Televiziunea franceză La Cinq în decembrie 1989 despre România (video)

Pe vimeo am găsit o înregistrare despre care se spune că provine de la televiziunea franceză La Cinq, în care se relatează despre revoluția română. Cel care a încărcat (în 2012) înregistrarea pe vimeo are numele de utilizator vimeo „Revoutia Romana 1989”. Nu e precizată data exactă a emisiunii, dar se pomenește despre vizita lui Ceaușescu în Iran cu explicația „această dimineață”. Bănuiesc așadar că emisiunea e din 19 sau 20 decembrie 1989, Ceaușescu ajungînd în Iran în 18 decembrie pe la prînz și întorcîndu-se în 20 decembrie pe la ora 15 (linc).

Tălmăcire proprie (rog ajutor dacă sesizați greșeli la tălmăcire ori cuvinte care n-au fost deslușite bine; cu litere cursive între paranteze drepte am inserat comentarii ale mele):
0:00 Crainic TV Guillaume Durand (pe ecran apare „20.00”, probabil ora difuzării emisiunii): Mulțumesc mult, mi-a făcut plăcere. Bună seara. În această dimineață sînt lucruri grave, cu adevărat foarte grave, în România. Chiar și ministrul sovietic al afacerilor externe Eduard Șevardnadze, confirmă că represiunea de la sfîrșitul săptămînii [week-end, adică 16-17 decembrie 1989] din orașul Timișoara a fost sîngeroasă și în această dimineață focuri de armă au fost trase în această regiune a României [Radio Europa Liberă îl cita pe Șevardnadze spunînd că nu știe dacă la Timișoara au pierit oameni, dar își exprimă regretul (linc)]. Agenția TASS (neînțelegibil) multe amănunte dar ne lipsesc imagini care evocă tensiunea neobișnuită care există în capitala București în această seară. Pe străzi sînt văzuți ostași pe picior de război, milițieni care patrulează. Dacă nu putem da amănunte e pentru că avem puține imagini, singurul lucru sigur e că în acest week-end au fost sute de morți și (neînțelegibil) reconstituim faptele din aceste ultime ore.
0:43 Crainic TV Etienne Leenhardt (se arată imagini din Telejurnalul TVR): Aici sînt singurele imagini care au ieșit din România astăzi. La televiziune, crainica telejurnalului n-a spus nici un cuvînt despre evenimentele din Timișoara. (se schimbă cu imagini filmate la granița româno-ungară) Nimeni nu poate să arate ce s-a întîmplat duminică în cel de-al patrulea oraș al țării. Aceste imagini au fost filmate în această după-amiază la granița româno-ungară. Ele nu fav decît să arate faptul că țara a fost închisă și de întărirea pozițiilor armatei (apare scris că montajul imaginilor a fost făcut de Christophe Briand). Ce-i mai dur din nefericire nu e aici, căci nici o imagine n-a ieșit din Timișoara. Mărturiile sînt înspăimîntătoare. Nu trebuie să ne mai întrebăm dacă au fost 20 sau 100 de morți, mai degrabă au fost 400 sau 450. Această bulgăroaică care s-a întors în țară astăzi povestește că a văzut femei călcate de care blindate [Pe strada Pestalozzi din Timișoara, în 17 decembrie 1989 a fost o femeie – Rozalia Irma Popescu – ucisă prin călcare de un TAB]. Confratele nostru de la radioul ungar a primit zeci de mărturii.
1:31 Laszlo Liskai (prin telefon de la Budapesta): Armata a început să tragă asupra mulțimii pentru că (neînțelegibil). Adulții au început să fugă și copiii au început să scandeze „sînteți lași! sînteți lași! sînteți lași!”. Atunci un ofițer a dat ordin de a se trage asupra copiilor, puștanilor. Și sînt alte mărturii care au bulversat întreaga Ungarie, că au împuns cu baioneta o femeie însărcinată. Pentru că înaintea femeii însărcinate erau militarii care au fost obligați să pună baionetele pe puști. Ei au spus că puteți să trageți pentru că și dacă avem copii nu putem să le dăm de mîncare.
2:12 Etienne Leenhardt (imagini din Iran cu explicația „această dimineață”): Responsabilul de represiune e în Iran, în vizită oficială. Nicolae Ceaușescu a făcut să se închidă granițele cu toate țările care înconjoară România. Turiștii au fost respinși la aeroportul București. Doar o mică posibilă aluzie la situație, astăzi: „țara e stabilă și pe calea dezvoltării economice și sociale”, a spus el (imagini cu Ceaușescu). (imagini din Budapesta, cu manifestație de stradă) Înțelesul pe care Ceaușescu îl dă dezvoltării nu mai e împărtășit de nimeni. Manifestații au avut loc peste tot în lume. În Ungaria vecină, mai ales, unde populația nu încetează să ceară explicații asupra soartei rezervate preotului protestant molestat, apoi arestat săptămîna trecută și care, bine-înțeles fără voia sa, e la obîrșia revoltei din Timișoara.

Mai citește:
– Alte relatări ale mijloacelor de informare în masă străine despre revoluția română la pagina Mass-media străină în 1989.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.