ÎCCJ s-a pronunţat: dreptul la indemnizaţie al copiilor de eroi martiri e necondiţionat

Arătam pe acest blog că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost sesizată pentru dezlegarea unei chestiuni de drept (linc): dacă indemnizaţia copiilor de eroi martiri ai revoluţiei stabilită prin OUG 95/2014, de 0,5 din salariul mediu pe economie, se acordă necondiţionat ori trebuie condiţionată de nerealizarea de venituri din motive neimputabile ori de continuarea studiilor.

În 19 martie 2018 ÎCCJ s-a pronunţat (linc): dreptul la indemnizaţie al copiilor de eroi martiri e necondiţionat. Adică exact cum am susţinut pe acest blog din 2015 încoace şi contrar interpretării Caselor de Pensii, că această indemnizaţie ar fi condiţionată de lipsa altor venituri din motive neimputabile ori de continuarea studiilor.

Redau hotărîrea instanţei, de pe saitul ÎCCJ:

Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VII-a pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, în dosarul nr. 2307/93/2016, privind pronunţarea unei hotărîri prealabile şi, în consecinţă, stabileşte că: Dispoziţiile art. 4 alin. (2) lit. c) ultima teză din Legea recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, astfel cum a fost modificată şi completată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 95/2014, nu impun nicio condiţie pentru acordarea indemnizaţiei lunare reparatorii copilului eroului-martir după vîrsta de 26 de ani. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 19 martie 2018.

Hotărîrea ÎCCJ urmează a fi publicată în Monitorul Oficial şi va fi urmată de toate instanţele de judecată. Va mai dura cîteva luni cu redactarea motivării şi publicarea în Monitorul Oficial, fiindcă ÎCCJ se mişcă încet. Considerentele deciziei nu sînt încă disponibile.

Părerea mea, exprimată mai demult pe acest blog, este că dreptul la indemnizaţie a existat de îndată ce a intrat în vigoare OUG 95/2014, adică din 1 ianuarie 2015. Cei care pînă acum n-au depus cerere să primească indemnizaţia nu e deloc sigur că o vor primi retroactiv, căci una din regulile acordării drepturilor de casele de pensii e că acestea se acordă doar la cerere. Deja se poate invoca prescripţia de 3 ani.

Rămîne deschisă problema: pe baza salariului mediu din ce an se calculează indemnizaţia? La indemnizaţiile acordate pe baza legii 341/2004 s-au aplicat o serie de ordonanţe de urgenţă de plafonare a acestora, rămînîndu-se la calculul pe baza salariului mediu din 2010. 0,5 din acesta ar însemna o indemnizaţie de 918 lei (din care se reţine 10% asigurare de sănătate). Dar cum OUG 95/2014 se aplică doar din 2015, ar trebui luat în calcul salariul mediu din acel an, de unde ar rezulta o indemnizaţie de 1207 lei. După interpretări ale unor instanţe de judecată care nu ştiu dacă au fost însuşite de ÎCCJ căci motivarea deciziei nu e încă disponibilă, abia din 2016 ar fi aplicabilă OUG 95/2014, căci în 2015 s-ar fi aplicat OG 1/2015 – de unde ar rezulta că trebuie luat în calcul salariul mediu din 2016, de unde ar rezulta o indemnizaţie de 1340 lei.

Şi mai rămîne o problemă semnalată de mine (în legătură cu care ÎCCJ nu s-a pronunţat):  acel OG 1/2015 folosit de Casele de pensii ca pretext de a nu plăti indemnizație pentru copiii de eroi martiri care au venituri, de fapt deschide calea spre obținerea unei indemnizații chiar mai mari, de 2020 lei, prin faptul că se poate invoca a doua condiție din textul legal, aceea de a nu urma nici o formă de învățămînt. Iar ordonanțele de urgență ulterioare de plafonare (care au formula standard că valoarea se păstrează la fel ca în decembrie a anului precedent), de fapt dau posibilitatea în acest caz de prelungire a obținerii indemnizației mai mari de 2020 lei și în anii ulteriori. Există precedent judecătoresc și în acest sens (linc).

Sfatul meu, pentru copiii de eroi martiri:

– Dacă pînă acum n-au cerut indemnizaţie, să ceară de îndată, invocînd şi recenta hotărîre a ÎCCJ (nu a apărut încă în Monitorul Oficial dar puteţi face trimitere la lincul de mai sus de pe saitul ÎCCJ). Pot cere şi retroactiv dar e îndoielnic că vor obţine asta. Foarte posibil vor primi indemnizaţie abia după data de depunere a cererii, sau poate din luna următoare depunerii cererii. Deci: întîrzierea la depunerea cererii poate însemna bani pierduţi.

– Dacă au cerut indemnizaţie la Casele de Pensii dar n-au primit încă răspuns, să facă o revenire la cerere indicînd numărul de înregistrare, în care să arate recenta hotărîre a ÎCCJ.

– În caz de răspuns nefavorabil al Caselor de Pensii ori de lipsă de răspuns pentru mai mult de 30 de zile, să se adreseze instanţelor de judecată (ăsta a fost sfatul meu şi în 2015). E posibil să existe un termen în care decizia de refuz a Casei de Pensii să poată fi atacată, deci e bine să vă grăbiţi cu adresarea către instanţă. Deschideţi procesul la secţia de conflicte de muncă şi asigurări sociale a tribunalului din judeţul dumneavoastră.

– Dacă au deja proces deschis cu Casa de Pensii, indiferent de stadiul procesual la care au ajuns, să invoce la primul termen de judecată recenta hotărîre a ÎCCJ.

– Dacă li s-a respins deja cererea de indemnizaţie, irevocabil de către instanţă ori de Casa de Pensii, dar nu mai sînt în termen să conteste decizia, să depună o nouă cerere, făcînd referire la hotărîrea ÎCCJ.

Mai citește:
– Înalta Curte de Casație și Justiție urmează să hotărască situația indemnizațiilor copiilor de eroi martiri ai revoluției
– Practica judecătorească în problema indemnizațiilor copiilor de eroi-martiri ai revoluției stabilite prin OUG 95/2014
– Model de cerere pentru primirea indemnizației pentru copii de eroi martiri
– Model revizuit de cerere pentru copiii de eroi martiri ai revoluției care vor să primească indemnizație
– Curtea de Apel Brașov obligă Casa de Pensii la plata indemnizației de 0,5 pentru un copil de erou martir al revoluției
– Tribunalul București confirmă dreptul copiilor de eroi-martir la indemnizație de 2020 lei/lună FĂRĂ condiția de a nu realiza alte venituri
– Guvernul schimbă legea revoluţionarilor printr-o ordonanţă de urgenţă. Răniţii fără invaliditate şi reţinuţii rămîn fără indemnizaţii. Cresc indemnizaţiile părinţilor de eroi-martiri. Apare o nouă tagmă – “luptători cu rol determinant”. Noiembriştii braşoveni vor trebui confirmaţi de SSRMLÎRC
– Comunicat SSRMLÎRC: Omiterea indemnizațiilor răniților fără grad de invaliditate și reținuților în OUG 95/2014 a fost o „regretabilă eroare”
– Nouă ordonanţă despre revoluţionari. Răniţii fără invaliditate şi reţinuţii primesc indemnizaţii
– Guvernul Grindeanu susține adoptarea fără schimbări a OUG 95/2014. Comisia pentru buget-finanțe a propus un amendament
– Curtea Constituțională respinge excepția de neconstituționalitate a OUG 95/2014. Dreptul la indemnizație reparatorie nu reprezintă un drept fundamental, legiuitorul are libera apreciere asupra instituirii unor astfel de beneficii și a stabilirii criteriilor de acordare
– Corpul de control al primului ministru despre indemnizațiile de revoluționar. Cea mai spectaculoasă creștere a numărului revoluționarilor indemnizați – în președinția lui Traian Băsescu
– Cheltuielile bugetare pentru diferite tagme beneficiare de legi speciale
– Participanții la greva minerilor din Valea Jiului, din 1977 și membrii familiilor acestora – incluși în legea revoluționarilor
– Asociaţia „17 Decembrie” Timişoara se adresează parlamentarilor în problema OUG 95/2014

2 gânduri despre „ÎCCJ s-a pronunţat: dreptul la indemnizaţie al copiilor de eroi martiri e necondiţionat

 1. Buna ziua, ma numesc Matis Horatiu, sunt urmas, am depus cerere pentru acordarea indemnizatiei, iata raspunsul dupa 2 luni de zile:

  „stimate domn, referitor la solicitarea dvs.nr – din 22.03.2018 prin care, in calitatea dumneavoastra de beneficiar al legii nr.341/2004, solicitati acordarea indemnizatiei lunare reparatorie in baza legii 341/2004 cu modificarile si completarile ulterioare si a deciziei nr 23/2018 emisa de catre Inalta curte de casatie si justitie, va comunicam:
  – potrivit codului de procedura civila – art. 519, daca in decursul judecatii, un complet de judecata al inaltei curti de casatie si justitie, al curtii de apel sau al tribunalului, investit cu solutionarea cauzei in ultima instanta, constatand ca o chestiune de drept, de a carei lamurire depinde solutionarea pe fond a cauzei respective, este noua si asupra acesteia inalta curte de casatie si justitie statuat si nici nu face obiectul unui recurs in interesul legii in curs de solutionare, va putea solicita inaltei curti de casatie si justitie sa pronunte o hotarare prin care sa se dea o rezolvare de principiu chestiunii de drept cu care a fost sesizata.
  – conform art.521, alin.(3) dezlegarea data chestiunilor de drept este obligatorie pentru instanta care a solicitat dezlegarea de la data pronuntarii deciziei, iar pentru celelalte instante de la data publicarii in monitorul oficial al romaniei.
  date fiind cele de mai sus, nu putem da curs solicitarii dvs. privind acordarea indemnizatiei reparatorii.

  Va multumesc pt.implicarea in problemele urmasilor, poate aveti un sfat pentru mine ce cale ar trebui sa urmez. multumesc

  • Răspunsul bănuiesc că vine de la Casa de pensii.
   Sfatul meu e să dați în judecată cît mai grabnic Casa de pensii pentru a o obliga să vă plătească indemnizația de 0,5. Pentru Casa de Pensii dezlegarea dată de ÎCCJ nu e obligatorie, dar pentru instanțele de judecată este, din momentul publicării în Monitorul Oficial. Pînă se derulează procesul o să apară și publicarea în Monitorul Oficial.
   Faceți chemarea în judecată pentru secția de conflicte de muncă și asigurări sociale a Tribunalului de care aparține localitatea dv. (și în a cărui circumscripție trebuie să fie și Casa de pensii).
   Alăturați la chemarea în judecată, ca documente justificative: cererea adresată la Casa de pensii, dovada datei la care s-a înregistrat cererea la Casa de pensii, răspunsul Casei de pensii, documente care dovedesc calitatea dv. de urmaș de erou martir conform legii 341/2004 (astea trebuiau să fie alăturate și cererii către Casa de pensii).
   Depuneți la tribunal toată documentația în 2 exemplare (unul pentru judecător, altul pentru Casa de Pensii). Documentele să fie în copii xerox pe care scrieți „conform cu originalul” și iscăliți. Originalele le veți avea la dv. la proces, pentru cazul că judecătorul vrea să vadă originalele.
   Cereți indemnizația retroactiv din momentul în care ați depus cerere de la Casa de Pensii. Puteți cere retroactiv și pe ultimii 3 ani (răstimpul de prescripție), dar e îndoielnic că vi se va aproba pentru perioada de dinaintea depunerii cererii către Casa de pensii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.