Moartea fostului președinte american George Bush, nou prilej de propagandă ceaușistă în „Adevărul”

ziarul chişinăuan „Tinerimea Moldovei” relatînd despre întîlnirea Bush-Gorbaciov de la Malta

Fostul președinte american George Bush, care în decembrie 1989 s-a întîlnit cu Mihail Gorbaciov în insula Malta (linc), a murit. Cu acest prilej George Andrei Cristescu publică în „Adevărul” articolul „Omul care a contribuit decisiv la căderea lui Ceauşescu. Fostul preşedinte al SUA, George H.W. Bush, a murit de Ziua României” (linc).

De fapt, George Bush n-a murit de ziua României ci în 30 noiembrie, cum scrie Washington Post (linc). Dar asta-i o inexactitate măruntă pentru presa românească „quality” (linc). Este de remarcat, în articolul din „Adevărul”, că i se atribuie lui George Bush rolul „decisiv” în căderea lui Ceaușescu. „Malta este considerat locul unde s-a decis soarta lui Ceauşescu”, explică „Adevărul”.

Pe malurile Dîmboviței poate „Malta este considerat locul unde s-a decis soarta lui Ceauşescu”, dar această afirmație nu a fost făcută niciodată de nimeni dintre cei implicați în întrunirea de la Malta. Mihail Gorbaciov chiar a dezmințit categoric (linc) existența vreunei discuții la Malta legată de răsturnarea lui Ceaușescu. George Bush personal nu știu dacă a spus ceva pe acest subiect, cred că nu l-a întrebat nimeni direct.

Documentele legate de întrunirea de la Malta au fost deja publicate (linc) și niciunde acolo nu scrie despre vreun plan de înlăturare a lui Ceaușescu. În cei 29 de ani trecuți de la întrunirea de la Malta nimeni din cadrul autorităților americane, sovietice sau ruse n-a spus că s-a discutat acolo despre înlăturarea lui Ceaușescu, dar asta nu contează pentru ziarul „Adevărul”. Șeful securității ceaușiste Iulian Vlad a zis că la Malta s-a hotărît răsturnarea lui Ceaușescu și atunci asta e considerat adevăr în România, fiindcă toți „anticomuniștii” români îl cred pe Iulian Vlad și nu pe americani. Dar, citim în „Adevărul”, concret Iulian Vlad ar fi raportat lui Ceaușescu doar că la Malta SUA va cere URSS să facă presiuni asupra României prin „reducerea livrărilor sovietice de ţiţei, gaz metan şi minereu de fier”. Nu e dovedit că:
– SUA chiar a cerut treaba asta URSS;
– Că URSS chiar a redus livrările respective. (Cînd? Întîlnirea de la Malta a fost în 2-3 decembrie 1989, deci dacă URSS chiar a ascultat de SUA, doar în ultimele cîteva zile înainte de revoluție putea avea loc reducerea respectivă. Ce relevanță ar fi putut avea cîteva zile, cînd criza economică a perioadei ceaușiste era mult anterioară întrunirii de la Malta și nici după plata datoriilor externe nu dăduse semne de oprire?);
– Că de aia a căzut Ceaușescu, pentru că URSS a redus livrările de țiței, gaz metan și minereu de fier.

S-a vehiculat mult, inclusiv în ziarul „Adevărul” (de fostul redactor șef Grigore Cartianu – linc), că în decembrie 1989 a existat o „invazie” de zeci de mii de agenți secreți sovietici care ar fi destabilizat regimul Ceaușescu. Iată că acum ziarul „Adevărul”, vorbind despre ce ar fi raportat Iulian Vlad lui Ceaușescu (dar sînt numai vorbe, nu e prezentat vreun document), nu mai pomenește nimic despre infiltrarea de zeci de mii de agenți ci doar de planuri de reducere de către sovietici a livrărilor către România. Tare neprofesionist trebuie să fi fost Iulian Vlad dacă zeci de mii de agenți sovietici mișunau în țară cu misiunea precisă de a răsturna regimul, iar el tot ce avea de raportat lui Ceaușescu era că americanii vor cere sovieticilor reducerea livrărilor de țiței, gaz metan și minereu de fier către România! Nu știu dacă raportul ăla a lui Iulian Vlad către Ceaușescu există (tot ce scrie „Adevărul” despre 1989 tratez cu scepticism, iar documentul este invocat, dar nu și publicat), dar e plauzibil că Ceaușescu să-i fi cerut lui Iulian Vlad un raport despre planurile sovieto-americane legate de întîlnirea de la Malta. Și tot plauzibil mi se pare ca Iulian Vlad, în loc să raporteze „tovarășe comandant suprem, habar n-am ce vor discuta Bush și Gorbaciov la Malta”, să fi încropit un raport în care să fi pus cîteva bănuieli despre ce ar putea discuta cei doi, pe baza celor scrise în ziarele internaționale și a atmosferei politice generale a vremii.

Iar o să fiu acuzat că sînt bolșevic fiindcă îndrăznesc să pun la îndoială spusele șefului securității comuniste Iulian Vlad!

Mai citește:
– Dan Turturică și Iulian Vlad, omul care a înfrînt „frontul pro-rus”
– Minciunile istoricului Cristian Troncotă. Declaraţia lui Iulian Vlad în procesul revoluţiei de la Timişoara
– Mă adresez generalului Vlad de la Securitate. Încă se mai poate salva onoarea trupelor şi ofiţerilor
– Declaraţii securiste despre revoluţia din Timişoara. “Informaţiile obţinute … nu au pus în evidenţă nici lideri şi nici amestecul vreunei puteri străine în producerea evenimentelor de la Timişoara. Raportarea acestor date … generalului I. Vlad a produs iritare şi chiar supărare” (Emil Macri)
– Caraşcă cu 2 ofiţeri de miliţie au plecat la Bucureşti să ducă nişte dosare generalului Vlad
– Trebuia să fie un dosar istoric, prin care să aducă sancţiuni capitale
– Generalul Aurel Rogojan și fostul șef al securității Iulian Vlad la Timișoara. Lansarea cărții „Factorul intern. România în spirala conspirațiilor” de Aurel Rogojan (video)
– Iulian Vlad, fostul şef al securităţii, îşi elogiază colegii şi informatorii (video)
– Tudor Postelnicu despre cadavrele incinerate, generalul Vlad și colonelul Filip Teodorescu
– În decembrie 1989 securiștii au fost înarmați ori au ținut armele în depozit?
– A murit Iulian Vlad, șeful securității ceaușiste
– Mădălin Hodor: În agenda de serviciu a generalului Ștefan Alexie sînt notate ordinele generalului Iulian Vlad. După ședința C.P.Ex. acesta a ordonat „Se lichidează radical!”… La Timișoara trebuie „să se facă liniște într-o oră”
– Manipulare dîmbovițeană: Iulian Vlad a fost eliberat prin hotărîre judecătorească
– Iulian Vlad, cuvîntare la sediul USLA, 24 decembrie 1989: Moartea celor din grupul Trosca s-a produs într-un accident de nedorit (video)
Psihoza turiştilor sovietici, similară cu cea despre terorişti răspîndită în 1989
– alte articole despre dezinformări în ziarul „Adevărul”, la capitolul „Despre campania din ziarul Adevărul” de la pagina mea Analize despre revoluția din 1989.

Un gând despre „Moartea fostului președinte american George Bush, nou prilej de propagandă ceaușistă în „Adevărul”

  1. Pentru mine nici nu mai conteaza cine i a tras scaunul de sub piciore lui ceasca important este ca am scapat de un paranoic criminal cu mentalitati si gandire stalinista !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.