26 decembrie 1989: TVRL anunță apariția Partidului Democrat (video)

Am arătat ieri (linc) ce povestea Cazimir Ionescu despre atmosfera existentă în sediul CC în 26 decembrie 1989, cînd printre revoluționarii de acolo apăruse o mișcare de contestare a FSN, declarată drept „contrarevoluționară” de conducători ai FSN, și cînd reprezentanți ai FSN erau huiduiți de revoluționari. La stațiile de metrou se făceau chemări către populație pentru a se aduna ca să manifesteze împotriva noii conduceri (contrar celor scrise de Ion Iliescu în „Revoluție și reformă”, conform cărora noua conducere era „unanim recunoscută”). Revoluționarii, nicidecum ceaușiștii, erau principala primejdie pentru puterea CFSN. Astăzi istoria se poate falsifica cu mai mult tupeu și apar articole de felul celor a lui Dan Turturică, conform cărora „există argumente serioase” că Iulian Vlad e omul care a vrut să blocheze forțele conduse de Ion Iliescu (linc), iar revoluționarii sînt prezentați ca oamenii lui Iliescu (am pățit-o personal, deși am scris cărți în care-l numeam pe Ion Iliescu „falsificator al istoriei” și am dat interviuri în care-l numeam „ocrotitor al criminalilor din 1989”; dar am văzut pe facebook că și Dumitru Dincă, revoluționar care a inițiat mișcarea din Piața Universității din 1990 și apoi a fost băgat în pușcărie de regimul Iliescu, e numit de tot felul de anonimi, probabil tineri care n-au trăit evenimentele, ca susținător a lui Ion Iliescu).

Pentru dezamorsarea situației, Cazimir Ionescu a acceptat să meargă la TVR cu un reprezentant al revoluționarilor care să anunțe acolo înființarea unui nou partid politic. Pînă atunci TVR prezentase ca mișcare revoluționară exclusiv FSN-ul. Prin acceptarea prezentării la TVR a Partidului Democrat format de revoluționarii din CC, Cazimir Ionescu a izbutit pe moment o parțială dezamorsare a tensiunilor. Domnul Ionescu domină discuția, îi oferă lui Adrian Ștefănescu cele „5 minute de faimă” lăsîndu-l să expună la TV platforma program a noului partid (ceea ce nu schimbă deloc realitatea că TVR rămîne sub control FSN), dar contestarea FSN nu venea de la platforma program ci de la anumite fapte concrete ale noii puteri. În final Cazimir Ionescu îi cere lui Ștefănescu ca revoluționarii să elibereze zona din fața CC pentru că „armata nu-și poate face datoria”. Datoria armatei era, se subînțelegea, să lupte cu „teroriștii”, și se vede cum pretextul teroriștilor a slujit la întărirea puterii FSN și înăbușirea contestărilor la adresa acestuia, contestări venite de la revoluționari, nu de la ceaușiști (care, în majoritate, nu știau cum să se pretindă mai credibil anticeaușiști și prigoniți ai dictaturii). Redau mai jos respectiva intervenție televizată.

Transcriere înregistrare:
0:00 Petru Popescu: În studiou se află acum reprezentantul Partidului Democrat Român, Adrian Ștefănescu. Din partea consiliului sal… Consiliului Frontului Salvării Naționale…
0:16 Cazimir Ionescu: Cazimir Ionescu
0:17 Petru Popescu: Cazimir Ionescu. Poftiți, luați loc vă rog.
0:24 Cazimir Ionescu: Ne aflăm în fața dumneavoastră pentru ca să instaurăm cu acest prilej un mod de lucru pe care îl considerăm de acum încolo permanent și definitiv. Orice dezbateri de acest fel vor avea loc în fața întregii țări. După cum ați anunțat, după cum ați auzit la comunicatele de la televiziune, nu știu dacă și de la radio, au fost convocați azi după-masă, prin intermediul unor portavoce, în stațiile de metrou, nenumărați cetățeni, ca să se prezinte la un miting organizat de un partid. (către Ștefănescu) De Partidul Democrat s-o fi spus, sau nu? Nu știm exact și nu vreau să ne grăbim cu afirmații neverificate. Da. Important este că aici se află reprezentantul Partidului Democrat, ai cărui susținători sînt în fața…
1:32 Adrian Ștefănescu: În marea majoritate
1:33 Cazimir Ionescu: …în mare majoritate sînt în fața sălii Palatului, fostul Comitet Central. Pe care noi, ca să lămurim definitiv aceste disensiuni și să curmăm orice pericol datorat unor confuzii, l-am adus, să exprime punctul de vedere al acestui partid, cele cîteva puncte pe care le au în platforma politică pe care vor să și-o expună, și dumneavoastră, întreaga țară, să hotărîți dacă aveți sau nu aveți…
2:09 Adrian Ștefănescu: Aderenți
2:10 Cazimir Ionescu: …motive să aderați la acest partid. Nimeni nu interzice o astfel de inițiativă. Dacă ea este cu adevărat binevenită, dacă ea aduce cu adevărat ceva spre binele și folosul poporului acestei țări. Vă rugăm să vă prezentați punctul de vedere.
2:29 Adrian Ștefănescu: Mulțumesc. În primul rînd aș vrea să-mi cer scuze că am apărut așa după 4 zile de stat la Palat.
2:36 Cazimir Ionescu: Treceți la subiect, toți sîntem așa.
2:38 Adrian Ștefănescu: Da. Rezultatul formării acestui partid vine de la vocea maselor. Cei care au stat cu noi noapte de noapte în toată această perioadă și aproape cu trupurile lor ne-au apărat de gloanțe. Neîncrederea creată de fostul guvern Nicolae Ceaușescu a stîrnit în așa hal masele populare încît în clipa de față ele vor cu orice chip, cu orice preț, cumva să nici nu mai audă de ce-a fost. Ăsta este rezultatul formării acestui nou partid. Vă dați seama că în 4 zile, mult timp de lucru nu am avut spre a redacta o platformă cît de cît…
3:25 Cazimir Ionescu: Dar vă rugăm totuși să citiți, pentru că lumea trebuie să știe, sînteți un partid, trebuie să știe lumea ce fel de partid sînteți. Că altfel nu le spune nimic.
3:30 Adrian Ștefănescu: Da. Da, da. Vrem să…
3:33 Cazimir Ionescu: Așa putem în fiecare 5 minute un nou partid.
3:36 Adrian Ștefănescu: Vrem să, să… Eu mă pregătisem cu ceva mai scurt.
3:40 Cazimir Ionescu: Vă rog să citiți platforma.
3:42 Adrian Ștefănescu: Numărul 1. Numele țării noastre va fi România. 2. Eliminarea din Constituție a rolului conducător al Partidului Comunist Român. Legalizarea tuturor…
3:55 Cazimir Ionescu: 3. Ați uitat să spuneți 3.
3:56 Adrian Ștefănescu: 3. Legalizarea tuturor partidelor politice create în procesul revoluționar pentru edificarea pluralismului politic, a democrației reale în România. 4. Respectarea drepturilor omului. 5. Eliberarea tuturor deținuților politici. 6. Dreptul la liberă exprimare a tuturor cetățenilor țării, accesul liber la mijloacele de exprimare în masă, la presă și televiziune. 7. Constituirea unei comisii de anchetă privind abuzurile comise de către toate organele și organismele de stat în timpul dictaturii ceaușiste. 8. Egalitatea în drepturi atuturor cetățenilor patriei, indiferent de naționalitate, sex, religie sau apartenență politică. 9. Dreptul cetățenilor la muncă, la călătorie, la religie. 10. Trecerea de la proprietatea socialistă de stat și cooperatistă la o reprivatizare treptată ale unor domenii ale economiei și agriculturii. Mă rog, astea sînt puncte, foarte multe dintre ele, dacă nu toate, seamănă cu ale Frontului.
5:06 Cazimir Ionescu: Tocmai asta voiam să vă întreb. Dumneavoastră ați citit programul politic al Frontului de Eliberare Națonală, al Frontului
5:16 Adrian Ștefănescu: Vă mărturisesc că în condițiile acestor zile nu prea am avut noi vreme de citit, dar dacă exprimăm același lucru înseamnă că totuși gîndim la fel.
5:26 Cazimir Ionescu: Înseamnă că veniți împreună cu noi.
5:29 Adrian Ștefănescu: Țineți să fim împreună?
5:30 Cazimir Ionescu: Eu vă rog, eu vă rog, eu, acum la ieșire, am să vă înmînez programul nostru politic și dumneavoastră o să-l studiați, o să vedeți că nu există nimic din ceea ce ați prevăzut dumneavoastră aici care să nu fie prevăzut și de noi.
5:45 Adrian Ștefănescu: Este. Da.
5:48 Cazimir Ionescu: Și, ca purtător de cuvînt al oamenilor care sînt acum în fața sălii Palatului, vă rugăm să vă faceți acum purtătorul nostru de cuvînt, de data asta, să-i înștiințați de aceste asemănări pînă la identitate, cu deosebirea că programul nostru este mult mai amplu, și dacă dumneavoastră vreți să rămîneți cu orice preț o fracțiune, noi n-avem nimic împotrivă să rămîneți o fracțiune. Totul este să aveți aderenți. Vă dorim succes.
6:17 Adrian Ștefănescu: Mulțumim frumos. Încă o clipă. Aș vrea să rog pe cei care ne privesc acum, în mitingul de la sala Palatului, că scopul pentru care au ovaționat aproape toată după-amiaza a fost realizat. Televiziunea ne-a primit. Ne-am putut…
6:35 Cazimir Ionescu: Expune programul.
6:36 Adrian Ștefănescu: Expune programul.
6:38 Cazimir Ionescu: Și să părăsească…
6:39 Adrian Ștefănescu: Imediat voi ajunge și voi vorbi cu ei.
6:41 Cazimir Ionescu: Interesul nostru este acum să putem să controlăm aceste obiective.
6:44 Adrian Ștefănescu: Avem, Avem nevoie…
6:45 Cazimir Ionescu: Armata nu-și poate face datoria la sala Palatului, dacă dumneavoastră nu eliberați…
6:53 Adrian Ștefănescu: E, e înțeles.
6:59 Petru Popescu: Ca de obicei, televiziunea gazdă vă mulțumește pentru participarea la această discuție și le așteptăm pe cele viitoare.

Mai citește:
Cazimir Ionescu despre 26 decembrie 1989: La revoluționarii din Comitetul Central… a apărut o foarte periculoasă mișcare contrarevoluționară (video)
– 26 decembrie 1989 – prima încercare de răsturnare a regimului Iliescu
– 26 decembrie 1989: TVR oprește primul miting anti-FSN (video)
– Ion Iliescu – „Revoluţie şi reformă”
– alte articole despre revoluția bucureșteană la pagina Revoluția din București
– alte înregistrări din emisiunea TVR din timpul revoluției la pagina TVR în decembrie 1989.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.