Dumitru Mazilu în „Le Monde”: S-a pretins că a avut loc o concurență între președintele Iliescu și mine, dar asta e fals… Nu putem scoate în afara legii nici un partid, nici Partidul Comunist nici altele

Ziarul francez „Le Monde” din 18 ianuarie 1990 a publicat un interviu cu Dumitru Mazilu, vicepreședinte al CFSN. Redau și pentru cititorii acestui sait acel interviu, în tălmăcire proprie. Cu litere cursive, între paranteze drepte, comentarii și explicații ale mele.

România: Amînarea alegerilor generale
Un interviu cu numărul doi al Consiliului Frontului Salvării Naționale
Domnul Mazilu explică criza din sînul noii puteri

Patru conducători ai regimului Ceaușescu, printre care Emil Bobu, cel mai apropiat colaborator al fostului număr unu român [prezent și la Timișoara în decembrie1989 – linc], vor apărea „în principiu” pînă la sfîrșitul săptămînii în fața unui tribunal militar excepțional din București sub acuzația de genocid, a spus marți pentru AFP [Agenția France Presse] procurorul general al României. [Procesul respectiv, cu inculpați Tudor Postelnicu, Ion Dincă, Emil Bobu și Manea Mănescu, s-a finalizat în 1993 cu osînde între 10 și 17 ani închisoare – linc, Emil Bobu primind 10 ani închisoare]

Pe de altă parte, guvernul român a acceptat să amîne alegerile generale, prevăzute inițial pentru aprilie, a spus marți 16 aprilie domnul Corneliu Coposu, președintele Partidului Național Țărănesc, pentru AFP. Conform acestuia, președintele Consiliului Frontului Salvării Naționale (CFSN), Ion Iliescu, a asigurat că CFSN nu se va prezenta în această formă la alegeri și că partidele care nu sînt membre [ale CFSN] vor avea acces liber la mijloacele de informare în masă. Toate acestecereri au fost înaintate de aceste partide nemembre.

Fostul raportor al Comisiei Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, prigonit de Ceaușescu, domnul Dumitru Mazilu, vicepreședinte al CFSN, a fost în mijlocul crizei care a zdruncinat [CFSN], în 12 și 13 ianuarie. Într-un interviu acordat pentru Le Monde la București, marți 16 ianuarie, după o lungă ședință a biroului executiv al CFSN, care a părut destul de tensionată, domnul Mazilu evocă situația sa personală din cadrul Frontului și divergențele dintre el, care dorește „o schimbare rapidă și profundă” și „alții” care preferă o abordare treptată.

Numărul doi din CFSN se declară de altfel împotriva interzicerii Partidului Comunist Român, „o măsură nedemocratică”, cît și la reintroducerea pedepsei cu moartea, și emite îndoieli cu privire la ținerea referendumului din 28 ianuarie care fusese anunțat sîmbătă de președinte, domnul Ion Iliescu. [Referendumul respectiv, anunțat pentru potolirea mulțimii protestatare din 12 ianuarie, nu a mai avut loc]

Un alt conducător al CFSN, domnul Silviu Brucan, s-a opus deasemeni scoaterii în afara legii a PC, ceea ce ar face din România, a spus dînsul într-un interviu din ziarul „Adevărul”, „prima țară democratică care ar interzice PC”. O asemenea măsură ar risca „să jignească și să pună în dificultate” partidele comuniste din țările vecine și nu putem să nu ținem seama de schimbările din Est provocate de ajungerea la putere a lui Mihail Gorbaciov.

București. De la trimisul nostru special.

– Cum evaluați gravitatea crizei din 12 ianuarie?

– N-aș zice că a fost o criză gravă. A fost o manifestație în mare parte spontană. Revendicările erau uneori contradictorii, dar cereau în principal o atitudine mai fermă, mai clară, împotriva totalitarismului lui Ceaușescu. Sub presiune, am luat cîteva măsuri care nu sînt cele mai democratice și de care sîntem conștienți că n-ar fi fost luate în condiții normale.

– Vorbiți despre decretele de scoatere în afara legii a partidului comunist și de referendumul asupra reintroducerii pedepsei cu moartea?

– Da. Nu putem scoate în afara legii nici un partid, nici Partidul Comunist nici altele. Putem să constatăm că el s-a dizolvat, dar nu putem să-l interzicem prin măsură de autoritate. E o măsură nedemocratică. Trebuie să supunem această măsură aprobării Consiliului Frontului Salvării Naționale (1), care trebuie să se reunească azi, să asculte diferitele păreri și să hotărască apoi.

– Dar președintele CFSN, domnul Iliescu, anunțase a doua zi că interzicerea PC va face obiectul unui referendum în 28 ianuarie. Așadar ținerea acestui referendum nu este sigură?

– E greu de spus. Conducerea CFSN s-a pronunțat pentru referendum, dar hotărîrea trebuie supusă aprobării Consiliului.

– Și pedeapsa cu moartea?

– Manifestanții au cerut măsuri mai aspre împotriva celor care au chinuit populația atîția ani și au tras asupra poporului. Masele doreau pedeapsa cu moartea, în timp ce noi ne-am gîndit că ea nu trebuie aplicată decît cuplului prezidențial, care a organizat genocidul. S-a hotărît prin urmare că ea va fi reintrodusă pentru o scurtă perioadă, aplicabilă doar la acest tip de crime. Dar eu, ținînd seama de drepturile omului, cred că pedeapsa cu moartea trebuie abrogată.

– Au avut loc tensiuni între conducătorii CFSN…

– Raporturile dintre noi sînt bune. S-a pretins că a avut loc o concurență între președintele Iliescu și mine, dar asta e fals. La manifestația din 12 ianuarie, conducerea mi-a cerut să potolesc oamenii, gîndind că am simpatia lor, și s-a concluzionat că eu am vrut să preiau puterea. Dar de la început, am spus că vreau să rămîn expert al Națiunilor Unite, că nu vreau să dețin funcții în CFSN decît pînă la alegerile libere și că nu mă interesează să particip la aceste alegeri.

– Nu există divergențe între voi?

– Bineînțeles există păreri diferite, dar este o unitate în diversitate. Personal, sînt pentru schimbări mai rapide și mai profunde în toate domeniile, pentru a rupe cu moștenirea lui Ceaușescu.

– În ciuda a toate, sînteți de patru zile ținta unei campanii de presă virulente. Această presă este atît de independentă precum se spune?

– Nu. Sînt convins că există o manipulare al cărei scop este să mă îndepărteze de CFSN. Nu mă agăț de o funcție, dar am renunțat la demisie fiindcă toți prietenii mei mi-au zis că plecarea mea ar crea probleme. Acestea fiind spuse, această campanie împotriva mea, cu metode staliniste, mă împiedică să-mi fac treaba în condiții normale.

– De ce se dorește îndepărtarea dumneavoastră de la putere?

– Din clipa în care, în 22 decembrie, oamenii m-au împins către balconul Comitetului Central, mi-am expus obiectivele. La repet: România n-a fost, nu este și nu va fi o țară comunistă; poporul a trăit și va trăi în credința lui Dumnezeu care trebuie să se exprime în toată libertatea. Toți cetățenii trebuie să aibă condiții de viață decente, libera inițiativă trebuie să predomine în economie. Dacă aceasta deranjează pe cineva, e problema sa. Eu am luptat pentru aceste idei punîndu-mi viața în primejdie: în noaptea de 21 pe 22 decembrie, soția mea, copiii și cu mine am fost ridicați pentru a fi executați, în pijama și în cămașă de noapte. Am avut pieptul zdrobit de lovituri de baston și ne datorăm salvarea împrejurărilor particulare ale revoluției.

– Ce veți face dacă campania împotriva dumneavoastră continuă?

– Pe moment criza a fost depășită și rămîn în funcție. Dacă lucrurile se înrăutățesc, voi face ce-mi vor spune colegii.

– Sînt cumva părerile dumneavoastră despre viitorul comunismului în țară cele care deranjează?

– Sînt convins că întreg poporul român le împărtășește. În anii în care am fost în arest la domiciliu am primit mai mult de 34000 de scrisori clandestine.

– Se spune deseori că noul regim e constrîns să apeleze la colaboratorii celui vechi, în lipsă de oameni care să-i înlocuiască. Ce credeți?

– Cred că orice om poate fi înlocuit. Atît că unii au mai multă experiență; am apelat la ei pentru această perioadă, dar sîntem pe cale să găsim oameni pentru a asigura redresarea. Cele două criterii sînt competența și integritatea morală.

Răspunsuri adunate de Sylvie Kauffmann

(1) CFSN numără 145 de membri dintre care 11 formează biroul executiv în sînul căruia domnii Iliescu, Mazilu, Roman și Brucan constituie nucleul conducător

Altă știre despre România, în același număr din „Le Monde”:

O nouă groapă comună descoperită la Timișoara

Cadavre purtînd urme de torturi atroce au fost descoperite într-o nouă groapă comună la Timișoara, a anunțat ziarul „Adevărul” marți 16 ianuarie. Fostul cotidian al Partidului Comunist Român scrie că aceste cadavre puse în sicrie au fost îngropate în 28 decembrie într-o groapă comună făcută de un excavator.

Numeroase trupuri purtau urme ale torturilor sadice. Pe bucățele de leucoplast lipite de cadavre, erau înscrise cifre ale căror înțeles nu e cunoscut, precum 7/7078. Un cadavru, precizează ziarul, avea lipit pe piept o hîrtie pe care era scris: „Venit în 19, la ora 8,30”. „Trupul unei tinere mutilată sălbatic poartă numărul 6/6063”, adaugă ziarul. Aceste cadavre, al căror număr n-a fost precizat, sînt ale victimelor represiunii manifestației din 17 decembrie anul trecut, în timpul începutului revoluției române. E imposibil să se cunoască numărul victimelor. (AFP)

Mai citește:
– „Le Monde” din 16 ianuarie 1990 despre divergențele din CFSN
– 12 ianuarie 1990, a doua încercare de răsturnare a regimului Iliescu
– Întrebări pentru Dumitru Mazilu, în ianuarie 1990
– Ziarul „Adevărul”, după mitingul din 12 ianuarie 1990: „Revoluția are nevoie de calm!”
– 12 ianuarie 1990 – cînd s-a clătinat puterea FSN. Darie Novăceanu: „Timp de șase ore, Piața Victoriei a devenit piața rușinii și profanării”
– Virgil Măgheruşan: „În conducerea provizorie trebuie să avem oameni siguri, care au suferit: Corneliu Mănescu, Mazilu”
– Dumitru Mazilu la CC (1): Ţara noastră n-a fost niciodată comunistă
– Dumitru Mazilu la CC (2): Să se dea la o parte marxism-leninismul
– 12 ianuarie 1990 – înlăturarea lui Lorin Fortuna de la conducerea judeţului Timiş
– Groapa comună din cimitirul eroilor descoperită în ianuarie 1990
– alte articole din presa străină despre revoluția română la pagina Mass-media străină în 1989.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.