Reportaj TVR despre teroriștii din 1989, cu principal formator de opinie – fostul informator al securității Cornel Ivanciuc (video)

TVR a difuzat cu mai mult timp în urmă o emisiune (realizator: Cristian Răuțu) în care dezbătea problema teroriștilor din 1989. Redau și eu această emisiune, în care am apărut și eu pentru scurt timp.

Comentarii:

Aflăm din emisiune că cei arestați în decembrie 1989 sub bănuiala de terorism (1054 persoane; în emisiune e prezentată filmare cu fragment al unei liste de la parchet cu cei reținuți) erau securiști români, nu străini (ruși, unguri ori pachistaneji). Au fost ținuți în arest pînă în aprilie 1990. Se aruncă vina pe generalul Militaru, dar ăsta a demisionat în februarie 1990. Din februarie pînă în aprilie cine și de ce i-a mai ținut în arest?

Se amestecă arestații de dinainte de 22 cu cei de după 22 (Romulus Cristea vorbește de 1000 de arestați la Timișoara – ăștia au fost înainte de 22, n-au nici o treabă cu teroriștii de după 22; posibil că realizatorii TVR au tăiat vorbele sale, creînd astfel confuzie).

Principalul formator de opinie în acest documentar e fostul informator plătit al securității și borfaș de drept comun Cornel Ivanciuc (linc), care întîi vorbește despre „rețeaua R”, creată după invazia sovietică din Cehoslovacia pentru a contracara o eventuală invazie a României (deci limpede, rețeaua era formată din români), apoi de prezența spețnaz sovietici – adică nimic coerent, nu pricepi cine au fost teroriștii – români sau sovietici? (dar pentru foștii informatori ai securității coerența nu e necesară).

Pe de o parte se spune că rețeaua „R” avea între 40000 și 80000 de membri (Cornel Ivanciuc) dar că era organizată „într-o taină mai mult decît totală” (Constantin Corneanu). Cum naiba poți avea o structură cu 40000-80000 de membri într-o taină totală?

Apar și eu în filmare, m-au chemat la TVR, m-au filmat vreo 5-10 minute, au lăsat în film 10 secunde (din cîte îmi amintesc, afirmația o făcusem după ce dădusem exemplele Milea și Stănculescu, dar cum a fost inclusă în documentar pare să se refere la securistul Botaș despre care vorbește cel care apare înaintea mea în filmare dar despre care în discuția cu mine nu se vorbise). Practic rolul meu în acest film e suport pentru credibilizarea afirmațiilor fostului informator plătit al securității și borfaș de drept comun Cornel Ivanciuc.

Mai urmărește alte emisiuni despre revoluția din 1989 la pagina Filme documentare despre revoluție.

2 gânduri despre „Reportaj TVR despre teroriștii din 1989, cu principal formator de opinie – fostul informator al securității Cornel Ivanciuc (video)

 1. Bună ziua. Nu știu dacă ai sesizat acest moment, dar eu îl consider un rezumat al Revoluției de la TVR. Am decupat și am pus pe YouTube cele 76 de secunde definitorii. Eu unul nu mă mai satur, ascult în buclă această înregistrare. I-am zis funny, dar cred că e scary. https://www.youtube.com/watch?v=K_Zm3biImcg
  Te rog, fă un buton WordPress (widget) de abonare la blog prin email, eventual prin cont de WP.
  Mulțumesc frumos !
  Să știi că am reușit să achiziționez oarece scule care digitalizează casetele mele video înregistrate din 1992 încoace. Cine știe ce surprize găsesc pe ele, că au trecut peste 20 de ani de la înregistrări.

  1. Văd că aţi izbutit să vă abonaţi (apropo, cum se face asta, că eu nu ştiu? Am 182 abonaţi, dar nu ştiu cum se fac abonamentele astea)
   Dacă aveţi înregistrări legate de revoluţie, mă interesează şi pe mine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.