Războiul radioelectronic din 1989. Afirmațiile lui Ion Mateescu

Lucrarea mea de popularizare a științei publicată în 2005, legată de campania publicistică din „Jurnalul Național”

Referitor la diversiunea cu „teroriștii” din decembrie 1989, care este în cercetare la Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casație și Justiție, unul din aspectele care trebuie lămurit este așa-numitul război radio-electronic. Despre acesta scria de pildă Răzvan Belciuganu în articolul „58 de rachete au fost risipite în văzduh” (linc) din „Jurnalul Național” (data trecută pe sait e 22 septembrie 2004):

Apărarea antiaeriană și aviația României, la un pas de a fi anihilate.
Ca urmare a războiul radioelectronic la care au fost supuse unitățile Armatei în timpul Revoluției, militarii se pregăteau de o invazie reală. În noaptea de 22-23 decembrie 1989, lansatoarele și tunurile au „doborît” ținte închipuite. Ulterior, comandanții și-au dat seama că totul a fost o cacealma. Războiul radioelectronic la care a fost supusă România în decembrie 1989 a pregătit o eventuală invazie. Scoaterea din luptă a unităților de rachete, apărare antiaeriană și radiolocație însemna și posibilitatea ocupării unor poziții strategice de către interesați. Aceasta s-ar fi întîmplat, fiind un plan de rezervă, dacă lucrurile impuse pe cale „pașnică” ar fi dat greș.

Concluzia domnului Belciuganu în articolul din „Jurnalul Național” amintit, care citează un ofițer anonim (tipic pentru „Jurnalul Național” în campania de presă legată de revoluția din 1989, de a se folosi declarații date sub anonimat) este: „Această manevră nu putea fi executată decît de un singur actor, Armata Roșie. Toate dispozitivele de luptă și pozițiile de tragere erau comunicate la Moscova. Mai știau și toate frecvențele emițătoarelor de cercetare, de dirijare, atît de bază, cît și de rezervă”.

Pe grupul închis facebook „Blocul Național al Revoluționarilor” (fiind grup închis doar membrii grupului pot vedea discuțiile de acolo) articolul domnului Belciuganu a fost supus discuției. Unul dintre cei care a intervenit în discuție a fost domnul Ion Mateescu (linc către pagina sa de facebook) cu un comentariu (linc, dar nu veți putea să-l deschideți dacă nu sînteți membru al grupului) pe care îl găsesc foarte interesant:

În 1989 nu s-au folosit mijloacele de protecție a tehnicii de rachete impotriva bruiajului pasiv. Din ordin, dat de nu știu cine, deși armata era în stare de război, nu s-a trecut pe frecvențele de război, pe care nici măcar producătorii le știau: în București la Regimentul KUB comandantul a făcut acest lucru și a constatat că ecranele radiolocatoarelor s-au limpezit ca prin minune, în spațiul aerian rămînînd doar două aeronave care urmîndu-și drumul lor nu prezentau nici un pericol. Ca urmare nu s-a lansat nici o rachetă. Spre deosebire de regimentul de la Craiova care a lansat vre-o 28. Din construcția ei, racheta KUB nu pleacă de pe rampă dacă nu este țintă reală în spațiul aerian; pentru a nu fi prins cu rachetele pe rampă, în situația capturării de către inamic, constructorul a prevăzut aruncarea acestora pur și simplu de pe rampă ca pe un proiectil, fără a fi dirijate. Cei de la Craiova, văzînd că racheta nu pleacă de pe rampă, racheta nevăzînd ținta reală, le-au lansat în această metodă. După lansarea rachetei se așteaptă efectul ei la țintă și apoi se lansează alta. Lipsa de pregătire a personalului a dus la această situație, comparativ cu cea a celor din București. În altă ordine de idei doresc să spun că nu s-a făcut o analiză serioasă a ceea ce apărea pe ecrane și pe planșeta situației aeriene generale; un bun cunoscător și-ar fi dat seama ca este bruiaj, urmărind drumul țintelor aeriene, distanța dintre topari și viteza țintelor. Din nou lipsa de pregătire, analiza superficială și dorința de afirmare și-au spus cuvîntul. În 1989 s-au folosit emițătoare de bruiaj în apropierea radiolocatoarelor, poziția acestora fiind cunoscută din timp de pace; emițătoarele de bruiaj emiteau în gama de frecvențe a radiolocatorului. Atunci cînd în zonă a fost adus un radiolocator din altă gamă de frecvență acesta nu era bruiat. Vezi situați[a] de pe lîngă Deva. Mai sînt desigur multe altele cauzele dezastrului; oricum nimeni nu a plătit pentru asta. Fără a face reclamă tehnicii, indiferent cine o fabrică, tehnica trebuie bine cunoscută pentru a-i putea folosi la maxim posibilitățile sale. Poate vă întrebați cine sînt: sînt cel care a obținut primul foarte bine la tragerile cu sistemul de rachete KUB în poligonul de la Ashuluk în 1978.

Am intervenit în comentariul domnului Mateescu doar cu corecții ortografice (folosirea diacriticelor) și cu evidențierea unor fraze. Nu-l cunosc personal pe domnul Mateescu și nu am cunoștiințe tehnice pentru a evalua corectitudinea afirmațiilor sale. Ashuluk este un poligon militar din Rusia (linc), unde făceau antrenamente și militarii români în perioada Tratatului de la Varșovia. Dacă afirmațiile domnului Mateescu se confirmă e o dovadă în plus că diversiunea din 1989 a venit de la conducerea armatei, și nu de la sovietici, cum încerca să sugereze „Jurnalul Național”, în campania diversionistă de ascundere a responsabilităților, desfășurată sub lozinca dorinței de adevăr despre revoluție.

Lucrurile se coroborează cu alte constatări ale Parchetului, cum ar fi faptul că generalul Iosif Rus, comandantul aviației militare, a poruncit „ca elicopterelor de la Regimentul 61 Elicoptere Boteni să le fie schimbate, prin revopsire, cocardele tricolore de pe fuselaj și înlocuite cu alte însemne, de alt format geometric” (linc). Care a fost motivul pentru care generalul Iosif Rus s-ar fi implicat în diversiunea începută în seara de 22 decembrie 1989? Cred că Parchetul va veni cu informații suplimentare legate de poruncile date de Iosif Rus pînă la amiaza de 22 decembrie, cînd asculta de comandantul suprem Nicolae Ceaușescu.

Mai citește:
– Diversiunea radio-electronică – o opinie a Parchetului Militar
– Discrepanțe între pozițiile Parchetului cu privire la revoluție în 1994 și 2016. Războiul radio-electronic
– PÎCCJ: Comandantul aviației militare, generalul Iosif Rus, „a dat ordin ca elicopterelor de la Regimentul 61 Elicoptere Boteni să le fie schimbate, prin revopsire, cocardele tricolore de pe fuselaj și înlocuite cu alte însemne, de alt format geometric”
– În 1990 scriam despre „acoperirea adevărului despre revoluție printr-un potop de minciuni”
Din cartea „Revoluția din 1989 și minciunile din Jurnalul Național”:
– Decembrie 1989 şi manipulările lui Tucă
– Ion Cristoiu şi Jurnalul Naţional continuă dezinformările
– Nicolae Mavru ajută Jurnalul Naţional cu dezinformări proaspete
– Jurnalul Naţional, tot mai confuz
– Revolta de la Timişoara şi filiera iugoslavă
– Jurnalul Naţional continuă eforturile de reabilitare a fostei securităţi
– La Iaşi, revoluţie, la Timişoara – o simplă revoltă
– Şeful DIA şi revoluţia din 1989
– Ion Niculescu şi evitarea celui de-al doilea măcel la Otopeni (2 video) (Generalul Ștefan Gușă a dezinformat armata)
– “Jurnalul Naţional” şi non-combatul securităţii în decembrie 1989
– Cazul Bădălan
– Valentin Zaschievici, agentul SRI de la „Jurnalul Naţional” şi dezinformările sale despre revoluţia din 1989
– Campania de recuperare, recondiţionare şi refolosire la Jurnalul Naţional
– Un securist cu capul în nori: Radu Tinu
– 1989: Aplicaţii militare în jurul României
– Doru Staicu – “omul care a dat semnalul începerii revoluţiei române”
– Cele trei bucăţi turişti străini ai colonelului Bejan şi sovieticii împuşcaţi lîngă Craiova
– Securitatea, un tigru de hîrtie
– Starea jalnică a armatei române în 1989
– Eroul anticomunist Sorin Ovidiu Vîntu
– Alex Stoenescu – „Interviuri despre revoluţie”
– Prejudecăţile birocratice ale lui Alex Mihai Stoenescu
– Martie 2005: Ion Cristoiu cere moartea procurorului Dan Voinea
– Interviul d-lui Emil Constantinescu din ziarul „Ziua”
– Raportul Securităţii despre filajul făcut la locuinţa lui Tokes
– Raportul filajului Securităţii Timiş din 19 decembrie 1989

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.