1986. Plan al securităţii de a interveni pentru angajarea lui Laszlo Tokes la Timişoara

Un raport al Inspectoratului Judeţean Cluj al securităţii către Departamentul Securităţii Statului din Bucureşti descrie activităţile „ostile” ale lui Istvan Tokes şi ale fiului său Laszlo Tokes şi propune, ca măsură prin care cei doi ar putea fi determinaţi să renunţe la aceste activităţi – să se intervină la Departamentul Cultelor pentru angajarea lui Laszlo Tokes ca preot capelan la Timişoara. La vremea respectivă Laszlo Tokes era şomer şi faptul că nu i se dădea un loc de muncă era unul din motivele nemulţumirilor sale, motiv expus într-un memoriu adresat conducerii bisericii reformate. La data acestui raport Laszlo Tokes deja primise făgăduieli că va fi numit preot la Timişoara, dar aceste făgăduieli întîrziau să fie puse în practică, motiv pentru care Laszlo Tokes ameninţa că va intra în greva foamei. În dreptul respectivei propuneri din raport apare o adnotare scrisă de mînă care pare a unui şef care a analizat raportul şi ia hotărîri pe baza acestuia: „da şi nu”.

Numirea lui Laszlo Tokes la parohia din Timişoara a fost pînă la urmă realizată, el fiind subordonat preotului paroh Leo Peuker. După moartea lui Leo Peuker, Laszlo Tokes a rămas singurul preot al parohiei reformate Timişoara-Centru, dar nu a primit din partea episcopiei numirea în postul de preot-paroh, iar mai apoi s-a încercat mutarea sa din Timişoara, fapt care a contribuit la izbucnirea revoluţiei din decembrie 1989.

Redau documentul respectiv. Cu litere cursive între paranteze drepte am inserat comentarii ale mele.

MINISTERUL DE INTERNE                        STRICT SECRET
INSPECTORATUL JUDEŢEAN CLUJ            Ex. nr. 1
SECURITATE – SERVICIUL I/B
Nr. 102/0021305 din 31.05.1986

[Ştampilă de înregistrare cu nr. D/0069473 din 02.06.1986]

[Rezoluţie scrisă de mînă: B.N. + P.I. Să pregătim o notă de analiză de caz cît mai repede. Aveţi în vedere evoluţia cazului pt. deplasare la Oradea. Col. (indescifrabil)]

Către
MINISTERUL DE INTERNE
DEPARTAMENTUL SECURITĂŢII STATULUI
– Direcţia I – Serviciul II –
BUCUREŞTI

Din datele deţinute referitoare la numiţii TOKES ISTVAN şi fiul său TOKES LASZLO, – preoţi reformaţi -, rezultă că aceştia au redactat, fiecare separat, cîte o lucrare referitoare la situaţia bisericii reformate din România, vizînd subminarea autorităţii conducerii acesteia, crearea unei disidenţe pe fond naţionalist în cadrul cultului reformat şi, prin difuzarea ei, iniţierea unor acţiuni propagandistice antiromâneşti.

Prin sursele „STELIAN” [Tibor Bartha, cumnat a lui Laszlo Tokes] şi „KISS” am intrat în mod secret în posesia lucrărilor.

Lucrarea întocmită de TOKES LASZLO, intitulată „RAPORT ASUPRA SITUAŢIEI BISERICII PE ŢARĂ”, compusă din 120 pagini dactilografiate, are 8 capitole, în care prezintă în mod denaturat activitatea bisericii reformate din ultima perioadă, unde ar domina haosul, incompetenţa, favoritismul şi cultul personalităţii în cadrul conducerii. Aceasta ar duce – după opinia autorului – la degradarea spiritului religios şi naţional al credincioşilor şi implicit la îngrădirea şi diminuarea activităţii cultului. Prezintă pe larg atitudinea opozantă a sa şi a tatălui său TOKES ISTVAN, făcînd referire şi la alţi deservenţi cunoscuţi cu atitudini naţionaliste şi care ar fi fost persecutaţi de securitate. Lucrarea abundă în calomnii la adresa celor doi episcopi reformaţi, pe care-i acuză că fac jocul regimului şi duc astfel cultul la pierzanie.

A doua lucrare, întocmită de TOKES ISTVAN, intitulată „DEFORMAREA ŞI REFORMAREA ORDINII BISERICEŞTI REFORMATE DIN ŢARĂ”, de proporţii mai restrînse, cuprinde 30 de puncte, în care abordînd o problematică similară, pe fondul tratării unor probleme de ordin personal, se urmăreşte denaturarea realităţii din cultul reformat şi subminarea autorităţii episcopului NAGY GYULA [episcopul de Cluj].

S-a mai stabilit că aceste lucrări au fost multiplicate în mai multe exemplare şi difuzate unor legături neidentificate încă pentru studiu, cu intenţia de a readuce în actualitate poziţia lor faţă de conducerea cultului.

Informativ, rezultă că întocmirea şi multiplicarea lucrărilor s-a făcut la maşina de scris a lui TOKES ISTVAN şi urmează a se verifica cu certitudine acest aspect, în vederea luării măsurii legale de confiscare, în cazul în care TOKES LASZLO s-a folosit de o altă maşină de scris.

Nemulţumit că încă nu i s-a soluţionat cererea de încadrare în muncă, TOKES LASZLO, cu acordul tatălui său, a întocmit şi înaintat celor doi episcopi reformaţi din Cluj Napoca şi Oradea, un memoriu, în care, insinuînd că ar fi fost supus unor persecuţii şi privat de drepturi cetăţeneşti, pe fondul unor invective, „îi somează” că, dacă în cursul lunii mai a.c., nu va fi numit preot capelan la biserica reformată din Timişoara aşa cum i s-a promis, va declara greva foamei.

În luna aprilie 1986, TOKES ISTVAN şi fiul său TOKES IOZSEF – inginer – implicat în cazul „BELA-83” – împreună cu soţiile, au solicitat plecarea în vizită la rudele lor din R.P.U. [Republica Populară Ungară] şi Canada.

Avîndu-se în vedere datele noi intervenite în situaţia operativă din lucrarea acestui caz, propunem:

1. Pentru a-l determina pe TOKES LASZLO şi tatăl său să renunţe la activităţi ostile – în conformitate cu cele ordonate cu ocazia analizei cazului la tov. general-maior Bordea Aron – să se intervină la Departamentul Cultelor, pentru numirea lui TOKES LASZLO în postul de preot capelan la biserica reformată din Timişoara şi comunicarea numirii în cel mai scurt timp.

[Adnotare scrisă de mînă: Da şi nu]

2. După primirea acestei comunicări, TOKES ISTVAN să fie chemat la Departamentul Cultelor, unde să i se arate că s-a rezolvat problema fiului său, ca urmare a memoriului înaintat, dar avîndu-se în vedere şi activitatea în general pozitivă desfăşurată de el, existînd garanţia că fiul său se va integra în regimul bisericesc şi va respecta legile R.S. România.

I se va reproşa apoi că, deşi a fost decorat şi apreciat, are o pensie bună, a fost sprijinit de Departament în publicarea unor lucrări de specialitate, prin activitatea extraporfesională pe care o desfăşoară în ultimul timp, în ţară şi străinătate, aduce prejudicii cultului reformat din ţara noastră şi crează disensiuni pe fondul unor interese strict personale.

[Adnotare scrisă de mînă: Nu, s-o rezolve pe plan local]

3. La manifestarea repetată a dorinţei acestuia de a avea o discuţie cu ofiţerul care răspunde de problemă – cu care a mai discutat în perioada cînd era în activitate – vom organiza o întîlnire „întîmplătoare”. Cu această ocazie va fi ascultat şi în final i se va arăta că disensiunile dintre el şi episcopul NAGY GYULA nu sînt probleme de competenţa organelor de securitate şi ca atare să reflecteze mai mult la unele afirmaţii pe care le face, fiindcă neplăcerile pe care le are se datoresc acestor afirmaţii, precum şi atitudinii fiului său LASZLO (afirmaţie de altfel făcută de TOKES ISTVAN în discuţii cu membri familiei), care a încălcat atît normele bisericeşti, cît şi legile ţării. (Întîlnirea va fi astfel realizată încît să fie văzută de cît mai multe persoane din anturajul acestuia)

[Adnotare scrisă de mînă: Da]

4. Întrucît TOKES ISTVAN şi fiul său IOZSEF cu soţiile au solicitat plecarea temporară în Canada şi R.P.U., opiniem să li se aprobe plecarea numai în R.P.U., existînd posibilitatea să asigurăm un control informativ, atît înainte cît şi după efectuarea călătoriei.

[Adnotare scrisă de mînă: NU]

Înainte de plecare vor fi încadraţi informativ cu sursa „STELIAN”, care are posibilităţi de penetrare în familie, pentru a le cunoaşte intenţiile. Vom asigura concomitent şi un control amănunţit la frontieră, atît la ieşirea cît şi la intrarea în ţară.

În anturaj, pe motiv că li se aprobă această călătorie, – ceea ce nu s-a făcut în anii anteriori – se vor crea suspiciuni că ar fi sprijiniţi de securitate, mai ales că aceştia în ultimul timp şi-au exprimat scepticismul cu privire la obţinerea paşapoartelor.

La baza avizării pozitive stă şi faptul că fiul lor TOKES ISTVAN din Canada, cu care urmau să se întîlnească, nu va veni în R.P. Ungară, ci numai soţia acestuia.

Prin cetăţeana maghiară GAL IUDITH, care vine frecvent în România, legătură apropiată a sursei „STELIAN”, avem posibilitatea de a cunoaşte preocupările acestora pe perioada vizitei în R.P. Ungară.

Efectuarea acestei călătorii este de natură să acrediteze în rîndul unor membri ai cultului reformat ideea că TOKES ISTVAN şi familia sa ar fi favorizaţi de securitate.

5. Stabilirea numărului în care au fost multiplicate cele două lucrări, precum şi identificarea persoanelor care au intrat în posesia lor, urmînd a se acţiona asupra unora, pentru a-i determina să denunţe acţiunile lui TOKES ISTVAN faţă de conducerea episcopiei reformate, şi să predea materialele primite spre studiu. După realizarea acestor măsuri, prin sursele cu funcţii de decizie din cadrul cultului, conducerile celor două episcopii reformate vor fi influenţate să acţioneze şi mai mult, în direcţia creerii unei opinii de dezavuare şi demascare a caracterului aventurist, carierist şi nociv pentru cult, a acţiunilor lui TOKES ISTVAN şi a fiului său LASZLO.

[Adnotare scrisă de mînă: Da, de avut în vedere că lucrarea lui T.I. a primit-o şi (nu se vede mai departe la marginea paginii)]

Vom raporta de urmare.

ŞEFUL SECURITĂŢII
Col. Ioniţă Nicolae

ŞEFUL SERVICIULUI
Col. Oprea Florian

– red. S.I.
– d.M.G. 2 ex
– nrd 00231/827
– 29 05 1986

Mai citeşte alte articole legate de Laszlo Tokes la pagina Cazul Laszlo Tokes.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.