Aberații legislative: 38000 euro subvenții de la stat pentru românii din diaspora care se repatriază, dar confiscare a sumelor de peste 2000 euro ale acelorași români care nu pot fi justificate

Un proiect de lege aprobat recent de guvern, vizînd combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului, prevede dreptul autorităților de a confisca sumele de peste 2000 de euro trimise în țară din străinătate, dacă nu pot fi justificate (linc). Proiectul de lege ar transpune în practică Directiva UE 2015/849 privind prevenirea spălării banilor sau finanțării terorismului.

Milioane de români muncesc în străinătate și mulți dintre ei trimit bani în țară la rude. Unii și-au construit case în România cu bani cîștigați în străinătate. Sînt oameni care au muncit din greu și au izbutit să pună niște bani deoparte. Acum statul pretinde să ai documente justificative pentru acești bani, sau se confiscă!

Unii dintre românii din străinătate poate au lucrat fără contract legal. Nu orice căpșunar sau îngrijitor de bătrîni care s-a dus în altă țară a avut contract legal. Dar asta nu înseamnă că banii pe care i-a cîștigat nu i se cuvin. Sînt bani rezultați din muncă cinstită și deseori grea. Dacă nu s-au plătit niște impozite pentru banii aceia e treaba statului în care s-a desfășurat munca, nu a statului român, să ancheteze și eventual să emită pretenții financiare. Dar legea plănuită de guvern vorbește de confiscare pentru simplul fapt că nu există documente justificative pentru bani, fără să fie nevoie de vreo dovadă că banii sînt rezultatul unei activități nelegale. Se poate întîmpla următoarea situație: Statul român să confiște banii pe motiv de lipsă de documente justificative, iar după un timp statul – să zicem spaniol – să constate că românul respectiv n-a plătit impozite și să-i pretindă bani (cu asistența judiciară a statului român, căci între state există acorduri de cooperare fiscală) ca impozit din cîștigul deja confiscat. Deci românul care a lucrat în Spania rămîne după muncă nu numai fără bani, ci și cu datorie la fiscul spaniol, pe motiv de neplată a impozitelor!

Dar și în situația în care s-a lucrat doar cu contracte legale, nu sînt lesne disponibile toate documentele justificative. Căpșunarii nu sînt întotdeauna persoane școlite, cu cunoștiințe juridice și fiscale. Poate n-au cerut ori n-au primit fișe fiscale de la angajatori cu veniturile realizate, poate aceste fișe fiscale nici nu se eliberează decît după sfîrșitul anului fiscal, poate oamenii au locuit în cine știe ce barăci improvizate și au schimbat cine știe cîți angajatori (ale căror date exacte de identificare fiscală nu le mai știu), și n-au mai păstrat o arhivă completă cu documente fiscale. Ideea că omul are obligația să poată justifica în fața reprezentanților statului orice bănuț pe care îl are este specifică ideologiei Statului Maximal dar profund contrară prezumției de nevinovăție și libertății individuale. La nivel de 1 milion de euro să zicem că s-ar putea înțelege nevoia de justificare a banilor, dar la nivel de 2000 euro este o absurditate.

Legea va impune birocrație suplimentară, funcționari guvernamentali și bancari care să raporteze tranzacțiile de peste 2000 euro, să le verifice. Aceștia vor trebui plătiți – din impozitele cetățenilor și din comisioanele bancare care vor avea astfel un motiv de creștere. În amîndouă cazurile e o povară suplimentară pentru economie.

Același stat care face planuri de a confisca sumele de peste 2000 de euro care nu pot fi justificate de la românii din străinătate (mă rog, legea nu specifică români, dar anume românii din străinătate trimit cei mai mulți bani în România), dă subvenții de pînă la 38000 de euro românilor din străinătate care se întorc în țară ca să înceapă o afacere. Există un program guvernamental – „Diaspora Start-up” (linc) – care se ocupă cu asta, pentru a sprijini românii din străinătate să se întoarcă în țară. Suplimentar, se mai cheltuie bani de la buget pentru popularizarea programului (vezi afișul de mai sus) și cu funcționari care să colecteze cererile depuse, să le analizeze în felul lor obișnuit, corect și nepărtinitor, să acorde punctaje și să aleagă cererile elibigile.

Deci, dacă un român din diaspora vine în țară cu 38000 de euro bani ai săi, cîștigați prin muncă proprie, dar n-are documente justificative pentru ei, guvernul îi poate confisca. Dar alt român din diaspora care n-a realizat nimic în străinătate, se poate întoarce în țară și să ceară pomană de la stat 38000 de euro, iar statul îi va da că trebuie ajutați românii să se întoarcă în țară! Iar românul din al doilea caz nu va avea probleme de justificare a provenienței banilor, căci va putea dovedi că i-a primit legitim de la stat!

Asemenea lege prin care Statul confiscă bani de la un cetățean fără ca acesta să fie dovedit că a săvîrșit o ilegalitate nu ar fi ceva specific românesc. În multe alte țări „civilizate” există asemenea legi. Ele au apărut tot sub pretextul combaterii spălării banilor și a finanțării terorismului. De pildă, în SUA există legi pentru așa numita „civil forfeiture” care îngăduie guvernului să facă confiscări pe bază de presupuneri, fără a dovedi vreo infracțiune săvîrșită de cel de la care bunurile sînt confiscate. Un articol recent din Washington Post (linc) arată cazul unui cetățean american de obîrșie albaneză, Kazazi, căruia i-au fost confiscați 58000 de dolari, adică economiile strînse în 12 ani de familia sa, pe care voia să-i ducă în Albania pentru a cumpăra o casă. Autoritățile americane i-au confiscat banii sub pretextul că îl bănuiesc de contrabandă, trafic de droguri sau spălare de bani, fără a avea vreo dovadă și fără a iniția vreun caz penal prin care să-l acuze pe Kazazi de vreuna din aceste infracțiuni. Confiscarea s-a întemeiat doar pe faptul că cetățeanul avea o sumă mare de bani peșin și s-ar fi bîlbîit în declarații – ceea ce a atras bănuiala autorităților, dar se explică prin faptul că Kazazi nu vorbește bine engleza. Există o lege care obligă la declararea sumelor de bani peșin de peste 10000 de dolari la ieșirea din SUA, dar confiscarea s-a făcut pe aeroportul din Cleveland, iar înainte de ieșirea din SUA Kazazi schimba avionul la Newark, unde avea de stat 4 ore și unde intenționa să completeze formularul de declarare a banilor peșin.

Washington Post notează că în 2017 autoritățile federale americane au făcut confiscări în valoare de 2 miliarde de dolari, ceea ce e cam cît valoarea totală a pagubelor din spargerile de locuințe de pe teritoriul SUA. Adică, avem nevoie de guvern ca să avem o poliție și justiție care să ne apere de furturi, dar, lăsînd la o parte impozitele, doar prin confiscări guvernul fură cît hoții împotriva cărora ne apără (ori chiar mai mult; statistica Washington Post se referă doar la confiscări ale autorităților federale americane; separat mai fac confiscări și autorități americane de nivel mai mic – statal, de comitat, municipal).

Foamea de bani a guvernelor din întreaga lume e mare, că mai toate guvernele sînt înglodate în datorii. Pentru viitor sînt de așteptat noi pretexte ale guvernelor de a jefui cetățenii, în paralel cu măsuri care să oblige cetățenii să declare tot mai mult din ceea ce au, pentru ca guvernele să știe cît și de unde pot lua. Mereu va fi vorba de scopuri nobile precum combaterea terorismului și traficului de droguri.

Mai citește:
– Statul maximal ia avînt în guvernarea PSD. Limitarea plăţilor cu bani peşin

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.