CPRD cere prim-ministrei Viorica Dăncilă destituirea lui Sorin Vintilă Meșter de la conducerea SSRMLÎRC

Urmare a deciziei SSRMLÎRC nr. 129 din 13.08.2018 despre care am scris (linc), și prin care Secretariatul de Stat a respins 626 de cereri de atribuire a titlului de „luptător în revoluție cu rol determinant”, deși respectivele cereri fuseseră aprobate de CPRD, Comisia Parlamentară a Revoluționarilor a publicat un comunicat prin care cere primului ministru destituirea „persoanelor care se fac vinovate de emiterea acestei decizii”. Practic, e vorba de membrii comisiei de analizare a cererilor legate de atribuirea titlurilor conform legii 341/2004. Aceștia sînt, conform Ordinului nr. 66/05.06.2018 al secretarului de stat (linc): Sorin Vintilă Meșter (președinte al comisiei, secretar de stat), Alpar Beniamin Hamar (director de cabinet al secretarului de stat, rănit în 21 decembrie 1989 la Tîrgu Mureș), Romulus Vasile Cristea (fostul ziarist de la „România Liberă”), Laurențiu Andrei Mihăiasa, Ionuț Constantinescu, Monica Tudor, Dan Octavian Maranda.

Din comunicatul CPRD rezultă că domnii parlamentari consideră nejustificată pretenția SSRMLÎRC ca, după admiterea unei contestații, CPRD să înainteze documentele pe baza cărora s-a admis contestația. Contestațiile au fost admise pe baza au fost memoriilor şi declaraţiilor de martor aflate în dosar și a declaraţiilor verbale ale contestatarilor din cadrul audierilor.

Adică: SSRMLÎRC a respins niște cereri pe baza dosarului existent, iar CPRD, pe baza aceluiași dosar, la care se adaugă niște declarații verbale făcute de contestatari în fața comisiei, a admis contestațiile și cere atribuirea titlului.

Redau comunicatul CPRD, apărut pe saitul Camerei Deputaților (linc):

Comunicat
04.09.2018
CPRD 1989 solicită Prim‐ministrului României, doamna Viorica Dăncilă, verificarea modului de adoptare a Deciziei nr. 129/13.08.2018 a Secretariatului de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat în România în Perioada 1945 – 1989, respectiv demiterea persoanelor care se fac vinovate de emiterea acestei decizii.
La data de 04.09.2016 Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 a dezbătut Decizia nr. 129 / 13.08.2018 a Secretariatului de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat în România în Perioada în Perioada 1945 – 1989, publicată pe pagina de internet a Secretariatului de stat la data de 31 august 2018.
Prin această Decizie, Secretariatul de Stat a respins în bloc cele 626 contestaţii admise de către CPRD 1989 în perioada 29.09.2015 ‐ 26.03.2018.
În cadrul şedinţei, preşedintele CPRD 1989 a arătat faptul că admiterea acestor contestaţii, precum şi avizul Comisiei parlamentare pentru acordarea titlului de Luptător cu Rol Determinant au fost comunicate oficial Secretariatului de Stat, prin adresele nr. 2283/03.11.2016, nr. 342/15.11.2016, nr. 120/15.01.2018 respectiv nr. 776/27.03.2018.
De asemenea, prin adresa nr. 1196/06.06.2018, CPRD 1989 a comunicat în mod expres procedura de analiză şi soluţionare a contestaţiilor, CPRD 1989 arătând, în mod explicit, faptul că documentele care au stat la baza hotărârilor de admitere a contestaţiilor au fost memoriile şi declaraţiile de martor aflate în dosar, respectiv declaraţiile verbale ale contestatarilor din cadrul audierilor.
Prezent la şedinţă, domnul Secretar de stat Meşter Sorin Vintilă a motivat respingerea celor 626 contestaţii din culpa Comisiei Parlamentare a Revoluţionarilor din Decembrie 1989, care nu ar fi motivat hotărârile de admitere, respectiv nu a transmis documente doveditoare pentru contestaţiile admise. Membrii CPRD 1989 prezenţi la şedinţă au considerat că atitudinea domnului Secretar de stat Meşter Sorin Vintilă reprezintă o nesocotire a drepturilor celor 626 persoane, respectiv nesocotirea statutului deputaţilor şi senatorilor membri ai CPRD 1989.
Solicitarea din partea Secretariatului de stat de înscrisuri, probe suplimentare, respectiv o motivare a votului exprimat în soluţionarea contestaţiilor reprezintă, în opinia unanimă a membrilor CPRD 1989, o solicitare care excede cadrul legal.
Pentru aceste considerente, membrii CPRD 1989, cu unanimitate de voturi, au hotărât emiterea unei solicitări adresate Prim‐ministrului României, doamna Viorica Dăncilă, de verificare a modului de adoptare a Deciziei nr. 129/13.08.2018 a Secretariatului de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat în România în Perioada în Perioada 1945 – 1989, respectiv demiterea persoanelor care se fac vinovate de emiterea acestei decizii.
Membrii CPRD 1989 au hotărât suspendarea soluţionării contestaţiilor atât timp cât conducerea Secretariatului de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat în România în Perioada în Perioada 1945 – 1989, solicită CPRD 1989 motivări şi documente care exced cadrul legal de soluţionare a contestaţiilor. Respingerea tuturor contestaţiilor admise de către CPRD 1989 reprezintă în fapt o anulare a activităţii şi atribuţiilor Comisiei Parlamentare a Revoluţionarilor din Decembrie 1989.
Preşedinte – Deputat Cristian George SEFER
Vicepreşedinte – Deputat Adrian PAU
Secretar – Deputat Dumitru LUPESCU

Amintesc componența CPRD care, în unanimitate, a adoptat această cerere către primul ministru:
1. Preşedinte Sefer Cristian-George deputat PMP Călărași
2. Vicepreşedinte Pau Radu – Adrian deputat PSD Timiș
3. Secretari Lupescu Dumitru deputat USR Dîmbovița
4. Membri Caracota Iancu senator PNL Dîmbovița
5. Diaconu Adrian-Nicolae senator PSD Timiș
6. Firczak Iulius Marian deputat minoritatea ruteană
7. Ilea Vasile senator PSD Cluj
8. Rădulescu Cătălin-Marian deputat PSD Argeș
9. Roman Florin-Claudiu deputat PNL Alba
10. Ruse Mihai senator ALDE Brăila
11. Smarandache Miron Alexandru senator PSD Bacău

Mai citește:
SSRMLÎRC respinge 626 de cereri de „luptători cu rol determinant” care fuseseră acceptate de CPRD. Lista acestora
CPRD vrea să ofere certificat de revoluționar lui Costel Socol, învinuit de omor în decembrie 1989, după ce în 2010 îi retrăsese avizul
CPRD se plînge de sabotaj din partea SSPR
CPRD şi SSPR se încaieră public. Raymond Luca pretinde că există „multe mii de dosare neverificate încă de SSPR”
Deputatul Cătălin Marian Rădulescu și întrebările legate de faptele sale din revoluție
SSPR sfidează Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor?
Senatorul liberal Raymond Luca cere demiterea secretarului de stat Sorin Vintilă Meşter. Răspunsul acestuia

Un gând despre „CPRD cere prim-ministrei Viorica Dăncilă destituirea lui Sorin Vintilă Meșter de la conducerea SSRMLÎRC

  1. Se tot vorbeste ca SSRML a respins un numar de Rev, cerand Rol Determinant DE CE ?, -Cand un Rev, cere un Drept care i se cuvine, de ce il Resping cei din Comisii ? ,de ce nu se ia Dosarele – Determinantilor, sa le Verifice DACA SUNT CU ADEVARAT determinantii,?, sa vedem si noi ca sunt uni Respinsi . Daca Comisia ar fi Verificat si respins Determinantii atunci ar fi fost Majoritatea de Acord , Dar, se vorbeste numai de cei care cer un drept ,de ce ? eu pe aceste saituri nu am citit despre un conflict intre cei care si-au luat Rolul-Determinant si Comisii, Comisile vorbesc numai de Remarcati de ce ?,Totodata si ii resping , asa se vrea ?, nu au curajul sa faca Verificari dosarelor Determinantilor, deoarece sunt multi care fac parte din randul Politicului iar celor care sint in Comisii au o mare Teama ca vor fi Schimbati ,nici o Comisie nu sa referit la Remarcati ei sunt uitati ,Da >>Revolutionari sunt numai cei care au Rol-Determinant ? Remarcati sunt >>> sau de noi au nevoie numai cand sunt Alergeri ? Ce parere aveti Domnilor Revolutionari ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.