Președinte de secție de votare la referendum

Fiindcă am fost și în trecut președinte de secție de votare, sînt în baza de date a Autorității Electorale în calitate de „expert electoral” și am fost desemnat și acum președinte de secție de votare, pentru referendumul din 6-7 octombrie.

Conform tradiției, voi anunța pe acest blog rezultatele de la secția mea.

Diferența față de alte alegeri e că referendumul se va desfășura în 2 zile. Mi se pare o prostie hotărîrea asta, care nu crează decît probleme. Cine vrea cu adevărat să voteze are timp destul într-o zi, mai ales că cei care nu sînt în localitatea de domiciliu au dreptul să voteze pe listele speciale în oricare altă secție de votare. Cozi la votare nu ar fi fost nici dacă votul era într-o singură zi, fiindcă votul va merge repede. Fiind doar o singură pagină pe buletinul de vot cu doar 2 variante de răspuns, alegătorii nu vor avea motive să stea prea mult pe gînduri în cabina de vot. Nu cred că sînt mai mult de 1% cei care chiar vor să voteze dar le-ar fi fost imposibil să o facă dacă referendumul era programat într-o singură zi. Programul de vot de 2 zile crează doar costuri suplimentare, deschide posibilități de fraudare și oferă prilej de contestare a corectitudinii referendumului, lucru de care nu cred că societatea românească avea nevoie.

Nu cred că se va frauda, fiindcă miza referendumului e mică, dar posibilități există cu acest program de 2 zile. Cu votul într-o singură zi, întreg procesul electoral e permanent supravegheat de comisia de votare, formată din membri de la diferite partide care în general nu se cunosc dinainte între ei, deci posibilitatea să se fraudeze e mică. În situația actuală cu referendum întins pe 2 zile, numai în timpul zilei membrii secției de votare supraveghează ce se întîmplă și se pot verifica reciproc. În timpul nopții secția de votare, cu toate materialele (buletine de vot folosite și nefolosite, ștampile, liste de alegători) rămîne în paza jandarmilor. Teoretic, cine este înțeles cu jandarmii poate intra noaptea în secție și falsifica voturi. Are și listele de alegători la dispoziție, deci poate iscăli acolo în fals pentru alegători care nu s-au prezentat. Conform instructajului care s-a făcut azi la Prefectură, pe timpul nopții secția se sigilează. Dar sigiliile sînt niște benzi de hîrtie lesne de îndepărtat, cu ștampila secției de votare. Iar ștampila aia trebuie să rămînă în secție pe timpul nopții. Așadar, un ipotetic fraudator, pătruns în secție cu complicitatea jandarmilor, are la dispoziție și ștampila pentru a confecționa sigilii noi în locul celor pe care le-ar rupe.

Nu cred că se pregătește vreo fraudare, dar e o problemă de principiu aici: corectitudinea alegerilor nu poate fi încredințată jandarmilor, care sînt angajați ai guvernului. Tocmai de aia legile electorale prevăd constituirea ad-hoc de secții de votare cu președinți independenți și reprezentanți de la partide diferite. Pentru binele democrației românești și încrederea poporului în procesul democratic nădăjduiesc că, măcar în viitor, se va renunța la sistemul de votări întinse pe 2 zile, inaugurat de guvernul Adrian Năstase în 2003 (referendumul pentru schimbarea Constituției).

Din pricina programului de 2 zile al referendumului, numai în Timiș cam 150 de președinți de secții de votare și-au dat demisia (linc). Asta e aproape un sfert dintre secțiile de votare existente. S-au găsit înlocuitori pentru ei, mai ales că la alegerile astea nu există funcția de locțiitori de președinți de secții de votare, deci destui „experți electorali” rămăseseră pe dinafară. Birourile secțiilor de votare vor fi constituite din maxim 7 membri – președinte și 6 reprezentanți ai partidelor, dar dacă partidele nu trimit reprezentanți atunci pot fi mai puțini. Cum s-a explicat la instructajul de la Prefectură, teoretic poate exista birou al secției de votare constituit dintr-o singură persoană – președintele – dar s-au dat asigurări că nu vor fi asemenea cazuri în Timișoara.

Remarc și procedurile diferite la referendum față de alegerile obișnuite. De pildă, nu va mai exista un IT-ist care să verifice CNP-urile celor care votează pe listele speciale (în afara localității de domiciliu), nu există locțiitor al președintelui de secție (pot apărea probleme dacă acesta pățește ceva). Cred că ar fi de folos o unificare a procedurilor – avem lege a alegerilor parlamentare, a alegerilor locale, a referendumurilor și a alegerilor pentru Parlamentul European, fiecare cu procedurile ei. O singură lege cu proceduri unificate ar fi mai bună, chiar dacă ar trebui să prevadă mici diferențe (de pildă, la referendum votează doar cetățenii români, la europarlamentare pot vota și cetățeni din alte țări ale UE).

2 gânduri despre „Președinte de secție de votare la referendum

 1. Mă surprinde, domnule Mioc, că doriți să participați la mascarada asta cu Referendumul prostovăniei habotnice. Spuneți că miza e mică! Păi nu e mică deloc. Dacă se adună cele 6 milioane de voturi,reprezintă un succes al PSD, cu consecințele (dezastruoase) respective. Mă miră că nu v-ați dat seama. Eu mi-aș da demisia cum au făcut-o circa 4000 președinți de secții de votare până acum. Doar dacă nu sunteți cumva pesedist, ca prietenul meu Tudorin Burlacu!

  1. Inițiativa referendumului nu a venit de la PSD ci a aparținut societății civile, care a strîns semnături, și existînd numărul de semnături necesar parlamentul a aprobat referendumul. Nu doar parlamentarii PSD ci și de la alte partide au votat pentru acest referendum. Au fost 107 voturi pentru, 7 abțineri și numai 13 contra (toate de la USR).
   https://romanialibera.ro/politica/referendumul-pentru-familie-cum-vor-vota-politicienii-751530
   Ideea că referendumul e PSD-ist mi se pare propagandă neîntemeiată.
   Nu văd nimic rău în ideea ca poporul să-și exprime părerea prin referendum. Din contră, aș vrea ca asemenea referendumuri să fie mai dese și să se țină seama de voința poporului (nu cum s-a făcut cu referendumul pentru 300 de parlamentari).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.