent de SSRMLÎRC (linc) şi mulţi probabil încă n-au apucat să intre în plată în decembrie 2017. Ei vor putea însă cere banii retroactiv şi vor avea în 2018 drept la indemnizaţie conform sumei cuvenite în decembrie 2017. Urmare a faptului că au fost incluşi mai tîrziu în lege, lor nu li se aplică ordonanţele anterioare de limitare a indemnizaţiei. Ca urmare cuantumul cuvenit în decembrie 2017 se calculează pe baza salariului mediu din acest an, nu pe baza celui din 2010. Astfel, un grevist din 1977 din Valea Jiului va avea o indemnizaţie cu 70,5% mai mare decît un rănit în revoluţie fără grad de invaliditate. Indemnizaţiile greviştilor din 1977 vor fi mai mari şi decît cele ale răniţilor din revoluţie cu grad 2 şi 3 de invaliditate şi doar puţin mai mică decît cea a răniţilor din revoluţie cu grad 1 de invaliditate ori a marilor mutilaţi din revoluţie.

Formula „cuvenit sau aflat în plată” poate folosi şi copiilor de eroi martir ai revoluţiei care nu primesc indemnizaţii căci Casele de Pensii au refuzat să le plătească, dar care vor obţine asemenea indemnizaţii prin hotărîri judecătoreşti. OUG 95/2014 a instituit o indemnizaţie pentru copiii de eroi martiri ai revoluţiei. Casele de pensii au refuzat să plătească pe motiv că au venit ordonanţele de urgenţă care spun că se plăteşte ca în anul anterior, dacă în anul anterior s-a plătit zero şi anul acesta tot zero trebuie plătit. Şi de atunci pînă azi, pe baza noilor ordonanţe de urgenţă, cuantumul de plătit către copiii eroilor martiri tot zero a fost considerat de Casele de pensii. Doar în cazul celor care veneau cu acte că nu realizează nici un fel de venit din motive neimputabile au acceptat Casele de pensii să plătească indemnizaţie de 2020 lei lunar.

Am îndemnat pe acest blog copiii de eroi martiri să ceară Caselor de pensii indemnizaţiile prevăzute de lege şi în caz de refuz să se adreseze instanţelor de judecată (linc). Iniţial am îndemnat la acţiune în justiţie pentru obţinerea indemnizaţiei de jumătate din salariul mediu pe economie (linc), iar apoi, studiind mai atent formularea din OG 1/2015, am ajuns la concluzia că se poate cere chiar mai mult, adică o indemnizaţie de 2020 lei/lună, fără condiţia de a nu realiza alte venituri (linc). Recent au venit confirmări de la instanţele de judecată că modul meu de gîndire juridică este mai corect decît al cohortelor de specialişti jurişti de la Casele de pensii (eu n-aveam nevoie de confirmare, ştiam oricum asta, dar poate mai există sceptici printre cititorii acestui blog). Avem precedent juridic de acordare, prin instanţa de judecată, a indemnizaţiei lunare de 2020 lei pentru copii de eroi martir FĂRĂ condiţia de a nu avea alte venituri (linc), şi de asemenea au apărut şi cazuri în care instanţele de judecată acordă indemnizaţie de jumătate din salariul mediu (un ultim caz la Curtea de Apel Braşov, în 7 decembrie 2017 – linc).

Legea 341/2004 a prevăzut drepturi doar pentru copiii de eroi martir, adică pentru copiii celor care şi-au pierdut viaţa ca urmare directă a revoluţiei din 1989. Nu s-a pus niciodată problema să se acorde drepturi pentru copiii răniţilor ori reţinuţilor în revoluţie, dacă aceştia au supravieţuit revoluţiei. În cazul manifestanţilor braşoveni din 1987 şi a greviştilor din 1977 aceeaşi lege prevede însă drepturi şi pentru copiii participanţilor la manifestaţiile respective, fără să existe condiţia ca părintele să fi fost omorît.

Mai citeşte:
– Ordonanță de urgență: Indemnizațiile revoluționarilor (cele care se mai acordă) vor fi plafonate și în anul 2016
– Cheltuielile bugetare pentru diferite tagme beneficiare de legi speciale
– Guvernul crează “instituţia indemnizaţiei”. Pentru diplomaţii pensionari. Revoluţionarii cu merite deosebite vor rămîne fără indemnizaţii şi în 2014
– Guvernul dorește extinderea “instituției indemnizației”
– Guvernul Ponta crește veniturile cetățenilor (a unora dintre ei)
– Guvernul mărește indemnizațiile de merit și indemnizațiile pentru artiștii interpreți
– Participanții la greva minerilor din Valea Jiului, din 1977 și membrii familiilor acestora – incluși în legea revoluționarilor
– Model revizuit de cerere pentru copiii de eroi martiri ai revoluției care vor să primească indemnizație

 

One Response to “E oficial: În 2018 sînt limitate indemnizaţiile de revoluţionar”

  1. Marta Pop Says:

    multumim. Stiti ar fi tare interesant daca un urmas, anonim bineinteles, v-ar arata talonul de la Casa de Pensii cu 0.5 castigata in 2017.Am inteles ca ar lua tot suma plafonata conform ordonantelor succesive de prorogare desi in toate hotararile judecatoresti scrie clar ca aferent anului in curs (deci ar fi 0.5 din 3131 lei). De asemenea au castigat si parinti 1.1 si la fel ar fi interesant de vazut cat au castigat. In cazul celor din OG 1/2015 este suma fixa si nu stiu daca se poate face ceva.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s