Teodor Mărieș: S-au multiplicat Brateșii… Au dat o lovitură revoluției. Ei n-au dat o lovitură de stat, n-au dat o lovitură lui Ceaușescu (video)

Emisiune în 22 aprilie 2018 la Realitatea TV despre revoluția din 1989 și evoluțiile din dosar.

Invitați ai lui Rareș Bogdan în emisiune sînt: Teodor Mărieș, președinte al asociației „21 Decembrie” din București, Adriana Bălălău, văduvă din revoluție din București, Elena Vlase, mamă de erou-martir din Brașov, Elena Băncilă, mamă de erou-martir din București, Maria Soroștineanu, văduvă din revoluție, Ana Pavel, rănită în revoluție, Veronica Orășanu din Craiova văduvă și rănită în revoluție – mergea la spital să nască și s-a tras asupra salvării fiind omorît soțul iar ea rănită. Prin telefon a intervenit și ziaristul Ion Spînu.

Afirmații din emisiune:

Adriana Bălălău: Bogdan Licu e un procuror care vrea să scoată adevărul la suprafață (6:35).

Elena Băncilă: Trebuie să scot glontele băiatului, să fac o expertiză medico-legală în prezența domnului Mărieș, în prezența avocaților dumnealui, a presei. Nu se atinge nimeni de mormîntul fiului meu fără aceste instituții pe care eu le solicit să fie în ajutorul fiului meu (9:13). Fiul meu a scăpat cu viață în 21 decembrie în Piața Universității. Este mortul celor care au pus mîna pe putere. Mi-l omoară cînd ar fi trebuit să se bucure de libertate (10:10). Îl rog pe domnul Rareș și pe colegii dv. să ne ajutați să faceți adresă, presiune, către domnul procuror general al României Augustin Lazăr, să-l numească pe domnul procuror adjunct Bogdan Licu să coordoneze dosarul revoluției. Pentru că noi avem încredere în dumnealui (12:44). M-am dus în curtea televiziunii cu un ofițer din partea Parchetului Militar în 1993 și am văzut orificiile de intrare unde a murit băiatul meu împușcat. Este un grup statuar în curtea televiziunii pe care l-au astupat acum, unde am descoperit, cu domnul ofițer Zorilă, 16 orificii de intrare a gloanțelor. Dar culmea, nici unul nu era în linie dreaptă. Toate erau numai la diferite unghiuri, la diferite înălțimi, cum s-a tras în ei. Iar pe muchia de 20 cm a grupului statuar erau încă 3 orificii, deci a mai fost ceva și din cer (14:25).

Ana Pavel: Aveam 15 ani cînd am fost împușcată. Am o proteză la ochiul stîng (17:30). Am 18 operații la ochi, din care 3 transplanturi de piele (19:56)

Elena Vlase: Acesta (arată o poză) este fiul meu pe care l-am pierdut la vîrsta de 19 ani (24:10). L-am găsit după 5 zile de căutări la morga spitalului (24:50). N-a fost împușcat într-o zonă vitală. A fost împușcat în picior, deasupra genunchiului și după 5 zile îi mai curgea sînge din rană (27:23). Declarațiile de martor din dosar spun că a fost prins în zona centru, dus la sediul miliției, torturat timp de 5 zile, l-am găsit cu urme de tortură în jurul tîmplelor și pe mîini, și ca să scape de cadavru l-au aruncat peste alte cadavre, cu acordul medicilor din spitalul militar, l-au ținut într-un garaj fără să anunțe familia (28:02). În 1994 în dosar s-a dat NUP (neînceperea urmăririi penale), decizia a fost infirmată în 1999 (31:16).

Maria Soroștineanu: Soțul meu a plecat de acasă de pe 22 spre 23 decembrie și l-am găsit după 2 luni în cimitir, îngropat. Eu în timpul ăsta l-am căutat tot timpul (42:17). Așa l-am găsit după 2 luni de zile în cimitirul eroilor, eu nu știu dacă e îngropat acolo, nu mi-au dat voie să-l dezgrop (43:45).

Veronica Orășanu: Am fost rănită și soțul meu a decedat (48:20). În intrare în Craiova sînt 3 unități militare. Soțul meu a decedat, eu împușcată în cap și un copil care s-a născut a treia zi, în 27, cu handicap. Trei maiștri militari au tras în salvare (49:55). S-a spus că au fost teroriști. Oare eu cu soțul meu eram teroriști? (52:00). Întreb: de ce nu s-a tras în roțile de la salvare? De ce a trebuit să ia viața la tată a 3 copii, care avea 22 de ani? Eu aveam 21 de ani (52:39). Copiii mei sînt umiliți. Pe soț l-au făcut „în legătură cu”. Nici măcar nu l-au făcut erou-martir, nesimțiții dracului! (53:05). Trei maiștrii militari au tras, pe data de 27 decembrie, Ceaușescu murise (53:27). Mi-au spus că din cauza șoferului, că n-a oprit (54:00).

Elena Băncilă: Din anul 1993, cînd eu am văzut că s-a tras în ei din televiziune, cînd am refăcut traseul cum a fost băiatul meu împușcat, de atunci eu n-am mai avut acces la dosarul fiului meu (1:26:45) Eu, pentru că am înțeles că s-a tras din televiziune, și din casele de vizavi de televiziune care erau pline de fum și găurite de gloanțe, nu s-a tras nici un foc. Și pentru că am înțeles lucrul ăsta eu n-am mai avut acces (1:27:27). Am primit o scrisoare de la unul din tinerii care a fost lîngă fiul meu cînd a fost împușcat. El a avut onoarea să fie împușcat de unul dintre ei, care s-a atașat grupului lor de la Piața Universității (1:28:41). Spre ziuă, ca să nu-l scape, că el (fiul) povestea și ce a fost pe 21 decembrie la Piața Universității. Fiind un martor incomod trebuia să moară. N-a murit cînd s-a tras în ei din televiziune, l-a nimerit în schimb cel de lîngă el (1:29:40). Al doilea glonte s-a oprit în vertebră – ghinionul asasinului (1:30:11).

Teodor Mărieș: Brateșii s-au multiplicat (1:48:07). Zvonistica venea de la etajul 11 (al televiziunii) unde erau tovarășul Marțian, tovarășul Brucan, care coordonau această lovitură dată revoluției. Niciodată n-am să renunț și n-am să recunosc altceva decît că Timișoara și Bucureștiul și celelalte orașe care au ieșit pînă în 21 decembrie au avut revoluție… l-au alungat pe Ceaușescu. Am avut morți, răniți și reținuți cu miile, Popa Șapcă era plină, Jilava era plină în București… Începînd cu seara de 22 decembrie după preluarea puterii de către puterea prosovietică condusă de Ion Iliescu ei au dat o lovitură revoluției. Ei n-au dat o lovitură de stat, n-au dat o lovitură lui Ceaușescu, pentru că noi reușisem să-l alungăm pe Ceaușescu… N-a tras nimeni nici un singur foc în România în 22 începînd de la ora 12 pînă la ora 18 decît într-un singur loc, la Sibiu unde era Nicu Ceaușescu (1:58:58).

Ion Spînu: Toate aceste 26 de dosare au fost închise de Parchetul Militar din Craiova cu neînceperea urmăririi penale (2:03:25). Un om a murit pe strada Vasile Alecsandri și articolul nostru se chema „după ce a fost împușcat mortul s-a mutat pe bancheta din spate”. S-au făcut eforturi extraordinare în curtea spitalului militar să fie extrase gloanțele din corpul mașinii încît să nu poată fi identificată arma din care s-a tras. Ofițerul care a tras atunci îl cunoaștem, am scris despre el, a fost avansat și este declarat acum luptător pentru revoluție (2:05:45).

Mai citește:
CEDO condamnă statul român la despăgubiri pentru tărăgănarea dosarelor revoluţiei şi pentru încălcarea vieţii private a domnului Mărieş (cazul Vlase)
Moartea lui Nicușor Vlase, eroul martir datorită căruia România a fost condamnată la CEDO
CEDO acordă noi despăgubiri pentru victime ale revoluției (cazul Orășanu)

Un gând despre „Teodor Mărieș: S-au multiplicat Brateșii… Au dat o lovitură revoluției. Ei n-au dat o lovitură de stat, n-au dat o lovitură lui Ceaușescu (video)

  1. Adevărații eroi care au plătit pentru siguranța noastră, merita tot respectul nostru! Ce facem cu cei multi care au trecut prin piețele însângerate si au primit Certificate de revoluționar! Ce facem cu adevărații eroi care au fost sacrificați în închisorile vechiului regim, si ii cunoaștem la 30 de la revolutie!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.