Liviu Băcana: Evenimentele din ’89 nu sînt doar cele din decembrie (video)

Liviu Băcana, revoluționar timișorean, a dat un interviu la TVR în 2014, în cadrul ciclului de emisiuni „Generația ’89, un sfert de veac”, în care vorbește despre revoluția din Timișoara.

Transcriere înregistrare:
0:24 Reporter: Ce rol ați jucat în evenimentele din 1989?
0:28 Liviu Băcana: Aș vrea în primul rînd să specific că evenimentele din ’89 nu sînt doar cele din decembrie. În 16 noiembrie, după partida România-Danemarca, pe care România a cîștigat-o atunci și s-a calificat la campionatul mondial după nu știu cîți ani, am ieșit, student fiind, împreună cu 2000 de studenți, tineri, oameni care inițial voiau să sărbătorească victoria naționalei României. Am parcurs drumul de la catedrală, prin fața consiliului județean, ne-am dus în complexul studențesc, incitînd, incitînd, incitînd lumea la a ieși. S-a cîntat „Deșteaptă-te române”, s-a cîntat Tricolorul lui Porumbescu, adevăratul Tricolor. Și în acest context, tatăl meu era și dizident politic la ora respectivă, în sensul în care din ’86 își predase carnetul de membru de partid. Noi eram foarte revoltați. Decembrie a venit aproape firesc pe fondul problemelor din societatea românească de atunci. Iar noi ca tineri doream într-adevăr o deschidere spre libertate, spre alte orizonturi. Orizonturi care ne erau obturate în acel moment. După care în toate zilele de 17, 18, 19, pînă în data de 20, 18 și 19 erau zile în care deja era îngrădită libertatea de mișcare tuturor, dar am acționat în zone precum Piața Operei, Casa Tineretului actuală, zona Giroc, podul Decebal. Zone importante, în care s-a tras, în care colegi de-ai mei au fost răniți, colegi ai mei de facultate au fost împușcați mortal. Și vă spuneam, în data de 20, alături de întreaga populație a Timișoarei, sau marea majoritate, 90% din populația Timișoarei, am ieșit cu mic cu mare și am ajuns, purtați de val, în balconul Operei din Timișoara. Acolo, împreună cu ceilalți camarazi ai mei, am organizat îmrepună toți, cu liderul nostru în frunte Lorin Fortuna de atunci, Frontul Democratic Român. Era primul partid, prima formă politică pe care am înțeles s-o opunem Partidului Comunist Român, chemînd, prin proclamația Frontului Democratic Român, și prin cerințele, dezideratele pe care le-am expus lui Dăscălescu și reprezentanților puterii lui Ceaușescu de atunci, chemam la un dialog privind democratizarea țării. Și bineînțeles, cu un prim punct foarte important: demisia, sau demiterea lui Nicolae Ceaușescu din toate funcțiile de partid și destat de la ora respectivă.
3:27 Reporter: Întoarcere la momentul 1989. Care sînt motivele pentru care ați participat la acele evenimente?
3:35 Liviu Băcana: Tatăl meu era dizident, deci aș putea să spun cumva că din ADN-ul meu era… Eram tînăr, voiam altceva pentru viața mea. Simțeam cu toții cenușiul perioadei, faptul că nu puteam să ne dezvoltăm uman, la urma urmei. Condițiile de viață sînt arhicunoscute: lipsa hranei, lipsa alimentelor, lipsa căldurii. A fost o perioadă cînd, știm cu toții, după 1981, deci după anii 1980-1981, cînd, Ceaușescu pe fondul încercării acoperirii datoriei pe care o avea către Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială, mă rog, și altor datorii, a îngenunchiat din punct de vedere al nivelului de trai, România.
4:32 Reporter: Ce a cîștigat România în 1989?
4:35 Liviu Băcana: În primul rînd și în primul rînd, în ’89 imediat și-a cîștigat libertatea. Și în primul rînd libertatea de exprimare. Iată-ne astăzi aicea avînd un dialog despre lucrurile de atunci tocmai datorită acestui aspect. Lucru care înainte de ’89 era foarte greu să le fi crezut posibile. Deci, anumite drepturi fundamentale ale omului care erau călcate în picioare de regimul ceaușist. Și, și-a… aș putea să fiu chiar cinic încadrînd la cîștigurile de după 89 și posibilitatea, așa cum zicea un mare profesor de politologie contemporană, că ne-am cîștigat libertatea de a alege un dictator din 4 în 4 ani. Practic democrația, în accepțiunea dînsului ar fi acest lucru: posibilitatea unui popor de a-și alege un dictator din 4 în 4 ani. Spun că vreau să fiu cinic deoarece în clasa politică de după 1989, o demasc ca fiind o clasă profund coruptă, o clasă politică preocupată doar de interese personale. Aceasta este accepțiunea mea. Deci drepturile cîștigate atunci: libertatea, alegerea căii către democrație, sînt primele lucruri cîștigate imediat după revoluția din 89, dar continuăm să ne zbatem pentru fiecare deziderat de-al nostru de atunci care încă nu s-a realizat.
6:14 Reporter: Cît din proiectul ’89 a fost dus la îndeplinire?
6:19 Liviu Băcana: Important, de fapt, este că nu l-am dus la îndeplinire. Proiectul ’89 este un proiect care e, ar fi unul cîștigător, și într-adevăr favorabil României, doar dacă aproape în integralitatea lui ar putea fi dus la îndeplinire. E greu de spus. Sincer, mi-este foarte greu de spus, să spun cît la sută sau în ce proporție sau… Mai e mult. Mai e mult de muncă și din păcate, exact cum vă spuneam, nu cu actuala clasă politică.
6:52 Reporter: Revoluția la 25 de ani. Care este moștenirea revoluției?
6:57 Liviu Băcana: Moștenirea revoluției ar trebui s-o păstrăm noi, revoluționarii din 1989. Oamenii care au fost alături de noi și care ne-au susținut în momentul în care am transformat revolta în revoluție. Deci acea moștenire ar trebui să fie a noastră. Ea este în sufletele noastre. O spunem de fiecare dată. Dar din păcate o altfelde moștenire, și iarăși revin la clasa politică, mult mai avantajoasă pentru ei din punct de vedere material și pecuniar, adevărata moștenire a României, care este vandalizată, vîndută discreționar, jefuită din banul public. Adevărata moștenire este a clasei politice, din păcate.

Mai citește alte mărturii despre revoluția din Timișoara la pagina Revoluția timișoreană (mărturii).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.