„Luptătorul Bănățean” lansează, sub anonimat, chemarea: „Fără milă!”

„Luptătorul Bănățean” (numele luat după căderea lui Ceaușescu de fostul ziar comunist timișorean „Drapelul Roșu”; era de fapt o revenire la numele din perioada stalinistă; acum ziarul respectiv are denumirea „Renașterea Bănățeană”) din 24 decembrie 1989 – al treilea număr al ziarului de după căderea lui Ceaușescu, publica numai articole nesemnate. Ziariștilor de acolo fie le era rușine de ceea ce făcuseră în vremea ceaușistă (la Timișoara rușinea era mai mare decît în alte părți), fie încă nu îndrăzneau să semneze articolele în care combăteau vehement fosta dictatură, că nu erau siguri cum vor evolua lucrurile. La acea vreme încă se trăgea pe străzile Timișoarei, în cadrul așa-zisei lupte cu teroriștii. Printre articolele din acest ziar se află și unul intitulat „Fără milă!”, care anume la „teroriști” se referă. Să-l savurăm!

Fără milă!

Așternem încet pe hîrtie primele slove cu lumină și adevăr. Ieșirea din dogme, din închisoarea sintagmelor superuzate se face cu dificultate. Vom izbuti și aici, pentru că forța cugetului, vibrația conștiinței sînt mai puternice decît gălușca prostiei…

De două zile toți românii au aceeași vîrstă. Vîrsta renașterii naționale, a recîștigării încrederii în propriile visuri și valori, a aspirațiilor neîngrădite, a speranțelor, bucuriei și demnității, a patriotismului din suflet, fără mistificări și lozinci isterice. Fragedă încă, noua Românie și-a redobîndit libertatea prin lupta, jertfa și eroismul fiilor săi. Am învins, dar greul n-a fost depășit. Gloanțele dușmane mai vîjîie pe la urechile noastre. Auzim și vedem încă atrocități și acte demente ale unor josnici indivizi, injectați (în creier, desigur) cu doctrina ceaușistă, de care nu se pot dezice decît prin crima odioasă ce ne pîndește mai la tot pasul. În zvîrcolirile sale de moarte, șarpele scornicizaurian și vipera sa au semănat în țară acești agenți înveninați, care presară moarte și durere în sufletele noastre. Dacă în derularea acțiunilor lor disperate n-au avut vreme să asculte comunicatul cu privire la arestarea „nașilor” (care au cheltuit banii grei ai poporului pentru „creșterea și educarea” lor în unități specializate în agresivitate și teroare), măcar să privească în această primăvară de decembrie cum au crescut perele în plopii Timișoarei. Chiar acum, cînd sub răpăit de gloanțe și teamă de măcel, din respect pentru sublimul și eroicul efort al minunaților noștri cititori-concetățeni patrioți, elaborăm o nouă ediție a ziarului, aceste elemente născute din circumvoluțiunile a două creiere alterate atentează pacea caselor, a familiilor, a avuției noastre, a României unice.

Să-i lovim fără milă!

Mai citește alte articole de presă din perioada revoluției la pagina Presa românească 1989-1990.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.