Agenda personală a maiorului Radu Tinu și explicațiile pe care le-a dat pentru prezența numelui meu în agenda sa

În decembrie 1989 maiorul Radu Tinu, adjunct al șefului securității Timiș, și-a făcut diferite notițe în agenda personală. Respectiva agendă a fost recuperată de procurori și depusă la dosarul „procesului celor 25” în care a fost inculpat și Radu Tinu. Pe fila de agendă pretipărită cu data de 21 decembrie, dar pe care e scris de mînă 20 XII 1989, apare și numele meu. Prezint cititorilor filele din agenda maiorului Radu legate de zilele revoluției.

În anul 2000 am chemat în judecată pe Traian Sima, șeful securității Timiș, Tinu Radu și Filip Teodorescu, colonel de securitate care în decembrie 1989 a venit la Timișoara de la București, cerîndu-le despăgubiri legate de reținerea mea din perioada revoluției. Am mai scris despre acest proces (linc). În urma lui mi s-a aprobat cererea de despăgubiri de la Traian Sima, dar mi s-au respins pretențiile față de Tinu Radu și Filip Teodorescu. S-a considerat că numai în cazul lui Traian Sima există dovada certă a legăturii de cauzalitate între activitatea sa și reținerea mea, domnul Sima fiind găsit vinovat în cadrul procesului penal al „celor 25”, pe lîngă omor, și de arestări nelegale (aspect care a avut autoritate de lucru judecat în procesul civil). Tinu Radu și Filip Teodorescu fuseseră coinculpați cu Sima în același proces penal, dar au fost achitați, și de acest lucru a ținut seamă și instanța civilă cînd a respins pretențiile mele față de ei.

La procesul civil, eu am depus printre dovezi copie după fila din agenda personală a lui Tinu Radu, în care e notat numele meu. E adevărat că acolo nu e menționat despre mine decît că eram student T.C.M. (tehnologia construcțiilor de mașini), ceea ce nu a constituit o dovadă îndestulătoare pentru instanță că maiorul Radu e vinovat de reținerea mea, ori de prelungirea reținerii mele după data de 20 decembrie 1989, cînd fuseseră eliberați majoritatea celor reținuți în revoluția timișoreană. Susținusem în chemarea în judecată: „Această prelungire a arestării mele se datorează faptului că am fost victimă a activităţii de identificare a liderilor revoluţiei, dusă de TINU RADU şi TEODORESCU FILIP”. E interesant totuși (nu neapărat și adevărat) cum a justificat Tinu Radu, în întîmpinarea depusă în instanță, prezența numelui meu în agenda dînsului. Redau așadar și această întîmpinare.

Iată ce scrie fostul adjunct al securității Timiș cu privire la prezența numelui meu printre adnotările din agenda dînsului:

8. Menționez pentru Mioc Marius, că de prelungirea arestării (reținerii) lui nu mă pot face vinovat întrucît eliberarea mandatului de arestare și prelungirea lui ulterioară intră în sfera de atribuții a altor organe (procuratură, instanță). Faptul că numele său apare în agenda mea de lucru în ziua de 20 dec. 1989 se datorează următorului fapt: imediat după reținerea participanților la evenimentele din 16-17 dec. 1989 s-a efectuat de către cei abilitați (procuratură, miliție, penitenciar) o evidență pe profesii, studii, vîrstă, domiciliu, naționalitate, apartenență politică, antecedente, a tuturor celor reținuți. Pentru că eu coordonam și serviciul care se ocupa de categoria în care se încadra Mioc Marius, mi s-a cerut să fac minime verificări la facultatea de mecanică (pe care oricum nu le-am efectuat personal ci ofițerul cu atribuții în sector). Rezultatul a fost cel din foaia matricolă – era anul trei de studiu și avea note de 5 la matematică și mecanică și 9 la filozofie marxistă (curs facultativ și pe care totuși l-a ales, probabil pentru că îi făcea plăcere pentru că la fiecare seminar se aprofundau citate din Nicolae Ceaușescu).

Legat de aceste afirmații, observ: domnul Radu spune că mă încadram într-o categorie de care se ocupa unul din serviciile pe care le coordona dumnealui, dar rămîne o taină care e categoria aceea. Dacă, să presupunem, ar fi fost vorba de categoria „studenți”, acolo s-ar fi încadrat 86 de persoane dintre cei reținuți la revoluție (linc). Dar la fila respectivă de agendă nu apar decît 3 nume: eu, Tăut Teodor – dr. stomatolog (care a fost cu mine în celulă și ținut în arest ca și mine, pînă în 22 decembrie 1989, deși majoritatea reținuților de la Timișoara fuseseră liberați în 20 decembrie; după revoluție domnul Tăut a fost o vreme consilier local al Timișoarei) și Panaitescu Mihai (se pare, angajat la Întreprinderea de Aparate Electrice de Măsurat; nu-l cunosc).

Notele mele din facultate domnul Radu le cunoștea nu neapărat fiindcă le-a verificat în timpul revoluției, ci pentru că eu însumi depusesem în proces foaia matricolă din facultate. Cerusem ca daune materiale salariul pe un an de zile, argumentînd:

Urmare a şocului psihic pricinuit de arestarea pe care am suferit-o în decembrie 1989, pe cînd eram student, mi-a fost imposibil ca, în anul 1990, să mă concentrez la învăţătură. În acea perioadă, urmare directă a evenimentelor trăite în decembrie 1989, în loc să mă ocup de învăţat participam la mitinguri politice, pe teme ca: „Cine a tras în noi, 16-22?”, „Unde-s teroriştii?” şi altele de acest fel. Rezultatul a fost că în anul universitar 1989/1990 am rămas repetent (unicul meu an de repetenţie) – lucru dovedit prin foaia matricolă eliberată de Universitatea Tehnică din Timişoara. Aceasta a întîrziat intrarea mea în cîmpul muncii cu 1 an. Prejudiciul material pricinuit este deci echivalent cu salariul meu pe 1 an de zile.

În foaia matricolă depusă de mine în proces nu era trecut doar faptul că am rămas un an repetent, ci și toate notele, la toate materiile, pe care le-am avut în perioada facultății. De acolo a putut pescui Tinu Radu datele care îi conveneau.

Mai citește:
– Fostul şef al Securităţii Timiş: „Viaţa mea e distrusă 100%”, şi cine mă finanţează pe mine
– Radu Tinu despre revoluția română (video)
– Un securist cu capul în nori: Radu Tinu
– Securistul Radu Tinu în 1999: „La Timişoara a fost o revoltă populară spontană”
– Radu Tinu, critic literar pentru ziarul „Adevărul”
– Emisiune TV la care am fost prezent alături de Radu Tinu: Cu Sergiu Nicolaescu despre revoluţie (video). Un fenomen unic în istoria militară universală … Nu se cunoaşte în istorie un caz unde partea înfrîntă, respectiv aceşti terorişti, să nu fi lăsat nici un mort, rănit sau prizonier
– Culisele revoluţiei (4). Să ne spună domnul Radu Tinu dacă şi-a realizat visul de a-l lovi peste coaie pe cheferist (video) (altă emisiune TV la care am fost prezent alături de Radu Tinu)
– alte documente despre revoluția timișoreană la pagina Revoluția din Timișoara (documente).

Un gând despre „Agenda personală a maiorului Radu Tinu și explicațiile pe care le-a dat pentru prezența numelui meu în agenda sa

  1. Foarte tare asta cu – avea note de 5 la matematică și mecanică și 9 la filozofie marxistă (curs facultativ și pe care totuși l-a ales, probabil pentru că îi făcea plăcere pentru că la fiecare seminar se aprofundau citate din Nicolae Ceaușescu). – Tocmai de asta te-ai revoltat pentru ca stiai foarte bine filozofia marxista iar Ceausescu a intinat idealurile comuniste asa cum spunea un alt clasic iubitor de intelepciune marxista.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.