29 ianuarie 1990: „Coposu judecat, pentru ce-a organizat” (video)

Ca reacție la manifestația anti-FSN din 28 ianuarie 1990, în 29 ianuarie 1990 simpatizanții FSN, printre care pentru prima oară veniseră și mineri din Valea Jiului (mineriada din iunie 1990 care e acum anchetată de parchet e de fapt a 3-a mineriadă; a mai fost una în februarie 1990) s-au adunat la o manifestație împotriva partidelor istorice. În filmarea alăturată, pusă pe youtube de Alexandru Căuțiș, este filmată mulțimea adunată cred lîngă sediul PNȚCD, în interiorul sediului fiind conducerea partidului (Corneliu Coposu, Ion Diaconescu) și unii membri ai FSN (Petre Roman, Cazimir Ionescu).

Transcriere înregistrare:
00:02 Scandări „Iliescu!”. În mulțime se văd pancarde cu lozinci „FSN = Poporul”, „Coposu Jos”, „Jos Coiposu”.
00:09 Scandări „Ole, ieși afară moșule!”
00:15 Scandări „21-22, Iliescu-a fost cu noi!”
00:21 Scandări „Nu vă vrem!” (inițial suprapuse cu scandarea anterioară)
00:44 Scandări „A venit Coposu, ca să roadă osu’!”
00:58 Scandări „Coposu judecat, pentru ce-a organizat!”
01:09 Scandări „Ieșiți afară!”
01:12 Cazimir Ionescu: Noi facem tot ce este posibil, și pentru asta ne aflăm aici, ca să-i lămurim pe acești oameni. Că garanția, principiul, libertatea, pe care abia le-am legiferat, e să nu se accepte nici un fel de excepție de la regulă. Și asta înseamnă recunoașterea dreptului oricărui partid, oricărui partid la existență. De asta-s aici, să-i liniștim pe oameni, să-i lămurim. Totul se va termina bine.
01:52 Scandări „Ieșiți afară!”
02:00 Bărbos: (neînțelegibil) din Valea Jiului să scoateți cărbune. De ce televiziunea n-a dat pe post lucrul ăsta? De ce se manipulează? Și ajungeți… ne cunoaștem de ani de zile. De ce ne manipulează? Cine ne manipulează?
02:09 Cazimir Ionescu: Dă-mi voie să-ți răspund.
02:10 Bărbos: Azi dimineață șapte țigani au adunat, uite, toată masa asta de oameni. Să ne dăm în cap unii altora?
02:15 Ochelaristă: Tîrnăcoape și lopeți.
02:17 Bărbos: De asta te rog, domnule.
02:19 Cazimir Ionescu: Știi de ce sînt eu aici?
02:20 Bărbos: Aveți grijă ce faceți cu noi (aproape plînge). Aveți grijă.
02:21 Cazimir Ionescu: Știi de ce sînt eu aici? Eu sînt aici pentru ca vouă să nu vi se întîmple nimic și în primul rînd pentru ca principiul pe care l-am afirmat să nu fie călcat. În momentul în care noi acceptăm ca principiile pe care le-am legiferat să fie călcate, cu o singură excepție, înseamnă că au căzut. Orice principiu care a fost atacat o dată poate fi atacat la infinit.
02:42 Bărbos: Sigur că da.
02:43 Cazimir Ionescu: Deci nu-ți face nici un fel de griji. Noi…
02:45 Bărbos: Nu-mi fac griji pentru mine că mie mi-e totuna dacă mai rămîn în viață sau nu.
02:49 Petre Roman (cu portavoce, către mulțime): Aicea este o pancardă care spune „afară cu conducătorii partidelor care n-au trăit în țară” (ovații). Ăsta-i un lucru, ăsta-i un lucru care-i posibil. Dar să știți că dintre conducătorii lor sînt oameni care au fost tot timpul aici. Eu nu vreau să-i apăr. (huiduieli) Eu vreau să… Mă rog. Asta este o chestiune pe care trebuie s-o lămuresc cu capul limpede. Eu, eu vă propun următorul lucru. Vă propun următorul lucru: În momentul acesta, în momentul acesta, vă propun următorul lucru. În momentul acesta este un miting foarte mare în Piața Victoriei unde vorbește domnul Iliescu. Într-acolo vreau să merg și eu. Haideți să ne-ntîlnim acolo!
03:41 Scandări neînțelegibile
03:50 Petre Roman: Sigur. Fraților, eu vă asigur că conducerea Partidului Țărănesc trebuie să iasă de aicea, dar trebuie să iasă fără violență.
04:00 Scandări „Fără violență!” și alte scandări neînțelegibile
04:11 Scandări „Afară din țară!”
04:26 Petre Roman: Vă rog. Armata a pregătit culoarul prin care să poată ieși. Vă rog, vă rog.
04:37 Scandări „Să iasă la balcon!”
05:11 Bărbat: Domnule…
05:13 Corneliu Coposu: (neînțelegibil)
05:16 Bărbat: Domnule, ieșiți unul? (discuții neînțelegibile)
05:24 Petre Roman: Haideți să… Domnu’ (neînțelegibil), haideți să ieșim. Am vorbit vorbit cu el, am (neînțelegibil) că primiți asta. În privința asta toți sînt de acord, fără violență. Haideți să ieșim. Și în momentul cînd ne văd plecînd…
05:36 Bărbat: Trebuia întîi să vorbească…
05:42 Petre Roman: Dar n-are ce să spună.
06:00 Ochelarist – seamănă cu Cazimir Ionescu (cu portavoce către mulțime): Alegerile. Alegerile vor… Am luptat cu toții împotriva dictaturii. Nu putem să fim acuma dictatoriali și să impunem ceva cu forța. Noi sîntem, noi sîntem împotriva forței.
06:26 Cazimir Ionescu (cu portavoce către mulțime): Liniște, liniște. (neînțelegibil) și dumneavoastră în așa fel, la rațiune și la ordine. Noi am luptat împotriva dictaturii. Nu putem acuma să rezolvăm problemele prin forță. Noi nu mai cunoaștem decît o singură forță: forța dialogului, a cuvintelor, și forța argumentelor. (neînțelegibil) cu toții la televizor, că noi vom face un dialog deschis cu dînșii (huiduieli)… Orice om, orice om din această lume, indiferent ce măsluiește, are dreptul la apărare. Dați-ne voie să-i auzim. Trebuie să fim oameni cinstiți și corecți. (huiduieli) Dați-le dreptul să-i auzim. Nu putem, nu putem să (neînțelegibil) cu forța. Democrație. Haideți să apărăm democrația.
08:01 Cazimir Ionescu scandează „Să afle toată țara!”, scandare preluată de mulțime.
08:25 Scandări „hoțul!” (?), huiduieli.
08:30 Cazimir Ionescu: Plecăm către televiziune.
08:37 Cazimir Ionescu (în interior, nu se vede ci doar se aude glasul): Mi se pare și pentru dumneavoastră…
08:41 Bărbat (cred că e Liviu Petrina, în 1990 secretar general al PNȚCD): Să înceapă (neînțelegibil)
08:43 Cazimir Ionescu: Acolo s-a făcut bine. Să vă stabiliți ce spuneți. E bine să plecăm de aici. E bine să plecăm împreună cu dumneavoastră… (glasuri suprapuse neînțelegibil)… Da. Eu le spun să plece și noi plecăm împreună la televiziune. Că o să stăm acolo două ore sau 20, asta rămîne de văzut.
08:53 Liviu Petrina? (suprapus peste vorbele lui Cazimir Ionescu) Avem aicea (arată o foaie de hîrtie), avem aicea să spunem. Și domnul a fost în țară patru ani, plecat acum patru ani.
08:58 Cazimir Ionescu: Oamenii, trebe să afle, oamenii trebe să afle cine sînteți, pentru că ei acum sînt porniți și judecă în necunoștiință de cauză.
09:04 Liviu Petrina?: Toți conducătorii au fost în țară, cu excepția unuia singur care a fost patru ani plecat la Paris.
09:08 Cazimir Ionescu: Unde-i Petre? A plecat?
09:11 Bărbat: Păi probabil că dacă arestează domnul acuma, toată…
09:15 Corneliu Coposu: Nu se poate dialoga cu niște oameni…
09:18 Bărbat: Să se înregistreze aicea. Să meargă televiziunea…
09:19 Corneliu Coposu: …porniți, complet dezinformați.
09:21 Cazimir Ionescu? (nu se vede în imagine): Aveți dreptate.
09:22 Bărbat: Să înregistrăm aicea, să se transmită la televiziune. Înregistrăm aicea.
09:24 Scandări de afară: Lașii!
09:26 Bărbat cu geacă: Înregistrarea care s-a făcut aicea, dar trebuie să fie clar. Să nu se mai prepare acele emisiuni de televiziune. Clar. Să se plece cu un dialog de aicea. Ce se întîmplă? Cu părerea fiecăruia, că sîntem toți speriați, datorită unor, mă rog, nu spun cum spuneau alții că sînt derbedei și așa mai departe. Nu sînt niște derbedei, probabil.
09:46 Bărbat: Mulți oameni sinceri.
09:47 Bărbat cu geacă: Sînt oameni sinceri.
09:48 Corneliu Coposu: Să înceteze această vînătoare de vrăjitoare. (bărbat: exact!) Bun. Îi mulțumim, însă nu putem să plecăm.
09:57 Cazimir Ionescu: Vreau să nu mă înțelegeți greșit. Eu n-am spus să plecați toți. Am spus ca dumneavoastră și încă un reprezentant al dumneavoastră, să mergem la televiziune. Ei, văzînd că noi plecăm, eu făcînd la ei apel să meargă în Piața Victoriei, ei eliberează piața de aici. Sau poate eu nici nu plec. Eu rămîn aici să eliberez această piață. Eu rămîn cu ei. Dar rămîn…
10:19 Se mută filmarea în afara clădirii. Se aud huiduieli.

Mai citește:
1 decembrie 1990: Huiduirea lui Corneliu Coposu la Alba Iulia (video)
28 ianuarie 1990 – discuţia dintre Ion Iliescu şi conducătorii PNŢCD, PNL şi PSD
– Politicienii şi revoluţia din 1989 (partea 1, 2, 3, 4, 5, 6)
Revoluţia trădată
Corneliu Coposu, o mediocritate a politicii româneşti

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.