Petiție pentru schimbarea numelui bulevardului Vasile Milea din Sibiu

Ordinul lui Milea, aşa cum l-am copiat din dosarul procesului Chiţac-Stănculescu

În 22 decembrie, pe saitul petitieonline.com, a apărut o petiție cu titlul „Vrem schimbarea numelui bulevardului Vasile Milea din Sibiu în Bulevardul Regele Mihai I !” (linc). Redau textul acesteia:

Imediat după Revoluția Anticomunistă din  decembrie 1989, datorită unei percepții total eronate a unor fapte istorice, ultimul Ministru comunist al Armatei, Vasile Milea, a fost ridicat la rangul de erou, iar numele său a fost dat, în 1990, mai multor străzi, bulevarde și piețe de pe întreg cuprinsul țării. Și Sibiul, oraș-martir al Revoluției, s-a raliat acestei blamabile și pripite tendințe de glorificare a unui criminal comunist. Unul dintre cele mai importante bulevarde ale orașului poartă încă numele lui Vasile Milea, deși cei mai importanți și avizați istorici români sunt unanimi în a considera că nu există niciun element din biografia generalului comunist care să-l facă pe acesta să merite titulatura de erou. Dimpotrivă. O carieră banală, de lider comunist, a fost „încununată” prin participarea sa activă la reprimarea protestelor din Timișoara, unde, la ordinele sale, armata a tras și a ucis civili. După omorîrea civililor de la Timişoara, Milea a repetat ordinele ilegale de represalii la Bucureşti. Astfel, generalul Vasile poate fi considerat principalul complice al lui Ceaușescu la crimele din decembrie 1989 !

De aceea considerăm absolut necesar demersul de schimbare a numelui bulevardului Vasile Milea din Sibiu și susținem atribuirea numelui Regelui Mihai I, ca un semn de cinstire a personalității marcante a ultimului rege al României, o recunoaștere a rolului decisiv pe care acesta l-a jucat în istoria României și nu numai, precum și ca o reparație postumă după un lung și tragic exil impus de comuniști.

În concluzie, cerem Primăriei Sibiului să facă o reparație morală schimbînd denumirea bulevardului Vasile Milea, criminal comunist, cu denumirea Bulevardul Regele Mihai I. Așa cum ultimul senior, Corneliu Coposu și-a intersectat viața cu ultimul Rege, la fel se vor intersecta și bulevardele lor în centrul orașului.

Autorul petiției este sibianul Marius Mitea.

Consider binevenită această petiție, am semnat-o și îndemn și cititorii acestui blog să o semneze. Orice prilej de eliminare a rușinii pe care o reprezintă atribuirea unui nume de criminal comunist unei străzi românești trebuie folosit. Nu țin neapărat ca noul nume al bulevardului respectiv să fie „Regele Mihai”, din punctul meu de vedere orice alt nume care să nu aparțină vreunui criminal e bun.

Nu numai la Sibiu ci și în alte orașe există străzi, bulevarde ori piețe numite după criminalul Vasile Milea. Și acolo ar fi nevoie de inițiative asemănătoare. La București, de pildă, unde de asemeni există bulevard Vasile Milea, primărița Gabriela Vrînceanu Firea a anunța că vrea să dea numele de „Regele Mihai” pieții Victoriei. Nu știu de ce ar trebui schimbată denumirea de Piața Victoriei, care a fost numită astfel în cinstea cîștigării războiului de independență al României. Poate pentru bucureșteni noțiunea de independență a României nu mai e la modă. Cred că mai potrivit ar fi, dacă se dorește să fie denumit un loc din București în cinstea regelui Mihai, această denumire să fie în locul actualului bulevard Vasile Milea.

Mai citeşte:
– Sinuciderea lui Vasile Milea. “Trădătorul Milea a organizat aceste provocări, a spus minciuni şi a informat fals în legătură cu situaţia din ţară, nespunînd nimic despre crimele şi distrugerile din Timişoara” (video)
– O iniţiativă corectă a ziarului „Adevărul”: Jos plăcuţele cu Milea!
– Părerile autorităţilor locale despre străzile “Vasile Milea”
– Duplex Timişoara-Bucureşti, în 1998, cu Vartan Arachelian, despre revoluţie (6). Mă revoltă că avem în Bucureşti stradă cu numele Milea (video)
– Politicienii şi revoluţia din 1989 (1)
– Habarnistul Traian Băsescu vorbeşte despre revoluţie: “Cine a luat decizia politică şi a cerut ministrului Apărării să fie scoasă armata împotriva poporului?”. Nicolae Ceauşescu (17.12.1989): “Ce-au făcut ofiţerii tăi Milea, de ce nu au intervenit imediat, de ce nu au tras?” (stenograma şedinţei C.P.Ex. din 17 decembrie 1989, la care a participat şi Milea)
– Cercetările Parchetului în dosarul revoluţiei (26). Bucureşti. Moartea generalului Milea
– Generalul Vasile Milea, cetăţean de onoare al comunei Lereşti (Argeş). O treaptă calitativ nouă a propagandei ceauşiste

2 gânduri despre „Petiție pentru schimbarea numelui bulevardului Vasile Milea din Sibiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.