Arderea dosarelor KGB-iștilor. Lista cehoslovacilor omorîți în 1968 ca urmare a invaziei condusă de sovietici

Lucrarea mea de popularizare a științei publicată în 2005, legată de campania publicistică din „Jurnalul Național”

Din cartea mea „Revoluția din 1989 și minciunile din Jurnalul Național” redau un alt capitol, legat de arderea unor dosare la unitatea militară a securității care se ocupa de țările socialiste, motiv pentru care a primit denumirea propagandistică „unitatea anti-KGB” (azi 90% din pensionarii securiști povestesc că anume la „unitatea anti-KGB” au lucrat). Codul penal numește această faptă „distrugere de înscrisuri” dar infracțiunea este deja prescrisă. Sînt convins că în decembrie 1989 nu numai la UM 0110 ci și în multe alte părți s-au distrus înscrisuri în momentul cînd securiștii și-au dat seama că Ceaușescu va cădea. La Timișoara, de pildă, pe lîngă cazul dovedit juridic (linc) al colonelului Ghircoiaș care a distrus înscrisuri cu răniții și morții revoluției de la spitalul județean (instanța l-a condamnat la 4 ani de închisoare dar constată că pedeapsa este grațiată în întregime, condiționat, prin art. 1 din Decretul-Lege nr. 23/1990 – linc), s-au distrus majoritatea declarațiilor luate celor reținuți în revoluție (doar dosarele trimise la București au scăpat). O operațiune de distrugere de dovezi legate de reprimare pare să se fi desfășurat din ordin centralizat, dar „Jurnalul Național” încerca să o prezinte ca o acțiune patriotică și anti-KGB-istă.

Din anumite surse am aflat că în actualele cercetări ale Parchetului din „dosarul revoluției” unii dintre cei audiați au reluat exact teoriile din „Jurnalul Național” pentru a-și justifica infracțiunea de distrugere de înscrisuri săvîrșită. În acest context consider potrivit să reiau cele publicate de mine în 2005 pe acest subiect. La sfîrșitul acestui articol adaug și lista completă a morților cehoslovaci de pe urma invaziei din 1968, publicată de Institutul Ceh pentru Studierea Regimurilor Totalitare.

Arderea dosarelor KGB-iştilor
JN din 2 decembrie 2004 prezintă interviul dat de fostul securist şi SRIst Ioan Rusan lui Alex Stoenescu (linc)„Vlad a ordonat arderea dosarelor KGB-iştilor”, zice Rusan, subliniind, în consens cu scopurile propagandistice ale JN, patriotismul fostului şef al Securităţii ceauşiste, Iulian Vlad.
„În 1968, cînd au intrat ruşii în Cehoslovacia, i-au luat ruşii pe toţi ofiţerii de la UM 0110 a lor, serviciul cehoslovac anti-KGB, i-au pus cu faţa la fişete şi i-au împuşcat în ceafă. Asta ne aştepta şi pe noi”. Noroc cu Iulian Vlad, care a poruncit arderea dosarelor KGB-iştilor, salvînd astfel viaţa securiştilor români antikaghebişti.
Bulversat de vestea acestui Katyn cehoslovac, am făcut o verificare: oare cehii au auzit despre această faptă mîrşavă a KGB-ului? Pe internet, cu ajutorul serviciului google, am găsit un forum de discuţii cehoslovac (soc.culture.czechoslovak), unde am pus, în engleză, întrebarea: ce ştiţi voi, cehii şi slovacii, despre acest Katyn al vostru? Un singur cetăţean mi-a răspuns, scriind că nu ştie nimic dar e curios să afle.
Se pare că noi, românii (mai ales ăia de la JN), ştim mai bine istoria cehilor decît o ştiu cehii înşişi. E adevărat că în Cehia nu sînt la modă teoriile cu securiştii eroici care apărau independenţa patriei în faţa kaghebiştilor răi.
Dacă cumva Iulian Vlad chiar a poruncit arderea dosarelor kaghebiştilor, acesta nu e un gest de apărare a securiştilor antikaghebişti, ci o trădare de ţară prin care s-au apărat chiar kaghebiştii.

Acel forum de pe internet – soc.culture.czechoslovak – nu-l mai regăsesc acum. Există însă în Cehia o instituție a statului, Institutul pentru Studiul Regimurilor Totalitare, care a publicat pe internet (în engleză) lista completă a celor morți în urma invaziei Tratatului de la Varșovia în Cehoslovacia în 1968 (linc).

Au fost în total, a stabilit Institutul, 108 morți, și pentru fiecare caz este dat numele și împrejurările morții. Institutul pentru Studiul Regimurilor Totalitare a lucrat meticulos, notînd inclusiv morții din accidente de circulație care au implicat vehicule militare ale forțelor invadatoare. Nu există nici un caz de securist cehoslovac împușcat pe motiv că ar fi strîns informații împotriva KGB.

Redau mai jos lista morților rezultați în urma invaziei Cehoslovaciei din 1968, tălmăcită de mine în românește după saitul Institutului pentru Studiul Regimurilor Totalitare din Cehia.

August 1968 – victimele ocupației

Invazia din august a 5 oștiri ale țărilor Tratatului de la Varșovia și acțiunile lor au dus la pierderi de vieți și multe răniri în rîndul populației cehoslovace. Cele mai numeroase pierderi au fost la întîlnirea trupelor sovietice cu o mulțime neînarmată lîngă clădirea radioului din Praga. Victime au fost înregistrate nu numai în diferite locuri din capitală, dar și din alte localități (Liberec, Brno, Bratislava, Kosice, Poprad și altele). Numai în prima zi a ocupației au fost zeci de persoane rănite, multe dintre ele grav. Pierderile au continuat în zilele, săptămînile și lunile ulterioare. În total, ocupația Cehoslovaciei a dus la 108 morți pînă la sfîrșitul anului 1968, cu alți 500 răniți grav și alte sute cu răni ușoare.

Regiunea Bohemia de Sud

Baloun Vaclav (06.09.1946 – 11.09.1968 Haklovy Dvory). De naționalitate cehă. Zidar. Locuitor al Haklovy Dvory. Împușcat de un ostaș sovietic nu departe de Haklovy Dvory în 11 septembrie. Autoritățile cehe au fost anunțate despre caz cîteva ore mai tîrziu, cînd el deja murise.

KAHOUN Alois (22.05.1929 Kojkovice – 22.09.1968 Ponesice). De naționalitate cehă. Muzician la teatrul Bohemiei de Sud. În 29 septembrie o blindată sovietică a intrat cu viteză mare pe o porțiune fără vizibilitate de șosea la Hluboke nad Vltavou pe partea greșită a drumului într-o curbă. Un motociclist călătorind din direcție opusă s-a ciocnit cu ea; A. Kahoun a murit la locul accidentului.

NETUSIL Eduard (25.11.1946 – 30.8.1968 Ceske Budejovice). Naționalitate cehă. În 30 august 1968 conducătorul unui traansportor de trupe sovietic care nu avea semnalizare a încercat o întoarcere pe un drum îngust între Ceske Budejovice și Roznov. Cînd motocicleta condusă de E. Netusil, avînd ca pasager pe A. Dvorakova, l-a depășit, vehiculul în mod neașteptat a dat înapoi. Motociclistul a intrat într-un copac și a murit pe loc.

PANIK Jaroslav (07.07.1930, Praga – 28.08.1968). Naționalitate cehă. În 28 august la intersecția dintre Hluboka nad Vltavou și Lhotice, conducătorul unui transportor blindat sovietic nu a dat prioritate unui taxi care mergea pe strada principală. 3 persoane au fost grav rănite. J. Panik a murit în drum spre spital.

SOUKUP Bohumir (05.11.1921 Sezimovo Usti – 05.09.1968 Hrabice). Naționalitate cehă. Inginer constructor la întreprinderea națională Kovosvit Sezimovo Usti. Locuia la Sezimovo Usti. În 5 septembrie conducea autoturismul de serviciu pentru a aproba construcția unui centru de distracție la Kovosvit. Pe drum, țeava de eșapament a mașinii sale a început să „tușească”. Ostașii sovietici care au auzit sunetul au crezut că cineva trage în ei și au dat alarma. Un lunetist a tras două rafale de foc automat asupra mașinii, lovind-o din spate. 3 gloanțe au atins mașina, unul dintre ele l-a omorît pe loc pe B. Soukup.

STOJEC Lubos (1937 – 02.09.1968). Naționalitate cehă. Șofer de taxi. În 28 august la intersecția dintre Hluboka nad Vltavou și Lhotice, conducătorul unui transportor blindat sovietic nu a dat prioritate unui taxi care mergea pe strada principală. 3 persoane au fost grav rănite. L. Stojec a murit ca urmare a rănilor.

Praga și regiunea Bohemiei Centrale

ALBERT Pavel (02.01.1934 – 21.08.1968 Praga). Naționalitate cehă. Mort la stația de radio ca urmare aleziunilor pe creier rezultate dintr-o fractură a osului occipital și a craniului, probabil după ce a sărit de pe fereastra clădirii aflate în flăcări.

BABOROVSKY Jan (07.04.1896 – 21.08.1968 Praga). Naționalitate cehă. Pensionar. Moarte provocată de arsuri în apartamentul său de lîngă stația de radio.

BERANEK Miroslav (08.03.1952 Kolin – 10.09.1968 Praga). Naționalitate cehă. Ucenic tipograf. Împușcat de un ostaș sovietic beat pe strada Opletalova din Praga. Mort cîteva ore mai tîrziu ca urmare a rănilor din plămîni și stomac.

BULIK Josef (05.11.1909 – 21.08.1968 Dolní Kralovice). Naționalitate cehă. Zdrobit de un tanc sovietic la un chioșc de ziare.

DAVIDEK Pavel (19.12.1939 Praga – 10.09.1968 Uhříněves). Naționalitate cehă. Inginer agronom lucrînd în cercetare. Mort ca urmare a ciocnirii unui tanc cu mașina sa, un trabant.

HANUS Josef (12.04.1898 – 21.08.1968 Praga). Naționalitate cehă. Împușcat în apartamentul său nu departe de stația radio. Mort ca urmare a sîngerării și rănilor multiple de glonț din zona lombară, spargerii ficatului și lobului inferior al plămînului drept.

HNULIK Vladimir (16.10.1949 Kolin – 21.08.1968 Praga). Naționalitate cehă. Student. Împușcat la stația radio. Mort ca urmare a sîngerării în coșul pieptului, contuziei plămînilor, fracturii șirei spinării și a coastelor.

CHAROUSKOVA Marie (25.10.1942 Otryby-Podveky, Kutna Hora – 26.08.1968 Praga). Naționalitate cehă. Muncitor la Institutul de Cercetări Agricole. Împușcat la Klarov. Mort în spital ca urmare a rănilor penetrante la intestinul subțire și gros și la artera dreaptă, vena coxală.

JENSOVSKY Jan (27.01.1932 Praga – 25.8.1968 Praga). Naționalitate cehă. Artist. Împușcat în 21 august 1968 în Praga, nu departe de Turnul Pulberăriei. Mort ca urmare a rănilor penetrante din stomac.

KADERABKOVA Bedriska (14.09.1898 Praga – 27.08.1968 Praga). Naționalitate cehă. Doborît de un tanc în Smichov. Mort ca urmare a pneumoniei lobulare postoperatorii.

KADLEC Milan (26.09.1947 – 21.8.1968 Praga). Naționalitate cehă. Sculer la întreprinderea de transport din Praga. Doborît de un camion lîngă stația radio. Mort ca urmare a sîngerării în partea stîngă a coșului pieptului, ruperea plămînului stîng și a inimii, fracturi la coastele a 2-a și a 5-a și fractura brațului stîng.

KLAPKA Jiri (02.07.1940 – 21.8.1968 Praga). Naționalitate cehă. A sărit de la fereastra unei clădiri în flăcări pe strada Vinohradska. Mort prin asfixiere pricinuită de inhalarea de sînge, fractură a craniului și contuzie a creierului ca urmare a căderii de la înălțime.

KRAHULEC Jindrich (31.07.1948 – 21.08.1968 Praga). Naționalitate cehă. Mecanic conductor la Căile Ferate Cehoslovace. Împușcat în Piața Charles; mort ca urmare a contuziei creierului.

KUBES Jaroslav (10.09.1949 Praga – 21.08.1968 Praga). Naționalitate cehă. Bucătar. Doborît de un camion lîngă stația radio. Mort ca urmare a zdrobirii capului; a suferit și fractură a antebrațului stîng.

LAITA Ivan (15.05.1950 Praga – 21.08.1968 Praga). Naționalitate cehă. Mecanic auto. Lovit de un fragment al unul tanc sovietic explodat lîngă stația radio. Mort ca urmare a rănilor la organele interne.

LAMPER MILAN (17.07.1949 – 21.08.1968 Praga). Naționalitate slovacă. Muncitor în construcții. Împușcat la stația radio din Praga. Mort ca urmare a rănilor penetrante la piept și a sîngerării în cavitatea toracică.

MALEK Jaroslav (16.06.1945 – 21.08.1968 Praga). Naționalitate cehă. Lovit de un fragment de la un tanc sovietic explodat lîngă stația radio. Mort ca urmare a exploziei muniției, sîngerării în burtă, distrugerii ficatului, rupturii aortei abdominale.

MUSICH Mario (12.09.1948 – 21.08.1968 Praga). Naționalitate cehă. Ucenic la Tesla Strasnice. Mort la stația radio ca rezultat al rănilor de gloanțe (conform documentelor) sau prin doborîrea sa de către un camion în același lor (conform mărturiei unui coleg de clasă).

NEMEC Karel (07.11.1952 Praga – 24.08.1968 Praga). Naționalitate cehă. Ucenic. Împușcat la Uzina de Apă Podoli. Mort ca rezultat al rănilor penetrante la inimă și în piept.

NOVAK Frantisek (22.12.1922 Nova Hospoda, Praga-raionul de Est – 27.08.1968 Zelivec, Praga-raionul de Est). Naționalitate cehă. Frizer. Călcat de un tanc sovietic. Mort ca urmare a distrugerii pelvisului și fracturii femurului.

NOVAK Jaroslav (01.05.1942 Gottwaldov, astăzi Zlin – 21.08.1968 Praga). Naționalitate cehă. Lovit de un fragment care a zburat dintr-un tanc sovietic explodat lîngă stația radio. Mort ca urmare a șocului rezultat din fractura de pelvis, contuzie femurală și a mușchilor peretelui stomacului și a sîngerării din spatele peritoneului.

PARISEK Karel (06.08.1953 Praga – 24.08.1968 Praga). Naționalitate cehă. Ucenic. Împușcat la Uzina de Apă Podoli. Mort ca urmare a rănii penetrante în cap.

PRIHODA Zdenek (27.11.1941 Praga – 21.08.1968 Praga). Naționalitate cehă. Muncitor constructor. Doborît de un tanc pe strada Cernokostelecka din Praga – raionul 10. Mort la spitalul Vinohrady ca urmare a sîngerării în coșul pieptului, ruperii plămînilor și a mai multor coaste. A mai suferit fractură de femur și deplasare a claviculei stîngi.

REICHL Josef (03.10.1945 – 21.08.1968 Praga). Naționalitate cehă. Ajutor de șofer. Doborît de un camion lîngă stația radio. Mort ca urmare a loviturii de la cap.

REPA Bedrich (13.09.1909 – 21.08.1968 Praga). Naționalitate cehă. Împușcat pe strada Manesova. Mort ca urmare a rănii penetrante la stomac și a pneumoniei lobulare postoperatorii.

SADILEK Vaclav (13.03.1924 – 21.08.1968 Praga). Naționalitate cehă. Dispecer de trafic. Doborît de un camion lîngă stația radio. Mort ca urmare a contuziei pieptului.

SOKOL Frantisek (29.12.1888 Kostelec, districtul Chrudim – 31.08.1968 Pribram). Naționalitate cehă. Pensionar. Lovit de un tanchist sovietic pe șoseaua dintre Radonice și Satalice. Mort în spitalul Na Bulovce.

SVEC Jaroslav (11.02.1924 Hradec Kralove – 21.08.1968 Prague). Naționalitate cehă. Conducător de departament la compania de construcții căi ferate Praga. Lovit de un fragment care a zburat dintr-un tanc sovietic explodat lîngă stația radio. Mort ca urmare a contuziei la gît și a pierderii de sînge.

TROUSIL Otto (03.04.1930 Praga – 21.08.1968 Svarov). Naționalitate cehă. Ofițer de ordine publică. Doborît de un vehicul militar sovietic cînd conducea o motocicletă.

VESELA Bozena (16.12.1894 Krizova, districtul Havlickuv Brod – 21.08.1968 Dolni Kralovice). Naționalitate cehă. Vînzătoare la un chioșc de ziare. Zdrobită de un tanc sovietic în chioșcul ei de ziare.

WINTER Zdenek (10.06.1947 Praga – 21.08.1968 Praga). Naționalitate cehă. Muncitor. Doborît de un tanc sovietic cînd călătorea pe o motocicletă pe strada Cernokostelecka în Praga. Mort ca urmare a sîngerării în coșul pieptului, ruperii plămînilor și aortei, spargerii craniului și sîngerării cerebelului.

Regiunea Bohemia de Nord

BREZINA Vincenc (08.06.1901 Dolni Redice – 12.09.1968 Liberec). Naționalitate cehă. În 21 august a fost îngropat sub dărîmături după impactul unui tanc sovietic într-o arcadă a unei clădiri în piața din Liberec. A suferit de fracturi la amîndouă fluierele piciorului, urmată de complicații și cangrenă. A murit de pneumonie în spitalul din Liberec. După 1989, la primăria din Liberec s-a dezvelit o statuie în onoarea victimei.

CIZEK Miroslav (17.02.1945, Detenice-Brodek – 21.8.1968 Liberec). Naționalitate cehă. În 21 august un tanc sovietic a lovit arcada unei clădiri în piața din Liberec, provocînd dărîmarea parțială a acesteia. Domnul Cizek a fost îngropat sub dărîmături și a murit în drum spre spital. După 1989, la primăria din Liberec s-a dezvelit o statuie în onoarea victimei.

DRAGOUN Zdenek (04.01.1949 Jablonec nad Nisou – 21.08.1968 Liberec). Naționalitate cehă. Instruit ca mecanic pentru aparatură de birou. Mort în drum spre spital. Pricina morții a fost rană penetrantă în piept cu sîngerare în cavitatea pleurală. După 1989, la primăria din Liberec s-a dezvelit o statuie în onoarea victimei.

FIALKA Josef (11.12 1903 Kosmonosy – 21.08.1968 Liberec).. Naționalitate cehă. Inginer mecanic pensionar, angajat de Autoritatea Locativă din Liberec. Împușcat la primărie. Mort în spitalul din Liberec în 12 [probabil greșeală și voiau să scrie 21] august 1968 la ora 12,30 datorită rănii penetrante în stomac și a sîngerării în cavitatea peritonală. După 1989, la primăria din Liberec s-a dezvelit o statuie în onoarea victimei.

FRIDRICH Petr (15.11.1940 Zlic – 22.08.1968 Usti nad Labem). Naționalitate cehă. Șofer de meserie. În noaptea de 21 august a fost doborît de un tanc sovietic în Predlice. A murit ca urmare a rănilor în 22 august la spitalul din Usti nad Labem.

KLUC Frantisek (24.03.1924 Nesuchyne – 25.09.1968 Necemice). Naționalitate cehă. Supraveghetor la stația de cale ferată Zatec. Împușcat de un dezertor sovietic pe un drum comunal lîngă Necemice. Ostașul i-a furat automobilul și a încercat să fugă de la locul incidentului.

KOBR Bohumil (26.04.1896 Cerhenice – 21.08.1968 Liberec). Naționalitate cehă. Fost tipograf, pensionar în 1968. Rănit grav în 21 august în piața din Liberec de o cisternă a armatei sovietice. Mașina sa a încercat să evite cisterna, care a intrat într-o clădire. A murit la spitalul din Liberec ca urmare a multelor fracturi și a compresiei pieptului. După 1989, la primăria din Liberec s-a dezvelit o statuie în onoarea victimei.

KULIS Jindrich (14.05.1943 Praga – 21.08.1968 Liberec). Naționalitate cehă. Desenator. Împușcat în 21 august de un ostaș al armatei sovietice. Mort la spitalul din Liberec ca urmare a rănii penetrante în piept și stomac și a sîngerării. După 1989, la primăria din Liberec s-a dezvelit o statuie în onoarea victimei.

LIVECKOVA Eva (02.06.1937 Blatna – 23.08.1968 Liberec). Naționalitate cehă. Asistentă medicală. În 21 august la stația de tramvai de lîngă poșta din Liberec, a fost lovită din spate la ceafă de un glonț al unui ostaș sovietic. A murit ca urmare a rănilor la spitalul din Liberec în 23 august. După 1989, la primăria din Liberec s-a dezvelit o statuie în onoarea victimei.

OPRENDEK ONDREJ (30.11.1936 Lendak – 14.09.1968 Velemin). Naționalitate slovacă. În noaptea de 11/12 septembrie 1968 a fost acuzat pe nedrept de ostași sovietici că ar fi furat alcool. L-au luat din sat, unde a fost bătut și împușcat de mai multe ori. După 28 de ore a fost dus la spital, unde a murit ca urmare a rănilor.

STARY Rudolf (06.06.1905 Jermanice – 21.08.1968 Liberec). Naționalitate cehă. Fost zidar, pensionar în 1968, lucra cu brigăzile voluntare în Liberec. În 21 august dimineața a plecat de acasă cu trenul la Liberec. A fost împușcat în piață. Conform doctorilor, probabil a fost lovit de un glonț ricoșat care i-a provocat răni la plămîni și sîngerare în cavitatea pleurală. După 1989, la primăria din Liberec s-a dezvelit o statuie în onoarea victimei.

SKAVOVA Dagmar (21.09.1960 Hradec Kralove – 21.8.1968 Desna). Naționalitate cehă. Școlăriță. În 21 august la Desna, frînele unei cisterne sovietice n-au funcționat la coborîrea de pe un deal, și aceasta a intrat în clădirea sticlăriei din Jablonec, rezultînd explozia benzinei, urmată de un incendiu. D. Skakova și bunica ei au murit în accident.

VESELY Stanislav (20.11.1924 Praga – 24.08.1968 Liberec). Naționalitate cehă. Lucrător de întreținere. Rănit grav în 21 august de un ostaș sovietic în timp ce stătea lîngă un barometru. Glonțul l-a lovit în piept. Pricina morții au fost leziunile de la măduva spinării și paralizia rezultată. A murit în urma rănilor la spitalul din Liberec în 24 august. După 1989, la primăria din Liberec s-a dezvelit o statuie în onoarea victimei.

VODAKOVA Marie (17.09.1894 Viena – 21.08.1968 Desna). Naționalitate cehă. Pensionară. În 21 august la Desna, frînele unei cisterne sovietice n-au funcționat la coborîrea de pe un deal, și aceasta a intrat în clădirea sticlăriei din Jablonec, rezultînd explozia benzinei, urmată de un incendiu. M Vodakova și nepoata ei au murit în accident.

Regiunea Bohemiei de Est

CHLUP Jaromir (09.06.1929 Velka Roudka – 12.10.1968 Janov). Naționalitate cehă. Locotenent-colonel al armatei cehoslovace, era medic la cercetările medicale ale armatei și la Institutul Pedagogic J.E. Purkyne din Hradec Kralove.

CHLUPOVA Nadezda (11.03.1939 Sendrazice – 12.10.1968 Janov). Naționalitate cehă. Funcționară la departamentul de documentare al cercetărilor medicale ale armatei și la Institutul Pedagogic J.E. Purkyne din Hradec Kralove.

CHLUP Miroslav (13.12.1960 Tabor – 14.10.1968 Litomysl). Naționalitate cehă. Școlar. În 12 august [pare greșeală în textul original, după data morții familiei Chlup trebuie să fie 12 octombrie] pe o porțiune dreaptă a șoselei dintre Svitavy și Litomysl un camion de transport al armatei sovietice a alunecat din motive neexplicate. S-a întors astfel încît a blocat întreaga șosea, împingînd mașina familiei Chlup într-un deal și trecînd peste ea. Părinții au murit la locul accidentului; trei copii au fost grav răniți. Miroslav Chlup a murit datorită rănilor la spital, în 14 august [din nou pare greșeală în textul original, data morții e trecută 14 octombrie]

KLIMESOVA Zdenka (05.12.1912 – 07.09.1968 Jicin). Naționalitate cehă. Muncitor la întreprinderea națională ZPA Jicin. În 7 septembrie, un ostaș polonez beat a început să tragă fără nici un motiv în împrejurări. Două persoane au fost ucise, alte 5 rănite, printre care și doi ostași poloneji. După 1989, la locul împușcăturilor a fost ridicată o statuie în onoarea victimei.

PULKRABKOVA Helena (04.10.1941 Hradec Kralove – 30.10.1968 Svitavy). Naționalitate cehă. Tehniciană de laborator la întreprinderea de morărit și panificație din Slovacia de Est. În 30 august [contradicție cu data morții care e trecută 30 octombrie; probabil într-unul din cele 2 locuri e greșeală] pe la orele 7,30 seara la cîțiva kilometri de Svitavy, un convoi de vehicule militare sovietice s-a oprit pentru un popas. Ultimul vehicul din convoi era un atelier mobil de sudare (nu știu dacă tălmăcirea mea e corectă: traveling workshop with a uni-axial welder) fără lumini de poziție și care ascundea luminile de poziție ale vehiculului de transport. În lumina slabă de amurg, Jiri Pulkrabek, care-și transporta nevasta și părinții acesteia, s-a ciocnit cu atelierul mobil de sudare care era practic invizibil. H. Pulkrabkova a murit pe loc; toți ceilalți au fost grav răniți.

VESELY Jaroslav (26.04.1944 – 07.09.1968 Jicin). Naționalitate cehă. Angajat al întreprinderii naționale Agrostroj. În 7 septembrie, un ostaș polonez beat a început să tragă fără motiv la o intersecție în Jicin. Două persoane au fost ucise, alte 5 rănite, printre care și doi ostași poloneji. După 1989, la locul împușcăturilor a fost ridicată o statuie în onoarea victimei.

Regiunea Bohemia de Vest

PICL Lubomir (12.05.1945 – 07.09.1968 Kralovice u Plzne). Naționalitate cehă. În 7 septembrie, L. Picl, fiind beat, n-a respectat indicațiile agentului de circulație și s-a izbit cu motocicleta de un transportor blindat sovietic. A murit pe loc; pasagerul său a suferit răni grave.

Regiunea Moravia de Sud

BOHAC Josef (13.03.1946 Prostejov – 25.08.1968 Prostejov). Naționalitate cehă. Muncitor la întreprinderea Sigma Lutin. În 25 august pe la ora 8 seara, a fost lovit de un glonț al unui ostaș sovietic în timpul trecerii unui convoi militar prin Prostejov.

DEBNAR Viliam (09.11.1938 Pukanec, Slovacia – 21.08.1968 Brno). Naționalitate cehă. Electrician la întreprinderea națională ZKL Brno. În 21 august își aducea fiul în vîrstă de 5 ani de la casa lor de la țară. Pe strada Jedovnicka din Brno-Lisen, un ostaș sovietic dintr-o patrulă a încercat să-l oprească. Deoarece, conform acestuia, șoferul nu a reacționat destul de repede, a tras în mașină, l-a lovit pe Debnar în spate omorîndu-l pe loc. Copilul a trebuit să stea în mașină cu tatăl mort peste o oră pînă a izbutit să iasă. După 1989, o statuie de bronz în forma steagului cehoslovac amplasată pe un soclu de piatră a fost dezvelită la locul tragicei întîmplări.

FRYDRYCHOVSKY Vaclav (17.07.1949 – 21.08.1968 Jihlava). Naționalitate cehă. Muncitor la autoritățile rutiere din Jihlava. În 21 august, în timpul trecerii unei unități ungare prin Jihlava, a fost doborît de un tanc. A fost dus la spitalul din Jihlava, unde a murit ca urmare a rănilor.

CHALUPA Karel (10.06.1914 Boleradice – 29.08.1968 Brno). Naționalitate cehă. Subofițer la autoritatea de ordine publică (poliția?) orașului Brno. În seara de 29 august, un transportor blindat sovietic avea probleme cu o pană de cauciuc și s-a oprit la un pod păzit de un gardian al armatei. Iluminatul public nu funcționa în zonă și vehiculul sovietic nu avea aprinse luminile de poziție. K. Chalupa nu a văzut transportorul în întuneric, s-a izbit de el cu automobilul său personal și a murit ca urmare a rănilor în drum spre spital.

LANG Ladislav (28.12.1897 Korycany – 25.08.1968 Prostejov). Naționalitate cehă. Pensionar lucrînd ca paznic la o moară din Cechovice. În 25 august pe la ora 8 seara a fost lovit de un glonț al unui ostaș sovietic în timpul trecerii unui convoi de vehicule militare prin Prostejov.

RIHOVSKA Marta (08.08.1941 Prostejov – 25.08.1968 Prostejov). Naționalitate cehă. Casnică. În 25 august pe la ora 8 seara a fost lovită de un glonț al unui ostaș sovietic în timpul trecerii unui convoi de vehicule militare prin Prostejov.

SUSANKOVA Ilja (05.01.1931 Klatovy – 25.08.1968 Bucovice). Naționalitate cehă. Victimă a focului deschis de un ostaș sovietic în timpul trecerii unui convoi militar prin Bucovice. A fost locită prin fereastra închisă a apartamentului ei și a murit pe loc.

TRECHOVA Anna (08.08.1931 Sajdikova Humence, Slovacia – 21.08.1968 Znojmo). Naționalitate slovacă. Angajată ca muncitoare necalificată la Gumotex Breclav. Victimă a unui accident rutier. În 21 august în jurul orei 9,20 seara, călătorea ca pasageră într-o mașină personală pe șoseaua Znojmo-Brno. Lîngă satul Tasovice, mașina a depășit un convoi de tancuri rusești, în timp ce o alt convoi militar venea din direcție opusă. Tancurile s-au oprit și unul dintre ele a trecut peste automobil din partea dreaptă pe cînd dădea înapoi. A murit ca urmare a rănilor grave de la șira spinării.

VERWALTER Leopold (12.12.1909 Pohorelice – 12.10.1968 Pohorelice). Naționalitate cehă. Frizer. În 12 octombrie 1968 un camion sovietic trecea prin Pohorelice cu viteză semnificativ ridicată. Într-o curbă ușor la stînga din dreptul bisericii din piață, șoferul nu a controlat traseul și l-a izbit pe L. Verwalter care mergea cu bicicleta pe trotuar. Șoferul nici măcar nu a încetinit, ci a părăsit locul accidentului.

ZEMLICKA Josef (25.03.1952 Brno – 21.08.1968 Brno). Naționalitate cehă. Ucenic la întreprinderea națională ZKL Brno. În 21 august a ieșit cu prietenii pentru a privi venirea forțelor de ocupație. La marginea orașului un ostaș sovietic a avertizat oamenii să nu meargă mai departe. Mulți dintre oameni nu au ținut seama de averizare iar unul dintre ostași a deschis focul în direcția carosabilului, fără să verifice că locul este gol. Un glonț rătăcit l-a lovit pe Josef Zemlicka, care a murit în drumul spre spital. După 1989 la un semn de oprire pe șosea s-a dezvelit o placă memorială reprezentînd pe cel căzut cu un steag cehoslovac.

Regiunea Moraviei de Nord

LUZAR Jan (30.07.1917 Katerinky – 22.11.1968 Slavkov). Naționalitate cehă. Angajat la Stația de Tractoare de Stat din Jakatovice. În 22 noiembrie, pe șoseaua Opava-Olomouc, s-a izbit cu motocicleta într-un vehicul de transport staționar, slab luminat, al armatei sovietice. A murit la scurt timp după accident.

MODR Jiri (15.06.1929 Beckov nad Vahom, Slovacia – 15.10.19968 Mosnov). Naționalitate slovacă. Maior al armatei cehoslovace. În 15 octombrie s-a sinucis sărind sub roțile unui camion sovietic la aeroportul din Mosnov.

MUSEC Filip (23.12.1929 Caradice – 25.11.1968 Velka Bystrice). Naționalitate cehă. Tehnician la oficiul telefonic Velka Bystrice. În 25 noiembrie spre seară, pe șoseaua Olomouc-Lipnik n. Becvou nu departe de oficiul telefonic Velka Bystrice, treceau două camioane ale armatei sovietice. Al doilea vehicul a intrat în depășirea primului, trecînd pe banda de direcție opusă, unde l-a lovit pe motociclistul F. Musec, care a murit pe loc. Amîndouă vehicolele și-au continuat drumul fără să oprească.

TOMSIKOVA Aloisie (20.06.1887 – 25.11.1968 Valasske Mezirici). Naționalitate cehă. Pensionară. A fost victima unui accident de automobil care s-a întîmplat în jurul orei 10 dimineața în satul Prikuly. În o curbă bruscă spre stînga, a fost doborîtă de un camion al armatei sovietice care era în trecere. A suferit contuzie a creierului, fractură a patru coaste, contuzie a genunchiului drept și scalparea capului. Cu aceste răni grave a fost dusă la spitalul din Valasske Meziric, unde a murit seara la ora 8.

Regiunea Slovaciei de Vest

HOLIK Jan (25.04.1923 Podem (Bulgaria) – 21.08.1968 Bratislava). Căpitan la Administrația Cehoslovacă de Navigație a Dunării. În 21 august 1968 la ora 12,30 a fost lovit în față de două gloanțe în Piața Safarik de lîngă Universitatea Komensky din Bratislava. A murit pe loc.

KOSANOVA Dana (24.07.1953 Solosnica – 21.08.1968 Bratislava). Naționalitate slovacă. Student. În 21 august 1968 la prînz a fost împușcată în zona lombară pe treptele Universității Komensky din Bratislava. A murit datorită rănilor după ce a fost transportată la Clinica de Chirurgie II a Spitalului Facultății. E înmormîntată la cimitirul Martin din Bratislava.

LEGNER Peter (03.03.1952 Bratislava – 22.08.1968 Bratislava). Naționalitate slovacă. Ucenică în al doilea an la colegiul de chimie al întreprinderii naționale Slovnaft Bratislava. În 22 august 1968 în jurul orei 1 noaptea a fost împușcat lîngă oficiul poștal din Piața SNP din Bratislava. A murit în drum spre spital. Pricina morții a fost rana penetrantă în piept și burtă cu distrugerea organelor interne și sîngerare a stomacului. A fost îngropat în cimitirul Martin din Bratislava. În 22 octombrie procuratura a închis cercetarea cazului de omor ca urmare a imposibilității idenitificării ostașului sovietic care a deschis focul.

PAULIK Milan (07.03.1955 – 21.10.1968 Risnovce), Naționalitate slovacă. Școlar. În 21 octombrie 1968 un camion militar cu remorcă a trecut prin satul Risnovce cu viteză peste medie. În fața cinematografului din centrul satului a ieșit de pe șosea și a lovit o movilă de nisip unde stătea un grup de copii. Milan Paulik de 13 ani, care a fost îngropat în cimitirul din Risnovce, a murit pe loc. Șoferul mașinii, ostașul ungur Laszlo Horvath, a fost achitat pentru că pretinsa pricină a accidentului a fost frîna defectă.

SIVAK Stanislav (12.02.1939 Bojnice – 21.8.1968 Bratislava). Naționalitate slovacă. Angajat la Fabrica de Lucrări de Automatizări Industriale Praga-Bratislava. A fost împușcat în stomac în 21 august 1968 în Piața Safarik lîngă Universitatea Lomensky din Bratislava. A fost lovit de un glonț ricoșat și a murit în drum spre Clinica de Chirurgie II a Spitalului Facultății din Bratislava. E îngropat în cimitirul din Bojnice.

SZVITYEL Jozef (16.12.1949 Neded – 26.11.1968 Bratislava). Naționalitate maghiară. Angajat ca zugrav la întreprinderea națională Priemstav Bratislava. În 21 august a fost împușcat în spate în Piața SNP din Bratislava de un ofițer rus care trăgea rafale de foc automat. A murit în urma rănilor după mai puțin de trei luni. A fost îngropat în cimitirul din Neded.

RYBAROVA Viktoria (b.17.05.1901 – 22.08.1968 Sulekovo). Naționalitate slovacă. Casnică, mamă a 5 copii. Devreme în dimineața de 21 august 1968 a plecat să ia autobuzul spre Leopoldov. La ora 4,15 un convoi militar a trecut prin satul Sulekovo u Leopoldov. Unul din tancuri a doborît-o pe Viktoria Rybakova pe șosea și i-a pricinuit amputarea accidentală a părții de jos a piciorului stîng, contuzie a rinichilor, stomacului și a părții stîngi a pieptului. Tancul nu s-a oprit după accident ci și-a continuat drumul. După examinare la spitalul din Piestany, doctorii au spus că rănile sînt ireconciliabile cu viața. La cererea soțului, V. Rybarova a fost lăsată să meargă acasă, unde a murit în timpul nopții. A fost înmormîntată în 24 august 1968 în Sulekovo. Procuratura districtului Trnava a încetat investigația în 21 noiembrie 1968 ca urmare a imposibilității de a identifica conducătorul tancului.

ZSIGARDI Alojz (24.03.1923 Topolniky – 21.08.1968 Topolniky). Naționalitate maghiară. Cînd o coloană militară a trecut prin Topolniky devreme în dimineața de 21 august 1968, Alojz Zsigardi a plecat de acasă pe stradă, unde erau cai adunați într-un vagon. A încercat să-i calmeze, dar unele dintre tancuri au trecut pe alături, făcîndu-i pe cai să o ia la fugă și l-au tras pe Alojz Zsigardi drept în calea unui tanc. Tancul a trecut peste el călcîndu-l pe partea dreaptă a trupului și omorîndu-l pe loc. E îngropat în cimitirul din Topolniky.

ZINOVJEV Boris (24.05.1892 Varșovia – 25.08.1968). Naționalitate poloneză. În 25 august 1968 stătea pe marginea șoselei și se uita la o coloană militară care trecea. Unul din tancuri l-a doborît și a murit pe loc. A fost îngropat în 26 august la cimitirul din Brezova pod Bradlem.

TEPLAN Dominik (04.10.1908 – 12.10.1968 Hul). Naționalitate slovacă. În 12 octombrie 1968 a plecat spre Nove Zamky, unde voia să cumpere leacuri de la farmacie pentru nepoata sa. O coloană militară trecea prin satul Hul. Mergînd pe bicicletă în direcția gării, Teplan a semnalizat cu mîna că va coti spre stînga. Conducătorul camionului, Laszlo Szabo din oștirea ungară, nu a reacționat și ca rezultat l-a călcat pe Dominik Teplan. Nu s-a oprit după accident. În cele din urmă vehicolul comandantului din spate s-a oprit, a luat rănitul și la dus la policlinica din Surian. Dominik Teplan a murit pe drum. A fost îngropat în cimitirul din satul Hul. Tribunalul militar ungar l-a achitat pe Szabo în 29 noiembrie 1968 pe motiv că răposatul Dominik Teplan a încălcat regulile de circulație. Tribunalul a constatat că Szabo nu s-a concentrat complet la conducerea vehicolului său.

KADURA Jozef (17.03.1915 – 03.09.1968 Bratislava). Naționalitate slovacă. Șofer la serviciul de urgență KUNZ Bratislava. În seara de 25 august 1968, un transportor nesemnalizat a intrat de pe strada Smrecanska pe strada principală Pionyrska, unde nu a dat prioritate lui Jozef Kadura, care conducea o motocicletă. În accident, acesta a suferit ruperea cavității abdominale și răni de sfîșiere la cap și membre. A murit la spital în 3 septembrie 1968 ca urmare a rănilor. O zi după aceea procuratura a inițiat un caz pentru vătămare corporală urmată de moarte, pe care l-a închis în 24 octombrie 1968 pe motiv că nu se poate identifica conducătorul vehicolului militar.

Regiunea Slovaciei Centrale

GAVORNIK Rudolf (20.04.1950 Zablatie – 21.08.1968 Detva). Naționalitate slovacă. Angajat la ZTS Dubnica nad Vahom. O zi înaintea ocupației a fost trimis în interes de serviciu la ZTS Detva. În 21 august 1968 la ora 1,30 după masa, o coloană militară trecea prin Detva spre Zvolen. În jur de 500 de persoane s-au adunat pe șosea strigînd la ostași și aruncînd obiecte spre coloană. Ostașii au deschis foc cu pistol mitralieră, în timpul căruia Rudolf Gavornik a fost lovit. A murit seara la spitalul din Lucenec ca urmare a rănilor.

HLAVAC Pavol (10.03.1939 Argenteuil (Franța) – 25.08.1968 Ladomerska Vieska). Naționalitate slovacă. Electrician la fabrica SNP din Ziar nad Hrodom. În 25 august 1968 la ora 9,50 seara, în drum spre serviciu, s-a izbit cu motocicleta sa într-un vehicol militar neluminat aflat pe șosea în Ladomerske Vieske. A murit din cauza rănilor la locul accidentului.

LEVAK Jozef (22.07.1930 Povazsky Chlmec – 21.8.1968 Zvolen). Naționalitate slovacă. Angajat la JZD „Februarie Victorios” din Banska Bistrica. Cînd, în 21 august 1968 la ora 4 după masă o coloană de tancuri sovietice a trecut prin Piața din Zvolen, Jozef Levak, conform martorilor oculari, s-a întins pe jos cu scopul de a le opri să-și continue drumul. Tancul care s-a apropiat nu s-a oprit, a trecut peste J. Levak și l-a ucis.

ULICKA Anna (07.09.1951 Sucany – 28.8.1968 Sucany). Naționalitate slovacă. Ucenică. În 28 august 1968 a plecat către Martin la cumpărături. În jurul orei 3,30 după masa, a fost doborîtă de un tanc sovietic condus de ostașul Vasil Havrisciuc. Alte două mașini din coloana militară au trecut apoi peste ea fără să oprească. Din anul 1969 există o placă memorială la locul accidentului.

ZDECHOVAN Stefan (14.07.1940 Latky – 21.08.1968 Detva). Naționalitate slovacă. Lăcătuș mecanic. În 21 august 1968 la ora 1,30 după masa un convoi militar trecea prin Detva în direcția Zvolen. În jur de 500 de persoane s-au adunat pe șosea, strigînd la ostași și aruncînd obiecte spre convoi. Ostașii au deschis foc cu pistol mitralieră, prilej cu care S. Zdechovan a fost lovit în piept și a murit pe loc.

Regiunea Slovaciei de Est

BONK Jozef (24.07.1949 Horka – 21.8.1968 Poprad). Naționalitate slovacă. De meserie lăcătuș mecanic la Piloimpregno. În 21 august 1968 tancuri sovietice au trecut prin orașul Poprad în direcția Svit. După ora 11,00, aproximativ 600 de cetățeni au obstrucționat traficul în piață și au aruncat cu diferite obiecte în coloana militară. Mulțimea a aprins cîteva rezervoare de benzină. Ostașii au deschis focul, prilej cu care Bonk a fost lovit în stomac. A murit la locul respectiv ca urmare a rănilor. E îngropat în cimitirul din Horka. O placă comemorativă a fost pusă în piața din Poprad, dar a fost îndepărtată în timpul normalizării. Astăzi în piață este o placă comemorativă dedicată tuturor victimelor ocupprii Cehoslovaciei.

CIBERAJ Stefan (04.11.1939 – 21.08.1968 Roznava). Naționalitate slovacă. Dispecer la Căile Ferate Cehoslovace. În timpul trecerii unei coloane militare prin Roznava în 21 august 1968, a fost doborît de un tanc sovietic și zdrobit de peretele unei clădiri. Tancul i-a zdrobit pelvisul și i-a amputat piciorul drept. A murit datorită rănilor în drum spre spital.

HAMRAK Michal (14.03.1952 – 21.08.1968 Kosice). Naționalitate slovacă. Ucenic la fabrica metalurgică din Slovacia de Est. În 21 august la ora 12,30 a suferit o rană penetrantă în piept și inimă. A murit pe loc. A fost înmormîntat în 24 august la Kosice. Numele său e pomenit pe o placă comemorativă de pe strada Hlavna din Kosice.

HATALA Jan (20.05.1949 Hnilec – 21.08.1968 Kosice). Naționalitate slovacă. Angajat la fabrica metalurgică din Slovacia de Est. A fost împușcat la Kosice, la stația de benzină dinspre Presov. A murit ca urmare a rănilor de glonț la ficat, duoden și față. Numele său e de asemeni menționat pe placa comemorativă de pe strada Hlavna din Kosice.

HORVATH Bartolomej (23.05.1947 Licartovce – 11.09.1968 Kosice). Naționalitate slovacă. Muncitor în construcții lucrînd la construirea hotelului Slovan din Kosice. În 21 august 1968 a fost lovit de un glonț la stomac și mîna stîngă în Kosice. A murit ca urmare a rănilor la spitalul de pe strada Rastislavova din Kosice. Numele său lipsește de pe placa comemorativă din Kosice.

KOLESAR Jozef (19.03.1933 Barca – 21.08.1968 Kosice). Naționalitate slovacă. Muncitor. În 21 august 1968, în Piața Eliberatorilor din Kosice, a fost lovit în cap de un glonț. Numele său e inclus pe placa comemorativă de pe strada Hlavna din Kosice.

KORENKO Michal (01.02.1929 – 27.10.1968 Spissky Stvrtok). Naționalitate slovacă. Angajat la stația de cale ferată din Cingov. În 27 octombrie 1968 la începutul serii, în drumul său spre casă de la lucru cu o motocicletă Jawa 250 s-a izbit de un vehicol militar parcat neiluminat lîngă satul Spissky Stvrtok. În urma impactului a suferit răni la ficat, datorită cărora a murit în drum spre spitalul din Levoca.

LASZLO Jan (14.03.1915 Gonczruszka (Ungaria) – 21.08.1968 Kosice). Naționalitate maghiară. Pantofar. Lovit mortal în 21 august 1968 la ora 15,30 în Piața Eliberatorilor din Kosice. Numele său e pe placa comemorativă din Kosice.

MARTONIK Ladislav (28.12.1944 Kosice – 22.08.1968 Kosice). Naționalitate slovacă. Student. În 21 august 1968 la ora 13,00 a fost împușcat în cap pe o șosea în Kosice. A murit ca urmare a rănilor în 22 august 1968 la ora 9,30, în spitalul de pe strada Rastislavova.

MOSTENICKY Frantisek (21.08.1921 – 21.08.1968 Vazec). În dimineața de 21 august 1968 a plecat cu fiica pe motocicletă într-o călătorie în munții Tatra. În jurul orei 13,00, pe șoseaua dintre Vazec și Strba, a fost doborît de un tanc care o luase într-o direcție greșită și la tîrît pe Frantisek Mostenicky cu șenilele vreo 50 de metri. Fiica sa a suferit răni serioase.

SABOL Stefan (11.01.1926 Mala Ida – 26.09.1968 Saca). Naționalitate slovacă. Șef al serviciului de pază de la o fabrică. În 12 septembrie 1968 8 ostași sovietici care băuseră alcool au venit la un local cu două transportoare. În jurul orei 20,00 o ceartă a izbucnit între cei doi, în timpul căreia unul a fost ucis. După aceea ostașii care stăteau așezați pe transportor au tras rafale de arme, fiind răniți trei ostași și Stefan Sabol, care a murit ca urmare a rănilor în 26 septembrie 1968.

SEKEL Jan (30.04.1923 Hnilec – 26.10.1968 Slanec). Adjunct al șefului departamentului de siguranță publică (poliție?) din Kosice-venkov. În 26 octombrie 1968 a plecat pentru a lua materiale de cosntrucție pentru casa sa. Cînd conducea prin satul Slanec a întîlnit o coloană militară. Un camion sovietic cu un aruncător de mine remorcat cu cablu a încercat să evite un alt vehicol militar. Aruncătorul de mine, care era ținut doar de cabluri de oțel, a izbit mașina lui Jan Sekel și l-a aruncat în partea dreaptă pe un pod de ciment.

SCHMIEDT Ivan (07.07.1941 Rybare – 21.08.1968 Kosice). Naționalitate slovacă. Inginer la Căile Ferate Cehoslovace, student la Universitatea din Zilina. Pe 21 august 1968 se întorcea de la serviciu. Tramvaiul s-a oprti ca urmare a focurilor trase de ostași sovietici și călătorii s-au împrăștiat. În ciuda acestui fapt ostașii au tras în ei. La răscrucea străzilor Lenin și Sturovo, Ivan Schmiedt a fost împușcat în cap din spate.

STACHURA Miroslav (12.06.1966, d. 09.10.1968 Kapușani). Naționalitate slovacă. În 9 octombrie 1968 la ora 7,50 un tanc sovietic condus de ostașul Leon Valentinovici Kluci trecea prin Kapușani. Cînd M. Stachura în vîrstă de 2 ani a trecut strada a fost călcat de tanc. Ostașul Kluch nu a fost acuzat fiindcă s-a spus că a luat toate măsurile necesare pentru a preveni incidentul. Micul Mirko e îngropat la cimitirul din Kapușani.

Din cartea „Revoluția din 1989 și minciunile din Jurnalul Național”, mai citește:
– Decembrie 1989 şi manipulările lui Tucă
– Ion Cristoiu şi Jurnalul Naţional continuă dezinformările
– Nicolae Mavru ajută Jurnalul Naţional cu dezinformări proaspete
– Jurnalul Naţional, tot mai confuz
– Revolta de la Timişoara şi filiera iugoslavă
– Jurnalul Naţional continuă eforturile de reabilitare a fostei securităţi
– La Iaşi, revoluţie, la Timişoara – o simplă revoltă
– Şeful DIA şi revoluţia din 1989
– Ion Niculescu şi evitarea celui de-al doilea măcel la Otopeni (2 video) (Generalul Ștefan Gușă a dezinformat armata)
– “Jurnalul Naţional” şi non-combatul securităţii în decembrie 1989
– Cazul Bădălan
– Valentin Zaschievici, agentul SRI de la „Jurnalul Naţional” şi dezinformările sale despre revoluţia din 1989
– Campania de recuperare, recondiţionare şi refolosire la Jurnalul Naţional
– Un securist cu capul în nori: Radu Tinu
– 1989: Aplicaţii militare în jurul României
– Doru Staicu – “omul care a dat semnalul începerii revoluţiei române”
– Cele trei bucăţi turişti străini ai colonelului Bejan şi sovieticii împuşcaţi lîngă Craiova
– Securitatea, un tigru de hîrtie
– Starea jalnică a armatei române în 1989
– Eroul anticomunist Sorin Ovidiu Vîntu
– Alex Stoenescu – „Interviuri despre revoluţie”
– Prejudecăţile birocratice ale lui Alex Mihai Stoenescu
– Martie 2005: Ion Cristoiu cere moartea procurorului Dan Voinea
– Interviul d-lui Emil Constantinescu din ziarul „Ziua”
– Raportul Securităţii despre filajul făcut la locuinţa lui Tokes
– Raportul filajului Securităţii Timiş din 19 decembrie 1989

Despre scrierile lui Alex Mihai Stoenescu, mai citește capitolul dedicat de la pagina Analize despre revoluția din 1989.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.