În atenția invalizilor din revoluție: Nevoia de a cere pensie de invaliditate suplimentar față de indemnizația de revoluționar

O problemă care mi-a fost semnalată de văduva unui rănit în revoluție, împușcat în 17 decembrie 1989 la Timișoara, rămas invalid (fără o mînă) în urma rănii din revoluție și răposat în 2017: Casa de Pensii, la calcularea pensiei de urmaș pentru copilul minor rămas orfan, nu recunoaște perioada invalidității de după revoluție ca asimilată stagiului de cotizare pentru pensie. Asta, deși legea 263/2010 a pensiilor prevede că perioada de pensie de invaliditate este perioadă asimilată stagiului de cotizare. Ca urmare, s-a calculat o pensie de urmaș foarte mică.

Nu voi da numele respectivului rănit, căci văduva acestuia nu dorește publicitate (urmează să mai facă demersuri la Casa de pensii, poate și în instanță, pentru a obține revizuirea calculului pensiei de urmaș), dar prezint ultima pagină din răspunsul Casei de Pensii Bistrița-Năsăud prin care se explică că perioada de încasare a indemnizației de revoluționar „nu constituie stagiu asimilat stagiului de cotizare și nu poate fi valorificată la stabilirea punctajului mediu anual și a pensiei”. Cred că e de interesul tuturor invalizilor din revoluție această problemă, de aceea o ridic pe acest blog.

După cum remarca soția rănitului din revoluție despre care discut, la o persoană care și-ar fi pierdut mîna în aceeași zi cu soțul ei dar nu datorită revoluției ci prin accident, i s-ar fi recunoscut toată perioada de invaliditate, de la revoluție încoace, ca stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul de pensii, dar soțului ei rămas invalid din revoluție nu i se recunoaște acest lucru.

În răspunsul Casei de Pensii apare o greșeală, anume se pretinde că respectivul rănit din revoluție a beneficiat de „indemnizație lunară reparatorie” din 1990 încoace. Dar în vechea lege 42/1990, azi abrogată, nu exista expresia „indemnizație reparatorie”, expresie introdusă abia cu legea 341/2004. Invalizilor din revoluție li se plăteau anume pensii de invaliditate. Deci, pentru perioada în care a fost în vigoare legea 42/1990 este neîntemeiat refuzul Casei de Pensii de a nu recunoaște perioada de plată a drepturilor conform legii 42/1990 ca pensie de invaliditate, automat perioadă asimilată stagiului de cotizare conform legii 263/2010. Nădăjduiesc că pentru această perioadă se va putea obține o corecție.

Însă, cînd e vorba de perioada de după intrarea în vigoare a legii 341/2004, refuzul Casei de pensii de a recunoaște această perioadă de invaliditate ca asimilată stagiului de cotizare poate avea un temei legal, datorită unei neglijențe a rănitului respectiv care poate a fost repetată și de alți invalizi ai revoluției. Tocmai de aceea scriu acest articol, ca să trag un semnal de alarmă și să îndemn invalizii revoluției să nu facă aceeași greșeală pe care o vor sesiza abia la atingerea vîrstei de pensionare, ori, ca în cazul de față, o vor sesiza urmașii lor cînd vor cere dreptul la pensie de urmaș.

Rănitul respectiv, al cărui talon de la Casa de pensii îl prezint alăturat (cu numele și CNP-ul șters), primea strict indemnizația prevăzută de legea 341/2004 egală cu 2295 lei/lună, corespunzătoare unui rănit în revoluție cu grad 3 de invaliditate. Suma e trecută la rubrica „legi speciale” pe talon. Nu primea nici un ban cu titlul de pensie de invaliditate. Legea pensiilor nu recunoaște ca perioadă asimilată stagiului de cotizare la sistemul de pensii decît perioada de încasare a pensiei de invaliditate, nu și cea de încasare a indemnizației de revoluționar.

Greșeala rănitului respectiv este că nu a cerut Casei de Pensii, SUPLIMENTAR față de indemnizația de rănit grad 3 invaliditate prevăzută de legea 341/2004, și pensie de invaliditate conform legii comune. Art. 5 alin. 2 din Legea „recunoștiinței” nr. 341/2004 scrie: „Drepturile acordate conform prezentei legi nu sînt considerate venituri, nu se impozitează şi nu afectează acordarea altor drepturi”. Deci voința legiuitorului a fost ca drepturile acordate pe legea 341/2004 să nu afecteze dreptul la pensie de invaliditate. Sînt niște bani în plus cu titlu de „recunoștiință”, suplimentar față de pensia de invaliditate la care are dreptul și cineva rămas invalid dintr-un accident.

Majoritatea invalizilor din revoluție au rămas invalizi de tineri, cînd nu acumulaseră o vechime în muncă prea mare. Pensia de invaliditate care ar fi calculată conform legii comune ar fi foarte mică. În cazul de față, rănitul respectiv ar mai fi putut cere vreo 200 lei pensie de invaliditate. S-a gîndit probabil că dacă primește 2295 lei/lună indemnizație de rănit invalid din revoluție nu are rost să se mai țigănească pentru 200 lei suplimentari. Și posibil la fel gîndesc mulți alți invalizi din revoluție, care poate nici nu sînt conștienți de faptul că au dreptul să ceară pensie de invaliditate suplimentar față de indemnizația primită conform legii 341/2004. Dar efectul acestei neglijențe ori modestii este că nu li se va recunoaște nici perioada asimilată stagiului de cotizare la sistemul de pensii.

Să amintim și o propunere recentă (încă neconcretizată în vreo lege) a ministrului muncii Olguța Vasilescu, ca persoanele care nu au stagiu de cotizare de minim 10 ani la sistemul de pensii să nu mai aibă recunoscută calitatea de pensionar (linc). Nu se știe cum va evolua legislația în viitor, dar e bine ca invalizii revoluției să fie prevăzători și să nu neglijeze acumularea de stagiu de cotizare în sistemul de pensii.

Este de reținut o altă prevedere a legislației pensiilor: Pensiile de invaliditate se acordă doar de la data înregistrării cererii (linc). Așadar, degeaba ai acte medicale că ești invalid, dacă n-ai depus cerere să primești pensie de invaliditate, nu ai drept la așa ceva.

Sfatul meu pentru toți invalizii din revoluție: Dacă n-ați cerut pînă acum pensie de invaliditate SUPLIMENTAR față de indemnizația de revoluționar, cereți de îndată acest lucru!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.