1974. Studentul teolog Laszlo Tokes în atenția securității

În 1974 studentul Laszlo Tokes de la Institutul Teologic Protestant din Cluj, intră în atenția securității printr-o predică pe care o ținuse la orele de curs. Era o temă pe care o primise în calitate de student să alcătuiască o predică pe baza unor citate din Biblie, dar felul cum a făcut acea predică a stîrnit bănuielile securității. Redau respectivele documente. Cu litere cursive între paranteze drepte am inserat comentarii ale mele.

Sursa „DOMBI LAJOS”       STRICT SECRET
104/C.I/16.11.1974            Ex. nr. I
nr. op. 8314/00107

Studentul TOKES LASZLO va fi lucrat prin d.u.i. [dosar de urmărire informativă]

NOTĂ INFORMATIVĂ

Despre TOKES LADISLAU [Ladislau este echivalentul numelui Laszlo; posibil ca în buletin prenumele să fi fost trecut Ladislau] student teolog în anul IV la Institutul teologic protestant din Cluj.

În ziua de 15 noiembrie a.c. numitul student a ținut o predică înaintea studenților din anul IV. Textul predicii a fost înaintat sursei.

Textul predicii pe care l-a explicat numitul în predică se începe în Biblia română cu următoarele: „Căci cetățenia noastră (în ungurește figurează în așa fel: „țara noastră”) este în ceruri de unde și așteptăm Mîntuitor, pe domnul Isus Hristos”.

La începutul predicii numitul a afirmat că patria noastră este Republica Socialistă România. Mai departe explică că țara noastră, cetățenia noastră – drept credincioși – într-adevăr este în ceruri.

Partea aceasta a fost exagerată în predică în așa de mare măsură și accentuată, încît ajunge la propozițiile următoare: „iar nici nu știm dacă noi sîntem și avem țara noastră. Am greșit drumul și nu găsim domiciliul nostru, fiindcă pe acest pământ nu aveam patria și casa unde am putea a trăi și a rămîne… țara noastră este în ceruri. Locuiți acolo unde Dumnezeu locuiește Dumnezeu în voi și voi cu ei”.

Unul dintre studenții prezenți, numit BARTHA IOSIF, a criticat părțile acestea care pot fi greșit înțelese. Sursa era de acord cu BARTHA IOSIF.

Cluj-Napoca 16.XI.1974     „DOMBI LAJOS”

N.O. TOKES LADISLAU este lucrat în cadrul s.i.g.
– BARTHA IOSIF este studiat în vederea recrutării ca informator
Sarcini: Să ne informeze în continuare despre concepțiile – exteriorizate în asemenea ocazii – obiectivului
Măsuri: aspectele rezultate vor fi exploatate cu ocazia recrutării lui BARTHA IOSIF.
TOKES LADISLAU va fi supravegheat inf. activ.

Mr. ONAC IOAN [este scris peste un alt nume care fusese dactilografiat anterior] (semnătură)


Alt document al securității conține tălmăcirea unui fragment din predica în discuție.

traducere din l. maghiară

EXTRAS

din predica studentului TOKES LADISLAU din anul IV

În sensul general al cuvîntului patria noastră nu este aici. Țara noastră nu se află pe pămînt. Simțim și știm că nu se află aici. Frate! Azi discut cu tine, iar mîine te înmormîntez. Azi rostesc predica, iar mîine se face predică pentru mine. Nu avem stabilitate. Nu avem patrie pe pămînt. Umblăm, lucrăm și totuși nu existăm. Lucrul acesta îl putem constata! Trecut nu avem, pentru că am trecut peste el – prezentul nostru nu există, iar viitorul nostru nu-l putem prevedea. Viața noastră e trecătoare.

Nu ne vine să credem că existăm și avem o țară. Ne pierdem calea, nu ne găsim locuințele, pentru că aici pe pămînt nu avem patrie, nu avem casă unde am putea trăi și ne-am putea menține. Dar vine poezia nr. 20 prevestitoare de fericire care spune: să nu vă întristați, pentru că țara noastră se află în ceruri. Locașul vostru este cel a lui Dzeu, Dzeul este cu voi, iar voi sînteți cu Dzeul…

pentru conformitate

Mr. David Magdalena (semnătură)

(fotografie a lui Laszlo Tokes lipită pe document)

Alt document:

– sursa: „ION DRAGOMIR”
– 104/OI/30.VI/1975
– hotel „ASTORIA”
– 19589/002

NOTĂ INFORMATIVĂ

Sursa vă informează că în luna nov. 1974 studentul TOKES LASZLO din anul IV la ora de omiletică (retorică) conform planificării a ținut o predică în care în mod instigator, șovin și ostil regimului, a redat viața pe pămînt și eternitate. Nu pot să vă redau textul dar predica poate fi găsită la Inst. Teol. Prot. Cluj-Napoca.

Vorbind în predică despre țara lui Dumnezeu, evidenția faptul că societatea aparține numai lui Dumnezeu și oamenii numai o pot conduce. Iar dacă o conduc nu sînt capabil să facă acest lucru. A vorbit despre România dar nu rețin ce anume.

Cu privire la sus-numitul vă mai informez că în timp ce era student anul III a venit în internat cu scopul de a deveni președintele studenților teologi. Devenit președinte a inițiat o serie de „reforme” în numele studenților, subminînd autoritatea conducerii Institutului. A urmărit să scoată studențimea de sub conducerea profesorilor, adică să aibă o conducere tinerească. În această acțiune era sprijinit de MOLNAR JANOS IV, Demeter Jozsef și VETRO LASZLO anul III. Împreună țineau ședințe secrete față de corpul profesoral. Nu cunosc scopul ședințelor dar am auzit că vroiau să editeze un ziar al tineretului teolog. Cei care nu ne-am atașat lui eram atacați cu diferite vorbe, jignindu-i.

ION DRAGOMIR

N.O. Sus-numitul este lucrat în cadrul unei acțiuni informative. Aspectele redate în cadrul notei se verifică și pe alte linii informative.

Sarcini: Cu privire la obiectiv nu s-au trasat, deoarece ambii au plecat din Cluj-Napoca, în vacanța de vară.

Măsuri: TOKES L. va fi propus pentru avertizare.

Mr. Onac I.

Mai citește alte articole legate de Laszlo Tokes la pagina Cazul Laszlo Tokes.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.