Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Cozi la ANAF pentru depunerea declarațiilor on-line iulie 11, 2018


ANAF Timiș, 11 iulie 2018. Coadă pentru depunerea declarațiilor on-line

Avînd niște activități economice independente am și eu obligația (pînă la 16 iulie) să depun declarația 212 cu veniturile realizate în 2017 și estimate pentru 2018. Am încercat s-o depun on-line, că domnul ministru Teodorovici a făcut mare reclamă pentru acest sistem, dînsul fiind hotărît să modernizeze ANAFul. Se acordă și 5% reducere la impozite pentru cei care depun online și plătesc impozitele mai devreme (condiții care trebuie îndeplinite cumulativ). Domnul Teodorovici e cunoscut și pentru uimirea cu care a aflat că în trecut la ANAF se practica metoda „formularele online se depun la etajul 2” (linc), și că această expresie nu e o glumă, ci o realitate.

Am încercat și eu să-mi depun declarația online. Înregistrarea în spațiul virtual ANAF am izbutit-o, am completat formularul de declarație 212, dar cînd să o trimit îmi apare eroare. De 4 ori am încercat să trimit declarația, în 2 zile diferite, am consumat timp și nervi, dar saitul ANAF îmi trimitea mereu mesaje de eroare. Așa că m-am dus personal la sediul ANAF (noroc că locuiesc în capitala de județ) să rezolv problema, cu un stic pe care salvasem declarația completată.

Aici era un afiș că se oferă asistență pentru trimiterea declarațiilor online la mezanin, camera 03C. Iar în fața camerei respective era coada pe care o vedeți în imaginea alăturată. Colegi de suferință cu mine care nu izbutiseră să depună declarația online de acasă, cred că majoritatea tot cu 212 aveau probleme, că asta e la modă în perioada asta a anului. În camera respectivă puteai beneficia de un computer din partea casei de pe care să-ți depui declarația online și de sfaturi de la un angajat ANAF. Totul s-a isprăvit cu bine, am izbutit depunerea declarației, și am fost cuprins de un simțămînt de satisfacție de care nu aș fi avut parte dacă depunerea declarației ar fi fost ceva simplu.

Deci, cei care locuiți în județul Timiș și aveți de depus declarații online la ANAF, rețineți că acestea se depun la mezanin, camera 03C. Pe lîngă faptul că saitul ANAF nu funcționează, sînt diferite capcane în formularul de declarație care pot împiedica validarea acesteia. De pildă, la mine, nici de la saitul ANAF nu voia să mi se accepte declarația on-line fiindcă completasem și secțiunea despre direcționarea a 2% din impozit către un ONG, dar nu scrisesem suma exactă pe care o direcționez. În naivitatea mea am crezut că e treaba ANAF să calculeze cît e 2% din impozit, dar dacă lași cîmpul necompletat sistemul nu acceptă declarația. Nici n-am știut cît e 2% din impozitul pe care-l datorez, pentru că pe lîngă veniturile pe care le trecusem în declarația 212 mai am și venituri cu impozit reținut la sursă, care nu trebuie incluse în declarația 212 și la care nu știam suma exactă (dar care ANAF ar trebui s-o știe, pe baza CNP-ului). Am pus pînă la urmă suma care rezulta din impozitele cuprinse în declarația 212. Cu alte cuvine, ONG-ul respectiv va primi de la mine mai puțin decît 2% din impozit, fiindcă nu vor intra în calcul impozitele plătite în numele meu cu reținere la sursă.

Din 2019 ministrul Teodorovici spunea că nici nu se mai acceptă declarații depuse pe hîrtie, totul va trebui depus on-line. Nu știu dacă pînă la anul se va îmbunătăți sistemul, dar anul ăsta eu deplasare la sediul ANAF și stat la coadă tot n-am evitat, iar în final m-a costat mai mult timp decît depunerea declarației în sistem clasic.

Eu încă m-am descurcat cu înregistrarea în spațiul virtual ANAF, dar nu cred că toți se vor descurca. Știu o persoană care lucrează ca femeie de serviciu la asociații de proprietari și s-a înregistrat ca PFA. Avea și ea de depus declarația 212, dar de internet nu prea știe, nici adresă de e-mail nu avea (fără adresă e-mail nu te poți înregistra în spațiul virtual ANAF; iar acolo, ca măsură de siguranță, după ce te-ai logat cu nume și parolă, primești pe e-mail un cod de validare care e valabil 5 minute; în cele 5 minute trebuie să introduci codul și abia apoi poți completa declarații). Am întrebat-o cum s-a descurcat, mi-a spus că s-a dus la ANAF și funcționarii de acolo au completat declarația în locul ei. Deci anul ăsta s-a rezolvat, mă întreb dacă și anul viitor funcționarii ANAF vor ajuta pe cei care nu se descurcă cu internetul să depună declarațiile. Dacă nu, doamna femeie de serviciu va trebui să plătească consultant fiscal care să depună declarațiile în numele ei.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.