Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

ANAF Timiș: Răniții din revoluție datorează CASS iulie 6, 2018

Filed under: politica românească — mariusmioc @ 8:01 am
Tags: , , ,

Am pomenit pe acest blog despre OUG 88/2017 (linc) care prin art. I pct. 7 a schimbat art. 224 din legea asigurărilor de sănătate precizînd că persoanele prevăzute în art. 3 alin. 1 lit. b) din Legea 341/2004 (adică răniții din revoluție) beneficiază de asigurare fără plata contribuției.

Arătam în articolul Reforma fiscală micșorează veniturile majorității celor care primesc indemnizații de revoluționar. Schimbări la asigurările de sănătate pentru răniții din revoluție. Diletantismul saitului avocatnet.ro (linc), că respectiva ordonanță a determinat apariția a mai multor articole și emisiuni TV (avocatnet.ro, bzi.ro, Antena 3) în care se spunea mincinos că revoluționarii, în totalitate, ar fi scutiți de plata asigurărilor de sănătate, deși OUG 88/2017 face referire doar la răniți. Scriam însă în articol și despre răniți:

Neclară îmi este situația răniților în revoluție care au alte cîștiguri decît indemnizația de revoluționar. Ei „beneficiază de asigurare, fără plata contribuției”, dar beneficiază și de scutire de la plata contribuției? Înțeleg că dacă nu au nici un fel de venituri ori dacă singurul lor venit este indemnizația de revoluționar (care, zice legea 341/2004, nu e considerată venit), vor beneficia de asigurare medicală fără să plătească. Deasemeni, ei fiind prevăzuți la art. 224 alin. 1 din legea asigurărilor de sănătate, nu mai sînt prevăzuți la art. 224 alin. 2 din aceeași lege, printre cei care „au obligația să se asigure”. Dar dacă au alte venituri, nu li se poate totuși stabili obligație de plată? Adică obligație de asigurare nu există, beneficiază de asigurare și dacă nu plătesc, dar obligație de plată există totuși? Cam ăsta a fost mereu modul de interpretare a legilor cînd e vorba de drepturile revoluționarilor. Deocamdată lucrurile sînt prea proaspete ca să știu cum se va interpreta legea la ANAF.

Avînd eu însumi calitatea de rănit în revoluție, care mereu am plătit asigurări de sănătate pentru veniturile realizate, am făcut o adresă către ANAF Timiș prin care învederam dispozițiile nou apărutei OUG 88/2017 și ceream ca din 1 ianuarie 2018 (de cînd intră în vigoare această ordonanță) să nu mi se mai calculeze obligații de plată la asigurările de sănătate. Am depus adresa la registratura ANAF la începutul lui ianuarie 2018. Cu multă întîrziere, după ce am fost de vreo 3 ori la ANAF să le cer să-mi dea răspuns scris la adresa mea, în iunie (cu 4 luni întîrziere față de răstimpul legal) am primit în sfîrșit un răspuns, în care mi se spune că datorez totuși asigurare de sănătate pentru toate veniturile realizate (venituri din activități independente, închirieri, arendă), deoarece art. 154 alin. 1 din Codul fiscal, cînd enumeră tagmele scutite de la plata contribuției de asigurări de sănătate (foști deținuți politici, deportați în Bărăgan, prigoniți pe motive politice, deportați în străinătate, foști prizonieri de război, veterani de război, văduve de război, invalizi de război, magistrați înlăturați din justiție pe motive politice, prigoniți pe motive etnice, persoane care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcției Generale a Serviciului Muncii și răniți în revoluție) precizează că această scutire e valabilă pentru drepturile bănești acordate de legile respective, iar în normele metodologice de aplicare ale Codului Fiscal, la pct. 10 alin. 1 se precizează că „pentru veniturile realizate, altele decît cele exceptate, se datorează contribuție”.

Legea 341/2004 prevede că posesorii certificatelor de revoluționar (nu numai răniții, ci toți, deci inclusiv luptători remarcați, luptători cu rol determinant, urmași de eroi martiri, reținuți; deasemeni noiembriști brașoveni din 1987 și greviști din Valea Jiului din 1977) au drept la medicamente gratuite și la tratament gratuit în spitalele aparținînd Ministerului Sănătății, Ministerului de Interne și Ministerului Apărării Naționale. Dar nu scrie în lege că ar avea asigurare de sănătate gratuită. Pe acest motiv revoluționarilor mereu li s-au reținut asigurări de sănătate. Adică: e gratuit, dar trebuie să plătești! E unul din multele articole ale legii 341/2004 care n-a fost niciodată abrogat dar care e redus în practică la zero. Scopul păstrării articolului în lege pare să fie doar ca să îngăduie campanii de presă pe tema privilegiilor revoluționarilor, realitatea fiind că aceste privilegii, deși prevăzute în lege, în practică nu există.

Personal am plătit mereu asigurările de sănătate fără să comentez și să protestez. M-am gîndit: o fi scriind în legea 341/2004 că am drept la medicamente gratuite și la tratament gratuit în spitale ale Ministerelor Sănătății, Apărării și de Interne, dar poate există și vreun spital particular care are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Iată că mă voi putea trata și la spital particular, deci nu mi se iau banii degeaba!

Acum, că a apărut OUG 88/2017 în care se precizează fără echivoc că „persoanele prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 1 din Legea recunoștinței” (adică anume despre răniții în revoluție e vorba) beneficiază de asigurare de sănătate, fără plata contribuției, m-am așteptat ca aceasta să mi se aplice și mie. N-am cerut eu această ordonanță, nici alți răniți ai revoluției n-au făcut manifestații de protest prin care să ceară asemenea lege. Dar dacă legea a apărut, mă așteptam să se și aplice. Am remarcat intenția guvernanților de a face o deosebire între răniții din revoluție și alți beneficiari ai legii 341/2004, și dorința lor ca doar răniții să beneficieze de asigurare de sănătate gratuită.

Din răspunsul ANAF deduc că prevederile legate de răniții revoluției din OUG 88/2017 sînt doar cu scop propagandistic, fără vreo valoare practică. Trebuie spus că în cazul răniților în revoluție nici înainte de apariția OUG 88/2017 nu li se rețineau asigurări de sănătate din indemnizație. Legea 341/2004 prevede că drepturile acordate în temeiul acelei legi nu sînt considerate venituri și nu afectează obținerea altor drepturi, de aceea oricum nu se reținea asigurare de sănătate din indemnizație. În urmă cu cîțiva ani (cred că era guvernul Boc) s-a dat o ordonanță de urgență prin care se rețin asigurări de sănătate din indemnizațiile acordate conform legii 341/2004, dar s-a prevăzut atunci că indemnizațiile răniților în revoluție fac excepție. Deci nici măcar pentru acei răniți în revoluție lipsiți de alte venituri, care trăiesc exclusiv din indemnizația acordată conform legii 341/2004, OUG 88/2017 nu face vreo diferență. Atunci, pentru ce s-a inclus în ordonanță precizarea despre răniții în revoluție? Se emit legi care să nu fie aplicabile în nici un caz concret?

Nu sînt deplin convins de legalitatea răspunsul ANAF. OUG 88/2017 a schimbat legea asigurărilor de sănătate, care e legea specială în domeniu. Un principiu de drept spune că legea specială se aplică prioritar față de legea generală, ori în problema asigurărilor de sănătate anume legea asigurărilor de sănătate e legea specială. Totodată, Codul Fiscal invocat de ANAF nu abrogă sau schimbă legea asigurărilor de sănătate, prevede scutirea de la plata asigurărilor de sănătate pentru drepturile bănești acordate răniților prin Legea 341/2004, dar nu spune explicit că pentru alte venituri răniții datorează contribuție. Abia normele metodologice de aplicare ale Codului Fiscal spun explicit că răniții în revoluție datorează contribuții la sănătate pentru alte venituri. Dar aceste norme metodologice sînt adoptate printr-o hotărîre de guvern, ori hotărîrile de guvern nu pot aduce modificări la lege.

Poate că o instanță judecătorească ar stabili că această contribuție e nedatorată, dar răniții în revoluție sînt puși în situația penibilă de a cere aplicarea legii în justiție. Să iasă maxim de scandal cu drepturile revoluționarilor, pare deviza guvernanților. Cei care sînt salariați și li se reține contribuția la sursă ar trebui să dea în judecată angajatorul – un lucru deloc comod pentru un salariat. Și puține firme au chef de complicații, de judecăți cu ANAF-ul de dragul unuia dintre salariații lor. Și nici să riște să nu plătească contribuția iar apoi ANAFul să le stabilească penalizări n-au chef. Va merge vorba între patroni – nu angajați răniți în revoluție că apoi intrați în complicații juridice.

Mai citește:
– Reforma fiscală micșorează veniturile majorității celor care primesc indemnizații de revoluționar. Schimbări la asigurările de sănătate pentru răniții din revoluție. Diletantismul saitului avocatnet.ro
– Noul cod fiscal: eliminarea scutirii automate de impozit pe locuinţă pentru revoluţionari
– E oficial: În 2018 sînt limitate indemnizaţiile de revoluţionar
– Cheltuielile bugetare pentru diferite tagme beneficiare de legi speciale
– Guvernul crează “instituţia indemnizaţiei”. Pentru diplomaţii pensionari. Revoluţionarii cu merite deosebite vor rămîne fără indemnizaţii şi în 2014
– Guvernul dorește extinderea “instituției indemnizației”
– Guvernul Ponta crește veniturile cetățenilor (a unora dintre ei)
– Guvernul mărește indemnizațiile de merit și indemnizațiile pentru artiștii interpreți
– Participanții la greva minerilor din Valea Jiului, din 1977 și membrii familiilor acestora – incluși în legea revoluționarilor
– Revoluţionarul – arhetip al profitorului?
– Noul cod fiscal: eliminarea scutirii automate de impozit pe locuinţă pentru revoluţionari
– Făcătură la Antena 1 despre revoluţionari
– Campania împotriva revoluţionarilor şi făţărnicia politicienilor
– Scurt istoric al revoluţionarilor şi al compromiterii lor în opinia publică
– Nevoia de onestitate şi decenţă în discuţiile despre revoluţionari
– Cazul George Costin. Transferarea propagandistică a răspunderii de la politicieni la revoluţionari
– “Oameni care de 21 de ani nu fac nimic”
– Consiliul Naţional al Audiovizualului refuză sancţionarea ProTV pentru minciunile despre legea revoluţionarilor
– Consiliul Național al Audiovizualului stăruie în refuzul de a sancționa ProTV pentru minciunile despre revoluționari, invocînd acum prescripția

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.