Gelu Voican Voiculescu, în audiență la Ilie Ceaușescu

Continui prezentarea de documente din dosarul de la CNSAS al fostului viceprimministru FSN Gelu Voican Voiculescu cu o notă de analiză a securității din 3 noiembrie 1980. Copiile primite de mine de la CNSAS, în 2 tranșe (12 kg + 3,8 kg) au numele anonimizate și nu poți înțelege mare lucru din ele, dar acum prezint documente necenzurate, dintre cele pe care am izbutit să le procur. În dosarul instanței documentele sînt necenzurate. Am fost o zi la București special să pot studia dosarul necenzurat, dar în cele 4 ore de program cu publicul de la arhivă n-am putut să citesc toate cele aproape 16 kg de hîrtii. Cît am apucat să mă uit în dosarul necenzurat, n-am văzut niciunde numele lui Ion Iliescu ori al altor personaje care în 1989 au preluat conducerea României, însă apare menționarea unei audiențe pe care Gelu Voican Voiculescu a cerut-o lui Ilie Ceaușescu (fratele dictatorului). Redau acest document. Cu litere cursive între paranteze drepte sînt comentarii ale mele.

MINISTERUL DE INTERNE                        STRICT SECRET
DEPARTAMENTUL SECURITĂȚII STATULUI   Exemplar unic
Direcția a II-a
Nr. 232/MC/001704 din 3 noiembrie 1980

SE APROBĂ
[semnătură indescifrabilă]

NOTĂ DE ANALIZĂ

în D.U.I. [dosarul de urmărire informativă] „CĂLUGĂRUL”

Dosarul de urmărire informativă CĂLUGĂRUL a fost deschis la 17 mai 1977 de către I.M.B. – Securitate, asupra numitului VOICULESCU GELU VOICAN, cunoscut cu intenții de evaziune [plecare ilegală din țară], nemulțumit și protestatar, încercînd în 1978 să intre în legătură cu Paul Goma. Acțiunea a fost preluată de către Direcția II-a, la 12.XII.1978, urmărindu-se cunoașterea activității desfășurate de cel în cauză, punîndu-se accent permanent pe influențarea pozitivă a sa.

Au fost îndeplinite toate sarcinile prevăzute în analiza anterioară cu excepția introducerii de mijloace T.O. la domiciliul concubinei sale VOICU SANDA, unde obiectivul locuiește permanent.

În luna mai 1980 Tribunalul sectorului 6 a desfăcut căsătoria obiectivului de soția sa BALECA CONSTANȚA, iar în prezent aceasta urmărește să obțină o parte din banii investiți în apartamentul proprietate personală.

În luna august 1980 VOICULESCU GELU VOICAN s-a întîlnit în București cu fosta sa concubină ARNOLD (SANDU) AURELIA [Lia Roberts, devenită apoi șefa Partidului Republican din Nevada, în 2004 avea intenția să candideze la președinția României] care în urma căsătoriei cu un cetățean străin s-a stabilit în S.U.A. în august 1979.

Numita ARNOLD (SANDU) AURELIA i-a adus numitului VOICULESCU GELU mai multe cărți de literatură, unele de științe oculte și mai multe obiecte de îmbrăcăminte. Măsurile de urmărire informativă luate asupra numitului VOICULESCU GELU cu rețeaua nu au dat rezultate în ultima perioadă, deoarece acesta nu mai discută cu nimeni din cadrul institutului problemele sale personale. Au fost luate măsuri de menținerea celui în cauză în legătura ofițerului și influențarea acestuia pozitivă.

Din discuțiile purtate periodic cu VOICULESCU GELU a rezultat că acesta nu se mai manifestă ostil și nu se mai declară nemulțumit, dar menționează că uneori îi cedează nervii și atunci acționează violent asupra concubinei sale. Tot datorită caracterului său violent VOICULESCU GELU nu este primit de mama sa decît pentru vizite scurte.

Într-o discuție în luna iulie acesta a menționat că ar dori să plece în Iran, dar ulterior a renunțat la ideia plecării.

La 21.II.1980 numitul VOICULESCU GELU a avut o convorbire telefonică cu Italia de la domiciliul concubinei sale, dar nu cunoaștem conținutul deoarece ne-a fost semnalată cu întîrziere.

În ultima perioadă VOICULESCU GELU a stat mai mult la Roșia Poeni și datorită faptului că i se acordă o deosebită atenție de către ALBU PAMFIL și de fiica acestuia pentru că obiectivul s-a preocupat de muzeul etnografic din Lupșa, a înaintat mai multe memorii unor persoane din București și s-a prezentat personal la tov. ILIE CEAUȘESCU în această problemă.

Ca urmare a insistențelor sale muzeul din Lupșa a fost reorganizat și prezentat într-o emisiune TV.

În prezent VOICULESCU GELU nu are prieteni și cît stă în București se află numai în compania concubinei sale VOICU SANDA. Prin intermediul mr. STANCU MARCEL s-a încercat atragerea la colaborare a numitei VOICU SANDA dar aceasta a divulgat discuția fiind contraindicată la recrutare.

În scop preventiv, în perioada unor evenimente politice interne mai deosebite, cu sprijinul șefului său profesional s-a acționat pentru trimiterea obiectivului în provincie.

În scopul prevenirii comiterii unor acțiuni dușmănoase de către VOICULESCU GELU propunem următoarele:

– Continuarea discuțiilor periodice de către cpt. MOISA CONSTANTIN cu VOICULESCU GELU și influențarea pozitivă a acestuia prin antrenarea sa la culegerea de informații chiar dacă acesta desconspiră legăturile cu organele de securitate.
Termen: permanent
Răspunde: cpt. MOISA CONSTANTIN

– Introducerea de mijloace T.O. la domiciliul numitei VOICU SANDA unde obiectivul poartă discuții și cu persoane din străinătate.
Termen: 30.XII.1980
Răspunde: col. STANCIU NEDELCU și cpt. MOISA CONSTANTIN

– Stabilirea anturajului și cercului de prieteni cu care VOICULESCU GELU mai discută despre concepțiile și planurile sale de viitor în scopul selecționării și atragerii la colaborare.
Termen: 20.XII.1980
Răspunde: cpt. MOISA CONSTANTIN

Ofițer inginer
căpitan Moisa Constantin (semnătură)

Șef colectiv
Colonel, STANCIU NEDELCU (lipsește semnătura)

DE ACORD
ȘEFUL SERVICIULUI
Colonel Bogdănescu Nicolae (lipsește semnătura)

Mai citește alte documente din dosarul de la CNSAS a lui Gelu Voican Voiculescu:
– Filajul securităţii asupra lui Gelu Voican Voiculescu
– Filajele securității asupra lui Gelu Voican Voiculescu din perioada decembrie 1968 – ianuarie 1969
Planul de documentare al securității cu privire la Gelu Voican Voiculescu (1985)
– Gelu “748000 de euro” Voican: “Despre faptul că falsific deconturile, în afară de şeful meu, mai cunoşteau majoritatea colegilor mei”
– “Inculpatul Voiculescu Gelu Voican a dat dovadă de sinceritate în timpul urmăririi penale”
– Analiză a Securităţii: “Voiculescu Gelu solicită sarcini pe linie SLOMR, menţionînd pe un ton de reproş că dacă nu-l folosim cîndva se va retrage undeva la ţară şi va creşte păsări”
– Gelu Voican Voiculescu, chemat la securitate pentru un presupus plan de părăsire a ţării: “Contactul avut m-a îmbogăţit în viziunea mea asupra unor realităţi sociale, resimţind că realmente există preocuparea de a se veghea asupra destinelor oamenilor”
– Gelu Voican Voiculescu, amintiri despre un cetăţean dominican
– Securitatea, bănuitoare faţă de Gelu Voican Voiculescu
– Istoria lui Gregorian Bivolaru “în toată intimitatea devenirii sale existenţiale”, scrisă pentru securitate de Gelu Voican Voiculescu
– Gelu Voican explică securităţii: Gregorian Bivolaru e greu recuperabil prin reeducare. Numai un stagiu militar dur, făcut anume pentru a-l frînge, cu toate asprimile cîmpului de instrucţie la infanterie, l-ar putea lecui
– Gelu Voican despre persoana care i-a adăpostit cărţi şi xeroxuri: “Discutînd pe marginea unor aspecte social-economice din ţară sau de ordin cultural, am reţinut că făcea unele aprecieri care puteau fi interpretate ca negative”
– Paul Goma, în dosarul CNSAS a lui Gelu Voican Voiculescu
– Securitatea despre Gelu Voican Voiculescu: “Se confirmă pe a treia linie că a deconspirat legătura cu organele de securitate”
– Departamentul juridic al CNSAS a cerut declararea lui Gelu Voican Voiculescu drept colaborator al securităţii
– Nota de constatare a CNSAS în cazul Gelu Voican Voiculescu
– Raport al securităţii despre Gregorian Bivolaru
– Spicuiri din dosarul CNSAS a lui Gelu Voican Voiculescu, despre Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei
– Spicuiri din dosarul CNSAS a lui Gelu Voican Voiculescu, despre Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (2)
– Biblioteca lui Gelu Voican Voiculescu, confiscată şi apoi restituită de securitate
– O zi din viaţa lui Gelu Voican Voiculescu
– Procesul Verbal al ședinței colegiului CNSAS în care s-a discutat cazul Gelu Voican Voiculescu
– Relațiile lui Gelu Voican Voiculescu cu Paul Goma (1)
– Relațiile lui Gelu Voican Voiculescu cu Paul Goma (2). Informatorul „Gigi”: „A relatat că-l cunoaște foarte bine pe Goma modul de cunoștiință fiind la un nivel foarte intim”
– 1968: Studenta Stoian și conferențiarul Niculescu dezvăluie activitatea subversivă a lui Gelu Voican Voiculescu
– 1977. Planul securității de pătrundere în locuința lui Gelu Voican Voiculescu
– 1969. Gelu Voican Voiculescu avertizat de securitate
– 1977. Informatorul Gigi: Gelu Voican Voiculescu dornic de audiență la Nicolae Ceaușescu
– 1969. Gelu Voican Voiculescu poartă insigna lui Mao Tze Dun ca să irite cetățenii sovietici
– 1979. Gelu Voican Voiculescu se pretinde ofițer de securitate
– 1977. Informatorul Andrei Valeriu: „Gelu Voiculescu consideră că Goma a fost lipsit total de simț tactic și că a greșit în conducerea și desfășurarea acțiunii pentru drepturile fundamentale ale omului”
1985. Securitatea se documentează despre Gelu Voican Voiculescu

Alte articole despre Gelu Voican Voiculescu:
– De aniversarea revoluţiei, Gelu Voican ne serveşte minciuni proaspete
– Agenda Zilei: Un ziar care refuză să dea dezminţiri (între timp ziarul respectiv a dispărut de pe piaţă)
– Gelu Voican Voiculescu: Gîndul meu se îndreaptă spre cei disimulaţi sub infracţiuni de drept comun. Să se revizuiască situaţiile judiciare! TVR decembrie 1989 (video)
– Tribunalul Bucureşti confirmă că Gelu Voican Voiculescu a fost un borfaş de drept comun. Noi aberaţii conspiraţioniste în “Adevărul”
– CPRD respinge contestaţia mea legată de Ion Iliescu şi amînă soluţionarea contestaţiilor legate de Gelu Voican Voiculescu şi Constantin Aldescu
– Osîndirea lui Gelu Voican Voiculescu din 1985. „Inculpatul a falsificat deconturile prezentînd în 10 cazuri acte justificative nereale”
– Hotărîrea Tribunalului Bucureşti cu privire la Gelu Voican Voiculescu, în procesul celor 748000 de euro
– Ziarul „Libertatea” dezinformează despre Gelu Voican Voiculescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.