Iulian Vlad, cuvîntare la sediul USLA, 24 decembrie 1989: Moartea celor din grupul Trosca s-a produs într-un accident de nedorit (video)

Filmare în care se vede cuvîntarea ținută de șeful securității ceaușiste, Iulian Vlad, la sediul USLA, în 24 decembrie 1989. Nu cu mult timp înainte fuseseră uciși cîțiva ofițeri USLA în fața sediului M.Ap.N. Iulian Vlad se referă și la moartea acestora, exprimînd părerea că nu e nimeni de vină.

Filmarea nu a făcut parte din emisiunea TVR din decembrie 1989 dar a fost inclusă în documentarul „Complotul de fum” realizat de George Borcescu (răposat în 2000) și prezentat de TVR în decembrie 1997.

Transcriere înregistrare:0:01 Bărbat: Fără sentimentalisme, tovarăși.
0:11 Ofițer: Acuma este rîndul nostru să pără…, să v-ajutăm să întronăm ordinea.
0:16 Iulian Vlad (cocoțat pe o blindată ușoară): Mă bucur din adîncul inimii că sînt între dumneavoastră. Niciodată, să știți, că n-ați fost părăsiți. Niciodată n-ați fost uitați. Și niciodată nu veți fi uitați, pentru tot ce ați făcut bun pentru această țară. (despăturește o hîrtie de pe care să citească) Sîntem astăzi onorați de prima vizită în unitatea noastră a domnului inginer Mihail Montană [corect Montanu], aici de față (aplauze, Mihail Montanu își ridică mîna, apoi pălăria, pentru a fi remarcat; strigăte „Trăiască România!”), membru al Consiliului Național al Frontului Salvării Naționale (aplauze, Montanu ridică amîndouă mîinile în sus). Este prezent tovarășul general colonel Ion Hortopan (aplauze; Hortopan salută cu mîna la caschetă), membru al Biroului Executiv al Consiliului de Conducere al Ministerului Apărării Naționale, comandantul trupelor de infanterie și tancuri (aplauze). Ardeleanu (colonelul Ardeleanu, șeful USLA, îmbrăcat civil, dă din mînă și spune ceva neînțelegibil)… (se schimbă unghiul de filmare, se pare că e un fragment care lipsește dar nu pare fragment lung căci ora arătată pe casetă rămîne 11:28) din viață a șefului statului major al unității, colonelul Trosca și a unui om tînăr și minunat, care a fost șeful serviciului, nu știu cum (glas din mulțime: doi), care la număr (glas: detașamentul), detașamentului special de intervenție antiteroristă, colonelul, maiorul, sau nu mai știu (bărbat din mulțime: căpitanul Cotuna), căpitanul Cotuna. Au murit în împrejurări tragice. Nu au tras împotriva nimănui nici un cartuș. Din păcate, moartea s-a produs într-un accident de nedorit. Nu este vina, bineînțeles, a lor, dar nici a celora care din greșeală au săvîrșit acest lucru regretabil.

Mai urmărește:
– alte înregistrări video din revoluția bucureșteană la pagina Revoluția din București.
– înregistrări din emisiunea TVR din perioada revoluției la pagina TVR în decembrie 1989.

Mai citește:
– Dan Turturică și Iulian Vlad, omul care a înfrînt „frontul pro-rus”
– Minciunile istoricului Cristian Troncotă. Declaraţia lui Iulian Vlad în procesul revoluţiei de la Timişoara
– Mă adresez generalului Vlad de la Securitate. Încă se mai poate salva onoarea trupelor şi ofiţerilor
– Declaraţii securiste despre revoluţia din Timişoara. “Informaţiile obţinute … nu au pus în evidenţă nici lideri şi nici amestecul vreunei puteri străine în producerea evenimentelor de la Timişoara. Raportarea acestor date … generalului I. Vlad a produs iritare şi chiar supărare” (Emil Macri)
– Caraşcă cu 2 ofiţeri de miliţie au plecat la Bucureşti să ducă nişte dosare generalului Vlad
– Trebuia să fie un dosar istoric, prin care să aducă sancţiuni capitale
– Generalul Aurel Rogojan și fostul șef al securității Iulian Vlad la Timișoara. Lansarea cărții „Factorul intern. România în spirala conspirațiilor” de Aurel Rogojan (video)
– Iulian Vlad, fostul şef al securităţii, îşi elogiază colegii şi informatorii (video)
– Tudor Postelnicu despre cadavrele incinerate, generalul Vlad și colonelul Filip Teodorescu
– În decembrie 1989 securiștii au fost înarmați ori au ținut armele în depozit?
– A murit Iulian Vlad, șeful securității ceaușiste
– Mădălin Hodor: În agenda de serviciu a generalului Ștefan Alexie sînt notate ordinele generalului Iulian Vlad. După ședința C.P.Ex. acesta a ordonat „Se lichidează radical!”… La Timișoara trebuie „să se facă liniște într-o oră”
– Manipulare dîmbovițeană: Iulian Vlad a fost eliberat prin hotărîre judecătorească
– CPRD cere anularea certificatelor de eroi-martiri pentru 4 securişti omorîţi în revoluţie
– Uslaşul Trosca şi alţi 4 rămîn fără titluri de revoluţionar. Necesitatea publicării dosarului generalului Militaru
– Terorist, erou martir. Un film de Cornel Mihalache
– Terorist, erou martir. O replică a domnului Mihalache şi răspunsul meu
– Cazul Trosca și implicarea lui Victor Stănculescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.