A murit Gheorghe Zainea, președinte al asociației „Jilava 21-22 decembrie 1989” (video)

Domnul Gheorghe Zainea, președinte al asociației „Jilava 21-22 decembrie 1989”, care cuprinde pe cei reținuți în timpul revoluției din București, a murit, se comunică pe saitul SSRMLÎRC (linc).

Dumnezeu să-l odihnească!

Reținut în 21 decembrie 1989 și încarcerat la Jilava, domnul Zainea a fost activ și după revoluție în demascarea celor care au participat la reprimarea acesteia iar apoi au continuat să ocupe funcții importante în statul român. Redau un articol din „România Liberă” din 22 decembrie 1993 în care este citat domnul Zainea care protesta față de un colonel de miliție care ar fi bătut revoluționarii arestați iar apoi a primit certificat de revoluționar.

Colonelul Sporeanu. Astăzi erou al revoluției, în decembrie a bătut pînă ajungeau o masă de carne vie

Mai mult ca sigur că va mai trece mult timp pînă cînd misterele Revoluției vor fi elucidate. Încet, dar sigur, însă, valul de tăcere care-i acoperă pe autorii masacrelor din decembrie 1989 se ridică.

O parte din demonstranții bucureșteni arestați în seara de 21 decembrie 1989 au urmat un traseu de coșmar: Miliția Capitalei – Penitenciarul Jilava, cu varianta Circa 1 Miliție – Penitenciarul Jilava.

La circa 1 miliție a fost adusă majoritatea demonstranților din Piața Romană. Femei, bătrîni, copii chiar. În urmărirea din Piața Romană milițienii au arestat tot ce au putut prinde. Toți acești oameni, indiferent de sex sau vîrstă, aveau să fie legați de mîini cu sfori și cătușe și să fie bătuți pînă cînd își pierdeau cunoștiința. Rolul principal în acest scenariu al groazei i-a revenit comandantului de la Circa 1 Miliție, colonelul (în prezent) Gheorghe Sporeanu. Membri ai Asociației Jilava pot depune mărturie despre bestialitatea cu care a acționat colonelul Sporeanu. „Din documentele și mărturiile pe care le deținem, acest criminal a dat ordin ca toți cei reținuți la Circa 1 Miliție să fie legați cu sfori și cătușe de țevile de la calorifere și să fie bătuți pînă ajungeau o masă de carne vie. Nemulțumit de felul în care îi erau respectate ordinele, domnul Sporeanu a trecut la aplicarea exemplului personal, bătînd chiar el unii arestați. Cred că are pe conștiință și cîțiva morți”, ne-a declarat președintele Asociației Jilava 21-22 decembrie, dl. Gheorghe Zainea.

Pentru „meritele” sale, domnul Sporeanu a fost avansat în funcție, devenind colonel și ulterior fiind numit comandant al secției de poliție din Sectorul Agricol Ilfov și, ca o încununare a faptelor sale, primește și titlul de „Luptător pentru victoria Revoluției Române din decembrie 1989”.

În fața unei asemenea surprize, indignați, membri Organizației Jilava, parte din ei victime ale „eroului” Sporeanu, sesizează Ministerul de Interne care, după o lungă chibzuință, va răspunde că Procuratura Militară este cea în măsură să se ocupe de cele sesizate. Cît despre dl Sporeanu, acesta amenință cu judecata pe cei care nu numai că nu l-au uitat, dar care vor să li se facă și dreptate. „Dl Sporeanu s-a simțit lezat prin faptul că l-am făcut criminal și a spus că se va adresa instanței pentru că, susține dînsul, a fost calomniat”, a mai precizat dl. Zainea.

„Îi aduc la cunoștiință domnului ministru de interne, George Ioan Dănescu, că acțiunea Organizației Jilava împotriva Ministerului de Interne a fost făcută pe baza unor documente și că va continua atîta timp cît ministrul de interne nu se va debarasa de criminali”, a ținut să precizeze președintele organizației Jilava.

Clementina Filip

De precizat că domnul Gheorghe Sporeanu figurează și în lista revoluționarilor „remarcați prin fapte deosebite” publicată în Monitorul Oficial nr. 467 bis din 7 iulie 2010 (linc), semn că a izbutit să-și preschimbe certificatul de revoluționar după apariția legii 341/2004 (certificat LRM-S 01285). Nu apare însă pe lista celor care au cerut noul titlu de „luptător determinant” conform OUG 95/2014.

Domnul Gheorghe Zainea a organizat și proteste în stradă împotriva celor care au reprimat revoluția. Iată, de pe canalul său youtube, un protest din 1994 (conform datării din filmare; explicațiile de pe youtube spun că protestul ar fi fost în 1993) „pentru demiterea a cinci generali din poliția română care au ucis copii tineri la revoluția din decembrie 1989, la Timișoara și București” (Sporeanu e pomenit în filmare; sonorul e însă de proastă calitate și nu se înțelege tot ce se vorbește)

Într-o declarație făcută presei (linc) în urmă cu aproximativ 1 an, domnul Zainea spunea: „Mi-e rușine de cuvîntul <revoluționar>. Nu vreau să fiu băgat în aceeași oală cu revoluționarii. Eu niciodată nu am reprezentat interesele vreunui partid așa cum au făcut-o 90% dintre revoluționari. Eu am curaj să țip fiindcă sînt curat în suflet și sînt nepătat sau șantajabil!”.

În decembrie 2014 Gheorghe Zainea s-a remarcat prin faptul că a făcut scandal în parlament (linc), la ședința consacrată aniversării revoluției, pentru faptul că revoluționarilor nu li s-a îngăduit să țină discursuri. În 2015 s-a dus la sediul PNL pentru a-i cere lui Vasile Blaga să predea certificatul de revoluționar, pentru că nu ar fi fost revoluționar (linc).

Mai citește:
A murit Iulian Vlad, șeful securității ceaușiste
– A murit Tudor „am fost un dobitoc” Postelnicu
– A murit Lorin Fortuna
– A murit Niculae Mircovici, membru al CPRD
– A murit fostul general Victor Atanasie Stănculescu
– A murit generalul de securitate Gianu Bucurescu. Declarația sa din dosarul revoluției
– A murit tatăl lui Laszlo Tokes
– A murit Adrian Paul Dumitrescu, fost deputat și președinte al asociației „21 Decembrie 1989” din București
– A murit Ştefan Andrei, ministrul de externe a lui Ceauşescu
– A murit Emil Bobu, fost membru al Biroului Permanent al C.P.Ex.
– A murit ziarista Maria Petraşcu, autoarea unui film despre revoluţia din Braşov
– A murit Adrian Călin, rănit în revoluţie
– A murit Cristian Paţurcă
– A murit Nicolae Bădilescu
– A murit Mihai Chiţac
– A murit Valentin Ciucă, unul din cadavragiii revoluţiei din Timişoara
– A murit Traian Vrăneanţu
– A murit colonel (r) Marin Teodorescu
– A murit Mihail Lupoi
– A murit George Marinescu, crainic TVR în 1989
– A murit Mile Cărpenişan, jurnalist de război timişorean
– Ada Milea: Ceauşescu n-a murit

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.