Postelnicu: „Arăt cu toată fermitatea că condamn și cu acest prilej deoarece am mai făcut-o atitudinea mea, dar și a celorlalți membri ai CPE și altor cadre prezente… pentru faptul că deși am luat cunoștiință de ordinul trădătorului de a se trage în popor nu am luat poziție toți pentru a preveni măcelul”

De pe saitul dosarele revoluției (linc) care cuprinde documentele din „procesul celor 25” al revoluției din Timișoara, preiau o declarație a lui Tudor Postelnicu. A se vedea și altă declarație a lui Postelnicu publicată anterior pe acest sait:
– Tudor Postelnicu despre cadavrele incinerate, generalul Vlad și colonelul Filip Teodorescu

La marginea filei nu se văd cîteva litere. Am completat cu deducția mea din context literele lipsă prin litere puse între paranteze, iar dacă n-am putut să deduc ce lipsea, cu trei puncte între paranteze. Cu litere cursive între paranteze drepte am inserat comentarii ale mele.

Declarație

Subsemnatul Postelnicu Tudor, fiul lui Constantin și Elena, născut la data de 13.11.1931, în comuna Provița de Sus, jud. Prahova, din propria inițiativă declar următoarele:

(…) pe data de 17.12.1989 a avut loc o ședință extraordinară a CPE [Comitetul Politic Executiv al Comitetului Central al PCR] urmată de teleconferință;

S-a discutat la ședința CPE cu trimiterea oastei, a zis trădătorul, dezarmată pe cîmpul de luptă deoarece unitățile MI au fost înarmate numai cu cartușe de manevră, propunîndu-se măsuri organizatorice, care în (…) s-au soldat chiar cu cererea demisiei, adică să vă căutați alt președinte;

La teleconferință reflectînd chiar și noapte să-mi reamintesc (cum a) fost în aceiași zi a pus foarte dur următoarele probleme:
– l-am trimis pe Ion Coman să pună ordine la Timișoara care (…) fel a spus și prezent.
– s-a trimis armata, respectiv unitățile MI din garnizoană (neînarm)ate. Ce este asta cartușe de manevră.
– cum? dușmanul îți dă o palmă și tu întorci și celălalt (obraz)? să fie clar că asta este o neexecutare de ordine și trebuie să (vă tri)mit în tribunal.
– să se instituie cu începînd din acest moment să se considere (că sîn)tem în stare de luptă. Această măsură presupune înarmarea uni(tăților) cu cartușe de război. Nu am revenit la măsură ci a menționat (cartuș)ele de manevră.
– a dat dispoziții că dacă cineva atacă sediile de partid, uni(tățile) militare, alte obiective importante să fim necruțători, adică (să se) deschidă foc, nu cum a făcut generalul Milea a scos armata (în ora)șul Buc. să cînte, eu am ordonat să fie făcut un tur de forță (…)ri, tancuri alt armament greu cu muniție la ei. Nu s-a făcut (ce a) zis el, asta fiind o încălcare foarte gravă a ordinelor.
– (să) se asigure permanență la toate Con. Județene, în unitățile (social)iste.

(…)TA – Pe linia MI deoarece se coincidea cu plecarea din țară a (…) Iran – s-a întors în situația II – conform ordinului MI din (…) să fie permanență la inspectorate, 1/3 din efective în unitate. (…)l în unitățile economice conform D. 400 [Decretul 400 care reglementa comportamentul la locul de muncă] etc.

(R)eflectînd mai mult acum îmi dau seama cum Ion Coman, fără să (se) consulte, a dat dispoziții ca unitățile militare să iasă cu (armame)nt greu și să se deschidă foc lucru pe care îl dezaprob și îl (condam)n.

Nici un membru CPE nu a fost în stare să nu fie de acord cu (aceast)ă măsură, să nu se tragă, cum s-a făcut în ședința CPE din (…).12.1989, cînd C. Dăscălescu a cerut să nu se tragă în muncitori. El (…), împreună cu ea foarte alarmați de cele spuse de C. Dăscălescu.

(Ni)ci eu, personal nu am luat atitudine, dar repet că m-am limitat la intro(du)cerea situației II, aceasta nu o fac acum să fiu grozav, sînt con(ști)ent ce mă așteaptă în postura în care sînt, dar trebuie să răspund (…)u această atitudine.

Îmi reamintesc că s-a reținut atenția P.S. [primilor secretari ai comitetelor județene PCR], să nu uite că sînt (și) președinții consiliilor de apărare pe județ.

A fost foarte agresiv. Eu vă rog să mă credeți că am avut impresia (că) această teleconferință nu a fost în acea șed. în care am fost făcut (…)pe trădătorul că am trimis, așa cum a zis el oastea dezarmată, (cu) cartușe de manevră. A cerut ca Ion Coman și cu cine va mai merge din (con)ducere să pună ordine. Nu am înțeles ce ordine au pus C. Dăscă(lesc)u și E. Bobu că tot s-a tras.

A indicat ca și M.Ap.N. și M.I. să conducă cadre de conducere (aco)lo la județ. S-a trimis general Nuță, gl. Mihalea iar gl. Vlad (l-a) desemnat pe g. Macri Emil.

Ion Coman a ținut legătura în lipsa trădătorului cu trădătoarea (Ele)na Ceaușescu.

În final, vreau să arăt cu toată fermitatea că condamn și cu acest (pri)lej deoarece am mai făcut-o atitudinea mea, dar și a celorlalți (mem)bri ai CPE și altor cadre prezente inclusiv a gl. col. Vlad Iulian (pen)tru faptul că deși am luat cunoștiință de ordinul trădătorului (de) a se trage în popor nu am luat poziție toți pentru a preveni măcelul (pro)dus despre care am aflat la anchetă.

28 decembrie 1989                        Tudor Postelnicu

Mai citește:
– Tudor Postelnicu despre cadavrele incinerate, generalul Vlad și colonelul Filip Teodorescu
– Stenograma ședinței C.P.Ex. din 17 decembrie 1989 în articolul Habarnistul Traian Băsescu vorbeşte despre revoluţie: „Cine a luat decizia politică şi a cerut ministrului Apărării să fie scoasă armata împotriva poporului?”. Nicolae Ceauşescu (17.12.1989): „Ce-au făcut ofiţerii tăi Milea, de ce nu au intervenit imediat, de ce nu au tras?”
– Teleconferința ținută de Ceaușescu în 17 decembrie 1989 după ședința C.P.Ex., cu înregistrare audio: Ceauşescu, 17 decembrie 1989: Într-o oră trebuie restabilită complet ordinea la Timişoara! (audio)
– Alte declarații din dosarele proceselor revoluției la pagina Revoluția din Timișoara (documente).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.