Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Manipulare dîmbovițeană: Iulian Vlad a fost eliberat prin hotărîre judecătorească februarie 8, 2018


Cînd a luat amploare campania propagandistică de prezentare a lui Iulian Vlad, fostul șef al securității comniste, ca erou național, care s-a opus (după diferite articole din presă și emisiuni TV) și lui Ceaușescu, și lui Iliescu, sau poate amîndurora, am comentat că pentru aprecierea rolului lui Iulian Vlad în 1989 este necesară cunoașterea hotărîrilor judecătorești prin care a fost condamnat. De pildă, scriam legat de un articol a lui Dan Turturică, în care se susținea ideea că Iulian Vlad a fost băgat la închisoare fiindcă  „a vrut să blocheze forțele pro-KGB, conduse de Ion Iliescu … plătind pentru gestul său patriotic cu ani de închisoare”, că înainte de a face asemenea afirmații, domnul Turturică ar fi trebuit să studieze motivarea hotărîrilor judecătorești de condamnare a lui Vlad, eventual să le combată dar după studiere (linc).

Cînd Iulian Vlad a venit la Timișoara, pentru lansarea unei cărți (linc), i-am cerut să pună la dispoziție textul hotărîrilor judecătorești care-l privesc. M-a îndemnat să le cer de la instanță, dar consider că le-aș cere degeaba căci nefiind parte în proces nu le pot obține. Pînă în prezent, din cîte știu, hotărîrile judecătorești prin care a fost condamnat generalul Vlad au rămas nedisponibile publicului. Din cîte îmi amintesc, unul din capetele de acuzare a fost arestarea lui Dumitru Mazilu, dizident și viitor vicepreședinte CFSN, ridicat din propria casă (deci nu pentru că ar fi participat la manifestații) în decembrie 1989 și eliberat abia după fuga lui Ceaușescu (a se vedea discursul lui Mazilu din 22 decembrie 1989 de la balconul CC al PCR, în care spune „acum o oră am ieșit din pușcărie” – linc). Nu numai Mazilu ci alți dizidenți au fost arestați (de pildă, Gabriel Andreescu de la Buzău, arestat în dimineața de 22 decembrie 1989 – linc), în efortul preventiv al Securității de a îndepărta orice persoană care ar fi putut deveni conducător al mulțimii răsculate. Arestările respective arată că Securitatea a fost credincioasă lui Ceaușescu inclusiv în dimineața de 22 decembrie 1989. Deasemeni, cum arestările au fost făcute fără un mandat de arestare emis de procuror, ele erau nelegale conform chiar legilor socialiste iar răspunderea penală de după revoluție pentru cei care le-au poruncit a fost un lucru firesc, nu un „complot KGB-ist”. Dar asemenea fapte concrete nu vor împiedica ziariștii-mercenari să scrie tone de articole despre „non-combatul” securității în decembrie 1989, ori chiar despre „complotul” securității care l-ar fi răsturnat pe Ceaușescu.

După această stăruință a mea de a nu se neglija hotărîrile judecătorești legate de Iulian Vlad, atunci cînd se discută despre dînsul, am observat un alt fenomen: în diferite emisiuni TV ori articole se pomenește faptul că după 1989 Iulian Vlad a fost osîndit la închisoare, dar apoi „a fost eliberat printr-o hotărîre judecătorească”. Se mai adaugă că Vlad n-a cerut nici un fel de grațiere de la Ion Iliescu. Carevasăzică judecătorii și-a dat seama pînă la urmă că Iulian Vlad nu mai trebuie să stea în închisoare, deci se sugerează (fără să se spună direct) că acești judecători ar fi constatat nevinovăția lui Vlad.

Găsesc această formulare în articolul Wikipedia despre Iulian Vlad (linc), Realitatea TV (linc)Cuvîntul Libertății „primul cotidian al Olteniei” (linc), Curierul Național (linc)DC news (linc), flux24.ro (linc), napocanews (linc) și multe alte mijloace de informare în masă pentru care nu mă mai obosesc să caut surse. La TV, pe internet și în ziare au fost, mai ales la moartea lui Vlad, o mulțime de emisiuni și articole în care se folosea această formulă standard: Iulian Vlad „a fost eliberat prin hotărîre judecătorească”. Cînd vezi atîtea surse diferite folosind exact aceeași expresie te gîndești: e ordin de zi pe unitate, plagiază ziariștii unii de la alții ori plagiază de pe Wikipedia? Probabil cîte un pic din fiecare.

Tehnic, informația că Vlad a fost eliberat prin hotărîre judecătorească e corectă. Dar asta nicidecum nu înseamnă că judecătorii ar fi constatat nevinovăția sa ori netemeinicia condamnării inițiale. E vorba de o hotărîre judecătorească prin care lui Vlad i s-au aplicat, conform legilor existente, diferite reduceri de pedeapsă: pentru vîrstă înaintată, pentru comportament bun la închisoare (adică nu s-a luat la bătaie cu paznicii ori cu alți deținuți), dacă a muncit în timp ce era la închisoare ori a scris vreo carte (nu știu dacă e cazul lui Vlad) legea iară dă dreptul la reducere de pedeapsă. Aproape toți pușcăriașii din România beneficiază de asemenea reduceri, excepție rară este cînd cineva stă la închisoare întregul răstimp prevăzut în sentința de condamnare.

Hotărîrea judecătorească de eliberare din închisoare a lui Iulian Vlad a constatat doar executarea pedepsei, prin aplicarea cumulată a diferitelor reduceri prevăzute de lege și nu s-a referit deloc la faptele din decembrie 1989 ale acestuia. Ziariștii care repetă mereu că Iulian Vlad „a fost eliberat printr-o hotărîre judecătorească”, deși tehnic nu mint, practic manipulează publicul cu cunoștiințe juridice reduse, sugerînd că există o hotărîre judecătorească care ar fi constatat netemeinicia ținerii la închisoare a fostului șef al securității, urmare a faptelor sale din decembrie 1989. Este și ăsta un modus operandi a ceea ce numim, cu scîrbă și dispreț, mass-media bucureșteană.

Mai citește:
– Dan Turturică și Iulian Vlad, omul care a înfrînt „frontul pro-rus”
– Minciunile istoricului Cristian Troncotă. Declaraţia lui Iulian Vlad în procesul revoluţiei de la Timişoara
– Mă adresez generalului Vlad de la Securitate. Încă se mai poate salva onoarea trupelor şi ofiţerilor
– Declaraţii securiste despre revoluţia din Timişoara. “Informaţiile obţinute … nu au pus în evidenţă nici lideri şi nici amestecul vreunei puteri străine în producerea evenimentelor de la Timişoara. Raportarea acestor date … generalului I. Vlad a produs iritare şi chiar supărare” (Emil Macri)
– Raportul serviciului de filaj al Securităţii Timiş din 19 decembrie 1989
– Raportul Securităţii despre filajul făcut la locuinţa lui Tokes
– Registrul comunicări teren al serviciului de filaj al Securităţii Timiş în decembrie 1989
– Caraşcă cu 2 ofiţeri de miliţie au plecat la Bucureşti să ducă nişte dosare generalului Vlad
– Trebuia să fie un dosar istoric, prin care să aducă sancţiuni capitale
– Securistul Gheorghe Stan: Întreaga unitate, care eram înarmaţi şi pregătiţi să intervenim, am depus armele
– Generalul Aurel Rogojan și fostul șef al securității Iulian Vlad la Timișoara. Lansarea cărții „Factorul intern. România în spirala conspirațiilor” de Aurel Rogojan (video)
– Iulian Vlad, fostul şef al securităţii, îşi elogiază colegii şi informatorii (video)
– Tudor Postelnicu despre cadavrele incinerate, generalul Vlad și colonelul Filip Teodorescu
– În decembrie 1989 securiștii au fost înarmați ori au ținut armele în depozit?
– A murit Iulian Vlad, șeful securității ceaușiste
– Mădălin Hodor: În agenda de serviciu a generalului Ștefan Alexie sînt notate ordinele generalului Iulian Vlad. După ședința C.P.Ex. acesta a ordonat „Se lichidează radical!”… La Timișoara trebuie „să se facă liniște într-o oră”

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.