Viorica Dăncilă îl destituie pe Sorin Meșter de la conducerea SSRMLÎRC. Octav Bjoza preia conducerea secretariatului de stat

În Monitorul Oficial nr. 808 din 20 septembrie 2018 a apărut decizia primei ministre Viorica Dăncilă prin care domnul Sorin Vintilă Meșter e destituit de la conducerea SSRMLÎRC. Subsecretarul de stat Octav Bjoza, de la asociația foștilor deținuți politici, preia conducerea secretariatului de stat, însă fără să fie ridicat oficial în funcția de secretar de stat. Domnul Bjoza a mai fost în această situație, de a conduce SSRMLÎRC, după reținerea fostului secretar de stat Adrian Sanda.

Hotărîrea doamnei Dăncilă vine în urma cererii Comisiei parlamentare a revoluționarilor de destituire a domnului Meșter (linc), cerere care a fost pricinuită de refuzul SSRMLÎRC de a elibera certificate de luptători în revoluție cu rol determinant pentru un număr de 622 persoane (au fost 626 inițial, dar SSRMLÎRC a corectat situația a 4 persoane care primiseră deja certificatul). Persoanele respective depuseseră cerere pentru respectivul titlu (care, amintesc, dă dreptul la o indemnizație lunară de care nu mai beneficiază cei rămași cu vechiul titlu de revoluționar „remarcat prin fapte deosebite”), fuseseră respinse de SSRMLÎRC, făcuseră contestație, CPRD le admisese contestația, dar SSRMLÎRC a refuzat să le elibereze certificatul deoarece CPRD nu a trimis secretariatului de stat documente care să arate că respectivele persoane se încadrează în prevederile legale. Subiectul respectiv a fost deja tratat pe acest blog (linc).

Pe lîngă cazul acestor 622 de persoane, SSRMLÎRC a luat alte două hotărîri, prin care a exclus orașele Piatra Neamț și Suceava din rîndul localităților în care au existat persoane ucise, rănite sau reținute în revoluție înainte de fuga dictatorului. Asta înseamnă că, în conformitate cu OUG 95/2014, revoluționarii care au acționat în aceste două orașe nu pot primi rîvnitul titlu de „determinant”. Fostul secretar de stat Adrian Sanda e acum inculpat într-un proces penal unde, printre altele, e acuzat de „abuz în serviciu” anume pentru că dăduse deciziile prin care Piatra Neamț și Suceava au fost declarate ca localități cu victime în revoluție înainte de fuga dictatorului și eliberase certificate de „determinant” revoluționarilor de acolo.

Ulterior, Secretariatul de Stat condus de domnul Meșter a luat măsura respingerii a 5 cereri pentru titlul de „determinant” depuse de revoluționari din Suceava (linc) și a 32 de cereri depuse de revoluționari din Piatra Neamț (linc).

Este de așteptat ca majoritatea acestor soluții de respingere a cererilor să fie contestate în instanță, dar acum, cînd persoana care le-a emis – Sorin Vintilă Meșter – nu mai conduce secretariatul de stat, probabil că apărarea pe care SSRMLÎRC o va face în instanță va fi mai mult formală.

Sorin Vintilă Meșter a mai fost secretar de stat la SSRMLÎRC și în 2012, cînd a fost destituit de către Victor Ponta (linc). Pe facebook în 16 septembrie, bănuind probabil că va urma destituirea sa, domnul Meșter a scris următorul mesaj (am adăugat diacritice):

Istoria se repetă. Așa cum s-a întîmplat și în 2012, totul a început, oficial, cu o scrisoare adresată Premierului, în care președintele CPRD cerea demiterea mea. Există o deosebire, Raymond Luca, față de Cristian Sefer, avea clasă.
Și atunci și acum, programul meu la SSPR și acum la SSRML, viza aceeași curățenie și ordine, aceeași intenție de a scoate la lumină fărădelegile petrecute în cei aproape 30 de ani de la revolutie, care care ne-au îndepărtat de nobilele idealuri de atunci, împingîndu-ne către periferia unei societăți pentru care revoluția și revoluționarii, au conotații negative. În 2012 aproape 6 luni, acum, aproape 1 an de zile, în care deciziile luate, au lezat interesele fabricii de certificate și a întregii încrengături dintre aceasta și anumiți funcționari ai secretariatului de stat, care au contribuit an de an la creșterea numărului de posesori de certificate purtătoare de drepturi, unele dintre acestea (mulți ar spune majoritatea dintre acestea!) obținute prin mijloace dubitabile. O parte dintre acestea, le-am instrumentat sub aspect probator și le-am trimis la parchet, în baza articolului 49 al HG 1412/2004, modificată și completată prin HG 99/2015. Altele sînt în curs de documentare, cu aceeași destinație. Și în 2012 și acum, lezații sînt membrii notorii ai fabricii, eternii președinți de asociații, capii relelor, artizanii măgăriilor de pînă acum, ramași nepedepsiți de lege, unii dintre ei cu condamnări penale în curs de executare, chiar dacă sentințele nu i-au condamnat pe toți la executarea pedepselor prin privare de libertate! Evident, nu acuz toți președinții de forme asociative de revoluționari, unii fiind persoane absolut decente și corecte, chiar dacă avem păreri divergente, ci doar pe aceia pe care îi știți cu toții, sigur, dacă nu sînteți (unii) orbi sau ipocriți.
La fel de evident mi se pare și că numărul mare de posesori dubitabili de certificate, nu ar fi fost posibil fără ajutorul nemijlocit al membrilor CPRD, care începînd cu 2004, au contribuit generos la aceasta, în mod nemijlocit și la adăpostul imunității parlamentare. Toți aceștia, membrii ai fabricii, lideri ai PSD și membrii CPRD, și-au dat mîinile și după o scurtă chibzuință, au considerat că unica soluție pentru oprirea demersurilor menite să aducă transparența totală și restabilirea adevărului istoric asupra celor ce au participat în mod real la revoluția din decembrie 1989, îndepărtarea cu consecințele legale și recuperarea prejudiciului creat bugetului de stat, este demiterea lui Meșter și a cabinetului său. Nimic nou sub soare, ne așteptam la asta încă mai demult, dar poate abia acum au sens cele scrise și asumate de mine și de Beni Hamar [șeful de cabinet al domnului Meșter, rănit în 21 decembrie 1989 la Tîrgu Mureș], cînd am decis să facem, pînă la un moment dat, lucrurile în mod discret. Măsura demiterii îmi certifică că am avut dreptate. Sînt convins că mulți nu veți înțelege nici acum semnificația demersurilor noastre din acest ultim an. Rezultatele muncii noastre însă, sînt certe, palpabile, scrise și ușor de probat, fiind atestate de autoritățile de prim rang, care ne-au controlat în această perioadă, așa cum niciun secretar de stat, penal sau nepenal, nu a fost. Ce va urma, vom constata cu toții, indiferent în ce tabără ne vom situa. În 2012, după eliberarea din funcție, mi s-a înscenat dosarul școlii de vară [În 2012, SSPR a plătit Universității Bioterra, printr-un protocol, 54000 lei pentru organizarea unei școli de vară unde tinerilor de vîrstă școlară să li se vorbească despre revoluția din 1989 (linc). Domnul Meșter a fost acuzat că ar fi cheltuit nelegal acești bani din bugetul SSPR, dar se pare că în urma procesului acuzațiile au fost anulate]. Pe care l-am cîștigat în instanță, fără drept de apel. Sînt curios ce-mi va înscena fabrica+PSD+CPRD, de astăzi încolo!
Despre munca noastră, despre ce am făcut la conducerea SSRML, în altă postare, probabil post-factum, adică după decizia de demitere.

Mai citește:
Sorin Vintilă Meşter, noul secretar de stat pentru revoluţionari (prima numire, în 2012)
Secretarul de stat Sorin Vintilă Meşter cere întreruperea executării pedepsei lui Emilian Cutean şi ajutorul acestuia pentru „o amplă acţiune de verificare a dosarelor în baza cărora au fost preschimbate certificatele de revoluţionar”
Senatorul liberal Raymond Luca cere demiterea secretarului de stat Sorin Vintilă Meşter. Răspunsul acestuia
Sorin Vintilă Meşter: „Odinioară în politică mai existau bărbaţi, astăzi esti pasat de la şefe de cabinet la liftiere” (prima destituire a domnului Meșter, din 2012)
Sorin Vintilă Meșter, numit (din nou) secretar de stat
SSRMLÎRC respinge 626 de cereri de „luptători cu rol determinant” care fuseseră acceptate de CPRD. Lista acestora
CPRD cere prim-ministrei Viorica Dăncilă destituirea lui Sorin Vintilă Meșter de la conducerea SSRMLÎRC
SSRMLÎRC anulează deciziile prin care acceptase orașele Piatra Neamț și Suceava printre localitățile în care au existat victime la revoluție înainte de fuga dictatorului

3 gânduri despre „Viorica Dăncilă îl destituie pe Sorin Meșter de la conducerea SSRMLÎRC. Octav Bjoza preia conducerea secretariatului de stat

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.