Decretul de instituire a stării de necesitate, citit la TVR în 22 decembrie 1989: Se interzice circulația în grupuri mai mari de 5 persoane, precum și după ora 23 (video)

TVR a pus pe youtube fragmentul din emisiunea sa din 22 decembrie 1989 în care George Marinescu anunță instituirea stării de necesitate. După aceea vorbește și despre moartea ministrului apărării naționale, Vasile Milea. Redau acest fragment și pentru cititorii mei.

Transcriere înregistrare:
0:00 George Marinescu: Decret prezidențial cu privire la instituirea stării de necesitate pe întreg teritoriul țării. Avînd în vedere încălcarea gravă a ordinii publice, prin acte teroriste, de vandalism și de distrugere a unor bunuri obștești, în temeiul articolului 75 punctul 14 din Constituția Republicii Socialiste România, președintele Republicii Socialiste România decretează:
Articolul 1. Se instituie starea de necesitate pe întreg teritoriul țării. Toate unitățile armatei, ministerului de interne și formațiunilor gărzilor patriotice sînt puse în stare de alarmă.
Articolul 2. Pe timpul stării de necesitate se interzic orice întruniri publice, precum și circulația în grupuri mai mari de 5 persoane. Se interzice circulația pe timpul nopții, începînd cu ora 23, cu excepția persoanelor care lucrează în schimburi de noapte.
Articolul 3. Toate unitățile socialiste sînt obligate să ia măsuri imediate pentru desfășurarea normală a proceselor de producție, pentru paza bunurilor obștești, pentru respectarea strictă a ordinii, disciplinei și programului de lucru.
Articolul 4. Consiliile populare municipale, orășenești și comunale sînt obligate să asigure respectarea strictă a ordinii publice, paza bunurilor proprietate socialistă de stat și cooperatistă, aprovizionarea în bune condiții a populației, desfășurarea normală a transporturilor, organizarea și desfășurarea în bune condiții a întregii activități economice și sociale.
5. Întreaga populație a țării este obligată să respecte cu strictețe legile țării, ordinea și liniștea publică, să apere bunurile obștești, să participe activ la înfăptuirea normală a activității economico-sociale.
Decretul este semnat de tovarășul Nicolae Ceaușescu, președintele Republicii Socialiste România.
02:10 George Marinescu (continuare): În București și în întreaga țară, muncitorii să apere tot ceea ce s-a realizat, suveranitatea și independența țării. Informăm că minstrul foțelor armate a acționat ca trădător împotriva independenței și suveranității României, și dîndu-și seama că este descoperit, s-a sinucis. Facem apel către toți cei care-și iubesc țara și poporul să acționeze cu cea mai mare fermitate împotriva oricărui trădător. Toate zvonurile și minciunile au fost dirijate în strînsă legătură cu trădătorii de țară și cu cercurile imperialiste de trădătorul Milea, care a organizat aceste provocări, a spus minciuni și a informat fals în legătură cu situația din țară, nespunînd nimic despre crimele și distrugerile din Timișoara. Apelăm la clasa muncitoare, țărănime și intelectualitate, la întregul popor, de a acționa cu înaltă răspundere pentru a întări ordinea și liniștea. Problemele noastre să le rezolvăm în strînsă unitate, fără nici un amestec din afară. Să facem totul pentru a apăra suveranitatea, independența și integritatea României socialiste!

Mai urmărește alte înregistrări din emisiunea TVR din timpul revoluției la pagina TVR în decembrie 1989.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.