Washington, 23 decembrie 1989: Emigranții români din SUA vor să spînzure de limbă pe diplomații fostului regim

Ziarul „New York Times” din 24 decembrie 1989 relatează despre o manifestație de protest organizată la Washington de emigranții români, care cereau îndepărtarea diplomaților care slujiseră dictatura Ceaușescu, deși aceștia se lepădaseră de „odios” și-și declaraseră susținerea față de noul regim. Spînzurarea de limbă a diplomaților lui Ceaușescu era una dintre soluțiile propuse. Între timp lucrurile s-au potolit, diplomația românească este condusă azi de un fost diplomat al regimului comunist (domnul Teodor Meleșcanu), iar, de la guvernul Ponta încoace, persoanele care au servit patria lucrînd în diplomație beneficiază la pensionare, suplimentar față de pensie, de o indemnizație lunară (linc) care în 2014 era de 3571 lei (nu știu acum cît o fi ajuns).

Redau articolul din New York Times.

Diplomații români din SUA schimbă tabăra, dar emigranții nu sînt mulțumiți

de Neil A. Lewis
special pentru New York Times

Washington, 23 decembrie. Ambasadorul român din SUA și angajații ambasadei au denunțat astăzi pe dictatorul răsturnat Nicolae Ceaușescu, alăturîndu-se altor aproximativ o duzină de reprezentanțe diplomatice românești care și-au declarat loialitatea față de rebelii care au răsturnat guvernul săptămîna aceasta.

Dar în afara ambasadei, situată într-un cartier elegant al Washigtonului, aproximativ trei duzini de manifestanți spun că diplomații vor doar să-și salveze pieile și unii dintre ei sînt membri ai dușmănitei poliții politice.

„Ieșiți afară și vă spînzurăm de limbile voastre”, strigă în românește o tînără printr-o portavoce. Poarta ambasadei și una din mașinile cu număr de corp diplomatic au fost împroșcate cu ouă aruncate de manifestanți.

Vasile Leca, consilier al ambasadei, a citit la telefon o declarație în numele Ministerului de Externe și a ambasadorului Ion Stoichici care denunță regimul Ceaușescu și anunță trecerea de partea opoziției.

Este exprimată „întreaga solidaritate”

„Ministerul Afacerilor Externe al României îl condamnă pe Nicolae Ceaușescu pentru faptele sale criminale care au adus în România dictatura și un regim de teroare”, a spus el, adăugînd că angajații ambasadei române din Washington „exprimă întreaga solidaritate cu Consiliul Frontului Salvării Naționale și susține programul acestuia”.

Domnul Lecu a spus că declarația exprimă și poziția ministrului de externe Ion Stoian. El a mai spus că ambasadorul Stoichici a primit azi dimineață vorbă de la București că va continua să reprezinte noul guvern și nu va băga în seamă chemările protestatarilor de a părăsi ambasada.

Conform relatărilor agențiilor de presă, ambasade românești din multe alte capitale au acționat la fel, inclusiv cele din Uniunea Sovietică, Franța, Turcia, Spania, Canada, Israel, Polonia, Belgia, Austria, Iugoslavia și Bangladeș.

„Sînt criminali în ambasadă”, spune Peter Marzea, un emigrant român care trăiește în Gaithersburg, și care era unul dintre demonstranți.

Un alt manifestant, dr. Virgil Balint din Alexandria (statul Virginia), spune că diplomații trebuie să elibereze ambasada. „Au slujit un regim corupt, și sînt toți corupți”.

Dr. Balint a povestit că el și soția sa, Carmen, ingineră, au scăpat din România în urmă cu patru ani, ascunzîndu-se într-un camion frigorific care a mers în Ungaria.

Cuplu din Timișoara

Balinții sînt din Timișoara, locul măcelului din această săptămînă, cînd forțele credincioase domnului Ceaușescu au deschis focul asupra manifestanților. Doamna Balint spune că nici ea nici soțul dînsei n-au avut vești despre soarta familiilor lor și a multor prieteni care cu siguranță au luat parte la demonstrații.

John Crossley, care conduce grupul „Credință” din Princeton, New Jersey, care ține evidența dizidenților din România, a spus că unii dintre diplomații ambasadei sînt membri ai securității, forța care l-a ținut pe Ceaușescu la putere. Ei erau responsabili cu supravegherea emigranților din Statele Unite și unii dintre ei făceau amenințări cu moartea. „Ei cunosc gravitatea crimelor lor, și de aceea nu ies afară”, a spus acesta.

Printre protestatari era și preotul Gheorghe Calciu Dumitreasa, care a spus că a petrecut 21 de ani în închisoare în România pînă a părăsit țara, anul trecut. La un moment dat, a afirmat el, a fost programat pentru execuție.

Părintele Calciu a spus că de la venirea sa în Statele Unite a primit amenințări cu moartea de la doi diplomați ai ambasadei și crede că declarația lor de azi este o convertire doar formală.

Mai citește:
Guvernul crează „instituţia indemnizaţiei”. Pentru diplomaţii pensionari. Revoluţionarii cu merite deosebite vor rămîne fără indemnizaţii şi în 2014
– alte articole din presa străină despre revolția română la pagina Mass-media străină în 1989.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.