Klaus Iohannis numește 6 noi membri în conducerea Institutului Revoluției Române

Actualizare 13 octombrie 2018: Informații mai exacte despre Nicoleta Lorena Giurcanu (obținute prin verificări suplimentare și de pe facebook).

Vineri 12 octombrie, președintele Klaus Iohannis a iscălit un decret prin care a numit 6 noi membri în Colegiul Național al Institutului Revoluției Române. Anunțul a fost făcut pe saitul Președinției (linc).

Cei numiți sînt:
– Ion Leonida Horia Caramitru;
– Radu Filipescu;
– Nicoleta-Lorena Giurcanu (Matei);
– Teodor Doru Mărieş;
– Florian Răzvan-Mihalcea;
– Dan Voinea.

Ion Caramitru, actor, este unul dintre cei care în 22 decembrie 1989 a ocupat Televiziunea Română, și a deschis emisiunea televizată în care s-a anunțat fuga lui Ceaușescu. Este de obîrșie aromână, a fost ministru al culturii în guvernul CDR. Face parte din comisia Uniunii Teatrale din România care stabilește care dintre oamenii de teatru să primească indemnizația de merit stabilită de legea nr. 118/2002 (linc), indemnizație care conform legii ar trebui să fie de 3 salarii minime brute, neimpozabile (adică ar trebui să fie de 5700 lei lunar), dar prin art. 12 alin. 1 din OUG 90/2017 (linc), în 2018 acestea se plătesc conform salariului din 2017, cu o compensație pentru creșterea CASS.

Radu Filipescu este cunoscut că a împărțit manifeste anticeaușiste în perioada anterioară revoluției, motiv pentru care a fost arestat și osîndit pentru „propagandă împotriva orînduirii socialiste”. A stat 3 ani în închisoare (1983-1986), apoi în 1987 a mai fost ținut închis 10 zile, fără condamnare. Într-un interviu din ziarul „Adevărul” (linc) a povestit că a participat la revoluție „după ce s-a spart mitingul de la Piața Universității, cînd am scăpat de la servici”. După revoluție a înființat Grupul pentru Dialog Social și Asociația Revoluționarilor Fără Privilegii.

Despre Nicoleta Lorena Giurcanu nu cunosc nimic. Pe Digi24 se afirmă (linc) că avea 14 ani la revoluție, a ieșit în stradă, a fost arestată și bătută iar apoi trimisă la o casă de corecție. Numele ei apare pe lista celor cu titlul de luptător reținut în revoluție (linc) și în dosarele parchetului (linc) cu numele de dinainte de căsătorie Matei. Există un Vasile Giurcanu ucis în noaptea de 23/24 decembrie 1989 în zona Ministerului Apărării Naționale (linc), fiind împușcat cînd se afla într-un autoturism, dar cred că este numai o coincidență de nume, fiindcă pe lista urmașilor de eroi-martiri ai revoluției din Monitorul Oficial (linc) apar doar Giurcanu Anișoara Maria ca soție și Giurcanu Cătălin ca fiu al acestui erou martir. Nicoleta Lorena Giurcanu este soția lui Cătălin Giurcanu, fiul eroului martir Vasile Giurcanu.

Teodor Doru Mărieș este președintele asociației „21 Decembrie” din București. Pe acest blog am publicat multe articole despre el (faceți căutare cu „Teodor Mărieș” și cu „Doru Mărieș”).

Florian Răzvan Mihalcea este președintele Societății „Timișoara”, cea care a inițiat Proclamația de la Timișoara din martie 1990. Pe digi24 e prezentat (linc) ca „unul din inițiatorii Proclamației de la Timișoara”. Liana Șerban, soția răposatului George Șerban, spunea într-un interviu din „Cotidianul” (linc) că redactarea Proclamației a aparținut în exclusivitate soțului ei, iar la ședința Societății Timișoara doar s-a adoptat textul propus de George Șerban, existînd doar o schimbare a unei conjuncții, la propunerea lui Vasile Popovici. În 2011, fostul secretar de stat George Costin (ulterior condamnat penal – linc), a propus ca lui Florian Mihalcea să i se atribuie certificat de revoluționar (linc). Din cîte mi-a scris atunci domnul Mihalcea, demersul s-a făcut fără știrea sa, dînsul necerînd niciodată un asemenea certificat.

Dan Voinea este procuror militar care a cercetat dosarele revoluției. Este și procurorul din procesul soților Ceaușescu. Pe acest blog am publicat o listă cu 31 de dosare ale revoluției instrumentate sub conducerea lui Dan Voinea (linc).

Institutul Revoluției Române îl are președinte pe Ion Iliescu și a fost înființat prin legea nr. 556/2004. Conform acestei legi, membrii Colegiului Național al institutului sînt numiți de președintele României, și nu există procedură de revocare. Pînă în prezent în conducerea institutului erau doar membri numiți de Ion Iliescu în 2004, la înființare. Acum este pentru prima oară cînd altcineva decît Ion Iliescu numește membri în Colegiul Național. Membrii numiți de Iohannis îi înlocuiesc pe foștii membri ai Colegiului Național răposați între timp, și anume: Sergiu Chiriacescu (Brașov), Iosif Dan (București), Lorin Fortuna (Timișoara), Sergiu Nicolaescu (București), Doru Țigău (Iași), cît și pe Claudiu Iordache (Timișoara), fostul director al institutului, care a demisionat. Directorul actual al institutului este Gelu Voican Voiculescu. Mai fac parte din Colegiul Național al institutului: Petrică Balint, Emilian Vasile Cutean (fost parlamentar PSD și secretar de stat la SSPR), Emil (Cico) Dumitrescu, Cazimir Ionescu (membru și în conducerea CNSAS), Eugenia Iorga, Mihail Ispas, Dumitru Mazilu, Alexandru Mironov, Gheorghe Pastor, Romeo Raicu, Petre Roman (fost prim-ministru), Adrian Sanda (fost secretar de stat la SSRMLÎRC), Ioan Savu, Răzvan Theodorescu (fostul director al TVR), Dan Toader, Dorel Vișan, Emil Vlădesan, Valentin Voicilă. Pe acest sait am publicat mai multe articole grupate în categoria „Institutul Revoluției” (linc).

Mai citește:
– Institutul Revoluţiei Române – semne de întrebare (discuţii din 2005 pe forumul revoluţiei)
– Mieii blînzi ai istoriografiei românești (articol al meu din 2005, scurt timp de la înființarea IRRD)
– Clio 1989 – revistă de nivel academic? (recenzie la revista ştiinţifică a IRR)
– Ion Iliescu, un Sorin Ovidiu Vîntu al revoluţiei române
– Fonfleu de presă: Intenția PDL de a desființa Institutul Revoluției
– Aşa-zisul plan de desfiinţare a Institutului Revoluţiei Române: Eu am avut dreptate, presa bucureşteană a greşit
– Claudiu Iordache, înlocuit cu Gelu Voican Voiculescu la conducerea Institutului Revoluției
– Intrarea TVRL în emisie. Dumnezeu şi-a întors faţa către români. Dictatorul a fugit!
– Ion Caramitru la CC (1): Sînt oameni trimişi de noi. Opriţi focul! Toţi civilii să vină cu armele înapoi, se crează debandadă!
– Ion Caramitru la CC (2): Nu vă jucaţi cu armele. Bărbat: În strada Nuferilor situaţia este critică. cîteva blindate să se deplaseze pînă acolo
– Ion Caramitru la CC (3): Să avem grijă de palat, în el e muzeul de artă
– Ion Caramitru: Înainte de a da cuvîntul reprezentanţilor miliţiei şi securităţii, să prezentăm noua ediţie a ziarului „Scînteii”
– Ziarul „Adevărul” îl ponegrește pe Ion Caramitru
– Radu Filipescu: Nu ştim ce-i cu pastorul Laszlo Tokes. TVR 22 decembrie 1989 (video)
– Emisiune despre revoluţionari la România TV (video) (cu Radu Filipescu)
– Activitatea procurorului Dan Voinea în dosarele revoluţiei
– Consiliul Superior al Magistraturii respinge reactivarea procurorului Dan Voinea
– Întîlnire la Cotroceni între reprezentanţii asociaţiei „21 Decembrie” (însoţiţi de Dan Voinea), Băsescu şi reprezentanţii Parchetului General şi ai Consiliului Superior al Magistraturii
– Teodor Mărieş în dialog cu Angela Băcescu (iunie 1991)
– Europa: cu Doru Teodor Mărieş! Adevărul despre decembrie 1989 e greu… (pe saitul domnului Richard Andrew Hall)
– Discuţii la CPRD despre impostori, şedinţa Colegiului Revoluţionarilor, Teodor Mărieş, procesul SSPR cu preşedinţia şi „activitatea criminală” a lui Marin Oană
– Teodor Mărieş semnează un protocol cu PDL. Raymond Luca se opune oricăror schimbări în legea 341/2004
– Cuvîntarea lui Teodor Mărieş la congresul BNR din Bucureşti, 3 septembrie 2011 (video)
– Teodor Mărieş, reales preşedinte al asociaţiei „21 Decembrie”
– Mărieş: Munca lui Raymond Luca şi a lui Adrian Viorel Nicolaescu într-un an o depăşeşte pe a celorlalţi în cinci ani (video)
– Mărieş: „Avem echipă, avem valoare” (video)
– Mărieş: Dictatura Iliescu din SSPR a picat. Aici a fost un perpetuu focar penal. Trebuie să plece din rîndul revoluţionarilor cel puţin 5000 (video)
– O dezvăluire dubioasă: Pretinsa anulare a condamnării la moarte a soţilor Ceauşescu. Explicaţii pe care asociaţia „21 Decembrie” le datorează
– Teodor Mărieş, găsind explicaţii pentru ce realitatea nu coincide cu hîrtiile sale (video)
– Teodor Mărieş refuză să divulge sursa de la care a aflat de decretul despre comutarea pedepsei soţilor Ceauşescu
– Ce a făcut Mărieş la revoluţie?
– Calomniază, calomniază, că tot rămîne ceva sau bîrfele care circulă despre Teodor Mărieş
– Teodor Mărieş îi cere 1 milion de ruble despăgubire lui Ion Iliescu
– Teodor Mărieş îl acuză pe generalul Petre Teacă pentru moartea jurnalistului belgian Danny Huwe (video)
– Mărieş: Cînd echipa lui Voinea a predat dosarul mineriada, au plîns acei copii după munca lor (video)
– Mărieş: Am căzut de acord cu parchetul să ne dea opisurile dosarului revoluţiei şi azi primim răspuns “nu se poate” (video)
– Mărieş: Mă interesează decizia CEDO. Nu mă interesează nici un cod din România! (video)
– Voinea: Polonezii au trimis în judecată peste o sută de procurori şi jdecători care au făcut arestări ilegale în vremea lui Jaruzelsky (video)
– Voinea: În Braşov, doar 4 victime au rămas nerezolvate. Procentul de identificare al autorilor la victimele de la revoluţie este de 80% (video)
– Voinea: Nu 800 au fost identificaţi ca autori ai crimelor. Cel care a condus operaţiunile militare în Bucureşti şi în ţară este unul singur, nu sînt 800 (video)
– Voinea: Am făcut rezoluţia care a întrerupt cursul prescripţiei. S-a reluat ancheta în dosarele deja arhivate, soluţionate (video)
– Mărieş: Băsescu să spună cine e de vină. Cel care a instrumentat pînă acum dosarul sau ceu care vor să le ardă? (video)
– Mărieş: Nu mă interesează soluţia pe care Curtea Europeană trebuie s-o dea. Nu mă interesează banii. Ne interesează istoria României aflată în aceste documente (video)
– CEDO condamnă statul român pentru tărăgănarea dosarelor revoluţiei şi pentru încălcarea vieţii private a domnului Mărieş
– Dorin Tudoran şi Liviu Antonesei şi-au dat demisia din calitatea de membri de onoare ai asociaţiei 21 Decembrie
– Cererile de comisii rogatorii pentru ziariştii străini ucişi la revoluţie s-au blocat la secţia de relaţii internaţionale a parchetului
– Armata şi-a falsificat jurnalele de luptă. Vorbesc de “clanul Ceauşescu” încă din 18
– Sediul Comitetului Central trebuia evacuat pentru că îi deranjam acolo. Acesta e motivul pentru care s-a deschis focul. Există indicii că unul dintre cei care au tras în sediul CC se numeşte Iosif Dan (video)
– Teodor Mărieş, probabil candidat la Timişoara pentru alegerile parlamentare din decembrie 2012

2 gânduri despre „Klaus Iohannis numește 6 noi membri în conducerea Institutului Revoluției Române

  1. Majoritatea dintre aceia care se denumesc „revoluţionari” şi, au ieşit pe „firmament”, sub o formă sau alta, au avut tangenţă, la o minimă cercetare, cu „organele” din fosta Miliţie şi/sau Securitate şi, s-au dat pe „brazdă” după Decembrie 1989 spre propriul beneficiu – pecuniar şi/sau de statut social în noul sistem socio-politic! De aceea, azi mâine, se împlinesc 30 de ani şi, înafară de distrugerea economică a României Socialiste şi sărăcirea lucie a marei majorităţi a cetăţenilor nu s-a realizat nimic benefic! Ba, da! S-a realizat o RESTAURAŢIE de cea mai proastă calitate, prin legile retrocedărilor şi, apariţia unei minorităţi de milionari în valută forte, aflaţi la cârma politicului şi a mediului de afaceri de cea mai proastă calitate umană şi, în majoritate, de un nivel intelectual sub normele unei normalităţi de civilizaţie! Nici cu „noile” numiri, nu se va întâmpla nimic în favoarea Adevărului, fiindcă nu are nimeni nici un interes în acest sens! S-ar putea să nu am dreptate, dar… mă îndoiesc, cinstit! Dan Alexandru Crişan, român neaoş şi fost luptător cu „Certificat” şi „Brevet” în Revoluţia Română din 21-25 Decembrie 1989 şi, care nu am abţinut nici cel mai mic beneficiu din această CALITATE. PS Brevet şi Certificat valabil până în data de 12 iulie 2004, odată cu apariţia după 15 ani a Legii nr. 341 renunţând de bună voie la această CALITATE, considerând legea specificată puţin înainte, ca fiind o jignire adusă condiţiei de luptător!

    • Nu știu despre ce distrugere economică a României Socialiste vorbiți. Sărăcie lucie era atunci, nu acum. Dacă dv. trăiți prost, cel mai probabil sînteți singurul vinovat.
      Eu în jurul meu nu văd nici o distrugere economică. La Timișoara s-a construit și se construiește mult, orașul s-a unit cu satele din jur prin cartiere făcute după revoluție. Cum spun timișorenii: „Ceaușescu n-ar fi fost capabil nici să zugrăvească cît s-a construit după el!” https://youtu.be/EID9neDYZv4

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.